113. – Dínó


Új szerző kopogtat, a szépnevű Anus Pannonius személyében. Első posztjából máris megtudjuk, hogy egyes elöljárók a Flottillánál sem örvendtek túl nagy népszerűségnek, valamint egy újabb verzióban visszaköszön a vv-cuccos katona esete az anyagcserével. 

Az alábbi story velem esett meg, úgy a 80-as évek közepén a Flottillánál, Újpesten (MN 9680). A történethez hozzátartozik, hogy nálunk nem század volt, hanem osztály, ezt pedig úgy hívták: M-osztály. De csak, hogy ne legyen túl egyszerű, még ez is két részre oszlott, úgymint AFI (aknafigyelők) és AKKER (aknakeresők).

Mindkettőnek volt egy-egy (azonos hatáskörű) parancsnoka. Történetem hőse Dienes (alias Dínó) alhadnagy, egy igazi „szögletes” agyú, sötét barom, aki (hogy finoman fogalmazzak) nem hajhászta a népszerűséget. Annyira nem, hogy – és ez nem legenda! – minden leszerelés után kábé két-három hétig egy feltűnően nagy napszemüvegben lehetett látni, évszaktól függetlenül, amely kitakarta a fél arcát és egyben a leszerelők dorgálásának nyomát (ugyanis mindenki ismerte a lakhelyét).

Dínó nem az én főnököm volt, de mi AKKER-esek is tartottunk tőle rendesen. Történt egy napon, hogy az én főnököm hívatott a parancsnoki irodába, amelyet ezzel a taplóval osztott meg. Tudtam, hogy kb. miről van szó (öngyilkosssági kísérlete volt egy surcitársamnak és pechemre valami miatt velem közölte úgy két nappal a tette előtt; mivel ez nem négyszemközt történt, kitudódott…), úgyhogy nem izgultam különösebben.

A szobában hárman voltak, a két alhangya meg valami százados aki a vizsgálatot vezette. Kérdezgettek, válaszoltam, nem volt semmi különös. Amikor kezdett kifulladni a dolog, udvariasan felkértek a távozásra, de Dínó utánam szólt:
– Honvéd elvtárs, hozzon már a kantinból nekem egy kávét!

Ez nem volt túl nagy kérés, mert az emeletünkön üzemelt egy ebből a típusú műintézményből. Megyek be és mondom a kantinosnak:

– Aggyá’ má’ egy kávét a Dínónak!

Nos ez hiba volt. Az itt tartózkodó öreg csókák egymást letaposva követelték, hogy ők fizetnék ezt a kávét. Először nem is értettem, mi ez a hirtelen népszerűségemelkedés. Nos, az történt, hogy a kantinos eldöntötte a kérdést és kijelentette, hogy ezt a kört ő fizeti, de ő köp először.

Így is lett. Őt követték a többiek, majd a rend kedvéért a trutymóra ráöntöttek azért egy kis kávét is. Mivel én akkor még „gyökér” (kopasz) voltam, nem sok mandátumom volt a kérdésben. Tehát viszem be a kávét, nyújtom át a delikvensnek… ő elveszi tőlem, tartogatja, kevergeti, majd felnéz az iratokból rám, elmosolyodik és megkérdezi:

– Jól teleköpködték, igaz..?

Bennem megállt az ütő, de ő – válaszomat meg sem várva – egy hörpintéssel felhajtotta a csésze tartalmát, mad visszaadta a kezembe a csészét.

Ezután nem tudom, hogy mi történt. Amikor reanimáltam magam, már a folyosón voltam, de hogy mennyi idő esett ki, arról fogalmam sincs.

És a másik:

Az alábbi történetet az egyik ismerősöm mesélte el egy borozgatás alkalmával. Valami gyakorlat alkalmával kitelepítették őt, mint szakaszparancsnokot és még négy társát a hegyekbe, a központi tábortól vagy 15-20 km-re a kerek erdő kellős közepébe. November, hideg, szakadó eső, stb, stb. Adtak nekik valami hihetetlenül fontos feladatot, ennek megoldásához ásókat, lapátokat, valamint pár napi ellátmányt és egy sátrat.

Azért, hogy ne ázzanak szarrá, mindenki beöltözött vegyvédelmi ruhába. Az első feladat a sátor felállítása volt, aminek megvalósítását erősen gátolta a szinte vízszintesen zuhogó eső, a talaj- és terepviszonyok, valamint a közelgő sötétség. Már majdnem végeztek, amikor az egyik katonára rájött a hasmars. Gyorsan elszaladt a fák közé, hogy megszabaduljon az őt kínzó salakanyagtól. A baj csak az volt, hogy az ügy sürgős volta miatt nem fektetett kellő figyelmet arra, hogy alaposan levetkőzzön, meg hát ugye az időjárás sem segítette a helyzetét.

Így esett meg aztán, hogy miután megkönnyebbült, nagyvonalúan magára rántotta a vegyvédelmi ruhát és ezzel egyidőben annak az ő által beletermelt, híg tartalmát. Sajnos a társai ugyan együtt éreztek vele, de mivel ezt nem a sátorban szerették volna, így három napig folyamatos őrszolgálatot teljesített, mindaddig, míg le nem fújták a „gyakszit”.

A két hajós képért köszönet Beus 4-nek,
a kikötős légifotóért pedig ZöPö-nek!

tiboru

74 hozzászólás

 1. proletair — 2010-01-07 09:34 

@Szalacsi Dezső:
Azért azt megnézném, mit szólnának az előljárók, ha én katonaként vallási indokkal méteres pajeszt növesztenék. Bár nem néztem utána, de nem rémlik hogy valaha is láttam volna pajeszos izraeli katonát. Pedig ha valahol, akkor ott van létjogosultsága…

 2. 68nyara — 2010-01-07 09:57 

@proletair: óóóóóó, te kis hiszékeny :-) hát az elmúlt pár ezer év hadtörténetéből csak egy olyan döntést hozz fel amit végső soron nem politikusok hoztak meg. A rómaiak nem kell félni a barbároktól ötletétől kezdve, lehetne sorolni a példákat a 1848-as álljunk már meg a határon sztoritól a vietnami amerikai politikusi ötletelésig. Miért pont ebbe ne szólnának bele? :-))
@Szalacsi Dezső: poénkodunk, poénkodunk? :-)

 3. 68nyara — 2010-01-07 10:00 

@proletair: viszont a britt hadseregben hivatkozhatsz vallási okokra és viselhetsz szakállt, illetve turbánt. Igaz nem minden alakulatnál, de többnél is. Vagy ha már szakáll: a légió utászai…:-)

 4. ZöPö_ — 2010-01-07 10:00 

@proletair: az ortodoxok nem háborúznak, a neológoknál meg szabad beretválkozni. :-) Egyébként háborúzni is szabad sábeszkor, mármint a neológoknál.

 5. Almaspite — 2010-01-07 10:10 

@proletair:

A szakállal az a gond, hogy az egészarcos gázmaszk alul, az álladnál nem zár hermetice, ha szakállra veszed. Emiatt a szakáll tilalma nem valami légből kapott szeszély, hanem logikus dolog. Ugyanezt simán el tudom vonatkoztatni a méteresre növesztett, göndör pajeszra (közismertebb nevén: tetűhinta) is. Grűn közlegény döntse el maga, hogy a vallási szokások alapján növesztett arcszőrzetét tartja meg, vagy inkább az életét, ha jön a gáztámadás…

 6. 68nyara — 2010-01-07 10:17 

@Almaspite: Mint már Zöpö kolléga is írta ortodoxok nem háborúznak. Ez elég bonyolult, de megoldották a dolgot.

A gázmaszkról annyit, hogy az MN szabványút valóban nem lehet felvenni szakállra. Ezek a gaz imperialisták meg ebben is mögöttünk kullogtak, vagy a szakállas katonáik nem számítottak ABV támadásra. Mindenesetre náluk működött a szakáll is. :-)

 7. Dmarci — 2010-01-07 11:13 

Pajeszos katonát én sem találtam, de az alábbi kép alapján ott sem az alaki szabályzattal kellnek és fekszenek a srácok:
pajamasmedia.com/upload/2006/08/israelisoldier.jpg

Alakiassághoz kapcsolódva még az új-zélandi hadseregről hallottam egy vicces története a II. vh-ban. Az új-zélandiak voltak állítólag a brit nemzetközösség legkevésbé alakias katonái. Egyszer Monti az El Alameini csata előtt csapatszemlét tartott a századoknak. Mindenki áll vigyázban, Monti pedig megáll a csapatok előtt, és int nekik. Erra az új-zélandiak elkezdtek lelkesen visszaintegetni. Talán megbocsájtották nekik, mivel a kiwik híresen jó katonák voltak.

 8. misterx — 2010-01-07 12:25 

@Szárnyati Gézа:
A történetben szereplő lé egy erőmű vegyiüzemében gyártott lágyvíz volt, meszes-szódás előlágyítással, nátrium ioncseréléssel, mindenféle inhibítor és pelyhesítő vegyszer hozzáadásával, hatalmas acél tartályokban sokáig tárolva. Aligha lehetett steril, sőt… Ez lehet a magyarázat.

 9. ZöPö_ — 2010-01-07 13:28 

@Dmarci: ha már izraeli és katona, akkor inkább őket nézegessük:

http://www.serialno3817131.com/

:-))))

 10. proletair — 2010-01-07 13:43 

@ZöPö (inda):
miért is nem láttam ott egyetlen műkörmöt sem?:)
A 79. képen a csaj szerencséje, hogy csak gyakorlat, mert különben akkora mokeszt kapna a puskától, hogy arról koldulna:)
http://www.serialno3817131.com/serialno79.html

 11. proletair — 2010-01-07 13:48 

@ZöPö (inda):
Tisztára olyan, mintha az izraeli gyakorlót csak egy méretben gyártanák…

 12. 68nyara — 2010-01-07 14:38 

@proletair: és az edzőcipő náluk a gyakorló része? :-))

 13. hungaryhonvéd — 2010-01-07 14:38 

@proletair:

… és nem mosnák, vagy ha mégis, akkor sóderrel…

 14. proletair — 2010-01-07 14:50 

@68nyara: és a rasztahajért Imre miniszterünk mit szólna?:)
@hungaryhonvéd:
szerintem mindegyik gyakorlónak volt már pár tulajdonosa. De jó erős anyagból lehet. Mondjuk az feltűnt, hogy elég pacuhán lóg. Talán a nyári langy melegben ez annyira nem baj:)

 15. 68nyara — 2010-01-07 15:11 

@proletair: hát nálunk amúgy is járt volna érte pár nap pihi, ha ilyen rendet tartottunk volna. Bár ahogy nézem igen lazán vesznek mindent.

 16. 68nyara — 2010-01-07 15:12 

@proletair: Ja és a rasztahaj még hagyján, de a szivárvány színű „szimatszatyó”? :-)))

 17. hungaryhonvéd — 2010-01-07 15:14 

@proletair:

Ja, az monnyuk lehet, mi sem csak a sajátunkat hordtuk anno…
(a népét, az államét, na úgy is nézett ki)
De hogy ennél a beakadás nem gond… Ellenben támadás esetén bármi belefér!
Viszont azt el tudom fogadni, hogy a néhol szedett-vedett motyót, gyakorló-sportcipő kombót félretéve jobban ki vannak képezve mint anno én, vagy más surcitársaim, akár korábban is!

Amúgy meg: az ész a fontos, nem a haj. az meg ue minek a katonának, szal a hajával se bíbelődjön akkor, mert csak belegabalyodik!

 18. Szalacsi_Dezső — 2010-01-07 15:16 

@68nyara: Én dehogy viccelek, sőt!
Shalom Sabbat, oszt megyek a mohélhoz rögvest. :-D

 19. Szalacsi_Dezső — 2010-01-07 15:18 

Csak a barkót tiltották be, éljen a pakumpart! (vagy valami ilyesmi)

 20. ZöPö_ — 2010-01-07 17:52 

@proletair: ilyesmire gondolsz?

http://www.youtube.com/watch?v=wwLQewe4TrY

* ROTFLMAO *

 21. ZöPö_ — 2010-01-07 17:53 

@proletair: mér’, a 65M gyakorló hány méretben volt? :-)))

 22. tiboru — 2010-01-07 18:08 

@Dmarci:

Ezt a sztorit még nem hallottam, de el bírom képzelni azon egy, azaz egy darab új-zélandiból kiindulva, akit ismerek :-D

És az izraeli srác se semmi; persze lehet, hogy élesben akkora harcos, mint Rambó, Casey Ryback és Lone Wolf McQuade összesen.

 23. vizsla_barat — 2010-01-08 01:43 

@misterx: persze,hogy az. de van kulonbseg a FEMhigany es a higanyvegyuletek toxicitasa kozott.
Regen belczavarodast higannyal gyogyitottak,a gravitacio lezuzta az osszes szimmeringet :)

 24. Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger — 2010-10-05 14:18 

@vizsla_barat: Vagy átlyukasztotta a belet…

Jobban belegondolva, lehet, hogy az a Dínó osztálytársam volt gimiben?

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.