064. – Ereszd el a szakállamat!

Chevyfan történetében egy olyan területet érint, amelyre minden férfiember – így vagy úgy – roppant érzékeny bír lenni. A sorkatonai hajviselet és arcszőrzet problematikájának komplexitásához kevés dolog fogható, hiszen a függetlenség, a szabadság, a civil életérzés és a meg nem alkuvás hangsúlyos szimbólumai; tessék csak ismét megnézni a Hairt!

’98-ban vonultam, 3 hónapot Szabadszálláson töltöttem a lövészeknél (innen is van pár sztori, talán majd máskor…), utána Nyíregyházára kerültem hírközpontosnak. Volt egy fiatal tiszthelyettesünk, az a tipikus "majd én megmutatom!" fajta, R. törzsőrmester. A sztori szempontjából fontos: R. törzsnek puha pinabajusza volt, amit egy nagyobb huzat is levitt volna, de büszke volt rá, mivel 14 éves kora óta nevelgette :-) Engem erősebb szőrzettel áldott meg a teremtő (meg a szüleim); 17 éves korom óta volt szakállam (igazi).

Már a bevonulásra is körszakállban mentem, mivel egy okos ismerősöm mondta, hogy ha az elején van szakállam, akkor engedélyezik. Én hülye hittem neki, a laktanyában ez első utam a vizesblokkba vezetett, szinte szárazon kaptam le… jó kép is készült rólam a katonaigazolványba :-)

Szóval 3 hónap után átkerültem Nyíregyházára. Egy pár hét után, mikor már kezdtem megismerni a tiszteket, összehaverkodtam a jogi tiszttel. Véletlenül megtudtam, hogy ápolt körszakáll viselése engedélyezett, kivéve az alapkiképzésen. Nekem sem kellett több, eldöntöttem: ismét szakállas leszek! 3 nap nem-borotválkozás után (persze csak a körszakállnál) már látszott az eredmény. Sok tiszt látta, a legtöbb nem is foglalkozott vele, még a rettegett törzsfőnök is kiszúrta, de nem baszogatott érte… kivéve R. törzs:
– Miért nem borotválkozott?
– Jelentem: borotválkoztam.
– Ne nézzen hülyének!
– Ja, a körszakállamra gondolt? Benne van a szabályzatban, hogy ápolt körszakáll lehet.
– Hmm…

Délután ismét találkoztunk:

– ….jöjjön csak ide!
– Narancs! (gondolom ismeritek a ‘narancs’ és a ‘narancs éretten’ szlenget…)
– Nem találtam semmit a körszakállról a szabályzatban!
– Pedig benne van, H. százados mondta!
– Hmm..

Másnap:

– Tényleg benne van, de ott csak az ápolt körszakállt említik.A magáé nem az.
– Miért?
– Mert a szakáll hosszabb. A magáé csak borosta!
– Mivel alapkiképzésen nem lehet, így le kellett vágnom. Most visszanöveszteném, de nem megy egyik napról a másikra. Ez egy természetes folyamat, két hét múlva már hosszabb lesz.
– Nem baj, most nem az. Vágja le!
– K. ezredes is látta, nem szólt semmit!
– Tudja mit? Amíg nem vágja le, nem megy haza (ő írta a könyveinket).

Levágtam. Leszerelésem óta nem találkoztam vele. Szerencséjére.

Ápdét!: itt jobbra látható, hogy a szerző pontosan milyen típusú arcszőrzetet illetett az izgalmas pinabajusz kifejezéssel:

106 hozzászólás

 1. vega2 — 2010-11-08 20:15 

@Bambano: Egy bokor egy nyúl. Na a Bazalt 87 az egy nagy kirándulás volt ha jól emléxem októberben. Minket is kiraktak egy árokásóval kiásott lövészárokhoz, hogy ezt bizony le kell álcázni. A 3/4-e benyúlt egy szántóföldre, amit meg kellett vásárolni a hadgyakorlat érdekében. A szántón búzatarló volt. Nosza be is szórtuk a kiásott földet szalmatörekkel. Erre jött a századpk. bizonyos Guzman nickű (Vagy Tóth hangya, de lehet, hogy TUBA nickű hangya? Nem tudom, mert először az 1. majd a 2. lövészzászlóaljnál voltam. Nem tudom már hanyas. Az amelyik a keltető végénél van közvetlenül, a hátsó kijárata az étkezdéhez vezető útra nyílott és sivatagnak volt kifestve a kantin belseje. 1. emeleten.), hogy mit képzelünk mi? Azonnal tessék leálcázni gyeptéglával! Így aztán ha jött volna a mittudomén hanyadik olasz dandár, akik ellen harcoltunk, akkor a felderítő gépek láttak volna egy lövészárok alakú zöld csíkot szépen „beleolvadva” a búzatarló diszkrét sárga színébe. :-)) Megcsináltuk. Aztán jöttek hozzánk Szegedről és 120 db 30 dkg-os trotilt raktak le az árok elé imitációs mezőnek. Elérkezett a nagy NAP! Megérkezett Gósz elvtárs és bemutattuk a tudásunkat. Mindenki kapott vaklőszert rendesen. Először elkezdte a szegedi harcos felrobbantani mind a 120 trototilt szépen egymás után. A lövészárok alján feküdtem harci biliben. Csak úgy pattogott rajta a sok göröngy. Azután megérkeztek a tankok. Ekkor már kinéztünk az árokból. Mit mondjak elég félelmetes volt, amikor

 2. vega2 — 2010-11-08 20:21 

(bocs, de közben lemerült az akksi a billentyűzetben) felénk fordította a tornyot és elkezdett tüzelni a géppuskával vaklőszerrel. Erre én is elkezdtem lőni szintén vaklőszerrel. Kilőttem vagy 2 rakaszt. Jó hecc volt, tekintve, hogy géppisztolyos voltam, csak helyettesíteni kellett a géppuskást, mert épp nem tartózkodott a szakaszban. Szerintem vezényelt genyó lehetett, vagy színész a CSMO-ban. Ki tudja már…..

 3. vega2 — 2010-11-08 20:31 

Később táposként én is vezényelt genyó lettem 2 ízben is, de ez már egy másik történet. Ha lesz pár perc szabad időm talán meg is írom ha lehet.

 4. vega2 — 2010-11-08 21:47 

@Bambano: Ja és a bazalt 87-en emléxel a rántás nélküli zöldbabfőzelékre?

 5. maljuta szkuratov — 2010-11-09 02:08 

To Vega2

Akkor a 2. GLZ-ben voltál, Guzmann annak volt a pk-ja, Tóth és „Tuba” azon belül a 2. századnak (?) volt az egyik szakaszpk-ja, illetve az utóbbi a századpk-ja.

Dörögd? Diszel? Táborfalva? Megvan?

 6. vega2 — 2010-11-09 15:21 

@maljuta szkuratov: Dörögdön csak csellózni voltam valami katonaiskolás hallgatók gyakorlatán. Diszel teljesen kimaradt, de Táborfalva az megvolt 1000-el. Asszem ott sátorlapokből készült „egyéni” sátrakban laktunk. Ha jól emlékszem ott hallgattam meg az éppen induló Garázs c. műsor 1 adását.
Táborfalván kellett először életemben álló lövészgödröt ásnom Guzman parancsára. 20 perc alatt megvolt a homokban.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.