037. – Poltáj

JoeP legújabb történetében a már jól ismert Nyerges őrmester új oldaláról mutatkozik be. Ha hátradőlünk egy félhomályos szobában, felveszünk egy nagyon sötét napszemüveget és hunyorítunk egy kicsit, mintha a vörös diktatúra egyik árokásóját látnánk benne, amint szántszándékkal szabotálja a Néphadseregben kötelező ideológiai továbbképzések menetét.



Habár én már úgy éreztem, hogy kiírtam magamból minden emléket, de tiboru addig piszkált, míg előtúrtam még néhányat. Tekintve, hogy az igazán élvezetes sztorik már elfogytak, ezek a mostaniak valamivel nyilván gyengécskébbek.

Nyugodtan szidjátok tiborut :-P

Politikai tájékoztató. Ma már a nevétől is hátrahőkölnek a fiatalabbak – de a mi életünkben természetesen volt jelen a helyes politikai nézetek elültetésére, adjusztálására és metszegetésére vonatkozó nagy központi akarat. (Hogy mást ne mondjak, Kilián Próba.)
Természetesen a katonaságnál is volt az ilyesmiből bőven. Rögtön látszik, hogy itt a blogon sem mondott mindenki igazat: igenis, a seregben foglalkoztak a lelkünkkel is. Igyekeztek olyan vörösre festeni, amilyenre csak lehetett.

A legemlékezetesebb poltájt Nyerges őrmester tartotta. Ha az eddigiekből nem derült volna ki, Nyerges őrmester annyira hülye volt, hogy térkép nélkül még a saját seggét sem találta volna meg.  Meg térképpel sem, mert ahhoz olvasni is tudnia kellett volna. Rejtély, hogyan tudott egyáltalán boldogulni a klotyin.

A zászlóaljban viszont kifejezetten magas volt az előfelvettek aránya. Kábé 50%. Volt vagy 20% sofőr, a maradék pedig a normális sorállomány. (Megjegyzem, nálunk nem voltak vérgőzős ellentétek. Sőt, például a tudásfelmérő sofőrvetélkedőn simán megengedték, hogy heccből táposok is induljanak. A parancsnoki UAZ egyik visszapillantó tükre bánta.)

Nos, beültünk a tanterembe. Megjelent az őrmester, vezényszóra felálltunk, vezényszóra lekonyultunk. Én felvettem az intelligens alvó pózomat, viszonylag hamar már tündérekkel kergetőztem egy vadvirágos réten. A poltáj vége felé ébredtem fel. Az őrmester túl hangosan dörögte el a végét. Majd ott állt, izgalomtól remegve, a katedrán. Látszott, hogy kiadott magából mindent és éppen túl van a katarzison.

– Kérdés van? – vetette oda a plebsnek.

Az egyik – messze a legértelmesebb – sofőr srác (István) jelentkezett.

– Igen?
– Őrmester elvtárs, nem látok teljesen tisztán. Maga szerint hogyan viszonyul a kapitalista Amerika imperialista, neokolonista terjeszkedése a nemzetközi szocialista béketábor szegregációs tendenciáihoz, beleértve a harmadikutas szocialista teóriákat is?

Nyerges őrmesternek centikre kigúvadt a szeme. Feltehetőleg számított arra, hogy az előfelvettek beleköthetnek, de azokat nyilván erővel lesöpörte volna. Viszont a rendes sorállományból, a kedvenc sofőreitől a legvadabb álmában sem számított ilyen aljas orvtámadásra. Félelmetes volt látni, hogy az a két agysejtje milyen intenzitással kergette egymást abban a hatalmas kongó teremben a szeme mögött. Aztán egyszer csak a computer túlcsordult.

– Pistám, bazdmeg, ne szivassál már! – jött meg végül az adekvát válasz a világ nagy politikai problémáira.

Nemsokára meg is halt Brezsnyev.

19 hozzászólás

 1. ZöPö_ — 2009-07-03 08:23 

> Rögtön látszik, hogy itt a blogon sem
> mondott mindenki igazat: igenis, a
> seregben foglalkoztak a lelkünkkel
> is. Igyekeztek olyan vörösre festeni,
> amilyenre csak lehetett.

Drága Pepin, minden általánosítás hazudik, így a kategorikus „nem foglalkoztak” és a kategorikus „igenis foglalkoztak” is. Szegeden, 1984-85-ben például pont leszarták a lelkünket, lett légyen az bármilyen színű is.

 2. ZöPö_ — 2009-07-03 08:34 

Bájdövéj, a „neokolonista” helyesen neokolonialista. Persze lehet, hogy a gaz usákok valami friss széklettel vagy újfajta írásjelekkel kapcsolatos filozófiát fejlesztettek ki a béketábor megbomlasztására (colon fn 1 vastagbél 2 kettőspont), akkor bocsika, renonsz.

——

Nálunk meg az hangzott el valami ilyen zászlóalj-gyűlés legvégén (a javát én is végigaludtam):
– Elvtársak, akinek szocista problémája van, az jelentkezzen!
(Szociális, szocialista, egy hülyeség volt az óbesternek.)

 3. spájdernecc — 2009-07-03 09:06 

érdekes módon minden pol. oktatást tiszthelyettes tartott, az érvelés nem tartozott az erősségeik közé.
Egyszer azonban H. tartalékos alhadnagyra esett a megtiszteltetés, hogy ideológiailag karban tartsa az állományt:
Fiúk! Az apámnak volt negyven hold földje, meg egy vágóhídja. Vagy belép a téeszbe, vagy kitelepítik. Hadd ne fejtsem ki a véleményemet. Keressenek valami csendes elfoglaltságot, nehogy valami nagyfejűt ideegyen a fene.
Pihenj, leülni!

 4. JoeP — 2009-07-03 09:27 

@Zöpö:

Nálunk viszont annyira komolyan ment, hogy még előfelvételist is sikerült beagitálniuk a pártba.

Neokolonista… ez annyira jó, hogy a végén még azt fogom mondani, hogy direkt írtam el. :-D

 5. tiboru — 2009-07-03 09:43 

@JoeP:

Meg mertem volna esküdni, hogy szándékosan írtad így, azért nem javítottam :-)

 6. ZöPö_ — 2009-07-03 09:45 

@JoeP:

> … még előfelvételist is sikerült
> beagitálniuk a pártba.

Na, ez is… :-)

Szegeden, ha próbálkoztak volna is vele, _kizárólag_ az előfelvett („egér”) állományban jártak volna sikerrel. A tizennyolc hónaposok valami olyan szinten rendszerellenesek voltak, hogy azt nem is tudom lefesteni. Persze, az ismereteik hiányát a bornírt elbizakodottságukkal kompenzálták.

– Ha leszerelek és szabad ember leszek, én meglépek az országból, kimegyek (Nyugat-)Németországba! – mondta nekem a gumi sofőr, és várta, hogy hanyattessek a kijelentése feletti döbbenetemben.
– Az szép. Beszélsz németül? – kérdeztem én.
– Nem. Minek? – vágta rá értetlenül.

—–

Ugyanez a gyerek volt, aki a Derrick egyik epizódja után, amelyben a LátszatraŐAGyilkos, ValójábanÁrtatlan, DeEzCsakAVégénDerülKi szereplő a történet szerint egy rockzenekar tagja volt, szóval a stáblista után ez a gyerek egzaltáltan felkiáltott:
– Ez tök jó együttes! Ha kimegyek Németországba, megveszem a lemezüket!

 7. Szalacsi_Dezső — 2009-07-03 11:09 

Ezt még apósom mesélte, aki 55-57-ben volt katona.
„E’társak! A gaz imperillisták a vallsztretteteten a vesztünkre törnek!”

 8. Michael Collins — 2009-07-03 11:17 

Apám mesélte, hogy egy örmi a vizes fát hozta példának a félveztőkre :). Ja, apám erősáramú technikumot végzett.

 9. Dr. No — 2009-07-03 12:43 

Katonatársam volt Büky Ernő, aki civilben rally-versenyzőként szerepelt, talán hallottátok is a nevét. Kövérkés, bajszos, rendkívül jókedélyű és értelmes figurának ismertük meg. Sokszor kihasználta, hogy elsőre sokan elég egyszerű srácnak nézték.

Egy poltáj alkalmával, amit rigó (tarcsis, azt hiszem; foxi-maxit végzett) főhadnagyunk tartott, aki civilben függetlenített pártmunkás volt, elkövette azt a hibát, hogy megkérdezte e jelenlévőket: mit tudnak a marxizmusról.

Ernő barátunk legegyszerűbb hanghordozását elővéve szólásra emelkedett. Főhadnagy elvtárs még nem ismerte őt, úgyhogy Ernő hangját kieresztve kezdte mondani:
– A múlt századi Angliában ember embernek volt a farkasa. Totál kizsákmányolták egymást satöbbi. Odament ez a Marx-Engels, és rájött, hogy hótt ótvar így ez az egész, és kitalálták a kommunizmust, amiben most mi is élünk. Ami a világ legfejlettebb Ladáit tudja produkálni. Mert a kapitalizmus a szakadék szélén van, mi meg mindig egy lépéssel előtte! – Elég volt, Büky honvéd, köszönjük szépen, üljön le. – De miért, nem így volt? Tudom én tovább is! – és Büky honvéd körülbelül fél órán keresztül folytatta előadását ebben a stílusban, mi meg dőltünk a röhögéstől. A szerencsétlen főhangya egy darabig próbálta elhallgattatni, a végén föladta, és már ő is röhögött. Amikor Ernő abbahagyta, kijelentette, hogy a következő poltájokon neki nem szabad válaszolnia a kérdésekre.

 10. Nolik — 2009-07-03 14:11 

Jó poszt, gr. Meg voltam győződve, hogy a „neokolonista” olyan hofis „cuculista” bravúr, erre most kiderül, hogy makacs sajtóhiba.

Nálunk (most már ex)YU-ban a körkörös védelem szintű értelmetlen lózung inverzét még „nagyonbuta bácsi”(copyright: Lengyel László) Für Lajos előtt a „létező” (muhaha) szocializmus rendszerében kitalálták. Volt egy olyan frappáns poénnak szánt közhely kérdés az ilyen pol. agytágítókon, hogy mivel van körülvéve Jugoszlávia? A rezsimhű „humorfesztivál” nyertes helyes válasz: „gondokkal”. Az országot körülvevő államok kezdőbetűi ugyanis a „brigama” szót adják ki (Bugarska, Rumunija, Italija stb).
És bakker ezt bárki, bárhol tartott a hadseregnél fejtágítót, hót ziher, hogy elsütötte, mi több, előtte általános iskolában, meg középiskolában is honvédelem órákon stb. És mindezt egy olyan szövetségi államban, ahol az onnan nézve nagyon közeli jövőben a tagállamok polgárai egymást nyírták ki, a szomszédos országok meg egy négyzetmilliméter területi követeléssel sem rukkoltak elő (Del Medicok, pls. most hagyjuk az olaszok isztriai lájtos igénykéét stb., így nem lenne ilyen elegáns a mondatom vége:-))

Egy egyetemi évfolyamtársának meg magyarországi Für Lajosos katonasztorija van. A rendszerváltás környékén ezerrel basztatta egy tiszt Für Lajos fiát, unokaöccsét, vagy valami más seggevégét, hogy : a maga mocskos reakciós Für Lajosa, majd maguk meglássák stb. erre még le se szerelt a pali, Für lett a hadügyminiszter. Kicsit nagyot fordult a kocka.

 11. Barny77 — 2009-07-03 14:46 

Apám mesélte a következő sztorit szolnokon volt ejtőernyös az egyik katonatársával mindig náci karlenditéssel köszöntötték egymást.
Egyszer az arra jáó pol.tiszt észrevette a mutatvány és odahivatta öket. A mondanivalója igy hangzott elvtársak egyszer és mindenkorra jegyezzék megy hogy Hitler elvárs nem volt jó elvtárs! Még jó hogy ennyit mondot nekik és otthagyta öket mert fetrengtek utána a röhögéstől:))))

 12. ZöPö_ — 2009-07-03 16:29 

@Nolik:

> erre még le se szerelt a pali, Für
> lett a hadügyminiszter. Kicsit nagyot
> fordult a kocka.

Remélem, lejelentkeztette a tisztet! :-)

 13. Markgraf — 2009-07-03 18:00 

A „Hitler elvtárs” kifejezést én Csonkaréty Károly: Szigorúan titkos dandár! c. könyvében olvastam először:)

Abban is vannak katonasztorik, csak sajnos kevésbé vidámak (voltaképpen olyanokról szól akiket az 50-es években megbízhatatlanságuk miatt nem fegyveres szolgálatra hanem munkára hívtak be)

Egyet idéznék is, nagyjából témába vág: Sajtófélóra, Szabad Nép-ből felolvas a „négyelemis” ftörm. (hallgatóság zöme „értelmiségi” származású).

„- A lhumanité írja hogy jackes duclos (sic) elvtársat letartóztatták..

vki a sorból:

– Elnézést, de talán löhumanité és zsák dükló…”

Arra sajnos nem emlékszem milyen retorziót kaptak szerencsétlenek…

 14. Vajmaci (exHajjakend) (törölt) — 2009-07-04 10:38 

„Nemsokára meg is halt Brezsnyev.”

Ezen a sztorin sírva röhögtem…:D:D

 15. Rosszindulatú Vászka — 2009-07-10 14:05 

Ááááááááááááááááá :))))

 16. Adani — 2009-07-27 15:28 

Ez a Hitler elvtárs nem jó elvtárs az nagyon ott van.

Olyasmi ez mint Mr. Mackey a South Parkban:
-A Drog rossz ,ne drogozzatok, okééés?
-Az alkohol rossz ne igyatok éérteem?

 17. Hadnagy — 2009-09-05 14:18 

Elvtársak !

A szocializmus a világ 1/5-dén uralkodik. Harcoljunk, 1/6-dán, 1/7-én, 1/8-án, 1/9-én, 1/10-én győzedelmeskedjen !

:-)

 18. Hadnagy — 2009-09-05 14:19 

@Hadnagy: javítás: harcoljunk, hogy 1/

 19. Szkv — 2011-04-25 08:59 

„Politikai szeminárium”

Nem csak a katonaságnál foglalkoztak a politikai „nevelésével”.
Vasútüzemviteli iskolás koromban történt a következő esemény. Minden hétfő délután „Politikai Szeminárium” volt a menü.(Tetszett nem tetszett, részt kellett venni) Inkább nem tetszett.
Tagozat vezetőnk elmondja a szokásos lelki szöveget. Soha nem fogom elfelejteni aszt amikor a lelkünk mélyére kívánt hatolni, HOGY AZ ELLENSÉGET AKKOR TUDJUK A LEGJOBBAN „GYENGÍTENI” HA MEG TAGADJUK A SZÁLLÍTÁST.
Kérdése hozz szólása van-e valakinek.
Jelentkeztem.(Akkor még nem sejtettem hogy milyen lavina indul el felém.)
Kezdtem azzal, hogy az ellenség nézőpont kérdése is lehet.(volt rá példa) Továbbá kifejtettem azon véleményemet, hogy a háború alatt a Vasutas próbálta volna, akár a Németeknek, majd a „Dicső Szovjeteknek” aszt mondani hogy a szállítás megtagadva, mert az „ellenségeim” vagytok. Ilyen cselekedet egyenlő a parancs megtagadással.
Pár mondatos megnyilvánulásom következménye: Az iskola igazgatói „szőnyeg szélén való megjelenés”.
Szerencsém volt mert az igazgató messze nagy ívben lesz..ta az egész „politikai szemináriumot”
„Büntetésem” egy üveg konyak vétele, majd iskolán kívül közös elfogyasztása.
Megjegyzem, de halkan és nem politikát akarok ezen oldalon.”Politikai lelki teror most is jelen van, csak más formában.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.