079. – Csapatszellem

Sorhajóhadnagy – szinte már pedagógusi vénáról adva bizonyosságot – egy posztba sűríti a hazafias nevelés, a kultúrszomj, a puha diktatúra és a fegyvernemi vetélkedés tanulságait. Valami miatt biztos vagyok abban, hogy miután elolvastátok, számos hasonló történet emlékei fognak úgy feltolulni bennetek, mint italozás után a gyomorsav. Ne habozzatok: osszátok meg velünk ezeket!

Győrben az átkos idején nagy létszámú helyőrség állomásozott, és a katonai rendészeti szolgálatot felváltva adják az MN és a HŐR járőrök. Nos, történt egy este, hogy kapatos felderítők, teljesítve az ilyenkor szokásos feladatokat („Jelentem, a kimaradás elérte célját, hukk…”) éppen a Székely himnuszt énekelgették teli torokból a belváros elegáns sétálóutcáján. Akkoriban ez még nem volt politikai tömeggyűlések nélkülözhetetlen programeleme, fogalmazzunk inkább úgy, a hivatalos álláspont akkor nacionalista tüntetésnek vette a „Maroknyi székely, porlik mint a szikla” nyilvános éneklését.

Minő balszerencse, a határőr VÁP éppen itt és éppen ekkor találkozott szembe a feld. z. dalárdájával. Akik, mondani sem kell, egytől egyig táposok voltak, meg spiccesek. A HŐR járőrparancsnok a dalt nem ismerte (vagy jóakaratúan nem akarta felismerni), de azt felmérte, hogy a látvány, amit a „nyulak” nyújtottak, felért a szolgálati szabályzat (Ált. 20.) „gúny tárgyává tételével”.

Ugrott kilenc betétlap.

Hétfőn zászlóalj-diszkó. Feld. zpk. arca torz és még jobban torzul. Katonák rettegnek, biztos a feljelentés nyomán már jönnek az elhárítók, bizonyított nacionalista hőzöngés a legmegbízhatóbb első lépcsős hk. ho. különlegesen megbízható feld. z. csf. szd.-ban! Ráadásul szombat este, a megyeszékhely központjában, ahol civilek százai és az imperialista kémszervezetek állandóan ott settenkedő ügynökei is tanúi lehettek a botránynak! A rémült vétkesek már látták előre: előbb fűző nélküli bakancsban, derékszíj és sapkarózsa nélkül terelik őket a „bal kettes körletbe” – ez volt a fogda -, aztán irány a hadbíróság, és végül a futkosó. Ugrik az egyetem, a karrier.

Az őrnagy üvölt: „Lépjenek elő, akik szégyenbe hoztak bennünket!”

Kilencen állnak lehorgasztott fejjel az alakzat előtt, remegő lábbal. Pedig csak a Vaskakasban volt egy kis sörözés, utána meg fickósan kiálltak énekelgetni. Először katonadalokat, utána egy kissé irredenta hangulatban folytatták. Már ez is baj?

Ám a politikai leszámolás helyett ezt hallják:

„Amit maguk, harcosok, műveltek, az megbocsáthatatlan! Hogy engedhették meg, hogy egy nyomorult határőr VÁP csak úgy elszedje a betétlapokat? Hát felderítő az ilyen? Nyomták volna őket pofán, vagy rúgták volna tökön! És most elrendelem: ezentúl, ha az én zászlóaljam adja a katonai rendészeti szolgálatot, nem kilenc, de sokszor kilenc betétlapot szedjenek el a határőröktől!”

És lőn. Hetekig folyt a vadászat. Ha valahol felbukkant egy zöld sapka vagy zöld paroli, a felderítő VÁP loholt utána. Elég volt egy félrecsúszott tányérsapka, a száj középvonala alá lógó bajusz, vagy a nem kellőképpen fényes cipő ahhoz, hogy kitépjék a betétlapot. Még a határőr laktanya postását is feljelentették, mert nem volt begombolva az egyik zubbonygombja. A kimenő mikádó alatt.

A bosszú nemes érzése persze később csillapodott, de megnyugtató volt, hogy az általunk addig nem sok figyelemre méltatott zászlóalj-parancsnok többre tartotta a csapatát ért sértést, mint hogy szemétkedjen a kilenc előfelvételissel.

A kérdés azóta is foglalkoztat: az ideológiai éberség korában, amikor az elhárítótisztek bent a laktanyában feltehetőleg szorgalmasan figyelték, kinek lehetnek „nacionalista” vagy „ellenzéki” megnyilvánulásai, vajon mit kellett volna üvölteni a győri sétálóutcában, hogy felfigyeljenek rá..?

61 hozzászólás

 1. Krux — 2009-10-04 16:57 

@Vérnűsző Barom: A világért ne értsd félre! Nem akartalak verbalice coitalgatni (gy.k.: baszogatni), ha viszafelé is (időben, a kommenteket)olvasol, rájössz, hogy én is szoptam két évet, ráadásul ugyanabban a laktanyában, ahol a háromcsíkos váposok is szolgáltak. Ismertek bennünket, díszelgőket, és annak és rendje-módja szerint békén hagytak.
Más: Te tegnap besöröztél:-))) Én meg ma a harmadik liter szekszárdi vörösnél járok… Egészségünkre!!!!!

 2. Vajmaci — 2009-10-04 17:29 

@Vérnűsző Barom:
Akár besöröztél, akár nem, zseniális a stílusod öregem!:D
De ezeket a sztorikat küggyedmábe a Tiborunak sebesen!:D:D

 3. Vérnűsző Barom (törölt) — 2009-10-07 07:35 

@tiboru: Hajnaltájt a posztot olvasgatva bukkant fel a múltból az a remek világ.
Ha gondolod szerkesztgesd meg és tedd át posztnak.

 4. tiboru — 2009-10-07 09:05 

@Vérnűsző Barom:

Hát ha nem muszáj, nem szeretnék két bőrt lenyúzni ugyanarról a Vérnűsző Baromról :-)

Most a várólistán van jó pár sztori; ha esetleg valamikor a jövőben kezdenének elfogyni, visszanyúlok a kommentjeidhez.

 5. Vérnűsző Barom (törölt) — 2009-10-08 20:05 

@tiboru: Addig csak kerül még pár sör, még pár sztori.
Megemberelve magam egy békésebbet el is küldtem. Valami csendesebb napra csak jó lesz.

 6. tiboru — 2009-10-09 01:11 

@Vérnűsző Barom:

Biztosan jó címre küldted? Mert hogy eddig nem érkezett meg…

(A cím jobbra legfelül, a beköszöntő legvégén olvasható)

 7. Szkv — 2011-01-09 15:33 

Honvéd hadnagy esete a vonaton.

Ez eset részemről nem katonaként történt, de a főszereplő egy honvéd hadnagy.
Katonai szolgálat után, visszatértem a vasútra és jegyvizsgálóként dolgoztam.
Budapestről Szombathelyre tartó hajnali vonaton történt a következő esemény. (Nem csak a katonaságnál nevezték a megtörtént dolgokat eseménynek. Más hülyeségben is hasonlít a két társaság egymásra)
Első osztályú kocsi egyik fülkéjében, három személy ült. Egy civil, egy honvéd hadnagy, egy honvéd sorkatona.
Sorkatona jegye nem első osztályra szolt. A sorkatona illedelmesen közölte hogy átmegy a másod osztályra. Ekkor a hadnagy „elvtárs” meglepő módon reagált. Itt maradsz mondta a sorkatonának, és engem mindennek elmondott.(nyomdafestéket és az illemet nem tűrő volt a hadnagy megnyilvánulása.) Amikor a civil szólt a hadnagynak, ez nem katona tiszthez méltó viselkedés. A hadnagy részéről rövid volt a válasz. Magának mi köze hozzá és takarodjon a bús p……ba.
Ami ezután következett az engem is de főleg a hadnagyot nagyon meglepte.
A civil be mutatkozott, aki a Győri katonai ügyészségtől volt és szolgálati útra utazott, Zalaegerszegre.
Hadnagy elvtárs rögtön csendes kis „nyuszivá” vált. A civil ruhás ügyész még röviden annyit közölt a hadnagynak, minő nagy szerencse hogy találkoztunk, mert a maguk alakulatához tartok.

Szombathelyen is a honvéd váposok szerették a HATÁRŐRÖKET minden indok nélkül macerálni.

 8. Szkv — 2011-03-12 10:25 

GAZDÁT CSERÉLŐ TISZTI CSIZMA.

AZ ESET MÉG AKKOR TÖRTÉNT, AMIKOR MÉG HAZÁNKBAN” IDEGLENESEN ITT TARTÓZKODOTT A FELSZABADÍTÓ DICSŐ SZOVJET HADSEREG.
KATONAI RAKODÁS TÖRTÉNT EGYIK DUNÁNTÚLI VASÚTÁLLOMÁSON. EGY KATONA EGY PÁR ÚJ TISZTI CSIZMÁT ÁRULT. AZ ÜZLET HAMAROSAN MEGTÖRTÉNT. VÉTEL KIFIZETVE. AZ ÚJ TULAJDONOS BIZTONSÁGOS HELYRE ELRAKTÁROZTA, NEHOGY ÚJRA ELADÁS TÁRGYA LEGYEN.(NÁLUK ILYEN GYAKRAN ELŐFORDULT)
BEFEJEZŐDÖTT A RAKODÁS, ÉS AZ EGYIK TISZT MEZITLÁB KERESTE AZ ELTŰNT CSIZMÁJÁT. CSAPAT SZELLEM NAGYON JÓ VOLT NÁLUK, MERT SENKI NEM MONDTA MEG HOGY, HOVA LETT A TISZTI CSIZMA.

 9. leszerelo91 — 2013-06-16 17:55 

Hát valamikor én is ott koptattam a flasztert a győri felderítőknél. Nálunk is volt egy hasonló eset, de akkor a drága jó mélységi a lérakkal a patásokkal csapott össze a kapuban. Volt minden, gázspray, gumibot csőretöltés és fogda. Zsoron áll a hét haver gázálarcban, a zpk. üvölt mint az állat, majd csend lett és odalépett hozzájujk közel és mondott nekik valamit, de mi ezt nem hallottuk. Később annyit mondtak, hogy a zpk. közelebb lépve lab….szta őket, hogy miért nem verték őket meg jobban.

 10. Bigjoe(HUN) — 2013-06-17 09:49 

@leszerelo91:
Mi laktanyán belül torzsalkodtunk egy másik századdal, színes szélesvásznú balhé volt, csőre töltés nélkül.

 11. leszerelo91 — 2013-06-24 14:27 

Hat igen. A legnagyobb csúcs az volt a fegyvernemi sovinizmus terén, amikor zlj. fegyelmi tisztje jött szemlézni és a körletünkben a szekrény oldalára ki volt téve egy 1. sz. anatómiai céllap. A céllapra rá volt írva, hogy légvédelem+még egy pata is volt a céllapon lévő emberalak nyakába rajzolva. Továbbá a papíron kés hegyétől származó folytonossági hiányok voltak, eléggé utalva a körlet szabadidős elfoglaltságára. Na, lett is raport az szdpk.-nak, de a céllap levételén kívül más bajunk nem esett.
Bár szerintem az egész egy mesterségesen gerjeszett valami volt. A helyzet addig fajult, hogy amikor valami hivatalos elintéznivaló miatt kellett átmenni a lérakhoz, akkor az ottani aegü. kezében a forgalomirányítók irányjelző botjával (ha így hívták) fogadott. Aztán amikor egy szilvesztert sikerült bent lehúzni, akkor átjöttek és néminemű „üdítőital” elfogyasztása mellett sikerült rendezni az eltérő fegyvernemi jelzés viseléséből fakadó ellentéteket.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.