112. – Doktor szakszi

Ugye mindenki álmodozott már arról, hogy – sorállományúként – olyan igazán elegánsan megszívasson egy hepciáskodó tisztest, de lehetőleg úgy, hogy ne pattintgassák feje fölött a függelemsértés vagy neadjisten a katonai bűncselekmény virtuális korbácsát?

Frogeye kollégának ez 1986 tavaszán maradéktalanul sikerült. Nem is csodálkozunk, hogy az élmény 24 év elteltével is friss maradt.

Sajnos (szerencsére?) azok közé tartozom, akik végigélhették az előfelvételis katonaélet mindkét fázisát, bár nekem inkább a második (6 hónapos visszahívás) sokkal jobban tetszett.

Az első időszakot – egy évet – mint előfelvételis töltöttem Kalocsán, a Forradalmi Ezrednél. Leszereléskor – pontosabban a szolgálatom megszakításakor – mindenkit előléptettek, engem spec. szakaszvezetővé. Senki sem kérte, de ha nem voltál nagyon deviáns, akkor legalább őrvezető lettél; nekem három csontcsillag jutott.

Már el is felejtettem az egészet, amikor egyetem után (1986-ban) egyszer csak írtak a hadkiegészítőtől, hogy be kellene vonulnom, mert még tartozom egy fél évvel a hazának.

Megpróbáltam mindent, de a rendszer kegyetlen volt: menni kellett. (Megjegyzem, hogy ha az 1986-os tavaszi bevonuláskor nem visznek el, akkor már utána nem is tudtak volna, mert betöltöttem volna a 26. évemet, és akkor már nem vihettek el senkit.)

Na, szóval bevonulás, talán még két-három hozzám hasonló előfelvételissel, ahogyan kell, Székesfehérvárra, onnan meg Mezőfalvára. Volt velünk még vagy 150 újonc, akik elsőre vonultak.

Bevonuláskor a szokásos dolgok: civil ruha zsákba, adták a csodálatos kék melegítőt a piros sportzoknival, tornacipővel, aztán a tömeget szépen terelték felszerelni. Sztoikus nyugalommal egy másik előfelvételis sráccal leültünk a folyosón a kőre, a többiek feszülten álltak, várták, hogy a raktárnál sor kerüljön rájuk.

Egyszer csak megjelenik egy őrvezető. Körülnéz, persze hogy kiszúrt bennünket: maga meg maga álljanak fel, és jöjjenek kitakarítani a budit, mert a kopaszok telerondították!

Felálltam, mert hát ugye úgy illik,  aztán mondtam a gyereknek, hogy tévedésben van, én ugyan nem fogok semmi ilyesmit csinálni.

Erre az őrv.: megtagadja a parancsot, na ezért hadbíróság jár, meg hogy mit képzelek, és egyébként is úgy meg fog szívatni, hogy, stb… Meg hogy honnan veszem a bátorságot…

Aztán akkor mondtam neki a tutit: az alapvető ok, amiért nem csinálom, hogy – a Szolgálati Szabályzat értelmében – jelenleg nem az elöljáróm, nincsen joga ilyen parancsot kiadni. Innentől fogva pedig, mivel nincsen közöttünk szolgálati viszony, a magasabb rangúnak van joga legfeljebb utasítást adni. Továbbá (hogy a további hangoskodást és félreértést elkerüljük) bemutatkozom: Dr. X.Y. szakaszvezető vagyok.

Azt látni kellett volna: szó bennszakad, hang  fennakad…

Aztán már könnyű volt minden: elterjedt, hogy Mátyás király jár itt álruhában. Szó sem volt sorbanállásról: beengedtek a raktárba, hogy válasszak magamnak ruhát, a körletben különálló alsó ágy azonnal, stb.

Később már érthető volt: nem volt egy nagy laktanya, és rajtam kívül csak két szakaszvezető volt, a többi mind tizedes, vagy örv.; a három csontcsillag marha komoly rendfokozatnak számított.

Miután pedig az is kiderült, hogy jogász vagyok, arany életem volt: körbe írt könyv, tiszti étkezde; cserébe persze a hivatásosok privát jogi ügyeit kellett intéznem.

Összefoglalva: ez már egy nagy kaland volt :)

69 hozzászólás

 1. Ööö — 2010-01-05 00:05 

Csorna, frissen vonulva, takarodó előtt pár perccel az egyik „okos” odaállt a villany kapcsolóhoz, és „kapcsoljuk Szabolcs-Szatmár megyét” felkiáltással lekapcsolta. Csak azt nem vette észre, hogy bent fekszik a szabolcsi tisztes.
Aznap valamiért ultra videó volt.

 2. Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t — 2010-01-05 00:06 

fogász, jogász

nem doktor

(és „most már” a gyógyszerész sem)

 3. Csavarhúzós — 2010-01-05 00:38 

@sorhajóhadnagy: „És az olasz, illetve német alakulatok is sorkatonákból álltak, a kiképzés egyik helyen sem volt iszonyúan magas színvonalú…”

Az elképzelhető. De ha a Csepel+PSZH technika már a zalai dombokon lerohadt, akkor az Alpok már önmagában is komoly kihívás lett volna, osztrák hegyivadászok nélkül is…

 4. proletair — 2010-01-05 08:23 

@sutyerák:
fogadok, hogy lenne néhány érdekes sztorid, kizárt hogy a helikoptereseknél ne történt volna pár megírásra való sztori.
@Csavarhúzós:
bizony igaz! a magyar néphadsereg legnagyobb ellensége a saját technikája volt, és az Alpok (alja)
:)

 5. ZöPö_ — 2010-01-05 11:39 

@Ööö: EZ ZSENIÁLIS!!! :-DDD Az első jó dolog a mai (nagyon ócska) napomban. KÖSZÖNÖM!

 6. eMM2 — 2010-01-05 17:06 

@proletair:
Naja nekem nem kell bemutatni a Cs-technikát.
Made in csepel de szó se róla még a 80-as évek végén is működött.
Jókis szinkornizálás nélküli váltó, váltás csak gázfröccsel.Ilyent még a tankönyvben az MHSZ-nél is csak kuriózumként olvastam.

 7. manager2008 — 2010-01-05 17:44 

@proletair:
A jó öreg Csepel teherautót nem kel lebecsülni, baromi egyszerű szerkezet és minden balfáácn tudja szerelni, még javítani is. A körülménykehez képest megállta volna a helyét, de az Alpokban egyáltalán nem. A dolog azért vol bajos, mert kiderült hogy az oxigén hiányos környzeteben nem igazán üzemképes lehet.
A magashegyi terepeken az utánszállításban akadályt jelentett volna ez a technika, ezért jöttek később a MAN teherautók. Azok meg sajnos mweghibásodtak, sokszor, de ha folyamatos üzemben voltak akkor megfelleltek volna.

 8. manager2008 — 2010-01-05 17:58 

@sorhajóhadnagy:
A szárazföldi erők azért voltak végig komolyan véve, mert a nukleáris háborút senki sem gondolta komolyan hogy érdemes lenne elkezdeni az európai hadszintéren.
Létezett az atomaknazár a NATO által telepítve, de ők is tudták hogy rájuk is veszélyes. Tehát atom elfelejtve.

A szárazföldi csapatok alkalmazása viszont a magasan integrált haditechnika miatt vált feleslegessé.
Csak egy példa:
http://www.designation-systems.net/dusrm/app4/assault-breaker.html
és egy még szebb
http://www.ausairpower.net/TE-Assault-Breaker.html

Tehát a preciziós fegyverek sorozatának kifejlesztésével vége lett a viszonylagos egyensúlynak. A szovjeteknek tartottak bemutatókat (Ahromajev marshall) és könnyen be is látták hogy a harckocsi hadosztályoknak annyi.

Az ilyen eszközök bevetésével simán lesörpörték volna a páncélos erőinket a hadszintérről, és Magyaroszág esetében nehézségek nélkül kijutottak volna a Dunáig.
Az erőszakos folyóátkelést tervező szovjet csapatokat a NATO légiereje verte volna szét, mert a tervezett veszteségokozás elenyésző volt, nem lehetett volna lényeges megállító erejű légvédelmi műveleteket tervezni.
Lett is béke , Gorbacsov belátta hogy hadászati atomcsapásokkal sem jutna semmire, jobb a békesség.
en.wikipedia.org/wiki/Intercontinental_ballistic_missile

Természetesen a magyar front nem a főirány volt, de gondolom ez nyilvánvaló.

 9. Szalacsi_Dezső — 2010-01-05 19:29 

@proletair:
Sajnos sok helyen és sok Rafael(lo) volt a seregben.
Sőt nálunk Irhás honvéd is volt. :-D

 10. sóskatáska — 2010-01-06 01:19 

A Csepelek voltak az egyetlenek amik ki tudtak állni a telephelyről és meg tudtak tenni X távolságot.Volt olyans gyakorlatra kivonulás HKSz-szel egybekötve hogy a laktanyakapun a zászlóalj fele sem jutott ki. Ha jól emlékszem Pécsbánya-rendezőre a 17db-bol 2 jutott ki. Ez szvsz kb.3km.
Erre mondták ,hogy ezzel a hadsereggel támadni lehet,de menekülni lehetetlen.

 11. sóskatáska — 2010-01-06 01:23 

kihagytam hogy PSzhk voltak a bentragadók.
szoval bocs

 12. manager2008 — 2010-01-06 14:08 

@sóskatáska:
Igazad van teljes mértékben.
Csak az volt a gond (és ma is az) hogy az „M” zárolt technika gyakorlatilag mozgásképtelenné vált. Ha egy autót nem indítassz be félévig azzal is probléma van.
A nem zárolt technika pedig szintén különböző bajokat bír felmutatni (néha lelopnak róla ezt azt, néha csak nem indul mert lemerült az akkumulátor stb.
A tuti az lenne ha legalább hetente megmozdítanák a sereget, és kiderülne melyik jármű hibás.

Ez iszonyú pénz, képtelenek megcsinálni.

Mivel a tömeghadseregeknek annyi, a kevés technikát talán valahogy üzemben tudják tartani. A civil teherautókkkal nem is volt baj, mert azokat mozgatták a tulajdonosai. Ezért voltak a különböző harckészültségi fokozatok, hogy időben életet lehessen lehelni a technikába.

Ha egy menetet hajtottak végre, akkor is a táv végére a technika fele szétszóródott műszaki hibával az úton.

Éles helyzetben ez azért nem volt ilyen probléma, akkor összerázták a cuccot időre.

Az USA nem véletlenül háborúzgat állandóan, mozgatja a sereget(van rá pénze).

Ha egy serege megáll akkor szét is esik (II Fülöp, Nagy Sándor apja is rájött erre, és körbe meneteltette a csapatait az országban)

 13. eMM2 — 2010-01-07 10:18 

@sóskatáska:
Pedig a PSZH-ban is Csepel motor volt de valahogy mégse sikerült a nyuszibusz.Emléxem hogy Ercsinél egy el is is süllyedt belölük az „erőszakos átkelésnél”.Egynek meg leáltt a vizimotorja na azt is úgy kelett kipecázni.
Banzááájjj!!!!!

 14. manager2008 — 2010-01-07 10:47 

@eMM2: A PSZH még annyit sem mozgott mint egy átlag teherautó.
Volt egy alhadnagy, aki egy közeli TSZ nk segített az akkor szokásos módon a katonáivel az idénymunkák elvégzésében.
Na, ez a fickó szerzett üzemanyagot a TSz-től, és a katonáit fanatizálta gépszerelésre stb. A katonák élvezték a mókát és úgy rendben volt a századat hog yelképesztő. Aztán vitték is őket az összes láétező gyakorlatra ahol csak megmozdultunk, mert velük nem volt gond sosem.
Csak egy példa hogy miket művelt.
Északa !! beszélgettünk vele ketten a Bakonyban az erődben sétálva télen (mert már kellett egy kis frisslevegő, amikor valakinek eszébe jutott hogy van pár kilométerre egy ismerőse, jó lenne hozni onnan pár üveg kitűnő vörösbort.
Ötletnek jó , de mégis totálisan kivitelezhetetlennek tűnt, ezért csak nevettünk ezen az ötleten.
Erre az alhadnagy elővett egy sípot!! és belefújt kettőt mitn a német háborús filmekben szokás. Szinte pillanatokon belül felbőgött a távolban egy gép, és egy FUG (felderítő úszó harcjármű) tört át a bozótokon és megállt mellettünk csikorgó fékekkel.
Bemásztunk és irány a pince.
Mire feléledtünk a csodálkozástól (eltartott vagy tíz percig), megkérdeztük tőle, hogy hogy a franca jött ide ez a jármű, a katona hogyan hallotta meg, és egyáltalán hogy van ez nála?
Ez a dolga, mondta az alhadnagy, mivel ez az én parancsnoki gépem, a sofőr csak akkor alhat ha én is, egyébként figyel mint egy vizsla, vagy ha nem akkor repül mint a macska…

Később hallottam hogy alezredes lett és pont az ő telephelyére mászott be három roma gázolajat lopni. A katonája aki épp őrt állt kilőtt egy tárat, mire a harcosok elhasaltak és rendesen össze is *** magukat. Csak egy baj volt, hogy valami meccs volt a tévében, és mellesleg hideg és havas tél. A sorozatot nem hallották, a TBK-ra nem figyeltek, így a harcosokról elég nehéz volt lecsákányozni a rájuk fagyott anyagot, de azért megoldották. A katonát kitüntették, pedig elvileg ez nem lett volna jogos, mivel az egyik harcost már a telephelyen kívül a szántásban fektette le egy sorozattal.

 15. akela_a_hun — 2010-01-09 22:07 

@Csavarhúzós: Azért azok csepszonok felmásztak a Himalájára az 50-es években.
Nekem volt olyan, hogy hulladékra törésből épphogy összetákolt Csepelt kellett keresztülvinni a Bakonyon, ~200 km egy egész nap volt, oldalra dőlő, megcsavarodott alvázzal, de fel sem merült, hogy ne bírja ki.
A végseb. lejtőn lefelé volt 48 körül :) stopperrel mérve…

 16. tiboru — 2010-01-09 23:01 

@manager2008:

Jó fej lehetett, mindenki örült volna egy ilyen elöljárónak…

 17. Bigjoe(HUN) — 2011-06-04 10:34 

@Waka:
Mikor volt ez?
Mert egy Rafaelbe én is beleszaladtam.

 18. Bigjoe(HUN) — 2011-06-04 10:42 

@Ööö:
Ez fájt:kapcsoljuk…..
Még az asszonykám is neveti

 19. Waka — 2011-06-05 21:19 

@Bigjoe(HUN):
1989-ben.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.