130. – A DHL-tábornok

Ez a blog nem a napi katonai aktualitásokra szakosodott, de – hosszas vívódás után – úgy döntöttem, nem hagyom ki az elmúlt nap hírét. Arra kérlek benneteket, kommenteljétek ezt a rendkívüli (és szerintem nagyon szomorú) katonasztorit.

Biztosan mindenki hallott róla, de röviden (a tárgyszerűség jegyében) összefoglalom a történteket.

A tegnapi napon a rendőrség őrizetbe vette a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorát, doktor Szabó János nyugállományú dandártábornokot, egyetemi tanárt. Ezzel párhuzamosan házkutatást tartottak az irodájában, mialatt (már ha a híradásnak hinni lehet) ellenállást kísérelt meg, ezért testi kényszert alkalmaztak vele szemben.

Ugyancsak a média értesülései szerint doktor Szabó megalapozottan gyanúsítható, hogy a DHL nemzetközi futárszolgálatot azzal kereste meg, hogy tudomása szerint a rendőrség nyomozást folytat a cég ellen (fegyvercsempészésről suttognak a bennfentesek), de ő (mármint a rektor) kellő ellentételezés fejében el tudja intézni, hogy ez a nyomozás érdemi eredmények nélkül befejeződjék. Más források azt írják, hogy Szabó egy biztonsági céget  ajánlott a DHL figyelmébe, mondván: azzal kössenek szerződést.

A tegnapi rendőri intézkedést állítólag hosszas titkos információgyűjtés előzte meg, amelyben a Nemzeti Nyomozó Irodán kívül a Katonai Biztonsági Hivatal is részt vett.

Hogy pontosan mi is történt, nem lehet tudni. Az ártatlanság vélelme Szabó Jánost is megilleti, akárcsak bármelyik, büntetőeljárás alanyává vált magyar állampolgárt.

Azt viszont nyugodtan megbeszélhetjük, hogy az alábbi állítások közül melyiket preferáljátok:

1.) A rendőrség (valamilyen homályos megfontolásból) demonstratíve lépett fel ilyen túlzott erővel; doktor Szabó nem ezt érdemelte. Azáltal, hogy dulakodás keletkezett, az egyenruha (s ezen keresztül a Magyar Honvédség és  a Zrínyi Egyetem) tekintélye csorbult. Nem volt szükség ekkora felhajtásra, két hallgatag nyomozó otthonról is előállíthatta volna a tábornokot, majd diszkréten körülnézhettek volna az irodájában is.

2.) A rendőrség tette a dolgát, nem kellett volna hepciáskodnia. Aki bűnözik, vállalja a következményeket, akár pék, akár tanár, akár orvos, akár tábornok az illető. Senki nem érdemel kivételezett bánásmódot. Szabó virtuálisan leköpte az egyenruhát, sszégyent hozott az egyetemre, s az a legkevesebb, hogy az orrára koppintottak.

És persze az is érdekelne, hogy szerintetek mi lehet a háttérben? A frankó sztorit hallottuk-e, vagy az igazságot (ami az ügy hátterében lapul) soha nem fogjuk megtudni?

Ti hogyan és mit tettetek volna a rendőrség helyében? 

268 hozzászólás

 1. hungaryhonvéd — 2010-02-25 17:05 

@Licus:

És lehet… =D Vannak néha „csodák”!

 2. Viktus — 2010-02-25 19:04 

@Licus:

Na kapizsgálod így működik sajnos az oktatási rendszer is … nem véletlenül jutott ide 20 év alatt az ország.

 4. tiboru — 2010-02-25 21:59 

@Viktus:

41 éves tábornok… Több kérdésem nincs :-(

 5. tiboru — 2010-02-25 22:06 

@Licus:

Licus drága, és ha azt mondom, hogy mindez csak a jéghegy tetején csillogó öklömnyi jégdarab csúcsán a jégkristály..?

A rendőrség vezetői meg tényleg idióták; azt hiszik, hogy két hónap alatt benyalhatják magukat az új hatalom emésztési és kiválasztó rendszerébe (hogy finoman fogalmazzak), s úgy tesznek, mintha nem tudnák, hogy az új parancsnokok névsora már hónapok óta elkészült.

Csak meg kell nézni az undorító helyezkedési versenyt a Teve és az Aradi utcákban…

(Persze más utcákban is, teszem azt a Falk Miksában, a Törökvészin, a Sasfészekben meg a Bartók Bélán, de arrafelé nem vagyok annyira járatos…)

 6. Old Man — 2010-02-25 22:42 

@The Question: Köszönöm.@tiboru: Mondtam én a múltkor, hogy még korai véleményt mondani.

 7. bet-li, kínai játékos — 2010-02-26 00:18 

@tiboru: Már 41 éves, demár mióta tábornok! Ugye a nagy dérrel-dúrral létrehozott HM főosztályszervezet kitermelte a fiatalabb generációs tábornokokat. Egy-kettő közölük még mindig csak 40, vagy alatta.
És igen sokan azt gondolhatják, hogy a fiatalabbak talán mentesek az ilyen cselekedetre való hajlamtól, de sajna a tegnapi nap az ellenkezőjét bizonyítja. Azért engem se lepne meg ha esetleg más honvédségi felügyeletű gazdasági társaság lenne érintett, hiszen ezek az emberek máshol is érdekeltek voltak.

Csak a nagytakarításhoz is egy kommentár: a külszolgálatról hazahívott egykori főosztályvezetőt valaki kiengedte külszolgálatra. Dandártábornoki rendfokozatban egy olyan beosztásba, akkor amikor ez 2001-óta nem nagyon volt lehetséges, az akkori kormány döntése miatt. (Emlékeztetőül, akkor a miniszterelnök utasítására hazarendeltek egy pár tábornokot katona diplomáciai beosztásból.)

 8. Licus — 2010-02-26 07:52 

A konteós blogról jutottam ide, oda meg azért mentem, mert vidám, pezsgőagyú mulatság.
Itt meg a sötétnél is gyászosabb a kép, csak sírni lehet rajta.

Remény (bár kapásból nehezen érthető, mér mondom itt):
Gondoljatok Angliára. Olaszosan bővérű, ivós/nőzős/gyilkolós ország volt a késő középkorig. Aztán lett belőle egy gyászosan merev erkölcs-csőszös világ (puritánok). Utána jött egy hedonista, erkölcsöt-nem-ismerő ugra-bugra (18. sz.), arra meg a 19. században a viktoriánus ipar/kereskedelem demokratikus törvényekkel és Hasfelmetsző Jack-kel. (Most meg? Hol vannak egyáltalán az angolok pl. Londonban???)

Egy nép/ország erkölcsi karaktere NAGYON ÁT TUD ALAKULNI néhány generáció alatt. Hátha ez bekövetkezik nálunk is… és optimistábbak meg tisztességesek leszünk eccer :-(

 9. tiboru — 2010-02-26 08:14 

@Licus:

Kukkants bele a többi posztba, azok mulatságosak – legalábbis ehhez képest…

 10. vén betyár — 2010-02-26 08:39 

@Licus: De jó lenne!
Amikor azt sem gondoltuk volna, hogy van még, lesz még „kitörés” a szocialzmusból, akkor olvastam az ELTE AJK WC-jében a falra írva:
Ne örülj Lenin, nem tart ez örökké, Százötven év alatt sem lettünk törökké.

 11. álmos vezér — 2010-03-01 18:07 

Igen van már DHL-tbk, Udvarházas-tbk, Makkász-tbk, piros-hets tbk… és még ki tudja hogy lesz, persze van ittasság, csalás, sikkasztás, űzérkedés…
Szóval valszeg egyáltalán nem az ittasság a legszörnyűbb, amit ez a maszop-os banda vezetője elkövetett. Közismert volt, hogy a seregben nincs és nem is volt soha minden rendben. Az érinthetetlennek -ezidáig- tünt honvédsereg most a nép szájára került és okkal joggal követeli mindenki, lásunk végre tisztán. Évekkel ezelőtt még Juhász idején valszeg az Ő lakás gazembersége ügyén már volt egy szemlélődés, de mivel a HM a legkorruptabb (e tekintetben is) szépen leálltak, majd egy újabb balhé után ezt a Lévait elrakták az aranytojást tojó pénzügyes helyről, maszop-os diplomatává képezték. A kis Öccsét meg a helyére, hadd lopjon tovább, hiszen már előtte is azt tette a külügyesk élén ( esetleg már ott is bűnszövetkezetben???)És most Januárben, hír: „sikkasztottak a kiküldöttek pénzéből…” a közvélemény semmit sem tud… Jött a DHL-tábornok, majd most az Udvarház-generális, és valszeg lehet folytetni tovább- és tovább. Belül szemünk láttára folyik a maszop-káderek átmentése, helyzetbe hozása… Hiába Simicskó úr intelme, Vadai már régen kiagyalta és ( valszeg kiágyalta) a jövőt…. Nem a beosztott állomány becsületével, helytállásával van baj, hanem a mindent pozitívan látó és ilyen értelemben is nyilatkozó hm-es civil és katona vezetőkkel akik elszakadtak a valóságtól, mint igazságos Mátyás járják a csapatokat…. A HM vezetésének a legfontosabb az állomány bajusz és pajesz hosszának a meghatározása, közben meg közeli munkatársaik meglopják a nehéz szolgálatot ellátó bajtársaikat, Ők a közpénzekből luxus- lakásokat szereznek, miközben a laktanyákban sporolni kell mindennel… Szóval nem Grippen-Szekeres spiccességével van a baj…sokkal inkább, hogy Ő sem számolt el igazándiból a Tihanyi és még ki tudja milyen vagyonával, miért mert nincs akarat a fekélyek kitisztítására, tegyen bárki is iyen jellegű nyilatkozatot, nem lesz változás… a sorok összezárnak az érdeklődő nem lát át felettük…

 12. radiris — 2010-03-03 10:49 

@pjn: olyan jó lenne, ha a napi politika kimaradna legalább ebből a blogból és a kommentekből.

A maszpos bandás részhez: a DHL-Tábornok Orbán Viktor kormányában volt álamtitkár-helyettes.

A mondanivalód további részével egyetértek, és még van itt más is:

index.hu/bulvar/2010/03/03/sikkasztassal_gyanusitanak_volt_hataror_vezetoket/

 Visszakövetés13. Kamuvideóval zsarolt a Zrínyi volt rektora? — 2010-07-30 09:27 

A vádirat szerint összeesküvést szőve, titkosszolgálati kapcsolataira hivatkozva, egy előre megrendezett titkosszolgálati nyomozást kitalálva és arról hamis videofelvételt készítve próbálta megzsarolni Szabó János, a Zrínyi egyetem volt rektora a DHL egyik leányvállalatát.

 14. tiboru — 2010-07-30 10:35 

A legfrissebb hírek szerint az egykori rektor harmadosztályú kémfilmekbe illő módon próbálkozott a zsarolással:

index.hu/belfold/2010/07/30/titkos_felvetelekkel_zsarolt_a_rektor/

Csak annyit tudok mondani: szánalmas balfasz…

 15. Zig Zag — 2010-10-26 13:14 

Ápdét (Index)

„Jószolgálati gesztus”

Szabó János vallomásában azt közölte, nem érzi magát bűnösnek, ő csak „jószolgálati gesztusként” figyelmeztetni akarta a cég vezetőit, hogy elképzelhető, néhány munkatársuk fegyver- és kábítószer-kereskedelmet folytat. Mint mondta, ezzel azt akarta elérni, hogy a cég belássa, célszerű, illetve hasznos volna, ha még az eljárás nyilvánosságra kerülése előtt megszabadulnának az érintettektől, és ezzel a médiabotrányt elkerülhetnék.

Kérdésre elmondta, maga sem tudta eldönteni, hogy a hozzá került adathordozón hallható, az adatgyűjtéssel kapcsolatos párbeszédnek hitelt lehet-e adni vagy sem. Úgy fogalmazott, számára az volt a kérdés, hogy hallgasson vagy segítsen a cégnek.

Szabó János ugyanakkor azt hangoztatta: a jó szándékú figyelmeztetés során nem akart a DHL Magyarország vezetőire nyomást gyakorolni abban a kérdésben, bontsanak-e szerződést a biztonsági céggel vagy sem. Elmondta: jelezte ugyanakkor, hogy egy pályázat kiírása esetén, ha kérik, számíthatnak a segítségükre az „ajánlásban”, de egyetlen konkrét céget sem említett, amellyel szerződést kellene kötni.
Csütörtökön folytatódik a per

Cserni János bíró kérdésére – hogyan merte vállalni annak a kockázatát, hogy a figyelmeztetéssel azoknak viszi az információt, akik esetleg benne lehetnek a bűnügyben – Szabó János azt mondta: nem feltételezte, hogy a cég vezetői is érintettek lehetnek.
index.hu/belfold/2010/10/26/szabo_janos/

 16. Thaddeus Griffin — 2010-10-26 13:26 

@Zig Zag: Nocsak, megelőztél vele :) Én még mindig nehezen tudok írni, annyira nevetek ezen a magyarázaton :D

 17. vén betyár — 2010-10-26 13:29 

@Zig Zag:
Nem mondta senki, hogy Robin Hood nem a tolvajok fejedelme, hanem egy kőműves fia, akit gyerekkorában nagy trauma ért, és ezt csak úgy tudja feldolgozni, hogy János királlyal majdnem aláíratja a Magna Chartát.
index.hu/kultur/cinematrix/kritika/2010/05/13/edesanyam_en_nem_ilyen_lovat_akartam/

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.