236. – Lángoló szekrények

Azt, hogy az alkohol csuda dolgokra képes a fiatal férfiak szervezetével (és nem csak azzal…), mindannyian tudjuk, akik fogyasztottunk már szikvíznél erősebb italt. Olyan produkcióra azonban, mint amilyenről Mokkaczuka kolléga most számol be, elég kevesen mertünk volna vállalkozni, pláne egy laktanyában…
 

Már a vége felé történt, nagyban vágtuk a centit (bár táposoknak tilos volt); akkoriban, 1984 nyarán zajlott a los angelesi olimpia, amire a Szovjet (és csatlósai zöme) nem ment el, noha a játékokat a magyar tévé közvetítette. Késő éjszaka voltak a közvetítések, a tévét elvileg a KISZ-klubban lehetett nézni, de nem volt ajánlatos, mert ha rangos embernek halaszthatatlan baszkurálnivalója akadt, akkor szinte biztosan a KISZ-klubban kereste meg hozzá az alanyt. Szokásban volt ezért másik század KISZ-klubjába átjárni, mert az idegen arcokat nem fogták be semmire, noha megesett, hogy elkergették onnan.
 
Háromszintes volt az épület. Mi (a negyedik század) voltunk a földszinten, fölöttünk valamiért a hatodik század volt, és legfelül, a harmadikon az ötödik század, a félelmetes Kocsordi hadnagy, alias Sógun vezérlete alatt. Az ötödik századosok sokat szoptak, és nem pusztán azért, mert nekik kellett a legtöbbet lépcsőzniük. Kocsordi módszeresen gyötörte őket, és ami a legrosszabb volt, hogy alig jártak haza. Én a negyedik században összesen ötven napot voltam otthon a 351-ből, és nem voltam valami kedvenc vagy pirostelefonos ürge, sőt. Ezzel szemben az ötödikben volt, aki összesen kétszer jutott haza egy év alatt. Ráadásul állandóan fegyelmezték őket, a legkisebb szirszarért is üvöltöztek velük. Szépen gyűltek a sérelmek, és ahogy közeledett a vége, úgy hagyta cserben az ottani srácokat az idegrendszerük.

Először hozzájuk mentem föl olimpiát nézni, de már a folyosón érezni lehetett, hogy nagy az izgalom, valami nagyon gyűlik itt; piát szereztek, egy csomóan már be is voltak állítva, és fogadkoztak, hogy az éjjel nagy buli lesz. Én biztos voltam abban, hogy ha az ötödik bulit csinál, abba kénytelenek lesznek valamilyen formában Kocsordit is bevonni, abból pedig baj lesz. Többek közt a szolgálati szabályzat elégetésére is készültek. Bömbölt a magnó; na, mondom, jobb lesz nem itt lenni, ha kitör a balhé. Inkább leballagtam a hatodik századhoz.

Jó késő volt már, talán hárman néztük a tévét, amikor épp az ablak felé fordítottam valamiért a fejemet, és azt láttam, hogy elhalad előtte egy vasból készült öltözőszekrény.

Talán emlékeztek ti is: hármasával lehettek ezek összehegesztve, olajszürkére festve. De ebből, ami elhaladt az ablak előtt, lángok csaptak ki.
 
Mondom a mellettem ülő srácnak:

– Te, ezek meggyújtották az egyik öltözőszekrényt, és kivágták az ablakon.

Ő azonban nem látott semmit:

– Ne hülyéskedj…

És föntről jól lehetett hallani a zene lüktetését, dübbenéseket, mindenféle őrült zajokat, szóval hogy balhé van. Akkor már figyeltünk, és – mit tesz Isten – elhalad az ablak előtt a második öltözőszekrény is, lengő ajtókkal, hatalmas lángok csapnak ki belőle.

Ezek mégse akarták az egész épületet magukra gyújtani, helyette az öltözőszekrényekben raktak tüzet, és annyira be voltak rúgva, hogy érdemesnek tartották a KISZ-helyiségbe cipelni, és kinyomni az ablakon. Aztán persze jöttek a váposok, vittek egy csomó embert, kisvártatva bejött maga Kocsordi is – az állandóan bejött, pedig volt családja, de többet rohadt a laktanyában, mint otthon.

Komolyabb ügy nem lett belőle, mint ahogyan másból sem (én pl. írnokként rendszeresen kimarcsikra hamisítottam a hadnagy aláírását, és lebuktam, de ezt is megúsztam), viszont azoknak, akik kivágták a lángoló szekrényeket az ablakon, alighanem az unokáiknak is van mit mesélniük… :-)

24 hozzászólás

 1. Rókakígyó — 2011-01-17 08:29 

Hülye volt, van, lesz… hála a jóistennek:)

 2. Nűnű — 2011-01-17 10:58 

Most így, olvasva a posztot, az ilyen Kocsordi – félék fejében nem fordult meg, hogy háború esetén ő lesz az első „hősi” halott? Sosem értettem, hogy egyes tiszteknek miért kellett úgy viselkedniük, hogy a katona ne a feljebbvalóját, hanem az ellenségét lássa bennük?
Én nem voltam katona, meg tudom, hogy a feltétlen engedelmességre nevelés a cél. De talán, inkább tiszteletet kellene kivívni, mint ellenszenvet. Oké, tudom, a tisztelethez tenni is kell valamit, például emberileg ÉS szakmailag is ott kell lenni a szeren. Azt meg nehezebb, mint agyatlanul üvölteni és b@szogatni a katonát. De könyörgöm, nem ezért járnak főiksolára? Nem ezért kapják a magas fizetésüket?
Ha igaz a poszt állításainak nagyja, ezt a tisztet hadbíróság elé kellene állítani, ahol a hadsereg lezülesztéséért el kellene ítélni.

 3. Adani — 2011-01-17 11:20 

Nem csodálkozom rajta, mindenféle ember a teljesen hülyétől az okosig, félénk,bátor, merész, felelőtlen stb. Az összes létező embertípus megtalálható, akiket bezárnak akaratuk ellenére több-kevesebb időre egy lepukkant helyre fegyverekkel összezárva. Nem csodálom, h megőrültek páran.

 4. Combat Gear Admin — 2011-01-17 12:52 

Amerikában külön kifejezés született erre: „Fragging”.

A szó a vietnámi háborúban született, ahol az egyik hadnagyra gránátot dobtak az emberei.

 5. sirdavegd — 2011-01-17 13:14 

Lengyelek tudnak durván bulizni, az egyik kollégiumban történt az eset, hogy egy kellően érzéstelenített hallgatót „Mars” feliratú dobozban röptettek ki az ablakon. De ezzel nem volt vége, mert kisvártatva ment a „Mentőakció” doboz is. Nem lett amúgy súlyosabb bajuk – kéz/lábtörésen kívül…

 6. vén betyár — 2011-01-17 13:43 

@Combat Gear Admin: Ő meg a saját embereire, mégis szerették és tűzbe mentek érte /vagy előle.)/:
„”A görög géppuskák jól fekvő tüze a földhöz szegezte a németeket.Meyer ekkor furcsa eszközhöz folyamodott:
„Ráordítok a csoportra.Mindenki csodálkozva néz rám, ahogy mutatom a gránátot, kibiztosítom és pontosan az utolsó katona mögé gurítom.Soha nem láttam ilyen egyszerre felugrást, mint ebben a pillanatban…”
Kurt Meyer
Grenadiere 64.o.

 7. pallee — 2011-01-17 17:16 

Nálunk a koleszban csinálta egy két értelmi fogyatékos, hogy a lakatpánt melletti lyukon telenyomták valami dezodorral a szekrényt, majt némi nyílt láng segítségével begyújtották. Persze a tartalom rommá égett. Annyi különbség még volt, hogy ez esetben nem a szekrény repült, hanem a delikvensek fegyelmivel…

 8. Adani — 2011-01-17 20:48 

@pallee:

Hallottam a pécsi egyetemi koleszról olyat, h ott csináltak olyat, h felvittek egy disznót és bent a szobában szakszerűen szétszedték és szétdarabolták. Lebuktak vele, de égül megúszták mondán sehol sem írják ,h nem szabad bent disznót darabolni. Az új koleszszabályzatban már benne van állítólag.

De olyan faterék is csináltak koleszosként még Pesten, h bent a szobában lángolt kolbászt sütöttek. Az is véletlenül indult bazinagy asztal egy fémtálcán olt minden szar ők meg kártyáztak körülötte és az egyik haver csattogtatta az öngyújtóját ez olyan rossz szokása volt és sikerült vmi papírt begyújtani utána tombolt a hülyeség, dobálták rá a jegyzeteket meg mindent,ami éghető és sütötték elette a kolbászt. Másnap meg jön a portás és látja a pernyét meg a kormot. Oltári lebaszás, de hiába fenyegették őket kirúgással meg mindennel azt nem árulták el kigyújtotta meg a papírt. Később mikor már lediplomáztak is kérdezték tőlük , mostmár úgyis mindegy, de kíváncsiak rá, de akkor se. Egy olyan gyerek volt, akit midig jó példának hoztak fel, h bár mindenki olyan lenne.

Mellesleg a szobában volt egy Savanyú nevű ember is ,akit én is ismerek, ő találta fel a Savanyú módszerű pakolást, amit néha még ma is alkalmaz.
kitalálta, h kártyázni akar kártyázzunk már. A többiek annyira nem akartak, főleg mert tonnányi cucc volt az asztalon jegyzetek, kajamaradék,tankönyv, meg kb minden a halott német katonán kívül. Elpakolni meg fárasztó mondták neki,h ha elpakol akkor kártyáznak. Megindult mint egy bulldózer könyékkel az asztal egyik végétől a másikig majd miután mégigért közölte, ott a hely. :)

 9. sirdavegd — 2011-01-17 23:02 

@Adani:
Szegeden az egyik kolesz specialitása a disznóvágás.
Olyan eset azonban a mi szeretett Hermanunkban is volt, hogy végre sikeres vizsgájuk miatt örömködő jogász hallgatók a 10 emeletes épület tetején pirózták el jegyzeteiket. Ezzel nem is lenne baj, csak a felszálló füst kissé félreérthető, meghát a lapostetőt is kátrány szigeteli. Ennek következtében egy hónapig nem lehetett a város felőli panorámás oldalra kimenni :( .
A legdurvább azonban az volt, amikor egy vitorlázó repülős hobbijú srác bezáródott a szobájába a nyolcadikon. Miután nem volt épp tériszonyos, szépen kimászott az ablakon és bekopogott a szomszéd ablakán, hogy ugyan engedjék már be. Az ottlakók kissé összefosták magukat, majd jól meg is ruházták a srácot, miután összeszedték a párkányról.
Ezt követően az Igazgatónő (RIP) minden újhústól megkérdezte az első eligazításon, hogy szokott-e repülőzni/ejtőernyőzni.

 10. Szalacsi_Dezső — 2011-01-18 08:53 

innen is üdvözletem a poszt-toló kollégának. Kocsordi 1 évvel később 1985-ben már főhadnagyként zlj. törzsfőnök volt. de semmit nem változott. És az érdekes az volt, hogy ő színjózanul volt ilyen, mert egy kortyot sem ivott. Mi is szívtunk vele eleget. és valóban a hatodik század volt az elsőn, az ötödik meg a másodikon. Egyszer Kocsordi egy hétvégén csak azért jött be, mert egy kolléga aznap már harmadszor vágta fel az ereit. Kocsordi zászlóaljsorakozót rendelt el, majd hozatott egy kötelet, amit átadott a delikvensnek, hogy ugyan ezzel kösse már föl magát, majd jól nem nézünk oda. Aztán nekünk hátraarcot vezényelt és vártunk. Persze nem kötötte fel magát az ipse. Onnan rögvest a fogdára vitette öncsonkítás „vádjával”. „Vidám” dolog volt.

 11. Optika — 2011-01-18 08:56 

Azt még megértettem, ha egy tiszt határozott és akár szigorú is. De amikor ez öncélú, már már kegyetlenséggé fajuló geciség volt, azt tudtam rühellni. És erre remek példa volt Kocsordi, de szemétségért az 1. z törzsfőnökének sem kellett a szomszédba menni. Szerintem ezek egymásnak adtak szaktanácsot, hogy legyünk minél rosszabbak.

1. z törzsfőnökéről már írtam. Amikor meglógtak többen a reggeli tornáról és ő éppen ellenőrzést tartott és sokaknak bukovári volt. Azt még megértettem, hogy tartott egy olyan pótreggeli tornát, hogy a delikvensek bele kilógott. Ez még belefért.
De hogy mi a bánatos ……………-ért kellett a katonakönyvet + körletelhagyási engedélyt 6 hónapra a páncélba pihentetni, azt nem fogtam fel. Igaz meglebegtette a 2 hónap utáni visszaadás lehetőségét, de azért kibaszottul meg kellett szenvedni. Szerintem ez a kegyetlen büntetés (6 hónap helybetopi), mint fenyítés csak úgy nem volt benne az akkori szolgálati szabályzatba.
Megjegyzem akkor én is ellógtam a reggeli tornát, de sikerült jobb búvóhelyet találnom, mint egyes szerencsétleneknek.

Más. Zászlóalj sorakozó, a törzsfőnök köszön:
„Jó napot elvtársak!”
„Erőt, egészséget !”
Komolyan mondom az eset után megkérdeztem az arra bóklászó ex osztálytársak, hogy az „erőt egészséget” milyen hangos volt. Szerinte elég hangosan üvöltöttünk.
A törzsfőnök szerint nem. Rendben van, szíve joga, megismételtetni. Meg is tette, de az már önkény kategória, hogy az egész társaságot „hímringyónak” nevezte és a hétvégén senki sem mehetett a zászlóaljból kimaradásra.

 12. Optika — 2011-01-18 09:01 

@Szalacsi_Dezső:

Kocsordihoz nem sokszor volt „szerencsém”. Csak amikor ÜTI volt, én meg AEGÜH, okozott kellemetlen perceket.
A 2. znek ott volt még Guzman (igazi nevén Bertalan ?). Ő még a tisztjeit is basztatta folyton. Emlékszem mellettünk állt a 2. z mindig az Ezred discoban. Ő meg szinte egyfeszt csesztette, a századpk-kat, hogy előrébb, hátrább egyvonalban álljanak stb…

 13. Adani — 2011-01-18 09:19 

@sirdavegd:

Tételeket mi is égettünk ,de mi tábortűznél a kolesz előtt. Viszont Kecskeméten a fősulis koli volt laktanyai teürleten volt sok üresen álló épület volt ami régen al aktanyához tartozott több 4 emeletes panelház is. Azoknak a tetején egyszer kipróbáltuk a Coca-Cola Light vs. Mentos cukor féle gejzírt is. Voltak ,akik még működő villanykörtét is találtak az egyik házban.

 14. szögyi — 2011-01-18 09:58 

@sirdavegd: Repülősöknél az ilyen ablakon átlépés nem szokott nagy port felverni, mi a hatodikon jártunk úgy egy hétig, mikor elb@szódott a szoba zárja, és nem voltunk hajlandóak kifizetni a javítást. A szomszédban is kollégák voltak, így végül csak akkor lett belőle balhé, amikor már éjszaka is így közlekedtünk, a szomszédban meg ….-ni akartak (tudom, zöld szamár és normális repülős nem létezik).
Kolirobbantás meg a debreceni egyetem kolijában történt, mikor az egyik fizikus cimbi pálinkafőzője rendezte le a szobát meg a berendezését kompletten. Ki akarték baxxni még az egyetemről is, csak nem nagyon lehetett, mert olyan észláda volt a srác, hogy egy unalmas előadáson kiszámolta, hogy milyen sebességgel kell a borsót a falra hányni, hogy megfőjön. Az egyik tansegg utánaszámolt, az eredmény két tizedesig helyesnek bionyult.

 15. Krux — 2011-01-18 12:53 

@szögyi: Én az egyik tansegédnek azt adtam ki feladatként, hogy ki kellett számolnia a 2010-es F1 Ferrari egy hengerében lezajlott teljes egy ütem időtartamát, természetesen maximális fordulatszámon.

 16. sirdavegd — 2011-01-18 13:07 

@szögyi:
Az én öt évem alatt kétszer volt extra füstös a szintünk. Egyszer vegyészék okosítottak valamit rosszul a szobájukban, egyszer meg az asszony szenesített meg négy tojáskát egy lábasban.

A magasságban mászkálós népekről mindig két ács gyerek jut az eszembe – még a kilencvenes évek közepén voltak nálunk festeni kívülről a tetőtéri ablakok faszerkezetét, széldeszkákat, ilyesmit. Srácok szépen letették a fal mellé a 6 méteres létrát, a cserepeken meg úgy másztak, mint a macska. Érdekes látvány volt alulról nézve, de még csak cserép se tört. Így csiszoltak, mázolgattak három napig. Én azért le szoktam cserepeli előtte, meg kell olyan fél óra, mire megszokom a szituációt :)

 17. sirdavegd — 2011-01-18 13:10 

@Szalacsi_Dezső:
Hát, ilyenkor szoktam igazat adni Vérnűsző Baromnak, a sorkötelességgel – pontosabban a tiszti állomány rátermettségével kapcsolatban.
Egyébként tényleg: mi lett ezekkel a figurákkal, akik a nyolcvanas években még sorkatonákat szekíroztak, majd egyszeriben becsukták alóluk a laktanyát? Nyugdíj? Őrzés-védés?

 18. Szalacsi_Dezső — 2011-01-18 15:29 

@Krux: Ezt még talán én is ki tudnám számolni, ha megadod, hogy mennyi a max fordulat. És hogy melyik pilótáét számoljam (Alfonzó vagy Massa Fülöp) A hengerűrtartalmat majd kiguglizom. :-))

 19. vega2 — 2011-01-18 15:49 

@Optika: Megerősítem. Egyszer bementem Tuba hangyához egy hadgyakorlat után, hogy kimaradást kérjek. Szegény félájultan feküdt a fotelben és nem azért, mert részeg lett volna, hanem azért, mert Guzman kihajtotta belőle a sz@rt is a gyakszin.

@Adani: Debrecenben a Benczúr Kollégiumban („Hotel” :-)) ez az asztaltakarítás mindennapi bevett gyakorlat volt. Különösen egy Benczúr Hanczúr után…… :-)

 20. vega2 — 2011-01-18 17:01 

@Adani: Ja és most jut eszembe a relatív tisztaság elve, amit a zokniknál lehetett alkalmazni:
„Tiszta az, amelyik a legtisztább”

:-))))

 21. Rókakígyó — 2011-01-18 18:03 

Egy újabb szuper funkciót fedeztem fel: az index blogok pda-ra is optimalizálva vannak, így bármikor értelmezhető méretben olvashatóak telefonon is a bejegyzések:)

 22. Pacák — 2011-01-24 15:14 

Talán 1997 -ben Szentkirályszabadján az ôrszázad klubszobájából ablakon át kidobták a TV -t, amikor elvesztett egy meccset a Fradi. :)

U.i.: a harmadik emeletrôl. :D

 23. Adani — 2011-01-24 18:04 

@Pacák:

Legalább valami régi jó Videoton colorstar volt robbanó képcsővel?

Egyik haver mondta, h házibuliban is a kicsit buggyant házigazda kivágott egy régi fakeretes Videoton TV-t a negyedikről. Először pár hülye hajigált le pillepalackokat, kimegy a házigazda, h mi a faszt csináltok? Ez nektek buli? Hát ja, ez buli. Ez nem buli. TV kicipel az erkélyre majd hajít, földet ér kurva nagy csörömpölés a képcső is felrobbant. Na ez buli! Azzal jobbra el.

 24. Kúrtafarkú — 2011-03-07 21:00 

@Rókakígyó:
Valóban jó a telefonon, csak fehér a háttér, így kiégeti az ember retináját:)
Jó lenne ott is megoldani ilyen feketés háttérrel.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.