296. – Rádiós kirándulás


Viszonylag hosszú hallgatás után ismét jelentkezik a Milstoryblog szerzői doyenje (vagy nevezzük csak nyugodtan poszt-elöljárónak?), Proletair barátunk, aki eddig több, mint kéttucatnyi poszttal szórakoztatott bennünket.

Mai írásában – természetesen – újfent a szolnoki felderítők dolgos hétköznapjairól mesél.
 

1997-ben (vagy nyolcban, a kutya sem emlékszik erre) új rádiókat kapott a szolnoki felderítő zászlóalj. Az eddigi prehisztorikus szovjet rádió után az új HRM 2000 (by Daimler Aerospace) már nagyon komoly szerkezet volt. Összesen 8 darab érkezett, plusz a központ, ami egy nagyobbacska számítógépnek nézett ki. Az is volt. A HRM is.

Az egész kütyü 4 részből állt. A rádió fele az elektronika volt, külön házban, volt egy számítógép-egység (benne diszkréten reszelgető vincseszterrel – legalábbis ezt hazudták, de tényleg olyan hangja volt), egy nagyobbacska akku (sosem sikerült lemeríteni) és egy folyadékkristályos kijelző érintőbillentyűzettel.

Ez nem beszéd alapú rádió volt, hanem olyan nagyon hájtek sms-küldő masina: én bepötyögöm, hogy mit látok/hallok, majd enter, és a központban elolvassák. Az enter és a központ között „iszonyú bonyolult” rádiótechnikai folyamatok zajlanak le, ennek részletezését most inkább kihagynám.

Az egész cucc rendkívül strapabírónak nézett ki; bár sosem dobáltuk, látszott rajta, hogy kibírna néhány méternyi esést. Elvileg 3 méteres vízoszlop alatt is működött, de érthető módon ezt sem próbáltuk ki. Egy szó mint száz: komoly apparát volt. Engem is beválogattak a leendő kezelőszemélyzetek tagjai közé, ami nem volt rossz, hiszen a kiképzés tantermi foglalkozások keretében ment, így nekünk nem kellett részt vennünk a század szokásos heti szívásain (gyakorlat, szolgálat, stb). Úri dolgunk volt, élveztük. Aztán amikor letelt a kiképzési idő (emlékeim szerint 1 hét), jött a nagy kipróbálás ideje. Az volt a terv, hogy az ország minden szegletébe eljuttatnak egy-egy rádiót, két fővel. Volt Szolnok mellett egy csoport, Egerbaktán, valahol Békésben, Debrecenben, Somogyban… (meg még két másik, amire nem emlékszem) és igen, nekem sikerült a legmesszebb menni. A hely neve: Páka. Vagyis a falu feletti dombon lévő erdő széle.

Házi feladat: mindenki keresse meg az atlaszban Páka községet!

A teherautó vitte a rádiósokat, és menet közben lerakta őket a kijelölt helyek közelében. Én a társammal mehettem a végállomásig. De legalább nem voltunk ketten: ott volt Lalihadnagy a parancsnok, és a sorállományú Uralsofőr. Maga a gyakorlat abból állt, hogy beüzemeltük a rádiót, és a meghatározott időben üzeneteket kellett küldeni.

Csakhogy.

Amint kész volt minden (antenna, irányszög, ellensúly, miegyéb), az első üzenet nem ment el; ott virított a kijelzőn a hibajel. Nosza még egyszer. Megint semmi. Kezdtünk pánikba esni. Noteszeket lapozgattunk, irányszöget ellenőriztünk, antennaszöget ellenőriztünk, (az uralsofőr meg unottan cigizgetett, fene a jódolgát), de semmi. Aztán meglett a bibi: az antenna madzagja az ellensúly helyére lett dugva, és fordítva. Na, ment is innen minden flottul.

Éjszaka kicsit hideg volt, de másnap reggel az uralsofőrrel főzettünk kávét („Hé öcsi, kérsz kávét? Igen? Akkor főzz egy adagot mindenkinek!"). Így reggel odakuporodtunk a rádió mellé, kávé, cigi, adás, aztán összecsomagoltunk, és uzsgyé haza. Menet közben fel kell venni a többieket is. Az út rohadt unalmas volt. Egy idő után azt találtuk ki szórakozásképpen, hogy papírlapjainkra számokat rajzoltunk egytől ötig, és a mögénk került autókban utazó hölgyeket pontoztuk. Amikor mögénk került egy ilyen autó, mi lenéztünk a platóról, megvitattuk a pontszámokat, majd felmutattuk az eredményt. Általában nagy volt a derültség a kocsikban, de volt, hogy a csaj megsértődött. Egyszer egy olyan autó sorolt mögénk, ahol két srác ült. Az anyósülésen terpeszkedő láthatóan élvezte, hogy katonákat lát a platón, nagy szájjal röhögött, aztán elővette a személyi igazolványát, és jól meglobogtatta. Szerencsétlen azt hitte, sorállományúak vagyunk, és jajdefog fájni a szívünk, ha a személyit (a civil élet útlevelét) meglátjuk. Erre mi is elővettük a személyi igazolványainkat, és ugyanúgy meglóbáltuk… A csávó feje rákvörös lett, égett, mint a tarló, a sofőr haverja meg dőlt a röhögéstől. Ritkán esik ilyen jól a káröröm.

Már Kecskeméten jártunk, amikor koccantunk. Én észre sem vettem, a többiek kezdték mondogatni, hogy mintha kocc lett volna. És tényleg. Egy tudatlan emberke a furgonjával kissé erőszakosan váltott sávot, gondolván, hogy a böszme Ural elé befér. Csak nem számolt az Ural tekintélyes féktávjával, és az amúgy is harmatgyengén teljesítő fékekkel. Mi leugráltunk a platóról, odasétáltunk az Ural elejéhez, és azt láttuk, hogy a furgon 8 napon túl gyógyuló sérülésket szenvedett, ám az Uralon egy karcolás sincs. Vagyis dehogynem, az egész lökhárító (valójában formatervezett faltörő kos) csupa horpadás, rozsda, meg karc volt, ahogy az egy ilyen katonai teherautóhoz illik. Így hát körbeálltuk szeretett Uralunk lökhárítóját, és emelt hangon jajveszékelni kezdtünk, hogy tejódrááága szüzanyáááánk, mi lett a szép Uráállal, most mihez kezdünk, végeavilááááágnak, stb. A furgon sofőrje nem kicsit volt ideges, és neki is rákvörös volt a feje. Megjött a helyszínelő rendőr. A furgonsofőr talán itt még reménykedett benne, hogy a rendőr talán az ő pártját fogja majd a bunkó katonákkal szemben. Ahogy a közeg kiszállt a kocsiból, harsány „szevasztok kommandósok!” kiáltással látott munkához. Szóval a furgonos itt belátta, hogy ez nem hazai pálya.
 
Így ért véget a leghosszabb távú katonai kihelyezés. A feladatokat minden rádiós kiválóan teljesítette, és ezek a rádiók még sokáig igen jól szolgáltak a zászlóaljnál. Ott volt velem a „Nagy Téli Szívás” idején is…

36 hozzászólás

 1. Bigjoe(HUN) — 2011-09-26 09:48 

Az egész esemény szárazon telt el?
Se egy rövid, se egy sör?
Talán beteg voltatok?

Az Uralos képen a csacsi szépen alá állt a verdának. Az utasoknak meg reszeltek :(

Hatalmas dög ez az Urál, az úton mindent ural.

A Hőrségben csak IFA-ink voltak, azok nem tudták volna a szamarat így legyűrni.

A hatásvadászoknak asszem L60-s „beavatkozó, vagy roham” IFA-ik voltak.
A fülke tetejére kreáltak egy gyűrűt ahova a PKM(?)-t ki letett rakni, szükség szerint.
Ritkán az őröket is vitték ilyen „komoly” járművel, ekkor nekünk a platón reszeltek, mert a pilóták F1-t játszottak a Hűvösvölgyi úton.
Dőltünk, borultunk.
Amikor én voltam a gkpk. utasításba adtam a pilótának, hogy csak finoman.
Egyben szeretnénk megérkezni, ja és rá is érünk, a kommersz őr IFA nem egy világbajnok gép volt, volt amelyik alig bírta az emelkedőt.
Amikor visszafelé mentünk „bekapcsoltam” a „tapossál tesó, mer ketyeg a könyvem” üzemmódot.
A pilóta majd kitaposta a padlólemezt úgy nyomta a gázt. Kihozta a szakadt IFA-ból az összes tartalékot, okádta a füstöt, de ment.
A platón a srácok a G erők miatt, előre-hátra borultak.
Hangjuk is volt, többnyire a családommal foglalkoztak, meg elővették az „elkapunk még te…” szövegüket.
Amikor a laktanyába értünk leadtuk a szolit a pk-nak. Ledobtuk a málhát, vedlés, még bőven elértük a 10 órás eltávot.
A kapun kívül egyik srác sem panaszkodott az IFA-s útra.

 2. Jani22 — 2011-09-26 10:01 

Dögre röhögtem magam. Köszi

Mondjuk nem tudom, hogy mi az az ellensúly, de hogy a helyére és viszont hogy ment be az antenna vége? Persze a katona mindenhez ért. :-)

 3. proletair — 2011-09-26 10:17 

@Bigjoe(HUN):

Nekünk száraz volt, hisz ott volt az ifjú és idealista Lalihadnagy. A többi páros kedélyesen elsörözgetett, igazi piknikhangulatot csináltak.

@Jani22:
Az ellensúly valójában egy Y alakú madzag volt. Volt a rádió, ez volt középen. Az antennát, (ami megy egy I alakú madzag volt) a föld síkjától meghatározott szögben kellett egy fára kihúzni a rádiótól. Az Y vezeték egyes vége ment a rádióba, az két szára meg az antennával ellentétes irányba feküdt a földön, akképpen, hogy az Y két szára közti felező egyenese párhuzamos kellett hogy legyen az antennával, és pont a központ felé kellett hogy mutasson. ezért kellett irányszöget mérni. Az antenna és az ellensúly csatlakozója egyforma volt, csak két halovány jel mutatta, melyik melyiké. Érthető??:)))

 4. Adani — 2011-09-26 10:44 

@Bigjoe(HUN):

IFA = Ideiglenes forgalmi akadály.
Viszont az úton tényleg ő az úr, nem jó vele kekeckedni pláne furgonnal meg személykocsival nem. Ráadásul az IFA-snak megvan az az előnye,hogy „úgyis lehúzódik majd a szembejövő az ő autója drágább”. Ilyen platós IFA-n 80-al repeszteni a legnagyobb esőben és sárban mutatványt én is átéltem már címerezőtáborban, ahová szintén IFA-val meg traktorral vittek ki minket és bizony volt mikor a baromállat sofőr Laudának képzelte magát és, ami a csövön kifér a legnagyobb eső után a sáros földúton. Mondjuk ha ott fékez akkor bele is ragadunk a sárba úgy, h onnan a jóisten se szedi ki az IFA-t. Mi meg tényleg borultunk minden irányba, akik a hátul ültek a plató végén kapták a képükbe a sarat tonnaszám. Az megint más kérdés, hogy ha felborul vagy ütközik valaminek az IFA akkor lett volna dolga a baleseti ügyeletnek.

 5. Wendiii — 2011-09-26 10:59 

Ha már az Uralról elterelődött a szó, akkor elmondom, hogy készül egy újabb sztori a műhelyemben, aminek a főszereplője a kecskeméti őrszázad, egy Zil-131-es (a „nagyzil”) és az őrségváltás. :)

 6. szögyi — 2011-09-26 11:06 

Mit és hova? Mármint dugni.
Körzeti orvos ismerősöm járt úgy még a 90-es években, kiment falura a heti egyszeri rendelésre, asszisztensnő már előkészítette a szobát rendelésre, csak a laptop nem akart menni. ki/bekapcs, az istennek se, lerendelt számítógép nélkül, aztán mikor elvitte szervízbe, akkor derült ki, hogy valami csúnyán leégette a teljes belsejét. Vallatások nyomán tisztázódott, hogy az asszisztensnőnek sikerült a 220-as kábelt bedugni a billentyűzetcsatlakozóba. Szervizes égnek emelt szemekkel, hogy de hát az be se megy oda, hááát, igen, egy kicsit azért kellett erőltetni ;)

 7. Adani — 2011-09-26 11:22 

@szögyi:

Azt meg hogy? Egyáltalán milyen csati volt? Ps/2? USB? Egyik se kompatibilis a standard kerek alakú tápcsatival.

Olyat viszont én is láttam egy PC szervizben mutatták a leégett winyókat, meg CD/DVD író-olvasókat, amiket úgy nyírtak ki, hogy a 4 tűs tápcsatlakozót fordítva dugták rá, így 5V helyett 12-t 12 helyett 5V-ot kapott. Pedig azt se egyszerű, ott helyben próbáltam ki, bár hülyebiztos megoldás, de ha nagyon-nagyon erőlteted akkor rá lehet dugni. De ehhez tényleg nagyon kell erőltetni. Ahogy az USB portnál is. Az még érthető ha valaki a telefonvonalat az Ethernet portba dugja és viszont, elvégre a csatlakozó olyan, hogy lehet. Önjelölt 1000mesterek meg mindenhol vannak, aki mindent szétszed és összerak és megjavít, de semmihez sem ért.

 8. szögyi — 2011-09-26 11:32 

@Adani: Valami PS/2-szerűség, egy olyan laptopon, amit még életemben nem láttam (csak a dokinál). Volt a városunkban egy „zseni” ámítástechnikus (előző életében mg. pilóta, ezért nem mondok rá semmi gyalázót), aki pl. úgy orvosolta a floppymeghajtó ki-kihagyásait, hogy kicserélte az elektromos hálózati elosztót egy túlfeszvédősre, na ő szállította ezt a laptopot is. Olyan szinten volt meghekkelve, hogy a hálózati trafó valahogy bele lett szuszakolva a házba, és egy buherkábelen kellett beledugni a 220-at.
Akkoriban azért még a laptop inkább a csomagtartóba való volt, de a dokikám haladni akart a korral. Azóta lecserélte a laptopját, meg a támogató személyzetet is.

 9. Bigjoe(HUN) — 2011-09-26 11:48 

@Adani:
Az L60-s technika azért nem forgalmi akadály volt. A vadászokkal megpakolva a pilóták nagyon komolyan küldték hegyre fel, stb.
valami ilyesmi volt:
http://www.panzerbaer.de/helper/bw_nva_lkw_gel_IV_IFA_W50-L60-a.htm

Nem rajongok klb-n ezekért a most már főleg-roncsokért, de a 90-s években élmény volt vele a budai utakon nyomulni.
Azt hiszem, hogy a terepen sem volt nagyon vacak.
A vadászok 95-ben tartottak egy bemutatót az akkori köztársasági elnöknek,(Fel vigyázz!)
Göncz Árpád úrnak.
A laktanya füves pályáját alakították át az IFA-val. Emlékeim szerint- saját pilótáik voltak, akiknek a terepen történő gyors felvonulás is feladta volt, szóval ezek a driverek kenték az L60-t. Elismerésem

 10. szögyi — 2011-09-26 12:17 

Jó öreg Ural, ez volt az, amikor egy gázfröccs, egy liter gázolaj ;) De ha egy kicsit megbiztattuk, akkor felment a falon is. Mikor Nyíregyházán kiálltak vele, akkor volt biztatva tisztességgel…
Csattanásunk akkor volt, amikor egy Szentendre-Csobánka úton besatuzott a sofőrünk, mi meg hátul premier plánban néztük végig, ahogy egy Varnyú lazán besuttyan a Zil platója alá. Ráadásul valami főtörzs volt az elkövető civilben, a mi sofőrünk meg megkötötte magát a karóhoz, hogy addig ő el nem mozdul innen, míg ki nem jön a katonai rendészet. A vége az lett, hogy a fatörzs belátta, inkább nem kellett volna a mi sofőrünket okolni akkor amikor ő bambult el.

 11. nedecz — 2011-09-26 12:38 

@Bigjoe(HUN): Az L60-asok jók voltak terepen nagyon.Kőszegen mind műúton mind terepen nagyon jól ment.Terepen a platón állva kellett négy végtaggal kapaszkodni,mert minden és mindenki repkedett.A rendszerúton a tengelyig érő sárban ugyanúgy elment,mint a hegyi földút szerpentinén.Műúton a 100-at vidáman vitte és jól gyorsult.
Volt tapasztalatom az URAL-lal és a KRAZ-zal is.Azok sem rosszak,de elsősorban szerintem vontatók,nem csapatszállítók.Nem fürgék,de bivaly erősek.Egyszer a Vasváriban valahogy Knight Rider módba kapcsolt egy KRAZ.Mindenen keresztülment kb 20-as tempóban,csak a telephely fala állította meg.

 12. csaszi55 — 2011-09-26 14:40 

A fiam, aki 28 éves és soha nem volt katona, tavaly vett egy ZIL 131-est. Ti értitek ezt? Mert én nem nagyon.

 13. Wendiii — 2011-09-26 14:54 

@csaszi55: Szerintem így jelzi, hogy ő akart katona lenni, nem? :)

 14. csaszi55 — 2011-09-26 15:10 

@Wendiii: Hát lehet, most már néha én is ezt gondolom. Köszi a választ! Szerintem egy év katonaság kellene most is a fiatal fiúknak, hogy nyáron, télen is ott legyenek. Meg az, hogy engedelmeskedniük is kell néha.

 15. Wendiii — 2011-09-26 15:31 

@csaszi55: Egyetértek! És az az érdekes, hogy a katonaviseltek 95%-a ugyanezt mondja, azzal a kitétellel, hogy nem így csinálnák, amivel szintén egyetértek.

 16. Adani — 2011-09-26 15:37 

@csaszi55:

Lehetne, de nem a régi formában ,mert úgy teljesen felesleges, viszont mindenképpen 18 éves korban kéne még a főiskolai/egyetemi tanulmányok előtt, később már káros az emberre egy családos embernél már veszélye,s mert belerokkanhat, meg ugye addig nincs kereset, miből él a család addig? Miből fizeti a lakás/kocsi stb. hitelét?

Meg ugye lehetne ezt másképp is, pl. svájci példával, ahol pl. egy mérnöknek vagy építésznek tanulónak legalább egy évet dolgoznia kell a szakmában betanított munkásként, pl. egy építkezésen. Egyrészt látja milyen egy munkás közelről másrészt megtanul hegeszteni meg tudja hogyan épül egy ház, nem lesz olyan, mint nálunk szokás, h olyan osztja az észt mérnökként, akinek fingja sincs arról mi hogyan működik. Egy katonai főiskolára menni akaró meg értelemszerűen legyen katona egy évig előtte kapjon normális alapkiképzést mint ma egy hivatásos, adjon őrséget stb.

 17. Bigjoe(HUN) — 2011-09-26 18:25 

Csak halkan jegyzem meg, most hallottam a Bocskai löv.dan. ismerőstől, hogy ez a katonaság ami most van sokban más, mint a sorköt. korszak.
DE, az uram-bátyám kapcsolat az most is többet ér, mint esetleg a szakértelem.
Legalábbis a külföldi missziókba csókkal könnyebb bekerülni, mint tudással.

A kiképzésen általánosan elmondható, hogy gyenge az ember anyag. A Hölgyekkel kapcsolatban elmondható, hogy pl. a málhazsákjukat vinni kell utánuk, és jobb ha csendben maradsz, mert nem tudod ki-kit fedez(fektet)

DE van kivétel, nem ezekről beszélek.
Hanem a korrumpálható vezetőkről, illetve az erkölcstelen emberekről.
UFF

 18. estván — 2011-09-26 22:55 

Az Ural-platón utazás gyönyöreihez nekem is volt szerencsém :)
Egyik alkalommal Várpalotára mentünk díszelegni a nevezett nagy értékű haditechnikával. Az emelkedőkön is csak ment rendíthetetlenül a gépjármű, szinte össze kellett kapaszkodnunk, hogy szép sorban ki ne csúszkáljunk hátul, a fékezésekkor meg fele akkora helyre sűrűsödtünk össze, mint amennyit általában elfoglaltunk.
Az utóbbit a célban elég sértődötten a pilóta, Szalai tőrm. (azaz Pipi) fejéhez vágtuk, megkértük, hogy a jövőben finomabban legyen szíves. Erre ő elmagyarázta, hogy basszátok meg ezen nem úgy van, hogy finoman, meg adagolod. Ennek kettes számrendszerben működik a féke: vagy fékezel, vagy nem :)

 19. Rókakígyó — 2011-09-27 00:39 

@Bigjoe(HUN): ejnye. Nem ronthatja el a sztorimesélés jóságát, hogy ki kinek mit visz. Korrupció a hadseregnél? Ki hallott még ilyet.

 20. Bigjoe(HUN) — 2011-09-27 08:02 

@Rókakígyó:
Bocsi.
Az ismerőstől hallottam, hogy a hölgyek műkörömmel, nyaklánccal, gyűrűkben billegnek – nem eu. beosztásban- platóra fel/le.
A srácoknak még a fülbe valót is ki kell szedni (nem értek egyet a férfi fülbe valóval, de ez az én bajom).

Emlékeim szerint az első IFÁra pattanásom előtt elhangzott a „Kezeket fel vizsgára!” mondat és minden ékszertől menetesen lehetett felmászni.
Védendő az emberi kéz.
Most nem számít?
Veráék műkörömmel, hogy ásnak lövészgödröt? Kikaparja?

A Hőrségnél voltak hölgyek, de nem láttam műkörmös, fuxxos libákat.
(tts-ek voltak, nem a magasabb beosztásúakról beszélek)
Mondjuk érdekesen nézetek ki boci mintás gyaksziban, növekedésgátlóban, miközben a Zöld baret alól kilógott a hosszú szőke haj.
Ja, viszont a sorokkal iszonyatosan kedvesek voltak.

 21. Adani — 2011-09-27 08:02 

@estván:

Azért más az ha rájátszik a sofőr, direkt hirtelen fékez meg meg se próbálja a gödröket mega kátyúkat kikerülni a platón meg gyakorlatilag megszűnik a gravitáció és mindenki repül. Még BKV és volánbuszon is volt szerencsém olyan sofőrhöz ,aki nem elég, hogy Laudának képzelte magát, de úgy gondolta, hogy nincs különbség az utasok és a billencsen szállított sóder között.

 22. Szkv — 2011-09-27 08:03 

@Bigjoe(HUN):
Uram-Bátyám kapcsolat mindenhol megtalálható volt, van lesz.
Az őrsünkre került egy olyan katona akinek a szülei igazgatói beosztásúak voltak. A látogatásuk alkalmával látták hogy kedvenc gyermekük egy falusi őrsön van, amely számukra méltatlan. Belügyminiszteri kapcsolatuk alapján a következő héten már átvezényelték az Ady ligeti ezredhez.

 23. Bigjoe(HUN) — 2011-09-27 08:22 

@Szkv:
Az ilyen emberek (nem bántani akarom őket) az adyn állandó kimaradással rendelkeztek, kaptak valami komolytalan beosztást, és élvezték a hőrség vendégszeretetét.

A kiképzőn volt pár ilyen, ezen emberek zöme – tisztelet a kivételnek- életképtelenek voltak.

Egy posztban írtam a Parai hőr-t, csórikám még borotválkozni sem tudott tisztességesen. Az, hogy stokizni öltözni, vagy valamit tempósan megcsinálni az reménytelen volt.

A kik után elhelyezték az adyról, anyuci a szárnyai alá vette csibéjét.

Az rendben van, hogy az ember szereti a gyerekét, de ezt értelmesen kell tenni.

Nekem a lakhelyemhez közeli laktanyában rokonaim voltak, illetve apám ismerősei.
Fel volt dobva a labda, hogy azt az egy évet húzzam le hazai pályán. A lakástól 10 percre.
A rokon lett volna a pk-m.

Elutasítottam az ajánlatot, persze voltak idők amikor piszkosul bántam, de az öregemnek nem mondtam meg.(az ciki lett volna)

Viszont így – ha nem is a klasszikus értelemeben (a határon soha nem jártam Hőrként)-,de HATÁRŐR voltam.

Nem primadonna.

Egy Bögre őrnagy nevezetű – orosz országi akadémiát- megjárt tiszt mondta:
(Ebben az időben az ady-t őrködtünk, komolyabb tél volt, és kijártunk a szoliba még éjjel is. A budai hegyek között a szélnek volt valahogy egy csatornája, és némely őrhelyen nagyon komoly hidegek voltak)

– Lehet, hogy most unalmas, lehet hogy fázol kint, de ha rendesen végig csinálod a szolgálatot, olyan belső erőre-tartásra, akarat erőre tesztek szert, amit civilben, vagy csókos beosztásban soha nem érsz el.
Mire letelik a szolgálati időtök mások lesztek.

Aztán a hidegre való tekintettel elmesélte, hogy SU-ban amikor vitték a tgk. platóján szoliba, a vodkás üveg a szájához fagyott, na az hideg volt.

 24. GrG — 2011-09-27 10:33 

Ismertem olyat, akinek azert hianyzott a jobb kezerol a gyurus ujja, mert a platorol leugrasnal beakadt a gyuru a perembe es letepte. Mindezt 44-ben visszavonulas kozben, ugyhogy nem sokon mulott, hogy a kivegzese, mert azzal vadoltak, hogy szandekosan tette. Csam azert uszta meg a golyot, mert balkezes volt es tovabb tudott harcolni, a hadifogsagig…

 25. estván — 2011-09-27 10:53 

@Bigjoe(HUN): a Ludovika Fesztiválon őrizte előttem a kordont egy hallgató kisasszony: gyakorlóban,rózsaszín körmökkel, egynél jóval több pár fülbevalóval, fullos sminkben (nem álcafesték). Talán gyűrűi is voltak, de arra nem veszek mérget. Milyenek legyenek a katona csajok, ha már az iskolában engedik őket „elkanászodni”?

@Adani: Pipi törzs nem direkt szopatott, a technika adta lehetőségekhez képest épségben leszállított minket a rendeltetési helyre :) Rallipilóta BKV meg Volán sofőrökhöz volt szerencsém, de mióta Skóciában is buszoztam párszor, megváltozott a véleményem: az ottani vezetők bármin túltesznek :)

 26. Bigjoe(HUN) — 2011-09-27 11:25 

@estván:
Szerintem van helye a sminknek, láncoknak, ékszereknek.
De ne akkor amikor amikor harcászat van.

 27. estván — 2011-09-27 11:34 

@Bigjoe(HUN): Vagyis ne gyakorlóhoz. Társaságihoz oké. Láttam már hallgató lányokat a kis barna kosztümkéjükben, abban lehet nőieskedni, még aranyos is :)

Közben eszembe jutott, hogy rendőr csajokat, ha festett a hajuk, kb. 3-féle hajszínnel látok. Lehet hogy van valami szolgálati hajfesték? :)

 28. Adani — 2011-09-27 12:30 

@Bigjoe(HUN):

Na látod bezzeg 1000 másik baka, akinek nem volt erre lehetősége két kézzel kapott volna utána. Bevallom ha muszáj lett volna menni és van rá lehetőség én is.

Nincs annál istencsászárabb dolog szerintem ha a lakhelyedhez közeli helyen letölteni a letöltenivalót ráadásul csókosként. Lehet, hogy egyenesen nyaralás lett volna a dolog.

 29. Bigjoe(HUN) — 2011-09-27 12:50 

@Adani:
Felügyelet alatt nem lehet jól szórakozni.
A bp-db-bp vonaton mindig történ valami, amikor meg már rendszeresen kijártam az adyról, akkor mindig sajnáltam a sok jó mókát amiből kimaradtam.

Ja, az ady – az összes cumival együtt- nekem egy hatalmas nyaralás volt.
Voltak napok amikor majdnem ott ragadtam, elmentem a (sor HŐRként)Bólyaira, csak betelt a hőr szak.
Nyúlnak állni meg ciki lett volna.(Elnézést kérek minden HONVÉD úrtól, de akinek a váll lapja barna, az nyúl-a régi regula alapján. Igaz nekünk meg a hörcsög megszólítás kijár.)

A szolgvez fűzött, hogy ne szereljek le, (na, ez sem tudta kit fűz)hanem egyből őrmiként folytassam, de nem maradtam.

 30. Adani — 2011-09-27 12:59 

@Bigjoe(HUN):

Rutin írta le az Armyreportban, h neki volt csókja, így el tudta intézni ,h ha már vállalta, h meg se próbálja lepapírozni a katonaságot, hanem lenyomja azt az 1 évet ( pedig megtehette volna), arra azért használta,h a végzettségének megfelelő beosztásba kerüljön egy viszonylag közeli laktanyába. Nem is bánta meg, hírközpontosként aranyélete volt. A saját körlet ugyebár előnyös tud lenni, saját hűtő, tévé, meg ugye a hírközpontban lévő titkos iratok miatt az ÜTI-n kívül más nem léphetett be, így bármit csinálhattak nem tudtak rajtuk ütni, hiszen az ajtót zárva kellett tartani állandóan ha az ÜTI jött akkor meg volt idő minden nyom eltüntetésere.

 31. szögyi — 2011-09-27 13:20 

@Bigjoe(HUN): Kicsit visszanyúlva a katonaság „tartásjavító” funkciójára, mikor a három félév katonai főiskola után egy civil tanérképzőre kezdtem el járni, csak kukkoltam, hogy milyen emberek közé kerültem.
Szakest utáni napon az évfolyamnak legfeljebb a 20 %-a bírt beszédelegni a reggel 8-as előadásra, azok közül is gyakorlatilag én voltam egyedül elejétől a végéig ébren. Pedig én sem kóláztam előző éjszaka…
Évfolyamkirándulás alatt mikor végigsétáltunk az akkor még működő Diósgyőri Vasművek teljes vertikumán ez a nyápic banda már a tizedik perc után leülésért rimánkodott.

 32. Bigjoe(HUN) — 2011-09-27 13:36 

@szögyi:
Van egy barátom, sofőr volt bent.
Aztán kint is.
Ugyan olyan kényelmes ember maradt.
Nem volt része „tartásjavító” kurzusban.

A sereg akkor használt, ha megterhelte az embert.
A megpróbáltatások használnak a jellemnek.
(jó esetben)
izé: teher alatt nő a pálma, mondta valaki.

Nem DAM? Vagy akkor még vas, nem acél….

 33. Bigjoe(HUN) — 2011-09-27 13:47 

Ha már sofőr…..
Egy komám a rigók pilótája volt, valami bőszme nagy szekérrel. (talán Szentendrén, passz)
Vitte a fősulisokat gyakorlatra, zsák, sisak, ágyú, kanálgép, csajka, kulacs, kompletten.
Teli velük a plató.
A koma lába igen nehéz- most is- nyomta a gázt, mint süket a csengőt.
Az aszfalton még elment a dolog, kicsit kiabáltak, meg borultak, de bírták.

Majd beért az erőbe. A sietést ott sem hagyta abba. Az erdei úton küldte 50-60…kitudja mennyivel.

Üvöltések, dübögés, majd sisakkal verik a fülkét.
Nem baj, had szokják a terepet.

De csak nem nyugszanak, ezért meg áll.
Hangos anyázás, hátra tipeg:
-HE???
Elhagytuk az egyik srácot pár km-el odébb!!!!!
Megfordult és vissza ment megkeresni.

Mint kiderült, a koma a plató végén ült a lehajtható akárminél.
Egy hupplinál, sisakkal, zsákkal, csúzlival együtt átvitte a magasítót és talajt fogott.Túl élte, csak zúzódásai lettek.

Fel dobták a csókát:
Kapaszkodjál haver!
És tovább nagy gázzal.

Most offroadozik. De a közúton is ilyenformán közlekedik.
Csak előre….

 34. szögyi — 2011-09-27 14:11 

@Bigjoe(HUN): 1986-ban hol volt még a DAM???? Pluszban pont azon a héten volt ez, amikor Csernobil köpködte magából mindazt, amit nem lett volna szabad. A docensünk aki mellesleg párttitkár is volt, kaphatott valami fülest, mert ragaszkodott ahhoz, hogy mindenki fehér vagy legalább világos dzsekiben/pólóban jöjjön. Vasműbe! Ahol szállt a koksz, meg a por, meg minden… Igaz, a szenteltvíznél valamivel többet ért ez az óvintézkedése is ;)
A sofőrös sztorin meg majdnem megszakadtam…

 35. Bigjoe(HUN) — 2011-09-27 14:31 

@szögyi:
A driver barátom buszt is vitt.
Elvitt a hallgatókat valahova, lemásztak a buszról. A driver felvette az alvó pozíciót. És 200m mélyen aludt.
Vissza jöttek a rigók, keresik a pilótát az meg sehol. A busz zárva, a havas eső szakad, hideg van, a buszba bejutni reménytelen.
Elkezdték ütni, rugdosni a busz ajtaját.
Jó fertály óra múltán a pilóta nehezen felébredt, és beeresztette az ázott madarakat.
Annyit mondott:
– Bocs srácok, de este hajnalig ultiztunk.

 36. Jani22 — 2011-10-06 22:10 

@proletair:
Jelentem, kezdem érteni, akarom mondani: Igen!

Ezek szerint meg kellet volna tanulni, hogy a különböző formátumú szarkalábok csatlakozóit a jobb v. a bal lyukba kell betoszni. Különben meg csak nappali üzemmód a nyerő. És (és-sel nem kezdünk mondatot) még fa is kell hozzá? Mivan akkor, ha nincs? :-D

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.