308. – A századfürdő

Az őrszolgálat és az alakizás mellett a harmadik örök belső laktanyai téma a takarítás. Annó BigJoe ebbe is belekóstolt, s mai posztjában az ezirányú tapasztalatait osztja meg velünk.

Az Adyn volt ezred- meg századfürdő. A századfürdő gyakorlatilag minden barakk tartozéka volt, ebből adódóan koszolódott. Venyige barátommal (és állandó tettestársammal) felsorakoztunk a pihenőidőnk terhére, egy önként vállalt takarításhoz.

Csak, hogy el tudjon helyezni minket az olvasó, íme Venyige filozófiája: Nem én akartam ide jönni, ők hívtak be. Most már akkor viseljék a következményeit!

(Hát mit ne mondjak: volt mit viselni…)

Megjegyzés: 24 órás őrszoli után járt volna 4 óra pihenő. De mi önként lemondtunk a pihenésről az öregek javára. Persze ez nem teljesen igaz, de az önkéntességünket erősen támogatták. Szó szerint erősen. Mert – ha még nem mondtam volna – a 3. őrszázadban működött a kézrátétel. Vagyis a fizikai meggyőzés, ami azért elég hatékony tud lenni.

Szóval állunk a sorban, a ÜH meg adja a lehetőségeket: te és te a folyosót, te a kantint, ti ketten meg csak a CS-ket!

(Azaz a fürdőt…)

A Venyigével bementünk a fürdőbe; na paszuly, megint idehúzták a szívatót… Aztán magunkra zártuk az ajtókat, és kiemelten a csé betűs holmikat kezdtük takarítani. (Aki nem tudná: csapok, csempék, csövek).
A szokásos takarítás: lefolyók eldugítva, minden csap kinyit, kék villám vagy ultra  bejátszik, seprűvel felkavar, majd leenged, átöblít, kész. Közben a szemetet kidobáltuk, találtunk üres tusfürdős dobozokat, szappanos papírokat meg egy fókazsírt (cipőápoló szotty).

Hát akkor ne unatkozzunk, mókázzunk! felkiáltással középre dobtam a fókazsírt, bele a vízbe. A mélyebb részeken a víz ekkor már a surci alsó fűzőjéig ért. Ráugrottam a fókazsírra, az meg a cuccot kilőtte a metlachira.

– Jégkorongozzunk! – üvöltötte Venyige.

Nekiálltunk hát seprűvel, tusfürdős dobozzal a vizes-bokszos csempén csúszkálva korongozni. A sárga csempén a vöröses-barnás boksz nagyon jól mutatott, és pokolian csúszott. A szórakozásunk persze nem maradt titokban, na meg egy kicsit hangosak is voltunk: röhögtünk teli torokból.

Az ÜH érdeklődve üvöltött be, hogy mi a (trágár szavak)-t csináltok bent, gyertek csak ki!

Nem volt hozzászokva, hogy jókedvűen is lehet dolgozni.

Kiballagtunk, vége a mókának.

– Mit csináltatok? – így az ÜH.

– Alaposan ki akartuk takarítani a fürdőt, ezért némi vízzel beáztattuk a csempét, hogy oldódjon a kosz – magyaráztam.

– Közben meg a fókazsírt szétnyomtuk, hogy kíméljük az öregeket, majd megszívatjuk mi magunkat, nehogy mán az öreg csináljon valamit – tette hozzá Rőzse, aki mindig ilyen rendes volt.

Erre naná, hogy bement a fürdőbe. Állt bent a víz, a járólap tiszta fókazsír, de nézz csak oda: kihoztuk a talpunkon, most már a folyosó is merő cipőápoló, az ÜH talpa is tiszta boksz. Hordja szét a századon mindenki.

Jobb volt, mint lett.

Az ÜH nem bírta szó nélkül a megterhelést, lerogyott a székbe:

– Hát mért szívattok?!

Picit megsajnáltam, Rőzse arcán meg kalózvigyor.

– Ártottam én nektek? Ha bejön a laktanyás, itt helyben lelövet! Valamelyik kopasz beviszi a talpán a századoshoz, az életbe nem megyek haza! Most ki a f…-om fogja feltakarítani? Húzzatok ki a barakkból, hülyék…

Mondtuk neki, hogy mi ketten a folyosót is szívesen feltakarítjuk, meg a fürdőt is, sőt én még a wc-t is megemlíttettem, halkan.

Ezekre a takarításokra tényleg önként jelentkeztünk, de ebből már nem kértek, pedig Rőzse rákérdezett többször is, sőt a barakk ajtójából visszaszóltunk, hogy biztos ne segítsünk..?

Később ez az AEGÜH nem szívesen adott parancsot, általában a szemünkbe nézett és csak csendesen, komolyan kért.

14 hozzászólás

 1. passaran — 2011-10-26 09:11 

A fürdőről jutott eszembe. ’85 telén a szabadszállási HK ezred kivonult egy kis laza 2 hetes téli gyakorlatra a Bakonyba. A fürdősátorba a vegyvédelmis FMG nyomta be a meleg vizet. Mi vegyvédelmi büdösbogarak csak amolyan megtűrt páriák voltunk a fényességes, dicsőséges harckocsizók közt :) Nem is vegyültünk velük fürdéskor :) A következő szisztéma szerint kapták a drága a bajtársak a meleg vizet: amikor már langyosodott a víz az FMG tartályban, akkor a vv szakasz bő szappanozás közepette megfürdött benne :) Utána ez az előszappanozott víz mehetett a fürdősátorba :) Hmmm… szerettek minket :)))

 2. estván — 2011-10-27 00:22 

Én is gyakran vállaltam a vizesblokkot. Üres flakon, szappan csomagolás, fél pár zokni, wc-papír guriga alkotta hordalék ott is előfordult.
Béla cimborával, akivel alapkik.-en is együtt voltunk, történt egy mókás dolog. Viszi befelé a vödör vizet a klotyóba, hogy felöntse a padlót. Lehajol, aztán látja, hogy az egyik fülkében valaki trónol, kimenőnek tűnő gatyában, oké, biztos egy vezérkari gk.-vezetőnek sürgős volt, nem ért volna fel a másodikra. Béla honvéd kiált egyet:
– Vigyázz báttya, megy a víz!
Lábak felemelkednek. Aztán amikor végzett a sikálással és kiment még egy adag vízért az öblítéshez, a klotyóajtón Suba őrgy., a Logisztikai zlj. töf.-e (vagy pk.-ja?) fordult ki :)
Az úrral máskor is volt vicces epizódja a srácnak. Megy Béla folyosón, háta mögött óriási tüsszentés. Béla illedelmesen:
– Egészségedre, haver!
Suba őrgy. pedig megköszönte szépen :)

@emxem: cimbora mesélte, hogy amikor kilencvenakárhányban mentek le Tatáról határt megerősíteni, a „kempingben” ők is a vv-kocsi vizét használták. Azt mondta, hogy olyan meleget még a laktanyában se láttak :)

 3. Szkv — 2011-10-27 09:11 

Szombathelyen a HŐR kerületnél a „répaföld” mellett volt a nagy fürdő és hetente egyszer odavonultunk zuhanyozni, amelynek külön „rituális” szabályai voltak. Még a körletben gatyára vetkőzés és a szappan valamint a törülköző kézbe vétele után sorakozó a folyosón és indulás zuhanyozni.
Törülköző és a szappan kézben történő tartásának külön szabályai voltak.
Törülközőt először hosszat, majd keresztbe egyszer össze hajtva a bal kézre ráhajtva, úgy hogy annak a hajtott éle előre nézzen és a karon egyforma hosszban lógjon és a szappantartót a jobb kézben tartva mentünk zuhanyozni. A törülköző és a szappan hordása a Szd mosdóhoz való menetelkor is ezen szabály szerint történhetett.
„Répaföldön” át vonulva megérkeztünk a fürdőbe.
Elsőnek a tisztesek vonultak be és csak utána került ránk a sor.
Még szinte alig ért bennünket a víz és kiabálták hogy a zuhanyozást befejezni, mert meg vízkövesedik a hátuk.
Már a kiképzésünk vége felé, az öreg katonáknak már csak egypár napjuk volt, amikor merészen elfoglaltam egy szakaszvezető helyét a zuhanyzóban.
A legnagyobb ordítozás ellenére sem adtam át a helyet.

 4. Kelempájsz — 2011-10-27 09:27 

@Szkv: Mi nem gatyában, hanem buziköntösben jártunk zuhanyozni, de a többi stimmel. Üdv: Kelempájsz

 5. Bigjoe(HUN) — 2011-10-27 09:32 

@Szkv:
Kopaszként a kiken. az ezredfürdőbe jártunk, minden nap.
Bemelegítőben álltunk a sorunkra várva a fürdő előtt.Kézben a törölköző+ szappan.

Emlékeim szerint volt végig meleg víz, viszont előfordult, hogy csak a zuhanyzó folyosójára léptem be már ment a szöveg: Meddig pancsolnak még? Mán tiszta vízköves a hátuk…Asssziszi, hogy a strandon van, nehogymán a pancsoló kisjányt énekelje közben..

Volt olyan zuhanyzás, hogy le sem vetkőztem, minek? Mire betaláltam volna egy fülkébe, már vége is a „strandolásnak”.

Amikor sikerült megcsípnem egy fülkét akkor persze gyorsan végeztem.
Aztán álltam kint nedvesen, vizes hajjal alakzatban, mozdulatlanul.
Meg kellet várni a szd. többi katonáját.
Ja, kimaradt, tél volt és fagypont alatti hőmérséklet.
ÉS nem fáztunk meg, fűtött a hazaszeretett.
Ha már fázás:
Egyszer egy szabadtéri foglalkozáson a: Fáznak katonák? kérdésre v.ki igennel válaszolt.
Ezt követően „begyújtottuk a kályhát”, futás a sportpályán körbe, sokszor.
Többet nem fáztunk.

 6. Kelempájsz — 2011-10-27 12:44 

Nálunk, Hörmannforráson akkor zuhanyoztunk, amikor akartunk. Olajkazán fűtötte az őrsöt, és mindig volt meleg víz (egyébként a Hörmann-forrás vizét használtuk mindenre, főzésre és ivóvízként is, sőt, nyáron a kólát és a traubit is azzal hűtöttük).
Na szóval este, zuhanyzó, ment az ökörködés. Fogtam egy vödör hideg vizet, berúgtam a zuhanyzó ajtaját, és bezúdítottam a vizet. Egyik bajtársam éppen pizsamában mosta a fogát, őt találtam telibe. Olyan lett, mint az öntött ürge! Üvöltött, aztán ledobta a pizsamát, és beállt a zuhany alá a többiekhez.
Fogtam még egy vödör vizet, azt a félig nyílt ajtó fölött akartam belódítani, de a résen, ahol a zsanérok vannak, egy műanyag spricnivel úgy pofán fröcsköltek, hogy semmit se láttam.
Nem egyedi eset volt, a zuhanyzó sok marhaságnak volt a színtere. Üdv: Kelempájsz

 7. Rosszalvó — 2011-10-27 13:04 

@Kelempájsz: A buziköntös fogalmát megvilágítaná egy kicsit közelebbről a Tizedes Úr?:)

 8. Kelempájsz — 2011-10-27 13:17 

@Rosszalvó: A kiképzésen és a kutyás iskolán használt pizsamát hívtuk buziköntösnek. Viseltes bugyirózsaszín pendely volt, nem volt alul semmi, csak fent két ujja és egy lyuk, ahol kidugtuk a fejünket. Némelyik toprongyos is volt, amiből kilógott az ember töke meg a segge. Volt egy srác, aki összedrótozta, de ez nem vált be, mert éjjel szúrta a drót.
Kiképzésen századkötelékben mentünk zuhanyozni, buziköntösben, gumipapucsban caplattunk a zuhanyzóba. A buziköntös riadónál mindig akadályozta a gyors öltözést, ez volt benne a legszarabb. Kint az őrsökön penész-zöld színű, rendes, kétrészes pizsamánk volt, erre pillanatok alatt fel lehetett venni a katonaruhát.

 9. Szkv — 2011-10-27 19:47 

@Kelempájsz:

Nekünk az őrsön a „buzi köntös” volt rendszeresítve. Egyszerűbb szóval kifejezve Hálóing.
Egy előnye azért volt, a hátsó fertályon távozó gázok könnyen tova szálltak.
Nyári melegekben, de főleg éjszaka inget nem vettünk magunkra, mert a buziköntöst használtuk helyette.

 10. Bigjoe(HUN) — 2011-10-28 18:17 

@Kelempájsz:
Kedvenc bűntársam – Rőzse- zuhanyozni ment, utána tipegtem, kezemben 2db 16 literes diszperzites kanna csurig jéghideg (5 Cfok)vízzel.

Megvártam amíg rendesen átmelegszik, megszokja a forró vizet aztán :támadás

Háttal állt amikor megkapott egy 16-os fröccsöt. Úgy maradt. Amikor megfordult annyit mondott:
Nem mered még egyszer!

Megkapta a következőt. Úgy maradt.

Persze többen röhögtünk, mert volt forgalom a fürdőben.

Egy szolgálttal később én mentem hamarabb zuhanyozni.
Nagyon benéztem a dolgot.
Az első percekben minden rendben volt, aztán egyszer csak jött a jéghideg víz, és csak jött, és jött.

Amíg strandoltam bekészített annyi vödör vizet amennyi vödröt csak talált, és mindet rám borította.

Végül is a hipotermiát megúsztam, kb 5 cm-s hideg volt.

 11. dekadens — 2013-08-07 14:36 

Sziasztok!

’96 augusztusában, mikor átkerültem az Adyból Szombathelyre, akkortájt folyt a vb-k felújítása a századszint(ek)en. Fel volt állítva 2 vagy 3 katonai sátor a raktár melletti füves területen, és ott történt a tisztálkodás. Kis átmérőjű furatokon, nagy nyomással jött a víz, szinte vágta az ember bőrét. Erre találtuk ki, hogy a kifogyott tusfürdős-flakonakat szétvágtuk, és ezeket rögzítettük a „zuhanyrózsához”, és ezeken keresztül folyattuk magunkra a vizet. Így elviselhetőbb volt a dolog. Szerencsére 2-3 hét múlva kész volt a szép, új vizesblokk az EB-századnál is.

Üdv: Dekadens

 12. dekadens — 2013-08-07 20:09 

Bocsi!

Nem ’96-ban, hanem ’95-ben történt…

 13. Bigjoe(HUN) — 2013-08-08 23:31 

@dekadens:
Én akkor szereltem le (kb.), melyik századon voltál?

 14. dekadens — 2013-08-09 07:35 

@Bigjoe(HUN):
Ellátó biztosító századnál voltam rádiós.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.