323. – Éjszakai ijedtség

Itt minálunk a Milstoryn is volt már több olyan poszt, amely az éjszakai őrséggel foglalkozik; azzal a furcsa érzéssel, amikor az ember ott áll a töltött fegyverrel a nagy semmi közepén (legalábbis úgy érzi…), s az addig megszokott környezet egészen új arcát mutatja az olykor bizony megszeppent hősiesen feladatát teljesítő katonának. BigJoe most egy hasonló élményről számol be.

Több érdekes dolgot láttam éjjeli őrszolin (de nem Supermant). Íme, egy ezek közül:

A HŐR OPK-t őrködtük, (tavasz-kora nyár, nyár). Sötétség, csend, kellemes idő.

És ha már OPK, akkor nem maradhat ki a visszaemlékezések közül az egyik közeli ház ablakában minden este (adott időben!) feltűnő hölgyemény. Ami ugye önmagában nem nagy dolog, de ez a hölgy zuhanyozni indul. Mindig ugyanabban az időben és mindig az el nem függönyözött ablaknál levetkőzve. Majd kicsit később felöltözni is az ablakhoz ment. Az élelmes HŐR-őr, őrpéká, felvez és egyáltalán: minden szabad ember a kerítés tetején hasal és nézi a „műsort”.

Azt hiszem, úgy 22.00 körül jött rá a hölgy, hogy ideje zuhanyozni. Ilyenkorra már csak az igazi HŐSŐK maradtak az őrszobában, akik feláldozták magukat a többiekért. No meg azok, akik magasabb erkölcsi normáknak engedelmeskedtek, és nem a kíváncsiságnak.

Szóval az állomány jelentős része menet szerint kukkol, majd az eseményeket megbeszélve csordogál a szolgálati helyére. Ment minden tovább.

Alvó őrök… én a város fényeit nézem és hallgatom, hogyan halkul el a főváros, amikor kb. fejmagasságban két fénypont jött felém a füves rész felől. Olyan furcsa hideg fény volt, kicsit furán közeledtek, imbolyogtak, szitáltak, villogtak.

Aztán nem jöttek tovább felém, hanem elfordultak a fák felé és el-el maradoztak egymástól. Hirtelen kicsit mintha hűvösebb lett volna az idő, a fák is furcsán susogtak; ha felvonyított volna egy kutya, biztosan lövök… A lámpa (kandeláber) fényköre alatt eltűntek, majd – ahogy kiértek a fényből a sötétbe – megint megjelentek…

A szoli alatt ez többször is megismétlődött.
Néztem sokáig és nem értettem, de annál erősebben szorítottam az AK -t. Amikor leváltottak, elmeséltem a srácoknak, hogy mit láttam, de azoknak nem volt ötletük a fényekre. Persze ment az észosztás:

– Biztosan káprázott a szemed, mert nem a csajt nézted…

Vagy:

– Töröld meg a szemüveget, majd eltűnnek.

Rőzse komám rövidre zárta:

– Mán megint kúpolsz, mért nem nézted meg? Féltél, mi?

Talán el sem hitték…

Majd néhány nap múlva:

Esti szolinál, amikor a HT-k elmentek haza és üres volt az OPK, lesétáltam Rőzséhez (nem voltunk álmosak, összeálltunk dumcsizni a zónáink szélén) és megint jöttek a fények. Nem is kettő, több is. Ugyanaz történt, de most odamentünk megnézni, sőt, utól is értük a fényeket. Rőzse a bocskaival leütött az egyiket, majd megkerestük a fűben.

Bigjoe körkörösen figyel, Rőzse rekedten szól:
– Nézzed, hogy jön-e valaki; nehogy baj legyen, mert elhagytuk a helyünket…

Rőzse megfogta a valamit, és a tenyerén kivitte a lámpa alá. Egy rusnya bogárszerűség volt. Eldobta és megtaposta. Aztán a fűben is láttunk valami halvány derengést, de amint közelítettünk, elaludt a fény.

Szentjánosbogár volt, mint később kiderült. Előtte soha nem láttunk belőle egyet sem.
Ahogy melegedtek az esték, egyre több repült mindenfelé…

35 hozzászólás

 1. nedecz — 2011-11-30 09:21 

Egy alkalommal Kőszegen a „Csempészút” nevezetű szolghelyen esett meg velem.
20-04-es szoli volt,november végén.Kétfelé lestük a 87-es utat,én Kőszeg felé figyeltem.Este 10 után félgőzre vették a műút világítását.
Nem sokkal eztán feltűnt nekem az Okmányos kanyarban egy NAGYON lassan közeledő kamion.Szóltam a társamnak,együtt figyeltük.Valahogy nagyon furcsa volt az a kamion a meggyérült fényben.(Minden harmadik lámpa égett csak.)
Ahogy közeledett,azt hittük,megőrültünk.Lassan kezdett „összemenni” széltében.Én elsőre a távolsággal magyaráztam,-kb 1 km-de hamar kiderült,hogy tévedek.
A kamion elkezdett „tágulni”,annyira,hogy túlért a saját sávján is…Már-már TBK-zni akartunk a csövesnek,hogy valami itt nagyon nem stimmel,mikor-kb 500 méterre- egy lámpa pont rávilágított a probléma tárgyára.
Két rendőrmotoros volt…Lassan egymás mellett kacsázva,mellettünk elhaladva még intettek is…

 2. bagir — 2011-11-30 09:27 

Szentesen annó voltak rakétások is a szokásos körítéssel, titokzatosság, laktanya a laktanyában, körbekerítve, nekik külön belső őrségük volt. Az útálat kölcsönös volt, ők felnyomták a mi 2es őrünket, amikor az szerelmi bánatában úgy elábrándozott, h leült 1 padra, mi meg elloptuk az össze focidresszüket.
Egyszer mindkét őr/nálunk a hármas, náluk a telephelyi őrtoronyban/ ideges kopasz volt és amikor kiszúrták egymást a másikat diverzánsnak nézve kölcsönösen felszólították a másikat az őrségfelkészítésen hallott dolgokra. Egy darabig acsarkodtak egymásra a kerítés két oldalán, aztán mindketten az ellenséggel való dicsőséges tűzharc megvívásának reményében csőrehúztak. Az volt a szerencse, hogy a telephely szolgálat meghallotta a hangzavart és szóltak az őrpknak aki kíséretével kisietve leállította az „ütközetet”. Természetesen a „harcosoknak” ez sok folyosófókázást a hadtáptündérkedést eredményezett.

 3. Kelempájsz — 2011-11-30 10:40 

@bagir: Az eligazításon nem közölték velük, hogy a két őrség körlete összeér? Ez elég furcsa!
Mi Győrben voltunk egyszer kutyás bemutatón, és Csornán aludtunk. A laktanyaőrséget eligazították, hogy kutyaőrök is lesznek kinn éjjel, úgyhogy már tudtak rólunk. Szabályszerűen felszólítottak, mondtuk a jelszót is, és rendben volt minden.
Egyszer én is majdnem ráténykedtem a Vénusz bolygóra. Tiszta téli éjszaka volt, az ég teli volt csillagokkal. A Sáros-forrástól mentünk befelé Hörmannra a nyomsávon, amikor észrevettem, hogy a fák között valami fényes világít ránk. Megálltam, ő is megállt, ha mozogtam, akkor követett. Hát jó, mondom, figyelni fogom, mi ez. Amint magasabbra értünk, és a fák fölött átláttam, kiderült, hogy az esti Vénusz volt. Olyan tiszta volt a levegő, hogy a láthatár közelében is fényesen világított. Megjegyzem, azért sejtésem volt. Üdv: Kelempájsz

 4. zweitakt — 2011-11-30 10:43 

Kopasz koromban, már kituggya hanyadik őrségnél az 1-es toronyban történt. Akkoriban a toronytól észak felé csak a préri volt, meg az épülő 2/A út töredékei. Ücsörögtem nyugiban úgy éjjel 2 körül, egyszer csak egy éles fénypont jelent meg az égen, a pont a fejem felett, és a horizont között úgy 1/3 távra, a horizonthoz közelebb. A fénypont egyre fényesebb, és fényesebb lett, aztán kettévált, és mintha felém közeledett volna. Olyan erős volt a fénye, hogy szinte olvasni lehetett volna a sötétben a fénynél. Meg is néztem, nem a szemem káprázik, a tiltott rózsaszín magazin fény felé szépen „domborodik”, annak háttal meg minden tehén fekete benne. Tán megbuggyantam, gondoltam, UFO nincs, oszt’ mégis van, vagymi!
Kilépek a toronyból, csúzli készen, sportszelet jelentkezik, de kiadom a parancsot a záróizmoknak: NO PASARAN!
Célra tartok, ha kell, lövök, kéz enyhén remeg, ideg feszült, őr figyel. Két erős fénypont egyszer csak közelebb megy egymáshoz, a fény csökken. És a leszálláshoz készülő repcsi szépen elfordul Lisztferihegy felé.
Hogyaza§%Đđ@&#* anyádért kell ilyen korán bekapcsolnod a leszálló-reflektorodat b+! Egyébként is mit keres erre? Nem erről szokta bevezetni az approche ezeket, hanem vagy 90°-kal nyugatabbról…f..om
Többieknek utána elmeséltem, mondjuk, senki sem látott még ilyet, ilyenkor…
Tehát mégis csak nekem volt UFO…

 6. Szkv — 2011-11-30 11:24 

1976 kora tavasszal mikor még a fák nem öltöztek zöldbe, ért bennünket egy nem várt meglepetés.
Szakasz szolgálatban voltunk „Tankcsapda” nevű szolgálati helyen. Mögöttünk a határ, előttünk egy erdő amelynek fái még csupaszok voltak. Kb úgy 22 óra környékén megjelent egy fény az erdő mögötti horizonton. De mivel hangot nem hallottunk ezért arra gondoltunk hogy a távolban valami autó megy és nem foglalkoztunk vele. De a fény jelenség nem tágított, továbbra is látni lehetett és egyre erősebben. Már jobban figyeltünk rá és tanakodtunk hogy mi lehet. Abban megállapodtunk hogy nem löket jön, mert az ennyire nem hívja fel magára a figyelmet. A fény egyre jobban erősödött hogy a fák között szépen átlehetett látni, de a fénynek az okára még mindig nem jöttünk rá. arra is gondoltunk hogy a gaz kapitalisták így akarják elvonni figyelmünket a szolgálatról. Közben a szakaszunkon mozogtunk és már nem is érdekelt bennünket hogy mi lehet az oka, amikor meg „világosodott” a fény, amely nem volt más mint a „jó öreg” földünk örökös kísérője. A HOLD.
42 éves munkaviszonyom alatt sok sok éjszakát átszolgáltam és sokszor láttam feljönni a holdat, de ez maradt meg az emlékeimben a legjobban.

 7. Szkv — 2011-11-30 11:51 

FIGYELEM.
Most következő írás veszélyes lehet a billentyűzetre, ezért kérem a biztonság érdekekében, hogy szíveskedjetek mindennemű folyadékot távol tartani.

Holdvilágos őszi éjszakán kint a mezőn szántást végzett egy traktoros.
Az erdőszéli bakter háznál a gazda tehene elléshez készülődött. Gazda mondja az asszonynak, hívjál segítséget mert kevesen vagyunk. (Teheneknél gyakran kell a segítség az ellésnél)
Gazda asszony egy fehér lepedőt terített magára, hogy meg ne fázzon. Hallotta hogy a közelben szánt a traktoros és elindult feléje.
Traktoros aki már kezdet fáradt és álmos lenni, meg látta hogy valaki, valami fehér lepelben közeledik feléje.
Úristen mi lehet ez, kezdett meg ijedni derék emberünk. A gazda asszony megszólalt, legyen szíves segítsen, de már a mondandóját nem tudta befejezni mert a traktoros a gépet leállítva gyors futásnak eredt. A gazda asszony utána kiáltott, ne szaladjon el hiszen én vagyok innét az őrházból.
Hősünk vissza kiáltott hogy ez nem igaz, mert maga egy szellem aki a bakter feleségének adja ki magát.
Lehet hogy innét merítették az ötletet, Indul a Bakter ház című filmhez.
Derék jó emberünk reggelig ki se ment a traktorért.

 8. Kelempájsz — 2011-11-30 12:01 

Nálunk is történt egy rémületes eset. Helyszín: Sáros-forrás. Erről tudni kell, hogy arra felé sok a tölgyfa. Egyik éjjel falfehéren jött be egy balf@sz járőr a szolgálatból, hogy ki akarták ugratni őket a figyelőhelyről. Valaki apró köveket dobált, azzal a nyilvánvaló céllal, hogy ők ráténykedjenek, és leleplezzék magukat. De ők nem mentek lépre, még inkább elrejtőztek, de a kövek időnként továbbra is hullottak. Erősen figyeltek, de sem fényt, sem mozgást nem észleltek, csak a potyogást. Így teltek el az órák. Aztán a váltás kiderítette, hogy a tölgyfákról hullott a makk.

 9. bagir — 2011-11-30 12:06 

@Kelempájsz:

Ebben az időben annyira titkolózás folyt, hogy még a tisztek sem mondtak róluk semmit, az öregek informáltak bennünket. Ha riadójuk volt, akkor is éjjel mozogtak, Derekegyházon az erdőben volt a bázisuk, laktanyán belül is teljesen el voltak tőlünk szeparálva.
Természetesen az „eset” után ez mindig szerepelt az őrség felkészítésén.

 10. Szkv — 2011-11-30 13:03 

@bagir:

Tapolca:Fedőszáma MN 1480.
Szintén Rakéta dandár.
A vonat ablakából iroda épületnek tűnt.
Harckocsizókkal fedezték.

 11. Bigjoe(HUN) — 2011-11-30 15:27 

@Szkv:
Az Öregemnek volt egy hasonló esete, igaz a vége fájdalmas lett.
Szilveszter rokonoknál Füzesabonyban, a telken két család lakott, a rokonaink elől, az ő rokonaik hátul.
Éjfél után amikor már a pezsgőn túl voltak, apám elkérte tőlünk az aktuális álarcot ami egy vörös orrból, fekete bajuszból és szemöldökből meg egy szemüvegből állt.Felvette, majd egy lepedőt a fejére kanyarított, majd elindult a „szomszédhoz” hátra új évet kívánni.
Bekopogott, várt. (Mi egy kicsit távolabbról lestük)
Ajtó nyílik, apám: HÚÁÁÁÁÁÁÁ.Kézek széttárva, felemelve.
A Palkó visit és ugrik hátra, de már érkezik is a sodrófa amit az asszony kezel.
Apám alig tudott elugrani előle, az oldalát így is elkapta a kivilágítatlan sodrófa. A nej nem ijedős természet volt, hanem verekedős.

 12. vén betyár — 2011-11-30 15:32 

@Szkv:
Azt ismered, amikor koporsót szállitottak teherautón?
Felkérezkedett egy stoppos, amikor eleredt az eső, belefeküdt, magára húzta a tetejét.
Később akadt egy újabb stoppos, az is felugrott a platóra.
Egyszer csak felemelkedik a koporsó teteje és kiszól a koma:
Esik még?

Az árokból kellett kikanalazni a másikat.

 13. Kelempájsz — 2011-11-30 15:51 

@Szkv: Ez szellemes poén volt!

 14. Kelempájsz — 2011-11-30 15:56 

Részeg pali éjjel betéved a temetőbe, beleesik egy gödörbe, és ott elalszik. Reggel felé magához tér, rettenetesen fázik, és nyögdécsel:
-Jaj, de fázok, jaj, jaj…
Mire megszólal egy arra járó munkás:
-Persze, hogy fázol, te hülye, mind lehánytad magadról a földet!

 15. Szkv — 2011-11-30 17:02 

@vén betyár:

Igen ismerem.

Temető közelében lerobban egy autó.
Vezető neki áll szerelni.
Lassan halad a munkával és hangosan felsóhajt, legalább jöhetne valaki segíteni.
Temetőben az egyik sírnál imádkozott egy ember, de a gk vezető nem látta.
Meghallotta a gk vezető sóhaját és kiszólt, hányan menjünk.
Szerelés abba, gk hátra hagyva, menekült el a gk vezető.

Egy másik eset.
Abban a korban amikor hamvasztást Budapesten végezték, történt meg a következő eset.
Az elhunytakat tehervonattal szállították Budapestre. Fedett tehervagonba berakták a koporsókat és utazott velük egy kísérő,. Kocsi oldalán az irányponti bárcán fel volt tüntetve a szállítmány megnevezése, emberi hulla.
Az egyik állomáson a kocsi adatfelvevő hölgy nézegette a kocsi bárcát.
Mikor elolvasta a kocsi tartalmára utaló adatot, bentről egy hang kiszól , mondja meddig várunk még és mikor megyünk tovább.
Eredmény a gyorsasági futási rekord megdöntése. Csak sajnos hivatalos helyen nem jegyezték, így nem lett hivatalos világrekord.

 16. Bigjoe(HUN) — 2011-11-30 17:07 

@vén betyár:
Nekem Dögész HŐRtársam – aki a nemes hullamosó hívatását űzte- a következőt mesélte.
Az apjával vitték az ipart, ami abból állt, hogy elhozták a hullát, megfürdették (slaggal csapatta a hullák fa..), felöltöztették,kifestették, berakták a koporsóba, majd bevitték a ravatalba.

Egy alkalommal az unoka tesója besegített nekik, hajnalban elmentek felvenni a srácot a Zsukkal, az otthoni indulás előtt Dögész befeküdt a platón a koporsóba, mert még aludni akarat.

Az apja a rokon gyerekkel a fülkében megérkezett a címre. (Háztól vittek valakit a saját falujukba.)
Az apja meg a rokon elkezdte levenni a koporsót a platóról, erre Dögész felébredt és nyitni kezdte a koporsó fedelét. A rokon gyerek meg elengedte a koporsót és elszaladt.A koporsó a földre esett, megrepedt, Dögészen meg zúzódások lettek.
Aztán együtt röhögtek a hülyeségükön.

 17. bagir — 2011-11-30 18:15 

@Bigjoe(HUN):

Egyik szomszédunknak fordított esete volt tizenéves korában.
A szomszédasszony nem adta vissza a labdájukat amikor átrepült hozzá. Cigány haverjával bosszút esküdtek és mivel a banya a temetőben a ravatalozót kezelte a következőt tették:
A banya távollétében a haverja kinyitotta a lezárt ravatalozót. Ő felfeküdt a ravatalra és a koporsó alá való fekete lepellel betakarózott, a haver visszazárta az ajtót.
A banya megérkezett, kinyitotta az ajtót,belépett, ez felült-HUUÁÁÁÁÁÁÁ!!, közben a cigánygyerek hátulról rácsapta a némberre az ajtót, hogy ne zavarja a napfény a mutatványt.
Teljes siker, a banyát elvitte a mentő, mert kifeküdt,a kórházban térítették észhez, csak azt nem értette,a srác, hogy miért verték meg nagyon otthon, ezért a jó viccért.

 18. bagir — 2011-11-30 19:52 

@Bigjoe(HUN):

Szegedkörnyéki tanyavilág, ott az a divat, hogy a padlásfeljáró az udvarról, az épület végénél nyílik, előtte létra.
A házaspár rosszul élt, a férj italozott, ami arrafelé szakmai ártalom a bor miatt.
Veszekedtek, a faszi cukkolta a nejét, felakasztja magát, az biztatta természetesen.
Férj fenyegetőzve a kötéllel a kezében elvonul, hogy eksön.
Felment a padlásra, a nyakába kamu hurkot tett, a ruha alatt elvezetve a kötelet a combja köré kötötte.
Nej kivárt, majd belesett a feljáróról a padlásra. Jó ideig kivárt, hogy biztos ami biztos és szólt a rendőröknek.
Rendőr föl a padlásra, tényállást felvenni és amikor félrenézett az „önakasztott” a szemére rántotta a sapkaellenzőt. A rendőr a feljáró teljes mellőzésével, repülve hagyta el a padlást, pedig még LSD-t sem vett be előtte, mindkét lába eltört.
A humoristát itt is elverték, csak nem az apja és becsukták, mert ez még a kommunizmusban történt.

 19. proletair — 2011-11-30 22:36 

@zweitakt:

:)
Ismertem, gondoltam majd belinkelem egy örszolis posztnál, erre tessék:)
Nagyon egy srófra jár az agyunk

 20. proletair — 2011-11-30 22:46 

Én szegény anyámat rémítettem halálra.

Történt, hogy egy nap erősen havazni kezdett, én meg jó cserkészként nekifogtam lapátolni a havat a járdánk elől. De ahogy végigértem, már kezdhettem is elölről, pedig nem volt hosszú. HAnem igen jó állagú, nagyszemű, ropogós, tapadós hó volt. Hirtelen ötlettől vezérelve a kocsibeállónkra egy fekvő hóembert csináltam. De olyan igazit, anatómiailag perfektet, hanyatt fekve, bal lába térdben behajlítva, jobb kezében egy borosüveggel. Két rossz cipőmet is ráadtam. A hó meg csak hullt szépen rá, elfedve a kisebb szobrászati pontatlanságokat. (A szomszédunkban kocsma volt, nem volt ritka, hogy csak a kapunkig jutott a derék jómunkásember, ott engedve a gravitációnak vagy az árokba borult, vagy a kocsibeállóra). Jön haza anyám, már sötét volt, csak a közvilágítás fényében láthatta meg a hóember-hullát. Olyat sikított, hogy én is megijedtem, „Jézusúristen, miótafekszikitt, ezbiztoskihűltmegfagyottmeghalt, jézusúristen” és megszánva szegényt lábbal széttúrtam életem első szobrát. Anyám nagyon mérges volt :)))

 21. Szkv — 2011-12-01 05:54 

Velem történt egy olyan eset amelyet soha nem fogok elfelejteni.
Életemben egyetlen egyszer tettem halottat koporsóba. (Többet soha nem fogok)
Éjszaka alvás közben kezdett lecsúszni rólam a takaró, és én ebben a pillanatban aszt álmodtam, hogy az elhunyt (Apai nagy néném) a takarómban kapaszkodik és a következőt mondja, ne tegyetek bele.
Katona koromban riadókor nem ugrottam olyan gyorsan ki az ágyból mint akkor.

 22. Kelempájsz — 2011-12-01 07:19 

A haverom faterja mesélte a következő esetet. Valahol vidéken mentek haza éjjel valami buliból, útjuk a temető mellett vezetett. Az egyikük megszólalt:
-Vajon mit csinálnak ilyenkor a halottak?
Mire válaszolt borízű egy hang az árokból:
-Ki aluszik, ki pipál, ki a sírkereszten áll…

 24. Szkv — 2011-12-01 12:57 

@Szárnyati Gézа:

Köszönöm megnéztem.
Apai ágon az egyik unoka bátyám Tapolcán a rakéta dandárnál szolgált még a 60-as évek második felében.
Állomány jelző „jelvényük” egy harckocsi volt.
Az elmúlt esztendőben mesélt róla egy keveset, amit a Tv-ben bemutattak.

 25. Szkv — 2011-12-01 12:59 

És ha már OPK—-.
Őrs pk helyettes szokta mondani, MÁR MEGINT ÜVEGEN KERESZTÜL NYALOGATJÁK A MÉZET.

 26. Adani — 2011-12-01 18:35 

@Szkv:

Egy másik hasonló eset:

Motorosnak elromlik a cipzár a dzsekijén, ezért kitalálja, hogy felveszi fordítva mint egy kényszerzubbonyt, így nem vág be a szél. Egyik kanyarban elszáll neki egy fának, a közelben lakó öreg szaki meg, mivel szanitéc volt a háborúban siet segíteni, mire a mentők kijönnek az öreg szaki el is mondja, hogy a motoros csúnyán összetörte magát, de még mozgott mikor odaért, de látta, hogy a feje rossz irányban áll és miután helyretette már nem mozgott. Igen, kitekerte a nyakát.

A másik példa, hogy az ember összekapott az asszonnyal, ezért bosszú gyanánt úgy viccelte meg, hogy kipárnázott egy ruhafogast, betette a gallérjába hurkot kötött a nyakára és fellógatta magát a csillárra, mintha felkötötte volna magát. De a nyitott ajtón először a szomszéd öregasszony jött be, meglátta a hullát, majd ahelyett, hogy sikítva rohant volna ki a világból lecsatolta a kezéről az órát, kipakolta a zsebeit, majd nekiállt turkálni a szekrényben mondván a hulla már úgyse fog reklamálni. Az emberünk persze mindent látott, lendített egyet-kettőt majd lendületből seggberugta a szomszéd nyanyát, aki úgy megijedt, hogy ott helyben összeesett és meghalt.

Temetői történet: Falu szélén van a temető a vasútállomás felől megy az ember éjszaka a temető mellett mikor halálra rémül, mert azt látja, hogy valami fehér valami villan fel időnként az egyik sírnál. Kővé dermed és nem mer megmozdulni, majd óvatosan hátrafordul és akkor leesett neki. A vasútállomás mellett közút is van és a vasúti átjárónál villog a fénysorompó, aminek a fénye a sírokról tükröződik vissza.

 27. Szkv — 2011-12-01 20:08 

@Adani:

Temetői történet:
A történetnek valós alapja is lehet, mivel a Győr—Celldömölk vasútvonalon van egy megálló, amely a temető mellet van.
Fénysorompó fényei a temető előtti útra adják a megfelelő jelzést.
De hogy érdekesebb legyen a helyzet, egy gyalogút vezet át a temetőn.
Na itt aztán történhet sok érdekes eset, főleg éjjel.

 28. estván — 2011-12-01 21:22 

Kapuszolgálatban elkövettük azt a hibát, hogy kitaláltuk: megnézzük este a tévében az Ideglelés (Blair Witch project) c. filmet…
Az est hátralévő részében arra is megrezzentem, ha kinn megmoccant valami, arról nem beszélve, amikor egyik surranótársam a vállamra tette a kezét, és azt mondta: „Bú” :) Éber szolgálat volt akkor, annyi szent, alvás nem sok sikerült.

Egy másik alkalommal meg éjszaka beállt egy kocsi a kapu elé, de nem a bejövő oldalra, hanem a kijövővel szemben. Vajon mit akarhat így? Ráadásul rajta hagyta a lámpát, így nem sokat láttam belőle. A sok eszemmel torokban dobogó szívvel kimentem (semmi fegyver, de még csak egy lámpa se…) hogy megnézzem, mi van. Közben kiszállt két figura, és bőszen zseblámpáztak befelé. Rájuk szóltam, hogy „hahó, jó estét, itt vagyok, miben segíthetek?” aztán megláttam hogy rendőrök. Ők is köszöntek, kérdezték, hogy itt van-e a hadműveleti ügyelet. Mondom ha nem is pont itt a kapunál, de van olyan (minek az nektek? -gondoltam). Erre: hívjam már fel őket, mert városin nem lehet elérni, és mondjam meg, hogy legyenek olyan jók és lépjenek kapcsolatba a rendőrkapitánysággal.
Ezután kölcsönösen további jó éjszakát és nyugodt szolgálatot kívántunk, ők kocsiba vissza és el, én meg vissza a kapuszobára telefonálni. Én el nem tudtam képzelni mi dolga a rendőrségnek meg a hadműveleti ügyeletnek egymással békében, bár megfordult a fejemben, hogy már épp nem az van. Az ügyeletes 1-2 csengés után felvette, és a hangján semmi meglepődést nem hallottam, amikor közöltem vele a dolgot…

 29. Szkv — 2011-12-02 07:25 

@estván:

Meg lehet tudni hogy mi volt a kapcsolat tárgya, amiért a rendőrséggel kapcsolatba kellet lépni.

 30. estván — 2011-12-02 18:23 

@Szkv: sajnos számunkra ez nem derült ki, a nagy emberek nem kötötték a sorkatonák orrára :)

 31. estván — 2011-12-02 22:49 

@Szkv: viszont egyszer valami miatt mi (a kapusok) szóltunk fel a hadműveletre, aztán ők a rendőrségnek, rendőrség vissza nekik, végül a hadművelet vissza nekünk. Ezek szerint bejáratott módszer lehetett ez köztük. Hiába no, a fegyveres erők közti testvéries kapcsolat…
A dolgot nem akarom lelőni, majd lesz belőle poszt.

 32. nomad — 2011-12-06 06:34 

Nekünk még nyitott őrtorony volt. Az őr háta mögött suhogást hall. Beindul a kisfejsze, támadás stb. Megfordul ás látja, hogy egy hatalmas fülesbagoly.
– És mit csináltál vele?
– Ijedtemben jól szembeköptem :)
A bagoly meg azóta gondolkozik, hogy ez miért volt :)

 33. nomad — 2011-12-06 07:30 

imagerz.com/QEMXDUtvAwJVAA0ZFgVR
Remélem megjelenik :) Nagyjaink agyában valószínűleg így jelentünk meg, de ettől azért lazábban adtuk elő.

 34. Adani — 2011-12-06 09:12 

@nomad:

Hasonló volt mikor valahol Makó környékén asszem egy kezdő határőr teljesített szolgálatot számítottak embercsempészekre,e ezért kipakoltak pár szeizmográfot is. A föld rezgését mérik ezek a műszerek és jobbak a legérzékenyebb fokozatra állítva akár egy nyúl lépteit is akár több km távolságból is.

Újonc határőr egy estén békésen üldögél a szolgálati helyen mikor jön a riasztás, hogy bejelzett a szeizmográf. Rohanás ki a helyszínre meg is érkeztek, a szeizmográf megvan, a bokorból viszont hangokat hall, fegyvert lekapja a válláról és szabályosan ahogy kell ordítja ,hogy határőrség kezeket fel, nem mozdul stb. Reakció nulla, kissé be van szarva, de megnézi a bokrot, sehol semmi, majd jobban megnézi és meglett a bűnös. Egy sün mászott be a szeizmográf alá, hideg téli idő volt és a szeizmográf kellemet melegedet nyomott ki magából a sünnek megtetszett és bevakolta magát a közelbe, de erre beindult a riasztás. Viszont a probléma adott volt ,hogy most mi legyen elvégre riadóztatott, amiről eseménykönyvet kell írni és beszámolni ,hogy mégis mi történt. Jobb ötlet nem híján megfogta a sünit és bevitte az örsre majd bemutatta mint megfogott határsértőt. Rajta röhögött mindenki még hónapokkal később is, mikor megkérdezték ,hogy de hát miért nem bilincselte meg, ahogy az elő van írva azzal vágta ki magát, hogy nem volt ölyan bilincse, amivel meg tudta volna oldani a feladatot.

 35. Bigjoe(HUN) — 2011-12-06 11:34 

@Adani:
Egy haverom a Jurassic parkot őrködte, mint kezdő Hőr.
Kezdett sötétedni, sétálgatott, aztán elindult felé az erdő, bokrostól.
Azt hitte, hogy képzelődik, de zörgött mint a nyavalya. Rá szólt, megállt az erdő, és csend. Aztán megint elindult felé az egész erdő széle.
A koma parázott ezerrel, fegyvert rátartotta a sötét foltra.
Rászólt rendesen, és kibiztosított.
Állj, ki vagy!
Válasz nincs, viszont most nem állt meg, hanem közelített tovább.
Ismételt felszólítás, közben csőre töltött. Nincs eredmény.

Hangosabb rá kiáltás, újabb töltőfogas, éles a csőben, mert már csak méterekre van a bokorrá szelídült erdő.

A haver ujja az elsütő billentyűn, amikor:

MÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚ
És csodálkozó tehén tekintet.
Egy fiatal marha nem talált haza, ezért elsétált a kerítésig, talán a fény miatt. A hátára meg a dzsungelből ráakadt ágak/bogak miatt úgy nézett ki mint egy bokor.

Amikor leváltották akkor mesélte el, hogy a befosás határán volt.

A beceneve hetekig – valamiért- Múúúú határőr volt.

A HŐR a Szőke komám volt, és egy aknafedlapot védett a semmi közepén.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.