034. – A Kicsi és a kocsi

A mai poszttal ZöPö olvasónk is bebocsátást nyert a szerzők egyre tágabb körű klubjába. Nagyvonalúan hozzájárult ugyanis, hogy a saját blogjában már megjelent, és katonasztori-gyanús történeteket átemeljük ide, mindannyiunk okulására és szórakozására.

Mai főhősünk egy mélynövésű katona, valamint a sereg közmondásos, kizárólag belterjes logikával értelmezhető működési rendszere és személyzeti politikája.

Volt annak idején egy szállóige, miszerint a seregben ami szögletes, azt gurítják, mígviszont ami kerek, azt bizony cipelik. Hogy ez mennyire így volt, azt az alábbi példával szeretném alátámasztani.

1. A Kicsi

A Kicsi tulajdonképpen nagyon rendes, egyszerű, jóindulatú srác volt. A Teremtő különös szeszélye folytán mindössze 152 cm magasra nőtt (elnézést a képzavarért). Ha a sorozáson pöttyet meggörnyed vagy mondjuk beremeg a térde kalácskája, azonnal felmentést kap, hiszen 150 cm volt az alkalmasság alsó határa. De a Kicsi olyan vidékről származhatott, ahol szégyen volt a kripli alkalmatlanság, ezért teljes 152 centis valójában büszkén kihúzta magát – és megfelelt. Ha filmen látom a Kicsit, talán nevettem volna rajta, mert az alaki kiképzések idején vagy velünk jött, vagy lépést tartott, a kettő soha nem ment neki egyszerre. Általában felváltva csinálta: lépéstartással kezdte a sor végén, majd, amikor már kétségbeejtően lemaradt, spurizásra váltott, hogy utolérje a bőszen trappoló szakaszát. Néhány bakugrással felvette az ütemet, akkor ismét kezdett lemaradni, ez ismétlődött ciklikusan.

2. A gépjárműpark

Műszaki-utász zászlóalj voltunk, ez tükröződött a teherautóinkon is. Volt persze nálunk is egy csomó obligát Csepel, de tessék csak figyelni, milyen típusok voltak még minálunk:

Volt Avia, a cseszlovák rákendroll. Ilyen ment ki mindig a Szalámigyárba fííínom sertéskörömért a vacsihoz, meg mindenféle magtárakba tarhonyáért, tehenészetbe málnaszörpért, babért-rizsáért, ami kellett a konyhán, na.

Volt egy rakat Gaz-66, csuda móka volt; egyszer a kopasz sofőr a motrot hekkelte, amihez ugye előre kellett hajtani a pilótafülkét. A hekkelés után vissza is csukta szépen, feltűnő is lett volna, ha nem teszi, de rögzíteni elfelejtette. Amikor kimentek a városba, észre sem vették, csak az első piros lámpánál, ahol a Gaz szépen megállt, csak a pilótafülke haladt még rotálva egy darabig, úgy nagyjából a szervízhelyzet végéig, majd a kopasz sofőr meg az indignálódott gépjárműparancsnok felkenődött a szélvédőre, belülről. Volt szép ordítás, „megfenyítem!„, na.

Volt aztán rengeteg (de tényleg rengeteg) Rába-MAN; ezek voltak az én kedvenceim. Nekem nagyon modernnek tűntek, minden egyes porcikájuk erőt és célszerűséget sugárzott, gáncsot nem ismerő, megállíthatatlan hősöknek láttam őket. Máig büszke vagyok, hogy az egyiket tizenöt percig vezethettem a haversofőr jóvoltából. Csak egy tükre bánta, de azt rögtön loptunk egy másikról: újabb vakancia keletkezett és indult vándorútra az erővonalak mentén.

És volt az egész laktanyában egy, egyetlenegy, egy és csak egy, azaz 1 db standard, fehér pofájú, bilikék ZiL billencs.

Még egyszer: egyetlenegy az egész laktanyában.

Az öt századnyi sofőr közül, mit tetszenek gondolni, ki kapta azt az egyetlenegy csőrös ZiL-t?

Igen, a Kicsi.

A Kicsi onnan kezdve a párnájával vonult mindig a telephelyre; ha mindent maga alá tömött, éppen ellátott vízszintesen a motorháztető felett.

Hamarosan Szeged-szerte legendák keltek szárnyra a városban itt-ott felbukkanó ZiLről, Amit Látszatra Senki Sem Vezet. Mi tudtuk, hogy ha megállítanák (oldalról persze, soha nem szemből) és kinyitnák az ajtaját, a nagyon lelkes Kicsit találnák benne egy párnarakás tetején.

A nagy értékű harci technikákról a képeket a Pintér Művek Hadtörténeti Múzeum
Haditechnikai Parkban készítettem.

25 hozzászólás

 1. Shearman — 2009-06-30 08:17 

Köszi, köszi, kösziiiii!!! xD

 2. proletair — 2009-06-30 09:14 

hej de jó volt!:D
gondolom a harckocsizóknál meg egy csomó 190 centis colos legény szolgált:)

Nálunk a GAZ-66-osok jelentős részének be volt törve a fülkéjének a hátsó ablaka. Az ok: a sok konvojban haladásnál a GAZ fékje fogott, a mögötte a sort záró URAL fékje meg nem. Na ebből lett sok kocc, és a pilóták feje ilyenkor nekicsapódott az inkriminált ablaknak.

 3. JoeP — 2009-06-30 09:17 

Az Avia az úgy látszik standard volt, nálunk is az volt a hadtáp kocsija.

 4. Kőmíves Kelemen — 2009-06-30 11:15 

Én tegnap találkoztam egy kis Nissannal, amit senki sem vezetett. Aztán közelebb érve lehetett látni egy aprócska nőt.
Kicsi anyja/lánya/nővére volt? :)

 5. Szalacsi_Dezső — 2009-06-30 11:26 

Az Avia, az nem a Robur továbbfejlesztése volt?
Csak kérdezem, mert én úgy tudtam.
Persze ha nem, nem.

 6. Szalacsi_Dezső — 2009-06-30 11:26 

Az Avia, az nem a Robur továbbfejlesztése volt?
Csak kérdezem, mert én úgy tudtam.
Persze ha nem, nem.

 7. proletair — 2009-06-30 11:43 

@Szalacsi Dezső:
Az AVIA az Csehszlovák csuda volt, a ROBUR meg NDK szörnyeteg. De ez utóbbiból volt összkerekes katonai változat, de szerintem a Néphadseregben nem alkalmazták. Az túl logikus lett volna.
De oldalakat lehetne írni a románok csúcstechnikájáról a DAC nevű 3 tengelyes mérnöki csodáról is.

 8. Mirko — 2009-06-30 11:54 

Az Avia (1968) cseszkó, és Renault-Saviem licenc alapján készült (Renault-Saviem SG 4 Super Galion – Avia A30, SG 2 Super Goelette – Avia A15), míg a Robur (1961) önálló fejlesztése az NDK-nak.

 9. WToma — 2009-06-30 12:49 

… de ami szögletes, azt azért gurítják, hogy lekopjanak a sarkai, kerek legyen, és lehessen cipelni.

 10. ZöPö_ — 2009-06-30 13:00 

@proletair: Húú, a DAC, a román rettenet… Nem sokkal a leszerelés előtt kaptunk egy dobozosat, kipróbálásra. Álltuk körül a telephelyen, bámultuk, mint parasztp*csa az angol vécét. Akkora batár volt, hogy nem fért be a tető alá, a csillaggarázsban éjszakázott.

 11. Szalacsi_Dezső — 2009-06-30 13:00 

@proletair:
Értem. DAC-on én is utaztam sokat, főleg amikor Kunbajára mentünk mg. munkára. Rohadt büdös gázokat bocsájtott ki.Viszont barmi kényelmetlen volt. (a plató). Ezzel lopták a honvédek kartonszám az oroszoknak gyártott Olimpia pezsgőt az Állami gazdaságból.
Ott gyártották a traubit is. Úristen mennyi meleg traubit ittunk a futószalag mellett!

 12. Zig Zag — 2009-06-30 13:01 

Ceausescunak is volt egy bosszúja, kb, mint E Honeckernek, de az övét DAC-nak hívták és szintén volt rendszeresítve az MN/MH-nál.

 13. proletair — 2009-06-30 13:08 

@Zig Zag:
nana! az nem az Oltcit volt?:)))

 14. spájdernecc — 2009-07-01 05:26 

@proletair:
ugyan, az Oltcit valamelyik Citroen román újraálmodása volt…
Bezzeg a Tudor :)
a legbizarrabb „katonai” jármű szerintem a nálunk rendszerbe állított Multicar nevű mecsbox volt. Viszont mivel a századhoz telepítették valami perverz ötletnél fogva, megszabadultunk az alakulótér hálapátolásától, mivel a kicsikére pöttömke tolólapot is lehetett biggyeszteni.

 15. ZöPö_ — 2009-07-01 08:46 

@spájdernecc:

Oltcit = Citroën Visa

A Multicar NDK gyártmány volt, azt is az IFA gyártotta, és ne bántsuk, mert egy csuda hasznos kis szerkezet volt, többek között éppen a hótolási képessége miatt. Egy barátom az egész házát Multicarral építette a hegy tetejére, mert csak olyan ösvények vezetnek a telkéhez, ahova teherautóval nem lehet bemenni, pláne megfordulni. Mi amúgy igen nagy becsben tartottuk a Multicart a seregben, mindenki vezetni akarta és hálával néztük, akármit csinált. Helyettünk cipelt, helyettünk tolta a havat.

 16. spájdernecc — 2009-07-01 09:02 

@ZöPö (inda):
dehogyis bántom, dolgoztam én is Multival, még a bányában / értd föld alatt / is használták őket
de beláthatod, hogy a sok HMződ monstrum között egy vidámkék Multi eléggé kilógott a sorból :)

 17. subotei — 2009-07-01 09:21 

Emlékeim szerint a hatkerekűt nem RÁBA-Mannak, hanem Csepel-Mannak hívták. Ez csak olyan megszokás lehetett?

Egyébként a csepelek – ha kettőnél több fődarab nem volt rajtuk tropa – mindent kibírtak, és olyan helyeken is elmentek, ahol a korszerűbb csodák csak könyörögtek az életükért.

 18. ZöPö_ — 2009-07-01 09:26 

@subotei:

A mieinken határozottan RÁBA embléma volt és Rába-ként kellett hivatkozni rájuk szóban-írásban.

———————–

Az Oltcit = Citroën Visa egyenletben tévedtem! Itt a precíz leírás:

totalcar.hu/tesztek/oltcit/

„… Az Oltcit a Citroen Visa-hoz inkább csak külsőben hasonlít. … Ezt az autót a Citroen tervezte, romániai gyártásra. A Citroen GSA utódának szánták…”

 19. ZöPö_ — 2009-07-01 09:43 

@subotei:

IGAZAD VAN!

Amit én több, mint húsz éve Rába-MAN-nak tudtam, az valójában Csepel D-566.

magyarteher.freeweb.hu/magyar/csepel/d-566/566.html

Valószínűleg Győrben is gyártották, úgy lett belőle Rába.

És igen, a D-344-es Csepelek hihetetlen teljesítményre voltak képesek, magam ia megtapasztaltam a Bakonyban. Olyan helyen ment el velünk zokszó nélkül, amit gyalog is kikerültem volna.

 20. Michael Collins — 2009-07-03 15:09 

Engem egyszer egy DAC-val „mentettek” Kkfélegyházáról, mert csináltunk egy Ural-Zil-Ural szendvicset. Reggel 6-kor indultunk Pécsről (konzervekért) és másnap reggel 4-re értünk haza :). Ja és jodsi nélkül voltam kocsiparancsnok, mint tartalákos főtörzs :).

 21. savaz — 2009-08-05 21:38 

Rába-Man alias Csepel D566 (rába-man a motor volt benne, ugyanaz mint a régi Ikarusokban) a Magyar mérnöki csúcsteljesítmény. mind a hat kereke meghajtott, független felfüggesztéssel, tárcsafékkel (ilyet még a vadiűj Ford Focusom sem tud!), csakhát nem volt hozzá rendes anyag, úgyhogy mindent kétszer olyan vastagra csináltak benne, de sokszor az sem volt elég. Papíron 10t önsúllyal 5t volt a teherbírása (kb IFA kategória, csak az fele ilyen nehéz)-persze elvitt többet is, de állandóan szerelni kellett. 14-évesen (ez egy civil sztori) nem mertem rajta erősebben meghúzni egy csavart, mert megszakadt a menet, vagy lesarkazódott. Egyszer, elfelejtettünk megzsírozni egy zsírzószemet és eltépte a kardántengelyt, majd az összetörte az osztóművet (üveg páleszért adtak másikat a laktanyába:-)- de sokat feküdtem alatta!

 22. jozicsenko — 2009-08-12 13:11 

hjahhjajjj…

Sziasztok!

Hódmezőn voltam sörgéza (ott így hivták a sorkatonát, volt benne igazság)

no: akkor szolgáltam, amikor kipucolták a jurassic-parkot (a roncstemetőt)

2002 nyarán mindent ami mozgott, elvittek – de mindent, volt ahol kókányba alá rakott póttengellyel emelték meg valahogy, kivontatták egy szemközti vágányra rakott szerelvényhez

hogy hogy rakták rá, nem tudom, de Diósgyőr vagy Dunaújváros biztos jól járt a sok hulladékvassal (bocs, a java már az volt)

sajnáltuk viszont azokat a kis kétszemélyes dodzsemeket, amikben harctérről viszik el a sebesülteket (valami kétéltű kisaranyosak voltak, kb mint egy felfordított szappanosdoboz), mert arra lett volna vevő, aki otthon összerakta volna…

UrbanLegend-nek hangzik, nem tudom igaz-e:

korábbi összmagyarországi kipucoláskor Kalocsára vonták össze a „felesleges” ágyukat, lövegeket, amiket szép, katonás rendben egymással párhuzamosan leparkoltak a laktanya egy részén

kijött valamiért a városi jegyző, megnézte és nem tetszett neki, mert az összes (!) ágyúcső/löveg szépen beállítva mind a város felé nézett

kérte gyorsan, hogy 180 fokkal fordítsák el őket: a javánál egyszerü volt, lábak összecsuk, megfordít, vagy kivontat, visszarak stb

a gond az önjáró lövegekkel és egyéb apróságokkal volt, amik benn voltak a tömegben és nem lehetett mozgatni, ott olajozni, anyázni kellett hgoy meglegyen a kellő tekerés után a 180 fok…

 23. eMM2 — 2009-10-11 22:38 

@jozicsenko:
Olyan kétéltű izé nekem is kelett volna ide a vízpatra de poén lett volna!
Az a jegyző meg biztos valami liberális békegalamb volt, akik miatt fel kelett számolni a tüzérségünket is.Na az ilyeneket kellene az ágyúcső elé kötözni és akkor legalább lenne miért rettegniük.

 24. ernőbá9jhtp5 — 2010-01-06 19:07 

Én egy kicsit régebben voltam „kotona”, 1971-72-ben HMvásárhelyen. Volt egy-két kocsis élményem. Személyi kiértesítő voltam( másodállásban:D ), a gépünk egy NDK-s Garant-Robur lo 1800 volt, terepes, benzines, léghűtéses. Amellett, hogy büdös volt, tekeredett az alváz és az egész kocsiszekrény, volt egy előnye, könnyen beindult hidegben, ami ebben a beosztásban előny.
A könnyű indulás a sok mínuszban a 344-es csepelnek nem volt sajátja, szegény sofőrök hosszú ideig melegítették a beépített nyílt lángú „trikalor?vagy valami hasonló” nevű készülékkel, néha még kézi benzinlámpával is a karterben lévő olajat.
Ekkor érkeztek az új 566-os Csepel-Rába kocsik is hozzánk. Ez 1-2 másodpereces izzításra mindig indult. Ennek más volt a baja, iszonyatosan csípte a kipufogó gáz a szemünket a platón-ui. „nyúl” azaz lövész voltam és a nyitott platón utaztunk.

 25. [imi] — 2011-03-07 20:22 

basszameg, jópárszor voltam én itt szegeden telephelyügyeletes:)

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.