058. – A Kék Villám hadművelet


A tisztálkodás legalább olyan fontos a hadseregben, mint az éleslövészet, csak ez utóbbit többen szeretik. Devo sztorija egy fegyelmezett katonáról szól, aki minden parancsnok álma lehet, hiszen csak akkor kérdez (és akkor is előírásszerűen), amikor már nagyon fáj neki.


A sorkatonai szolgálat, ellentétben a közhiedelemmel, mégsem volt teljesen és végérvényesen felesleges dolog. Kétségtelen ugyan, hogy x időt valóban elrabolt az ember életéből, de egy jó csomó olyan új körülménnyel ismertette meg a bevonult ifjú titánokat, melyeket anya szoknyája mellett legtöbben hírből sem ismerhettek addig. Ilyen körülmény volt az önellátás kényszere is.

Reggel nem várt meleg kakaó az ágy mellett; ha koszos lettél vagy kimostad a cuccod magadnak, vagy bűzlöttél a következő havi tisztacseréig és még sorolhatnám. Ennek az önállóságra nevelésnek mintegy materiális manifesztációja volt az az alapcsomag, melyet minden csíkoshátú kismalac megkapott a két tornagatya meg a rohamsisak mellé.

Tartalmazott ugye többek között Rhino márkájú barna (zöld) cipőboxot és két tubus Kékvillámot (Bip folyékony mosó- és univerzális tisztitószer) is. Míg előbbinek egyértelmű volt a feladatköre (kvázi semmire nem volt jó, mert folyt, mint a vizes tempera és olyan volt a színe a bakancsra felkenve, mint egy nagyon-nagyon beteg liba utolsó kupac szaporafosása), utóbbit az első szívatásokig többen félreértelmezték.

Amikor még nem voltunk valamennyien az iszlám lelkes követői, naponta megülve a "Habrahab" ünnepet a vizesblokkban, illetve nem sújtott minket a leszerelő társaink által a körletben a linóleumot kunkorba sorvasztó "Nagy habos májusi árvíz", egyik frissen bevonul kollégánk audienciát kért a Századparancsnok Úrtól Kékvillám ügyben.

Mivel a tárgyalások zárt ajtók mögött folytak, mi már csak azok eredményéről értesültünk, drága parancsnokunk égtelen vinnyogó röhögésének képében.

Kiderült ugyanis, hogy kis társunk egyszerű volt, mint egy faék; olyan vidékről származott, ahol nem orroltak meg senkire, ha nem sikerült elsőre mind a nyolc osztályt elvégezni. Ez volt a probléma gyökere. Az audiencia központi témája pedig az volt, hogy mostmár nagyon viszket az a sok csúnya heges vörös folt, ami a bőrén keletkezik fürdéskor és szabadni lehetne-e esetleg haszálnia a szappant, amit otthonról hozott, vagy továbbra is kötelező a kéktubusos tusfürdő, amit kapott…

35 hozzászólás

 1. Darahian — 2009-08-12 08:23 

Hinnye, de ismerős! :) Nálunk is volt ilyen (hogy Szombathelyen vagy Szentesen, arra már nem emlékszem – de inkább az előbbi). Meg volt még egy mosdatlan szájú kolléga is, akit konkrétan az egész körlete le akart vadászni mosdatás céljából. A végén már gyökérkefét meg seprűzést is kilátásba helyeztek, mígnem aztán a századbizalmi a lelkére beszélt, hogy a “piszkos” tulajdonság nem a hónaljban kinőtt csiperke megjelenésénél kezdődik. Ha lett volna a kantinban alkohol, a srác körlettársai tán pezsgőt is bontottak volna.

 2. Szalacsi_Dezső — 2009-08-12 08:35 

“hónaljban kinőtt csiperke”
Ez jó :-))
Nálunk Zegen a századszinteken csak hideg víz volt. És havonta egyszer volt ezredfürdő egy külön épületben meleg vízzel. Abban az volt a rossz, hogy amíg bent voltunk a “gázkamrában” addig kint ellopták a jobb állapotú felszerelést. Ezért mindig inkább a századszinten zuhanyoztunk a hideg vízben, még télen is. Azóta is nagyon bírom a hidegzuhanyt.

 3. ZöPö_ — 2009-08-12 08:38 

Hááát… Nem tudom… Mi ’84-ben Szegeden nem kaptunk ilyesmiket, de nem is volt gond a tisztálkodással. Az alapkiképzés első hete alatt volt ugyan egy hirtelen teljes ágyneműcsere a körletünkben “nicht ugribugri, aber langsam spazieren” probléma miatt, de azt még otthonról hozta a delikvens. Odabent már teljes volt a személyi higiéniája neki is.

 4. ZöPö_ — 2009-08-12 08:38 

@Szalacsi Dezső: Állítólag egészséges is… :-)))

 5. Flankerr — 2009-08-12 09:13 

Kétszeresen is: Aúúúú…:)

 6. Baluka04 — 2009-08-12 09:25 

Nálunk 88-89-ben elvileg naponta egyszer 3 percig mindegyik épületben volt melegvíz.
Persze, ha jó volt a kazán illetve ha volt egyáltalán víz, mert nem kicsit volt a rendszer elrohadva.
Aztán pedig télen a vizes DAC állt az udvaron és akinek kellett víz belőle, az lemehetett, amíg bele nem fagyott.

 7. Shitting Bull — 2009-08-12 09:59 

Mi tubusos cipőkencét kaptunk, kifejezetten szép lett tőle a bakancs… annyira, hogy utána civilben is próbáltam hasonlót keresni, de nem találtam.

 8. Yann Le Pentrec — 2009-08-12 10:05 

Nálunk 1995-ben Börgöndön barna Katona box játszott, meggyújtva kifeketítette a bakit, persze ez csak öregkorban derült ki. :) A kék villám meg persze alap, nekem is volt részem olyan mókában, amikor a hosszúpályára kificcent annyi vödör víz, ahány napja a leszerelő állománynak volt (konkrétan egy 71-es szám rémlik), szétnyomtak és felhabosítottak pár tubus kék villámot, és mosd fel, kopasz. Utána jött a folyosóboxolás (igen, az említett cipőbox segítségével), aljtakaróval.

 9. tárhejj — 2009-08-12 10:15 

Ajjajjj…

 10. colizoli — 2009-08-12 10:41 

Egyszer öregkent beraktak belgepbe, valoszinü mert jo katona voltam es szereztem a konyharol egy karton Ultrat es kiraktam a belszolgalati asztalra. Na azokat a fejeket kellett volna megnezni amit a kopaszok vagtak amikor meglattak az Ultrat. Ha en szopok akkor ti is:))

 11. min — 2009-08-12 11:04 

A melegvízgyakoriság úgy látom országosan így volt szabályozva. Máig nem is értem miért nem lehetett mindennap melegvízet adni egy laktanyában. Szívatás volt az egész és értelmetlen. Az a hadsereg megadni sem lett volna képes magát.

 12. ZöPö_ — 2009-08-12 11:09 

@min:

Nem volt szándékos. Nálunk folyamatosan volt meleg víz, persze lehet, mi voltunk a kivétel.

 13. nagysuhi — 2009-08-12 11:18 

Az egyik hülyegyerek meg a centrifugába rakta a ruháját mosatásra és ment jelenteni az ügyeletesnek, hogy elromlott a kismosógép, mert ha beleönti a vizet, mindig kifolyik belőle alul.

 14. Rosszindulatú Vászka — 2009-08-12 12:06 

“Amikor még nem voltunk valamennyien az iszlám lelkes követői, naponta megülve a “Habrahab” ünnepet a vizesblokkban, illetve nem sújtott minket a leszerelő társaink által a körletben a linóleumot kunkorba sorvasztó “Nagy habos májusi árvíz”, “

Ezmiez? Ezt nem egészen értem :(

 15. spájdernecc — 2009-08-12 12:26 

Vászka, sztenderd kopaszidomítás
Ultra-víz-söprű kombó, félméteres hab.
az árvíz ugyanez pepitában,dupla vízzel
A linóleum meg pöndörödik, mert kiázik alóla a ragasztó :)

 16. Rosszindulatú Vászka — 2009-08-12 12:28 

@spájdernecc: aha, kösz. Keresztaány csinálta gyerekkorában, hogy bebeszta a jenki rokonoktól kapott 5 kg mosóport a budai várba a szökőkútba. Aszonták gyönyörű vlt, ahogy a hab úszott lefele az uccákat beterítve. Ez még a fékezetthabzós korszak előtt volt, a kokomlistás érában.

 17. 68nyara — 2009-08-12 12:46 

Bip? Hát nálunk még max ultra volt por alakban. Azt korlátlan mennyiségben lehetett beszerezni, szerintem a sereg számára gyártották, és csak a maradék ment a boltokba. Hihetetlen mennyiségek fogytak belőle. Az arab diszkó (habrahab) nálunk is ment, minden este. Viszont a linó helyett nekünk metrópadló volt, az nem kunkorodott a víztől, ellenben csúszott mint a t..ony, ha csak kicsit is vizes lett.

 18. Rosszindulatú Vászka — 2009-08-12 12:47 

ja és nem csak katonakörletben vannak ijesmik. Koleszos spanoktól tanultam pl. a relatív tiszta fehérnemű fogalmát. Miszerint kiszórják a lepedőre az alsóneműt, és amejik a legtisztább, azt felveszik. Vagy gatyát mosni úgy, hogy beállnak a zuhany alá alsógatyában. Közbe aki uncsizik, pont tud fogat is mosni.

 19. Adani — 2009-08-12 12:50 

Olyan történetet is olvastam, h egy teljes karton Ultrát belenyomtak a tűzcsap csövébe és megnyitás után percekig csak hab jött ki belőle térdig habos lett a folyosó. Az se lehetett semmi.

Szökőkútba benyomot habosító pedig Gyulán is történt már botrány is lett belőle, h micsoda dolog ez ilyet nem szabad.

 20. 68nyara — 2009-08-12 12:57 

@Rosszindulatú Vászka: a kolesz és a sereg anno közeli rokonok voltak. Szopatás és sok büdös bentlakó mindkét helyen volt. A büdösséget egyébként egy idő után megszoktad, és nem érezted. A mi esetünkben télen nem volt víz, csak olyan kinti hőmérséklet körüli, ami úgy fagypont körül nem igazán volt kellemes, ha meg lejjebb ment, akkor meg is szünt teljesen, a jég halmazállapota köztudottan nem alkalmas zuhanyzásra. Na el is hanyagoltuk az ilyen irányú törekvéseinket. A gond akkor jött amikor véletlenül elengedtek valakit eltávra. A vonaton mondjuk volt hely rögtön, de otthon olyan furcsa volt, amikor belépéskor csak egy cetli fogadott, hogy menjek fürödni, majd jönnek haza …..:-)

 21. Adani — 2009-08-12 13:19 

@68nyara:

A koleszban is voltak olyanok, akik aktívan gyakorolták a ne fürgyé’ le vallást. Ők idővel egy szobába költöztek és akkor már leszartuk boldogítsák egymást. Volt egy évfolyamtársam még elsőben, aki majdnem 2 hétig nem fürdött aztán rászánta magát meg rábeszélték a többiek ,h menjen már. Visszajött, mert nem volt meleg víz és megint bírta pár napig.

Volt olyan ismerősöm szintén fősulin, aki meg napokig kibírta fürdés nélkül, volt mikor havernál volt egy hétvégéig a második nap után mondta, h kezébe nyomott egy törölközőt és bezavarta a fürdőszobába, h most márpedig megfürdesz.

 22. Vajmaci (exHajjakend) (törölt) — 2009-08-12 13:26 

Adyliget, ’94 nyara..
Az ellátó század egy igen egyszerű határőre, -a nyári melegek figyelembe nem vételével-, kihagyta rendszeresen a fürdés nevű procedúrát.Nos ez a többi “kollégának” nem annyira kellemes dolog volt.Tanakodtak a leszerelők, hogy az öreg hőr-t vagy meg kellene pokrócozni (amitől büdös marad, roszabb esetben a bélsár szagával spékelve,amit maga alá csinál), vagy megfürdetik erőszakkal…
Nem merték bevállalni, nehogy balhé legyen belőle, ezért valamelyikük kihallgatást kért a századparancsnoktól, és elmesélte büdöske történetét neki.A századpk volt annyira emberi, és a szagos határőrt gondolom ő sem szerette, hogy megengedte a csapaterő alkalmazását a vizesblokkban.
Több se kelett a leszerelőknek…annyit mondok, a büdöskénk rohamsisak-bakancs kombóban állt a zuhany alatt, és a kékvillámot (nem az a tubusos, hanem volt felmosópor, mi azt hívtuk kékvillámnak) szinte ködként lehetett szeletelni a vizesblokk környékén…azzal tisztálkodott “barátunk”.
Mondanom sem kell, nem volt probléma többet a tisztálkodással….:D:D

 23. Rosszindulatú Vászka — 2009-08-12 13:41 

Egy cimbim mesélte, hogy az amúgy sem könnyű kopaszéletét sikerült még azzal is tetéznie, hogy megöntözte a felettesét. Az úgy volt, hogy mindég neki jutott a vécétakarítás, ami néhány kamerággyának köszönhetően renceresen össze volt szarva. Szal azzal keszte a takkantást. hogy belódította a fajanszos boxokba a veder habzó vízet. És senki nem hitte el neki, hogy nem vette észre az ürítkező elöljáróját, aki az ajtó mögött gubbasztott.

 24. Adani — 2009-08-12 13:53 

@Rosszindulatú Vászka:

EZ LOL!!!! Gondolom meg lett érte dícsérve utána.

Mint a régi történet mikor a parasztember összetrombitálja minda három fiát ,h ugyan melyikük lökte be a kerti budit mindenestől az árokba.

Nem jelentkezik senki, erre elmeséli, h mikor ő volt gyerek kivágta a cseresznyefát az udvaron és mikor az apja kérdezte bevallotta, h ő volt és az apja büszke volt rá ,h ilyen bátor fia van. Erre az egyik fiú jelentkezik ,h én voltam és akkora verést kap, h a fiának is fájt a segge utána.

Az apja pedig meg is indokolta, h a nagyapád nem ült a fán mikor kivágtam.

 25. Szalacsi_Dezső — 2009-08-12 15:41 

a hidegvíz megszokása azért is jól jött, mert leszerelés után gólyatáborban (Levelek – Szabolcs megye)hasonló körülmények voltak. A katonaviseltek könnyebben csajoztak, mert hát az almaszedés után a trutyit meg az izzadságot hamar lemostuk, oszt mehettünk udvarolni jószagúan. A nem katonaviseltek meg vártak estig, amíg újra lett melegvíz (mert a lányok kifürödték hamar), de addigra a jobb csajok már blokkolva voltak.

 26. suendoc — 2009-08-12 16:03 

Hali!
2002-2003-ban mikor az SKK után Egerbe helyeztek, nekem totál ellentétes emlékeim voltak: egyrészt senkit nem szopattak, pedig volt egy-két akkora arcú kopasz, hogy a pofalemezét is szélesvásznú moziban mutogatták.
De nem is ez a lényeg. Ott ugyanis CSAK MELEGVÍZ volt. Forró. cca 60 fokos. És már modern (felújították a laktanyát, rá három évre ki is ürítették…..)vizesblokk volt, ami a következőt jelentette: csak egy gomb volt amit nyomhattál, és kb 10 mp-ig jött is a víz. Aztán elállt. Aztán nyomtál. Etc… Na, erre lett alkalmazva a kanálgép kése, amivek faszályosan ki lehetett ékelni a a gombot. Viszont hőfokot ezzel sem lehetett állítani, úh igen finom volt amikor pl egy téli éjszakás kapuőrség után feszesre hűlt bőrrel bementél és üvöltve próbáltál kb két cseppenként lezuhanyozni…
Én személy szerint jobban preferáltam volna a hidegvizet, de nem volt választási lehetőségem.

 27. Rosszindulatú Vászka — 2009-08-12 17:01 

@Szalacsi Dezső: eddig ez volt az első határozottan érthető érv a bakaévek hasznosságáról, amit hallottam :)))

 28. dozark — 2009-08-12 18:05 

Ritkán tisztálkodóknak jó figyelmeztetés volt még a szappanba nyomott tucatnyi gombostű, gondosan, épp hogy ne lógjon ki a hegye. Ha mégis rászánta magát, közben nem vette észre, de utána vidáman mutatott a köröző mozdulatok nyomával.

 29. ZöPö_ — 2009-08-12 18:47 

@dozark:

Ezt komolyan nem értem. Miért jó épp akkor büntetni, amikor végre használni kezdi a szappant?

 30. dozark — 2009-08-12 19:43 

@ZöPö (inda): Inkább kibaszás volt, rá lehetett bizonyítani, hány napja nem használta. :-)

 31. ZöPö_ — 2009-08-12 20:25 

@dozark:

Még kutyás koromban tanították meg nekem, hogy ha a kutya elszalad és nem akar visszajönni, akkor nem szabad büntetni, amikor mégis visszatalál, mert a visszamenéshez fogja társítani a büntetést és legközelebb annál kevésbé akaródzik majd neki. :-)

 32. tiboru — 2009-08-12 23:22 

Qrvajó sztorik a kommentek között is, köszönöm!

Ja: holnaptól pár napig nem leszek, de jövő szerdáig a posztok élesítve vannak, úgyhogy hajrá!

Friss levelekre nem biztos, hogy rögtön reagálni tudok – csak azért szólok, nehogy parasztságnak véljétek :-)

További kellemes nyarat mindenkinek!

 33. Rosszindulatú Vászka — 2009-08-12 23:42 

Hát akkor még egyet tisztasági csomag témába :)

Egy ismerős dolgozott építkezéseken, és barakkoztak a hejszínen. Oszt eccer kisasolták, hogy mire reggel mennek a kollektív feredőbe, volt akinek a törcsije volt vizes, volt akinek a fogkeféje ésatöbbi.

Egy zárt közegben ez eléggé para. Ki is saolták, hogy az egyik munkatársuk, felkel egy órával korábban, és úgy tisztálkodik, hogy kiveszi valaki cuccát szép sorban: szappan innen, töcsi onnan ésatöbbi…

A bosszú a következő volt: a fogkefés srác felkelt még egy órával korábban, és a zuhany alatt várta a paszkoncát… annak álla esett lefele, miközben bámulhatta, hogy a srác a sejhaját masszírozza a fogkeféjével. Kérdezte döbbenten: ácsi, az fogkefe! Mondá a másik fél: ezzel az aranyerem masszírozom naponta kéccer, a fogkefém az a másik a zsákomban.

Osztán rend lett.

 34. Misa76 — 2009-08-14 11:19 

Nem egészen tisztálkodás, de hasonló:
Talán 3 hete voltam katona, mikor az egyik kiképzőtisztünk velem mosatta le a kanálgépére száradt sárgaborsó főzeléket. Mivel épp egy tiszthelyettes képzős lánynak vetített, elég bunkó hangnemben adta elő a dolgot. Kivettem a vécéből a gyökérkefét amivel a fajanszot mosták és szépen letisztogattam vele a főzelékmaradékot. Tisztünk nagyon elégedett volt az eredménnyel.

 35. monstertruck — 2009-08-17 13:42 

Szfváron az albában voltam katona, és nálunk is olyan nyomógombos zuhany volt, de a hőfokot be tudtad állítani rajta. Szépen eltekrted a gombot a megfelelő (kék-piros) irányba, majd megnyomtad és kb egy percig jött a víz.
Namost bevonulásunk után egy hónappal!! egyik társunk már feltűnően büdös volt, és az egész körlet egyetértve kizavarta őt a fürőbe. Szaku honvéd beállt a zuhany alá, mi meg ellenőrzés képpen hogy fürdik é, körbeálltuk a fülkét. Szaku honvéd ekkor elkezdte tekergetni a gombot mint állat, majd mikor már két perce szerencsétlenkedett, valaki megmutatta neki hogy be köll nyomni ahhoz hogy víz is zubogjon. Viszont ebben a pillanatban döbbentünk rá hogy Szaku ez alatt az egy hónap alatt nem volt még a zuhany alatt. S mivel Szaku szerette ezt a tevékenységet elsumákolni, mindig volt kijelölt ügyeletes aki ellenőrizte hogy megfelelően tiszta legyen a csávó.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.