072. – Czipó főtörzs reloaded


L.N. Peters
kolléga visszatérő főszereplője Czipó főtörzs, akinek alakján (mint a Magyar Néphadsereg állatorvosi lován) keresztül azok is megismerkedhetnek a letűnt korok hangulatával, akik elkövették azt a hibát, hogy 1985 után születtek és elkerülték a kötelező sorkatonai szolgálatot..
 

Buta volt-e Czipó főtörzs elvtárs?

Czipó főtörzs elvtárs igazából nem is volt  annyira buta – ha a többi példánnyal összevetjük…
——————————
A józan ész adta logika terrénuma sem terjed túl az egyén maga építette határain; biz’ az is csak addig nyújtózkodhat, ameddig az ismeretekből, világlátásból, élettapasztalatból, műveltségből szőtt takaró ér.
———————————
A fiatalok ma már nem tudják, mit jelentett néhány évtizeddel ezelőtt az előfelvételis kifejezés. Ha már megdolgoztál érte, hogy egyetemre vagy főiskolára kerülj – a protekciósokat leszámítva nem volt könnyű – és végre sikerült a felvételid, de ha sajnos férfinak születtél, előbb még…

Szóval, mit tudott kezdeni a Magyar Népköztársaság azokkal a fiaival, akik felvételt nyertek valamelyik felsőoktatási intézménybe?

Találós kérdés… Szabad a gazda?

Elvitte őket katonának.

Ahol aztán Czipó főtörzs elvtárs és társai rájuk vetették magukat, és okítani kezdték őket.

Mit lehetett tőlük tanulni? Leginkább három dolgot:

1. sumákolni (lásd summantani, terelni, helyezkedni, stb.)

2. lopni (ajaj, rosszul mondtam: nem lopni; szerezni!!!)

3.
káromkodni (mivel akkor a mára végletes-végleges alakot öltött ganajbunkó stílus még nem volt oly mértékben kifejlődve, hogy ne lehetett volna odabent új frazémákat felszedni)

+1: inni – aki még nem tudott

+2: dohányozni – aki még nem dohányzott; a különféle kellemetlen elfoglaltságokat leginkább a “cigarettaszünet” jelszavával lehetett néha szüneteltetni.)
 

Szóval Czipó főtörzs elvtárs…
————————–
Még csak annyi: az oktatás mai állapotához valószínűleg hozzájárul ez a rendszer; hiszen ha tanulni fontos lett volna, nem rázza ki belőle a fiúkat állam bácsi egy teljes esztendőre – hogy operettkatonákat csináljon belőlük.

Ahogy később is szinte bármikor kivezényelhető volt az egyetemista és a főiskolás – szilvát szedni, szőlőt szüretelni, stb.
———————–
Na szóval, akkor Czipó főtörzs elvtárs…
—————————
Egyetem, főiskola végeztével (esetleg négy-öt év múlva; ez már szerencse kérdése is volt) a diplomás férfiak újra bevonultak. A laktanya kapujában egy vigyorgó hadnagy közölte velük: Elvtársak, ez a háború, már nem az a háború

(Értsd: azért vagytok itt, hogy tisztek legyetek; ne számítsatok arra a mocsok szívatásözönre, ami újonc korotokban, azaz “az első háborúban” ért benneteket.)

Való igaz: ez a második katonaság általában szanatórium volt az elsőhöz képest.
——————
‘89-ben történt. Ez volt a Varsói Szerződéshez tartozó Magyar Néphadsereg utolsó éve. Most vonulnak be az utolsó tartalékos tisztjelöltek. Az “első háború” óta 6-10 év telt el. A  bevonulók 25-31 évesek.
————————
Czipó főtörzs elvtárs egy asztal előtt üldögél, és szorgalmasan körmöl. Kissé nehéz a keze, hát a dolog nagyon lassú. Mellette Palló (szanitéc) őrmester elvtárs támasztja az asztalt. Időnként belekönyököl az alkalmi hamutartóba. Gyorsan megjegyzem: ő se vizesnyolcas…
——————————–
Hosszú sorokban  állnak a bevonulók. Gazdászok, jogászok, mérnökök, tanárok. Czipó főtörzs elvtárs asztala előtt csupa tanár. Általános iskolai, tanárok, középiskolai tanárok, egyetemi oktatók. Csigalassan halad a sor.

– Neve?
– Kovács István.
– Foglalkozása?
– Tanár.
————–
– Foglalkozása?
– Tanár?
————–
– Foglalkozása?
– Tanár?
—————
Így megy egy ideig. Aztán:

– Neve?
– Doktor Csordás Lajos.

Palló őrmester felpattan.

– Jöjjön, doktor úr! Maga lesz a főnököm!

Csordás elmosolyodik.

– Valami gond van. Én ugyanis nem doctor medicinae vagyok, hanem doctor philosophiae.

Palló őrmesternek a szeme se rebben.

– Fülész? Nem baj, az is jó. Úgyse lesz semmi dolga. Jöjjön, adok fehér köpenyt és orvosi táskát.

Csordás tiltakozni akart, aztán meggondolta magát. Legfeljebb megtanul receptet írni.

Öt perc múlva a “doktor úr” fehér köpenyben feszít.
—————————————
Czipó főtörzs elvtárs tovább körmöl:

– Foglalkozása?
– Tanár.
—————
– Foglalkozása?
– Tanár.
—————-
– Foglalkozása?
– Tanár.
—————–
Így megy lassan, egyhangúan.

– Foglalkozása?
– Tanár.
– Foglalkozása?
– Tanársegéd.

Czipó főtörzs elvtárs felnéz, de valami földöntúlian diadalittas képpel:

– Nem tanútunk? Nem tanútunk?

48 hozzászólás

 1. Szalacsi_Dezső — 2009-09-16 08:15 

Aha! Na ez volt a Szekeres? Mármint a tanársegéd?
Ja, és elsőőő!!! Bocs :-)))

 2. spájdernecc — 2009-09-16 09:16 

Száz évben egyszer ha születik olyan matematikustehetség, mint B. Árpád; huszonhárom éves korában, közvetlenül azután, hogy megkapta a diplomáját, egyetemi tanárrá nevezték ki. Ez a kinevezés sem menthette fel B.-t a katonai szolgálat alól, behívták egy rövid, féléves alapkiképzésre.

Mint a nagy tudósok általában, B. sem tartozott a legrátermettebb katonák közé, ügyetlenségével az egész századból kirítt. Maga Sápszky főtörzs vette kezébe B. oktatását, a főtörzsben élt a becsvágy, hogy legalább a legegyszerűbb alaki elemet, a „puskát vállra” gyakorlatot elsajátíttassa az újonccal. Elvonultak a tábor egyik félreeső sarkába és Sápszky jóindulatúan magyarázni kezdett.

– Figyelje meg, katona, én hogy csinálom. Egy: a 48 mintájú, 7,62-es kaliberű, félautomata puskát függőlegesen, vagyis a talaj síkjára merőlegesen felemelem a földről és jobb felső tenyeremmel alulról megtámasztom. Kettő: a puskát vízszintesen átemelem a bal oldalra és most a bal felső tenyerembe fektetem, a tekintet közben előre néz, párhuzamos a talaj síkjával, arcunk elszántságot fejez ki, példaképünk a Szovjetunió rettenthetetlen Vörös Hadserege. Három: bal felső tenyeremmel a puskát a bal vállamra emelem, és ha a gyakorlat végre lett hajtva, lehet jönni a cukorért.

Az oktatás reggel kezdődött mérsékelt hangnemben, azt délfelé erőteljesebb váltotta fel:

– Ön B. honvéd, direkt nem csinálja rendesen – csapott rá –, de én úgy meghajtom Önt, hogy a bolhák vízipólózni fognak a hóna alatt.

Később Sápszky könyörgésre fogta, újra és újra bemutatta a szabályos végrehajtást, de B. csak egyetlen eredményt tudott felmutatni: puskája szuronyával beledöfött a saját orrába. Az elgyötört főtörzs estefelé már reménytelenül kérdezte:

– Hol dolgozik maga?

– Jelentem, az Egyetemen.

– Az Egyetemen?! És mi maga ott?

– Jelentem: tanár.

– Maga tanár? – Sápszky a homlokára csapott. – Úristen, mi lehetnék ott én?!

 3. spájdernecc — 2009-09-16 09:17 

bocs, ez is Moldova
de megvan neki a tanársegédes sztori is :)

 4. Kendan — 2009-09-16 09:48 

Anekdota az amcsi hadseregből:
tartalékos katonák időszaki képzése, az egyikük kétballábas, az istennek sem megy neki. Persze egy altiszt külöviszi hogy legalább a díszlépés menjen. A fickó persze nem fogja, mire az altiszt kifakad:
-Ember, de hát nem kell ehhez atomfizikusnak lenni hogy ezt felfogja!
Mire a szenvedő alany:
-Hát kérem akkor lehet hogy ez a baj. Én ugyanis atomfizikus vagyok…

 5. Kendan — 2009-09-16 09:51 

Amúgy nem voltam katona, de élvezem a sztorikat, csak így tovább!

 6. 68nyara — 2009-09-16 09:51 

Egyrészt a nem tanútunk sztori most másodszor került elő itt, az első alkalommal hadügyminiszterünk (hahahahahahahahha….) nevével vetődött fel.

Másrészt: a káromkodás örökös bajnoka az az őrmi volt aki az AMD szétszerelését a következő képpen ismertette a lelkes hallgatóság (kopasz állomány) előtt: „Na bazdmeg ezt a bazdmeget innen kibasszuk, aztán ezt a másik bazdmeget is kibasszuk bazdmeg, és aztán ennek a baszásnak már ki kell baszódnia innen…”

 7. ZöPö_ — 2009-09-16 10:05 

A három éves főiskolai szakokra (pl. Kandó, Bánki vagy mondjuk a Külker) előfelvetteket nem vitték el, csak a diploma után, a négy éves vagy annál hosszabb főiskolai/egyetemi előfelvetteket (pl. Kandó/Bánki műszaki tanár szak, tanárképző főiskolák stb.) egy évre előtte, fél évre utána – hivatalosan.
Mi 1985-ben már biztosra vehettük, hogy ha nem hívjuk fel magunkra nagyon a figyelmet, nem fognak bennünket a fél év bepótlására visszahívni. Szerintem azért, mert tudták, hogy csak a gond lenne velünk: semmit meg nem csinálnánk, mindent szétlopnánk úgy, hogy semmit ránk nem lehetne bizonyítani (hisz pontosan ezekre a diszciplínákra képeztek bennünket egy éven keresztül). Bejátszott még egy kis takarékosság is, nyilván.

 8. spájdernecc — 2009-09-16 10:08 

@68nyara:
feledhetetlen kollégiumi mindenesünk /nem mellékesen obsitos főtörzs/ szólta el magát emígyen, amikor egy nov. 7. előtti zászlózáskor magára rántott egy nyitott olajoshal konzervet :
mija picsa ez a picsa?!
ollyan büdös, mint a picsa!
mija picsát csinálnak azok a vén picsák azon a picsa konyhán, hogy ilyen büdös picsát adnak ezeknek a picsavirágoknak?

 9. 68nyara — 2009-09-16 10:33 

@ZöPö (inda): Pedig semmi nem volt jobb (és értelmetlenebb) mint az egyetem utáni fél év. :-) Ennél jobb csak a tarcsis visszahívás volt, 2 hétre! (aki ezt kitalálta…) Egyetlen jó oldala az volt, hogy hirtelen elöljárója lettél annak a szemét főtörzsnek…..

 10. proletair — 2009-09-16 10:38 

Szintén anekdota ez a beszólás, amit egy kiképző intézett az újoncoknak:
„No katonákok! Bár én nem vagyok egy volumen, de hogy maguk szívni fognak, az rizikó!”

 11. Szalacsi_Dezső — 2009-09-16 11:03 

Rendőrőrmester mondta egyszer:
Én eztet nem reckérozom meg, mer’ minek aztat forcérozni!

 12. 3006 — 2009-09-16 11:20 

A tanársegéd sztorit Szekeres Imre mesélte el saját bevonulásáról azzal, hogy az örm. kérdése az volt:
Oszt hol b@sztad el édes fiam?

 13. 3006 — 2009-09-16 11:28 

Viztábor Dunafalva, valamikor a 80.as években. Sportról megy a duma a tiszti étkezdében. Közben ott kagylózik az 1. csf. szd. szolgálatvezetője is ( nevét borítsa jótékony homály)egyszer csak megüti a fülét a biatlon szó.
Na ehhez már hozzá tudott szólni.
– Tudom, ott robbantottak fel egy vonatot, nem tudom ki csinálta, de szilveszterkor történt az biztos.

 14. Optika — 2009-09-16 12:14 

Helyszín Zalaegerszeg 1986. ősze. Volt egy ellátós főtörzs (aki előtte állítólag kukás volt) egyszer azt mondta az előfelvételiseknek:

– Ámberek, ámberek! Én nem vagyok egy poliészter mint maguk, de ezt még én is tudom.

Sosem felejtem el a nem tápos – tápos ellentétet, a kibaszásokat, amelyeken azonban most már csak röhögök.

Na meg: „Öreg tápos nem rezel be, visszajön majd 2000-be………” Aztán leszereltem és pár évre rá először az egyetemet, főiskolát végzetteknek bevezették, hogy csak 1 év a katonaság, amit sokan már ugyebár előfelvételisként letudtunk. Vagyis nem mentünk vissza.

 15. Optika — 2009-09-16 12:16 

@ZöPö (inda):

De ha valaki egy egyetem által működtetett 3 éves szakra ment (vagyis tulajdonképpen főiskolai végzettsége lett végül) azt is úgy berántották mint a szél. pl. a KLTE és az ELTE programozó matematikusait.

 16. spájdernecc — 2009-09-16 12:28 

@3006:
Kokas?

 17. 68nyara — 2009-09-16 13:05 

@3006: ezt már egyszer kitárgyaltuk, ő úgy volt katona, ahogy én számadó juhász….

 18. proletair — 2009-09-16 13:17 

@68nyara:
Ha már szóba került Imi: ajánlom figyelmedbe a HM honlapján a Bevetési Irány 2009 értékelését. Az az érzésem, hogy nekünk van Ájrópa legprofibb hadserege. Akkora hurráoptimista írás, hogy csak na! (A pofám leszakadt olvasás közben)
Bocs az OFFért

 19. 3006 — 2009-09-16 13:23 

Nem, Kokas az a keresztrejtvény volt.
Üditőital 4 betű: teja

 20. 3006 — 2009-09-16 13:29 

Amúgy meg a Kokas ( Kakas ftörm) a mf. szd. szolg vez. volt.

 21. spájdernecc — 2009-09-16 13:44 

@3006:
igaz, közben eszembe jutott
majd egyszer mesélek róla

 22. 68nyara — 2009-09-16 13:49 

@proletair: A gyakorlatok anno is mindig minimum megfelelt, de inkább jó minősítéssel zárultak. Még az is, amin anno a 69-eseknek az összes hk-ja, hogyis fogalmazzak, nem igazán indult be.

Ha a beszámolókat nézted, akkor hihető lett volna az Olaszországi csapásirány, keresztül az Alpokon. Szemben az Olasz hadsereggel…hm, azok a nosztalgikus idők, mikor még erős, és hatékony volt az MN…:-D

 23. Barny77 — 2009-09-16 14:13 

Nekem apám mindig azt mondta hogy ” fiam tanuljál mert különben a seregben leszel tiszthelyettes” személyes és mások tapasztalatai alapján volt benne valami.

 24. proletair — 2009-09-16 14:28 

@68nyara:
Az az Alpokon keresztül leigázzuk a taljánokat dolog persze ostobaság volt.
De ez a mostani gyakorlat egy összhaderőnemi vakítás volt: volt ott T-72 (a tizenakárhányból) „hadihajó” a „flottillától”, repülőgép (nem grippen) harci és szállító helikopter, búvárok, gumicsónakok, önjáró kompok, rajtuk szállított ágyúk, BTR-ek, sőt, még PSZH (!) is! Mindenből volt ott egy kicsi, egy kevés. Szörnyű az érzésem, hogy ennyi is volt a bevethető technika…

 25. 3006 — 2009-09-16 15:47 

spájdernecc. Gyanús vagy nekem, Te Lentiben szolgáltál. 4. épület földszinten.

 26. 68nyara — 2009-09-16 16:08 

@proletair: És ez mind működött! Azért ez is egy eredmény. :-)

Komolyan: igen nagyjából ennyi a bevethető haditechnikánk. Az nagyon tetszett amikor a T-72-ket azzal szerelték le, hogy azok támadó fegyverek, mi meg itt nem akarunk senkit megtámadni….

Komolyan mondom, érdekelne a véleménye a t. illetékeseknek, hogy szerintük, ha ne adj isten (á, ez lehetetlen, ilyen nincs, hogy egyszer csak ellenséges lesz valaki és megtámad minket, hát itt a NATO! Azok 1-2 hónapon belül beavatkoznának. Addig meg csak elleszünk itt egymással….) megtámadna minket valaki, csak egy kicsit, egy pici kis határ incidens, kis kiigazítás, pár falu mondjuk….akkor mennyi idő alatt lehetne ismét hadsereget varázsolni ebből ami most van?

Leszerelni nagyon egyszerű, de újra felépíteni egy hadsereget, hát az nem két perc.

Persze, nem százezres tömeghadsereg kell, de legalább egy olyan amitől már meggondolandó lenne megkockáztatni egy ilyen ámokfutást….

A híresen semleges Svájc, akiről mindenki azt mondja,hogy ugyan ki támadná meg…ő mekkora hadsereget is tart fenn? Milyen technikával?

 27. nedecz — 2009-09-16 16:15 

Off:
Svájcot „egyesek” pénzelik…
Ennek az országnak a „vezetőit” ugyanazok fizetik.
Ennyi a dolog lényege.Amúgy a történelemben volt már példa arra,hogy „nem kellett” katona.(1918…)Lett is eredménye.
On

 28. 68nyara — 2009-09-16 16:27 

@proletair: OFF Mennyi is volt az MN páncélos erőire számolt túlélési idő egy III. vh esetére, amikor „lerohantuk” volna a taljánokat? On

 29. 68nyara — 2009-09-16 16:29 

@nedecz: off ettől tartok, megint e felé rohanunk. Nem kell katona, mert minek… On

 30. nedecz — 2009-09-16 16:55 

@68nyara: „Amelyik ország nem tudja vagy nem akarja eltartani a saját hadseregét az előbb-utóbb kap valamelyik szomszédjától egyet.”

 31. Fék_Emil — 2009-09-16 16:59 

@proletair: Szekeres Imre apám évfolyamtársa volt a Veszprémi Vegyipari Egyetemen. Akkoriban népszerű és ismert KISZ-es srác volt. Amikor (1970???) kirendelték az egyetemistákat a nagy tiszai árvízhez töltést építeni, ő szervezte meg a kukoricalopást a TSZ-földről. Valóban nem volt katona, valahogy elintézték neki. Vigyorgott is apám rendesen, amikor a „Szekeresimi”-t nevezték ki honvédelmi miniszternek!

 32. Fék_Emil — 2009-09-16 17:02 

Az említett Grippen-avatás, nem tűnt szomjasnak a miniszter úr!
http://www.youtube.com/watch?v=8ubC6_XM5UI

 33. Fék_Emil — 2009-09-16 17:03 

Gripen

 34. Fék_Emil — 2009-09-16 17:04 

Basszus, először írtam jól…

 35. nedecz — 2009-09-16 17:46 

@tiboru: Köszi ez érdekes volt…

 36. L. N. Peters — 2009-09-16 19:57 

Azért fura ám arra gondolni, hogy az egykori operetthadsereg – amelyben Czipó főtörzzsel együtt szolgáltunk – valószínűleg többet ért, mint a jelenlegi semmi…

 37. Krux — 2009-09-16 20:04 

@spájdernecc:
Te Spájdernecc!

Ki kell, hogy korrigáljalak! Az általad, a hajnali negyed tíz körül elkövetett kommentedben említett 7,62, stb. az az SZKSZ karabély volt, egy korábi poszt kommentjében már szerepelt. Én 79 és 81 között napi kapcsolatban voltam vele – mi úgy hívtuk, hogy ” vaskéses puska” – szóval a következő megjegyzéseim lennének: majdnem tökéletes, amit írtál, de a vezényszó nem úgy hangzott, hogy „puskát vállra”, hanem csak szimpla „Váll!!!…Ra!!!”. Nem a legegyszerűbb fogás volt, hanem a legbonyolultabb. Hetekig ezt az egyet gyakoroltuk. A felcsapott szurony valóban az orrunk előtt pár centivel ment fel, az első emeléseknél mi is hátrahőköltünk, mint a kordélyos ló, de a kiképzőink voltak annyira rutinosak, hogy lényegesen lelassítva, ütemenként, sok-sok másodpercet kivárva vetették föl velünk a kezdetek kezdetén a vaskésest. Később már nagyf@szok voltunk, én pl. öreg katonaként, irányzóként, sportot csináltam abból, hogy őrségbe menet (adtam életemben tizennégyet) – mivel géppuskás voltam – a lábamnál lévő PKM-et, lazán felb@asztam a vállamra, persze rakasz nélkül – úgy azért durva lett volna – a hozzáértők harsány röhögésétől kísérve (egy alkalommal Budapest helyórség ÜTI-je állt velem majdnem szemben, ő is elröhögte magát). Türelmetlen volt a matekzseni barátod kiképzője! Ezt a fogást csak legalább 100 órai gyakorlás után lehetett flegma pofával, durván-hangosan beb@szva a baltenyérbe, megcsinálni.

 38. frikazojd — 2009-09-16 21:36 

rá kell beszélnem fateromat hogy írjon ide. ő volt határőr meg sorkatona is, vagy 3-4 laktanyában, persze muszájból. külön sztori hogy miért. de olyan bonyolult minden héten megtanítani ímélezni, hogy fájdalom.

 39. spájdernecc — 2009-09-17 05:30 

@3006:
nem-nem
csak ilyen-olyan összevont kiképzéseken találkoztam a lenti srácokkal, de a nevezett főtörzsbe kétszer is belefutottam :)

 40. spájdernecc — 2009-09-17 05:31 

@Krux:
ha eggyel lejjebb is olvasol, utaltam rá, hogy Moldova idézet.

 41. Szalacsi_Dezső — 2009-09-17 07:30 

@frikazojd:
Valahogy én is így vagyok apámmal, az emilezést illetően.
Szerintem írasd le vele egy kockás füzetbe a sztorikat. :-)))

 42. Rókakígyó — 2009-09-17 14:27 

Tegnap jelen munkámból kifolyólag vissza kellett mennem a laktanyámba:). El voltak hűlve a népek, ahogy a 270 km-es távból elmeséltem nekik mi hol volt. Szerencsére a lepukkant helyszíneket ma sokkal jobb célokra használják, mint anno.

 43. tiboru — 2009-09-17 14:55 

@Rókakígyó:

Remélem swingerklub lett belőle…

 44. Rókakígyó — 2009-09-17 15:40 

@tiboru: Azt elfelejtettem mondani, h időközben az intézményt bezárták és a területét vállalkozók vették birtokba. Amikor katona voltam nem gondoltam, hogy ebből a területből a cégem profitálni fog, de jelenleg ez van, ezért tartom sokkal jobb dolognak a jelenlegi hasznosítást,mint a régit:)

Nem swingerklub lett.

 45. Bambano — 2009-09-17 19:48 

@Optika: Mi pont akkor voltunk bent, amikor kijött a rendelet, hogy másfél évről egyre csökken az idő. Na onnan kezdve szavaltuk az öregeknek, hogy öreg tápos nem rezel be, nem jön vissza kétezerben:)

Más: leszerelés előtt (szintén zeg, talán előttünk szerelő brigád), gyakorlatozik a század az utolsó vigyázzmenetére. volt ott egy gyerek, akinek valami minisztériumban pizsamásként dolgozó ember volt az apukája (aki nem tudja: a tábornoki kar hivatalos egyenruhájának nadrágján oldalt piros csík volt, ettől volt pizsamás). Üvölt az őrmester, mint állat, jön az üti, látja, hogy mindenki haptákol, csak egy katona heverészik az árnyékban. Megkérdezi tőle, hogy nem akar-e esetleg csatlakozni a századához, mondta, hogy esetleg sem. Még azt hozzátette csendben, hogy ha ő lenne az üti, felsöpörtetné az alakulóteret… Ismerték, üti elfehéredett, elrohant, ügyeletes alegység söpör, mint atom. Mikor végeztek, jött egy helikopter, leszállt, pizsamás apuka ki, bedobta fiacskáját és elrepültek…

 46. sorhajóhadnagy — 2009-09-17 21:56 

Csíkos hátú vadmalac, én elmegyek, te itt maradsz.

 47. Optika — 2009-09-18 08:36 

@Bambano:

Ezt mi is szavalgattuk igaz még csak 1986 volt és a hivatalos álláspont szerint, amikor leszereltünk volt még vissza félévünk.

Volt egy srác. 1985. augusztustól 1986. augusztusig szolgált előfelvételisként. Majd elkezdte az egyetemet, amit egy hónap után ott hagyott. A maradék 6 hónapjára pedig 1987. februárban be is rántották, igaz Ő kérvényezte, hogy hamar túl legyen rajta.

 48. Gombóc_Artúr — 2009-09-18 23:57 

Öreg tápos nem rezel be, visszajön még kétezerbe….

Nálunk ez a mondás járta az irigy 18 hónaposoktól.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.