084. – A katonazenekar

Egy jó kis katonazenénél kevés dolog tudja jobban feldobni a hadgyakorlatban megfáradt, magasrangú egyenruhásokat (már ha az alkohol és a magas zsírtartalmú ételek mértéktelen fogyasztásától nagyvonalúan eltekintünk). De a katonazenész is katona – ergo akkor és ott bújik ki a meló alól, amikor és ahol csak lehet. Vászka el is meséli nekünk, milyen következményekkel.

És persze senki ne csodálkozzon, hogy megint a (kelet)németek mentették meg a katonai becsületet.
 
Bár az alábbi történethez első kézből jutottam hozzá, igazságfaktorát illetően nem merek fogadkozni, de kis színezés nem árthat a sztorinak, továbbá úgy vélem, akkor is szép, ha nem igaz.

A hetvenes évek vége felé, egy családi barát vett részt a hatalmas és nagy és erős VSZ egyik rendezvényén. (ifjabbak kedvéért Varsói Szerződés – ez még régen volt, mikor a térkép is más volt errefelé). Azt illető trombitásként a Magyar Néphadsereg Fúvószenekarába lett besorozva. Alapvetően irigyelt és egyben megvetett, lusta, csókos pozíció volt, a bakasanyargatás minden mellékhatásától totálisan mentes vitézi élet, szinte csak parádéztak meg térzenéztek.

Egész addig a nemzetközi hadgyakorlatig. A táborosdis, tankosdis, pukkantósdis hirig után, mintegy megkoronázásaként az eseménynek egy völgykatlanban adtak koncertet a résztvevő dicső seregek rezesbandái; mintegy 400 fúvós repesztett egy időben.

Az erős nyári melegben már a klíma sem volt kellemes, ellenben a koncert – a túlhízott, nem összegyakorolt zenekaroknak és a katlan akusztikai lehetetlenségének hála – zeneileg értékelhetetlen, zajszintileg az elviselhetőség határán túli volt. Egyet gondolt a koma: ebben a ricsajban, ha kissé megszusszanna, a kutya sem venné észre. Abba is hagyta az erőlködést, jobban is érezte magát legott. A gond az volt, hogy ez nem csak neki jutott eszébe… néhány percen belül mind a magyar, mind a cseszkó, de még a ruszki rezesbanda is szépen elhallgatott.

No csend nem lett, mert az NDK-sok nagyobb része azért feszített, ennek ellenére az erőteljes hangerőcsökkenés  illetve, hogy csak egyfelől jön a katonanóta, eléggé feltűnő lett. Volt katonai botrány, üvöltözés, fenyegetőzés, de a koncert már az Ördögé lett. Nagyobb bosszú szerencsére csak a VSZ seregeiben található töketlenkedés miatt nem lett a hirigből (szerintem nagyrészt a Szovjet Vezérkar érdektelensége is közrejátszott ebban, na meg mert a nagy SZU zenekara is sunnyantott); igaz, kimenő sem nagyon, meg aranyélet sem ezután.

30 hozzászólás

 1. Szalacsi_Dezső — 2009-10-14 08:06 

Apósom is majdnem katonazenész lett 56-ban. Aztán mégis inkább aknamentesítésbe osztották be. Kapott is érte szép kitüntetést „Az ellenforradalom leveréséért” érdemérmet. Amit atyai tanácsra nem vett át. Azt mondta ugyanis a faterja (aki ugye látott már egy s mást a II. vh körüli időszakban):”Fiam ne vedd át mert ezért még egyszer fel is köthetnek.”
Civilként viszont szépen helikonozott a vasas zenekarban az öreg.

 2. ZöPö_ — 2009-10-14 08:56 

@Szalacsi Dezső:

Erről a szegény jó Hofi jut eszembe: „… mi _nem_ mentünk ki ’56-ban… nem lesz ebből bajunk?”

 3. 68nyara — 2009-10-14 09:04 

Aljas rágalom, hogy a tábronoki kar csak ivott és zabált a hadgyakorlatokon!

Vadásztak is, minyóból amd-vel szarvasra. :-)

 4. dozark — 2009-10-14 09:26 

@ZöPö (inda): Klasszikusokat csak szó szerint! :-)

„Azért, mert én ’56-ban nem mentem ki, nem lesz nekem abból semmi bajom?”

 5. dozark — 2009-10-14 09:32 

Nemrég néztem az Admirális c. filmet, abban azért nem volt veszélytelen feladat zenésznek lenni, idézek a film feliratából. :-)

– Bátran, becsülettel szállunk harcba, vagy halljunk meg azonnal!
– A hitünkért, a hazánkért, a szzuronyok felé, előre!
– Szuronyokat feltűzni!
– Vlagyimir Oszkarovics, ön nem jöhet.|Ön a csapat parancsnoka.
– Hol vannak a zenészek? Szóljon az a zene!
– Azt mondtam: zenét!
– Zenészek! Előre!
– Felzárkózni!
– A fehérek közé. Tűz!
– Testvéreim, miért állnak itt?
– Zenét,hangosabban! Előre!
– Hurrá!

 6. 68nyara — 2009-10-14 09:37 

@dozark: Gondolj a skótdudásokra…az sem volt gyáva embereknek való feladat.

 7. Michael Collins — 2009-10-14 09:50 

Szerintem a legbátrabb katonazenészek a skót dudások voltak! A skót csapatoknál mindig ott volt a dudás a harcolók között.
A Leghosszabb nap c. filmben volt egy jelenet amikor a skót egység parancsnoka odaszólt a dudásnak: „A Búzavirágot játszd!”

 8. Michael Collins — 2009-10-14 09:50 

 9. eMM2 — 2009-10-14 10:05 

@Szalacsi Dezső:
Jobban tette volna ha átveszi a kitüntetés az „Az ellenforradalom leveréséért” .Még ma is kiemelt nyugdíjat kapna érte.

 10. proletair — 2009-10-14 10:21 

@Michael Collins:
A legbátrabbak azok a katonák, akik a skótdudát kell hogy hallgassák:)
Nem tudom, ki hogy van vele, de 10 perc gajdolás után nekem erősen csökkenne a harcértékem:)

 11. dozark — 2009-10-14 10:39 

@68nyara: Stimmel, kelet felől indultak a gondolataim, talán mert ez volt frissebb emlék.

 12. Michael Collins — 2009-10-14 10:44 

@proletair: Akkor én nagyon bátor vagyok, mert rendszeresen hallgatom a skót katona zenét CD-ről :)

 13. Szalacsi_Dezső — 2009-10-14 11:03 

@eMM2:
Basszus, ez eszembe se jutott.
Mondjuk neki sem.
De jogos a felvetésed. :-)

 14. Optika — 2009-10-14 11:39 

Na a keletnémetekről el tudom képzelni.

Nem katona sztori, de jellemző. Valamikor 1984-85-ben voltam Bulgáriában egy építőtáborban. Annyiban katonai jellegű a dolog, hogy a bulgároknál a középiskolások honvédelmi oktatása ilyen munkatáborokban zajlott. Ott egyenruhában kellett lenni, dolgozni, utána menetelni, stb…
Egyes helyeken ott lehettek a szocialista testvérországok fiataljai.
Egy ilyenen én is ott lehettem. Volt kb. 100-120 bulgár helybéli, 20 keletnémet és kb 20 magyar. Kb. egy hónapos volt. A körülmények eléggé ramatyak voltak. Nekünk magyaroknak a katonai hülyeségekhez nem volt kedvünk, amit a táborvezetőség nem könnyen vett tudomásul. A munkateljesítményünk…..hmmmm a norma 60-70 %-át teljesítettük. Bolondok lettünk volna azért a napi 1-2 leváért halálra dolgozni magunkat. Mert hogy fizettek is, de nekünk volt otthonról hozott váltott levánk bőven – adott a helyi KISZ. A bolgárok teljesítették a 100 %-ot, de a keletnémetek voltak a sztachanovisták a maguk 150 – 200 %-ával.

A táborban mi magyarok voltunk a feketebárányok, mert nem dolgoztunk, nem meneteltünk. Sőt az a szégyen is megesett egyszer, hogy a zászlólevonáskor egy keletnémet srác tekerte le a magyar zászlót. Intő jelként, hogy nem viselkedtünk jól!!!
A második hétvégén táborok közötti spartakiádot rendeztek, vagyis valami megyei sportverseny megváltoztatta a megítélésünket. A megye táborai számos sportágban összemérték a tudásukat (úszás,atlétika). Az összes magyar elindult valamiben, és majdnem mindannyiunk kapott valamilyen érmet. Én pl. a 4×100 méteres síkfutás váltócsapat tagjaként ezüst érmes, 50 méter úszásban bronzérmes lettem. A táborunk eredményeit jó részt mi magyarok szállítottuk. Na jó a váltóban volt még egy keletnémet és egy bulgár fickó is a két magyaron kívül.
A táborunk összesítésben a Szpartakiádon a második helyezett lett.
És mivel dicsőséget okoztunk a tábornak, a táborvezető ezután elnézett nekünk mindent!

 15. Szalacsi_Dezső — 2009-10-14 12:44 

@Optika:
„A táborban mi magyarok voltunk a feketebárányok, mert nem dolgoztunk, nem meneteltünk. Sőt az a szégyen is megesett egyszer, hogy a zászlólevonáskor egy keletnémet srác tekerte le a magyar zászlót. Intő jelként, hogy nem viselkedtünk jól!!!”
Ha nem olvastam volna el elejétől a kommentedet, azt hittem volna, hogy a béketáborról beszélsz. Vajon miért is hettem ezt? :-)))

 16. Optika — 2009-10-14 12:47 

@Szalacsi Dezső:

Hát egyáltalán nem értem, miből gondolhattad volna… :)

 17. ZöPö_ — 2009-10-14 13:05 

@dozark: Igazad van, klasszikusokat csak diszkóritmusban! :-)

 18. ZöPö_ — 2009-10-14 13:12 

@Optika: Mi gimiben egyszer dolgoztunk(?) nyári munkán az NDK-ban (egy Landwirtschaftliche Obstprodtuktionsgesellschaftban, nem röhögni!). Kétféle sportban tüntettük ki magunkat, a másik a közeli szovjet alakulat éppen üres és őrzetlen táborának a módszeres szétverése és összeßarása volt.

 19. ZöPö_ — 2009-10-14 13:14 

Most hova lett a kommentem? :-(

 20. Selkath - Nightwish rulez! — 2009-10-14 15:46 

@ZöPö (inda):
Hát igen, a legvidámabb barakk! :)))

 21. franta — 2009-10-14 18:40 

Na most voltak profik is. Akik zenészek voltak, a hadsereg berkeiben, így uniformist viseltek. Tán tiszti rangban is voltak, de ők körletet legföljebb 19 éves korukban láttak, ha…
A lényeg, tehát a profik voltak azok, akik ott voltak aug. 20.-án, a nemzetközi – akkor még teltházas – stadionbeli meccseken stb.
Nos, édesanyámnak a hetvenes évek elején volt egy trafikja Kispesten, az egyik tamburmajor, egy bizonyos Rudi bácsi hozzájárt be cigit venni.
Ő mesélte a sztorit, hogy az egész zenekar egy honvédségi busszal ment valahova. (Hangsúlyozom, nem sorkatonai ügyről van szó, tehát a sofőr is „profi” volt.) Na már most, jött egy emelkedő. A sofőr beszólt a busznyi zenekarnak, hogy ” emberek, baj van, meg kéne tóni a buszot e”. Az egész zenekar kiszállt, tolta a buszt fölfele vagy félóráig. Aztán a sofőr megkegyelmezett és közölte, hogy „beszállás”. Majd a lejtőn imígyen szóla: „hehehe, jól kib…am veletek, hüje fradisták.”
Ti. a profi honvéd zenekar – Rudi bácsistól együtt – egytől egyig fradi drukker volt.

 22. Rókakígyó — 2009-10-14 19:24 

A bajai vaskútiban is kitalálta Rocky (Ronkovics „korábban megénekelt” József, akkor laktanyapk), h legyen trombita reggel, este, de főleg mikor megérkezik és távozik. És lőn.
Amikor még kicsi úttörő voltam, jártunk táborba orosz pionirekkel nyelvtanulás céljából. Volt egy kotona ott is, ameg mindig harmonikált, ha kellett, ha nem. Más nem jut eszembe, kérem kikpacsolni:)

 23. Szalacsi_Dezső — 2009-10-15 07:39 

Most néztem a Négy páncélos és a kutya sorozatot, és abban a Janek is harmonikált vagy mi
Off :mindig azt hiottem, hogy lengyelül a kutya az „pies”, mert hogy ez volt a film címe.
(4 pancerny i pies) De most kiderült, hogy az a neve volt a kutyának (Gömböc)
On

 24. 68nyara — 2009-10-15 08:36 

Ha már az építőtáboroknál tartunk, azért azokat mi itthon is rendesen el tudtuk szabotálni. Nekünk kukoricát kellett címerezni a gimiben, mondták hogy kapunk érte pénzt, (már nem emlékszem mennyit ígértek, de úgy jó pénznek nézett ki) soronként. Ki is számoltuk, hogy baromi gazdagok leszünk, a végére, mert mi majd csinálunk többszáz sort…amikor megérkeztünk és mutatták a sort, kérdeztük, hogy hol a másik vége? Mert nem igazán látszott a távolban. Na a tsz egyetlen sorával végeztünk a végére. Mondjuk nem is haltunk meg a túlhajszoltságtól…

 25. dozark — 2009-10-15 20:58 

@68nyara: Gimiben mi szőlőt szedtünk, az nem volt olyan rossz. Elsőre nem volt valami fényes, valami ilyesmi volt a végén az ellenőrzőben: Az őszi mezőgazdasági munka során 210 Ft-ot kerestem, melyből az osztálypénztárba 240 Ft-ot befizettem.

Volt egy osztályátlag, brigádonként változott a fenti szöveg. A következő években már jobban figyeltünk. :-)

 26. Szalacsi_Dezső — 2009-10-16 06:08 

Szüret
Gólyatáborban a gépészhallgatók egy komplett sor almafát meghámoztak úgy a fán.
Na volt ott kutyapicsázás a leveleki tszcs részéről

 27. Titus Pullo Urbino — 2009-10-16 12:23 

@Szalacsi Dezső: tévedés, a „pies” kutyát jelent, a Gömböc eredetileg „Szarik” lett volna, de hát ugye ez magyar nyelven így nem jelenhetett meg, érhető okokból

 28. Szalacsi_Dezső — 2009-10-17 09:46 

@Titus Pullo Urbino:
Bakker, ezt benéztem.
Na mondtam én hogy nem tudok lengyelül…se :-(

 29. igásnyúl — 2011-09-01 02:27 

wow, v�e Katonazenekar a Katonat�netekben! K��ut�siker�lfedeznem :/ Mert ig�y�rkatonak��sorkatonazenekaros volt, �bizony van vagy egy zs�jogtiszta (�sd: real) k.zenekari sztorija a Vajas partj�l, a kalocsai Jurinovics-laktanya kies szeglet�n,a k�bb megsz�tt 10. sz. �ly (ahonn�egy ��l felriad� elt��al�jeli visszat�sekor csaknem megsorozota) �a diszn�k k�t, az egykori l���deg �let�n b� �nagy zajjal alkot�locsai Hely�gi Zenekar kalandos mindennapjair�Korengedm�yel szolg� � karnagy�l, aki m�a II. Vil��r� megj�a, s� s�l�t ��lag m�az Alpokban szerezte, mikor is zen�t�aival sikeres rekvir�st k��ker��n rajban menek� s egy szerpentinen lefel�ppen az �icajkorm�a lazult be, a k�s incidens kapcs�a m�akkor is nagytest�� k�en hossz�p��� le a leveg�, b�s kis v�ben landolva. Hja, Rudolf zls. uram meg�te a hagyom�okat: a testi feny�sekre nem csak eml�zett, gyakorolta is. �e sz�olt volt ez a katonazenekarok fellazul�uh�, antimilit� vil�ban. E kem� katonaf�i�ei alatt t�skodott ig�y�ki most elhat�zta, hogy kibontja b�an azt az eml�tt zs�t, megtartva a sztorik �mutat� sz�n sorj�n, m�k�ncsis�mutatkozik ir�uk. Az els�m meg�s� is: bar��

 30. igásnyúl — 2011-09-01 02:29 

?? nem berber ábécéval írtam!

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.