087. – Kalocsai vegyesfelvágott


Paddington
azokról a régi időkről mesél nekünk három rövid történetet, amikor olvasóink és szerzőink többsége még a csattogó szárnyú falepkét tologatta a nappali szőnyegén, és fél szemmel a Négy páncélos és a kutyát vagy a Kloss kapitányt nézte a fekete-fehér képernyős tévében.

1973-74 között voltam előfelvételis sorkatona a Kádár rendszer talán leghírhedtebb alakulatánál, a kalocsai Forradalmi Ezrednél. Katonatársaim egyébként olyan illusztris emberek voltak,mint pl. Surányi György (későbbi jegybank-elnök), Draskovics Tibor (jelenlegi igazságügyi és rendészeti miniszter), Ipkovich György országgyűlési képviselő, Szombathely polgármestere, stb.

Amellett, hogy a szolgálat kemény volt (néhányszor éjszakánként akár három riadó is beesett), a tisztjeink hülyeségei közmondásosak voltak. Íme néhány történet az akkori kalocsai hétköznapokból.

Szundi őrnagy – aki amúgy rendkívüli módon meg volt magával elégedve – egyszer ÜTI volt. Percenként csengett a telefon a szobájában; hol a napostiszt zargatta, hol a konyhásokat kellett eligazítani, hol az őrparancsnoknak voltak gondjai, stb. Őrnagyunk mindent megoldott, de már nagyon unta a sok értetlenkedő katonát és tisztet. Amikor legközelebb megszólalt a telefon, nagyszerűsége teljes tudtában szólt bele:

– Itt Szundi, Isten földi helytartója!

A vonal másik végén döbbent csend, majd egy rezignált hang:

– Itt csak Kovács ezredes, hadosztály-törzsfőnök! Őrnagy elvtárs azonnal adja le a szolgálatot és másnap reggel hatkor jelentkezzen a budaörsi tiszti fogdában.

Ekkor tudtuk meg, hogy még az Isten helytartójának is van feljebbvalója..

Más.

Egy szombati napon látogatás volt a laktanyában, s miután mi nem igazán mehettünk haza ("Minek mennétek, úgyis kopaszon szereltek le!"), így az egyetlen kapcsolattartási lehetőség az otthonikkal a látogatások voltak. Jöttek is rendesen a szülők és más hozzátartozók. Egy ízben "Stoki" őmester (a nevére már nem emlékszem) volt a kapuügyeletes, aki érdeklődve figyelgette a sok kikent-kifent pesti dámát, akik látogatóba jöttek. Egyszer egy jókiállású hölgyhöz fordult, s feltette neki a keresztkérdést:

– Mondja, maga nem foktői?
– Nem.
Érdekes, pedig úgy hasonlít egy foktői kurvára…

Az esetet természetesen jelentették az ezred parancsnoknak, aki megfenyítette az őrmestert, de ezek után megtudhatták a szülők, hogy nem túlzások azok a történetek, amelyek a tisztek, tiszthelyettesek intelligenciájáról, iskolázottságáról keringtek.

Más.

Ez a történet velem esett meg, így elsőkézből, túlzás nélkül állítom, hogy igaz. A kiképzés keretében éleslövészeten voltunk Bócsa közelében (120-as aknavető ütegnél szolgáltam). Egyik éjszaka néhányan (Draskovics nem volt velünk) elmentünk a táborból, némi alkohol beszerzése céljából. Természetesen lebuktunk, úgyhogy másnap kiálltunk az üteg elé, ahol személyesen az ezred tüzérfőnök (Bimbó ales) szégyenített meg bennünket, imigyen:

-Nézzék ezeket az embereket! Eltávoznak a táborból alkoholfogyasztás céljából, lerészegednek, leállatiasodnak, de az még csak hagyján! De olyan átlátszó érvekkel mentegetik magukat, hogy azt még az óvodás elvtársak sem hinnék el!

Nem lehet elég korán kezdeni a mozgalomban való részvételt; már az óvodások is elvtársak lettek…

44 hozzászólás

 1. eMM2 — 2009-10-21 08:24 

Én a Tavasz 17 pillanataát néztem a Kloss kapitányhoz még én is fiatal vagyok……..
Amúgy a cikkiró megcsinálhastta volna a karrierjét ilyen illuzstris ismerősökkel a Surányival a pénzügyi a Gnóm drazséval meg pártvonalon.De ha eddig nem tette meg, talán már el is késett.

 2. proletair — 2009-10-21 08:36 

Hmm… Draskovics honvéd… ízlelgetem:)

 3. Vajmaci — 2009-10-21 09:18 

Óvodás elvtársak…ez kész!:D:D

Épp most láttam, hogy Boncz Géza tegnap lett volna 65 éves..
A legnagyobb dumája, amit szerintem kitalált:
” A falat fel kell húzni….” / Pink Floyd elvtárs/

 4. eMM2 — 2009-10-21 09:39 

Drazsénak a kezében akkor kelett volna benfelejteni a gránátot.

 5. 68nyara — 2009-10-21 10:03 

Ejnye kedves elvtársak! Hát hol marad az imprlistaklearikális reakció elleni intrnaclista békeharc? Már retteg a szakadék szélén tántorgó kaptalista burzsoázia, most, hogy már az óvodás elvtársak is bekapcsolódtak a harcba, egy nagy lépéssel eléjük kerültünk! :-)

 6. proletair — 2009-10-21 10:34 

@68nyara: Jól szól az elvtárs, azonban
Kifelejtette az elvtárs a dekadens reakciós kispolgári elhajlás elleni küzdelmet, mely a haladó szocialista eszmék legtisztább megnyilvánulása. izé

 7. Selkath - Nightwish rulez! — 2009-10-21 11:59 

@proletair:
Elvtársak, három cél lebegjen a szemük előtt: szocialista módon dolgozni, szocialista módon élni, szocialista módon gondolkodni! :)

 8. 68nyara — 2009-10-21 14:00 

@proletair: önvizsgálatot végeztem, kedves proletair elvtárs útmutatása alapján, és be kell ismernem, hogy eléggé el nem ítélhető módon, kifelejtettem a dekadens reakció elleni küzdelem tényét előző hozzászólásomból. Kérem a Párt felügyelő bizottságát, hogy indítson vizsgálatot politikai megbízhatóságom irányában. :-)))

 9. 68nyara — 2009-10-21 14:07 

@Selkath: Azt hiszem megfogadom az elvtárs javaslatát, és szocialista módon rendelek egy krigli sört a sarki krimóban hazafelé. Az elvtársak egészségére! :-)

(Csak az ár lett közben kapitalista.)

 10. eMM2 — 2009-10-21 14:23 

Kommersz rumot igyál hozzá kisérőnek, és tuti a gyomormosás!

 11. Reles76-78 — 2009-10-21 14:28 

Szundi őrnagy véletlenül nem Szele, a hírfőnök?

 12. 68nyara — 2009-10-21 14:29 

@eMM2: a Matróz izű? :-)

 13. 68nyara — 2009-10-21 14:33 

@eMM2: Egyébként, ha már itt tartunk, szerintem a leg tutibb gyomormosásra az a törlőrongy koktél. Ma már nem létezik, de az egykori angyalföldi krimókban még előfordult.

 14. eMM2 — 2009-10-21 14:50 

Nem matróz izű, hanem az olyan igazi kommersz szoci amilyen már nincs is!
A törlőrongyban mi minden van?
Én anno a katonatársaimmal ejtőernyőst ittam.Először és utoljára.Na nem a vodkát bele a sörbe típusút hanem durvábbat.A pontos recept nem maradt meg(nem csoda) de söröskorsóba töltögetett ilyen olyan töményekből állt.Olyan hatékony volt,hogy 2-3 ilyen után a fél banda el sem talált már a helyi dizsibe.Aki meg igen az is minek,mert az egyik haver tőlem kérdezte meg(én csak 2 ilyent ittam) hogy a parketten akik táncolnak azok fiúk e vagy lányok.(parkett a túrót, valami döngölt föld volt)
Pedig a fiatal gyomor sokat kibír de ez durva volt.

 15. Krux — 2009-10-21 15:04 

@68nyara: Hánytatónak mi a következő mixturát használtuk: 1 rész sör, 1 rész trabisoda és 2 rész uborkalé. Durva volt. Egy biológus barátunk a beadás után néhány másodperccel ekként reagálta le: B+ ez magzatvíz!

 16. 68nyara — 2009-10-21 15:22 

@eMM2: A törlőrongy az úgy készült, hogy a pultra kiloccsant piákat feltörölték a ronggyal és belecsavarták egy pohárba. A lejmolós ingyen piára ácsorgó alkeszek meg megihatták. Igazi köpködős késelős kocsmák már nincsenek arrafelé, így ez is elmúlt.

A sokféle rövid a sörbe az a matróz volt felénk. Korsóval mérték, és nem sokan jutottak el utána saját lábukon az ajtón kívülre.

 17. eMM2 — 2009-10-21 15:51 

@68nyara:
Guszta:)
Én olyan sztorit tudok hogy az alkesz bevánszorog a krimóba nyitásra(reggel 6)és remegő kézzel kéri a két deci(!) felesét. Egy húzásra leküldui majd irány a frissen feltakarított vécét telihányni.Itt újjászületik, kézremegés elmúl, kezdődhet az egész napos ivászat.És ez így megy a 7 hat napján mert vasárnap nincs nyitva a krimó.

Amúgy ez az ejtőernyős nem sörbe töltött tömény volt hanem csak tömény.A sör az a söröskorsó volt.Még jó hogy nem volt literes krigli.
És az a jó hogy ezt katonaként ha nem is könnyen de végülis ki tudtuk köhögni a 300Ft-os havi zsoldunkból.Hát ez ma a fizetésből se nagyon menne.
Fél liter tömény, szerintem 5 ezer pénz be se takarná ha minőségit veszel mondjuk.

 18. Selkath - Nightwish rulez! — 2009-10-21 18:22 

Ugyan már, elvtársak! Néhai székesfehérvári Budai úti kimérés, na ott kértem egyszer “barackot”. Mikor megkóstoltam (nem, nem lehúztam, úristen!), szagra, ízre szépen jött az az igazi petróleum érzés… Pár véve volt ez, ott még fél lityis kiszerelésben is árulták, műanyag (!) palackban. Tuti májtágító volt! :)

 19. Szalacsi_Dezső — 2009-10-21 19:09 

@eMM2:
Na de kedves eMM2 elvtárs! A Magyar Néphadsereg nem zsoldoshadsereg. Nem fizettek zsoldot a honvéd elvtársaknak.
Illetményt fizettek a mi kutyánk kölykei elvtársaknak.
Én Deutsch sportminiszter elvtárssal és Stohl színművész elvtárssal voltam katona.
A Matróz elvtárs ízű italnál egy jobb volt. A fekete dobozos Fabulon arcszesz. Egy kupaknyira meg kellett inni rögtön vagy fél liter vizet, hogy ne marja ki az elvtársak gyomrát.
:-D

 20. eMM2 — 2009-10-21 21:23 

@Szalacsi Dezső:
Igazad van Szalacsi elvtárs! Tényleg nem zsold volt,annak elég karcsú lett volna.Ahogy mondani szokás, éhenhalni sok, megélni meg kevés.

 21. franta — 2009-10-22 07:26 

@Szalacsi Dezső: Meg a katona eftársak a Fabulonnál kissé lepukkantabb Pitralon arcszeszt sem vetették meg. (Az enyhébbek üdítőitalban, a durvábbak tisztán.)

 22. proletair — 2009-10-22 08:51 

@franta:
A Pitralonhoz egyszer volt “szerencsém”, de bizton állíthatom, hogy az vegyi fegyvernek is beillett. Óva intek minden elvtársat, hogy akár bele is szagoljon egy ilyen üvegcsébe, ha netán egy lomtalanításnál talál egyet.
Amúgy kijelenthető, hogy ha egy elvtársra egyenruha került, megszűnt az esetleges absztinenciája.

 23. 68nyara — 2009-10-22 10:17 

@proletair: A Pitralont a szovjet ideiglenesen örökre itt állomásozó elvtársak sem vetették meg.

A repszerelő elvtársak meg a repalkoholt. Az még egy csoda, de legalább tisztaszesz. Valaki egyszer kiszámolgatta, hogy a fogyás alapján kicsivel több repültóra kellett volna, úgy a duplája.

I. tétel: Az absztinencia és a nemdohányzás a laktanya kapujában megszűnik.

 24. 68nyara — 2009-10-22 10:24 

Kedves Tiboru elvtárs! (ütemes taps) Kedves elvtársak! (taps)

Mi a véleménye az elvtársaknak egy december hónapra tervezett elvtársi blogtalálkozóról, valamely kellően alacsony besorolású vendéglátó ipari egységben?
Már amennyiben Tiboru elvtárs is rábólint a stratégiai tervre. :-)

 25. Szalacsi_Dezső — 2009-10-22 10:24 

Szovjet elvtársak, ha már nem volt folyékony etil, akkor a következő metódust valósították meg. Kenyérre tettek egy zsírpapírt. Azt megkenték vastagon cipőkrémmel. Pár nap alatt a cipőkrémből a folyékony “hatóanyag” átszivárgott a papíron keresztül a kenyérbe. Na azt megették. Állítólag ütött, mint állat.

 26. proletair — 2009-10-22 10:49 

@68nyara:
Támogatom 68nyara elvtárs remek ötletét! Ideje volna egy veterán elvtársi kongresszus összehívásának, ahol is egyebek közt megvitathatnánk az eddig leközölt katonasztorik papíralapú megjelentetésének esetleges lehetőségeit.
Valamint az egybegyűlt elvtársak a Pitralonnál és a repszesznél jóval minőségibb alkoholtartalmú italok elfogyasztása mellett feleleveníthetnének még néhány rövidebb történetet.
(tiboru elvtárs tudomásom szerint egy baráti országban van, nemsokára jön haza)

 27. proletair — 2009-10-22 10:58 

@Szalacsi Dezső:
Amindenit! Kémia tagozatos voltam, de ilyet el sem tudtam volna képzelni… A szovjet elvtársak tudhattak valamit. De vajon hogy jöttek rá erre?

 28. 68nyara — 2009-10-22 11:32 

@proletair: A szovjet elvtársak mindíg elöttünk jártak egy lépéssel! :-)

 29. franta — 2009-10-22 11:44 

Ebből a könyvből kiderül, hogy a szovjet elvtársak miket tudtak (pl. surranóból szeszt főzni stb.)

Csrne-Szabó András – Darida Benedek: Jaj a legyőzötteknek : Süssünk-főzzünk másnaposan avagy a macskajaj regénye 52 recepttel

 30. Szalacsi_Dezső — 2009-10-22 12:26 

@franta:
A régi mondás szerint, amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is.
Na de surranólekvár?

 31. 68nyara — 2009-10-22 12:44 

@Szalacsi Dezső: Ami vízben rohadásnak indul abból vodka főzhető…(gimnáziumi orosz osztálytársnőm hivtalos szakértői jelentése)

 32. Krux — 2009-10-22 14:20 

@68nyara: Remek ötletnek tartom! Már előre hallom, hogy mekkora röhej fogja kísérni azokat a pillanatokat, amikor lehull az álarc az eddig nickek mögé húzódó obsitosokról!

 33. 68nyara — 2009-10-22 14:30 

@Krux: esetemben az azóta valahogy rámkerült +40 azért látszani fog.:-) (kg) Sajnos a térdtörésem után felugrott, azóta meg…..

 34. eMM2 — 2009-10-22 15:31 

Hát én honvéd elvtársként voltam vagy 50 kg vasággyal együtt,azóta ez némiképp módosult.De a sereg tehet róla mert rászoktatott a sörre.

 35. Krux — 2009-10-23 09:48 

Nem ide tartozik, de B…tok+, csoda történt! Nézem az egyenes adást a Kossuth térről, a Sólyomnak életében először sikerült megtalálni az összefüggést a bal lába, meg a nagydob hangja között!

 36. ZöPö_ — 2009-10-26 09:38 

@68nyara: MAKKKSZIMÁLISSAN TÁMOGATOM! :-)))

 37. 1békésflegma — 2010-01-05 02:01 

Szia Tiboru,

Jómagam is ott koptattam a surranót a 120-asban egy fordulóval korábban mint a storyteller és élveztük Bimbó ales, Tatár őgy. és Papp szds gyöngyszemeit, jó kis gyüjteményt jegyzetelt össze belőle Sz. Béla. De egy kis pontosítás a sztorihoz, Surányi Gy. és Bokros L., mert ő is ott volt a 82-es ütegben voltak egy emelettel lejjebb ugyancsak 72-73-as “szezonban”
Ha ez mond neked valamit én voltam a 120-as PUO-sa. “Buli volt :)”

 38. szaGértő — 2010-01-09 10:37 

@Szalacsi Dezső: Mi feltaláltuk a tuti módszert, hogyan lehet bevinni a szeszt a laktanyába. Meggybefőttről levet leinni, feltölteni konyakkal vagy rummal. Tuti módszer.

Ámde egy srác nem talált a boltban meggybefőttet, vett helyette cseresznyebefőttet. Ekkor derült ki kísérleti úton a meggy és a cseresznye közötti egyetlen lényeges különbség: mire beért az anyaggal, a cseresznye megszívta magát a szesszel, másfél centi átmérőjűek lettek, és lé nem maradt egy csepp se.

Meg kellett enni az egészet a kívánt hatás elérése érdekében.

 39. Tapos Vapos — 2010-01-12 21:34 

Kivaloan be lehet(ett) am rugni a Barbon arcszesztol is, majd stilszeruen uvoltve enekelni a nemileg atirt nepdalt, miszerint: Barbon az igazsag, Barbon a vigasz. :-)

 40. greybull — 2010-06-02 19:27 

@proletair: Draskovich fegyenc jobban hangzana…

 41. greybull — 2010-06-02 19:39 

@1békésflegma: én is ott voltam a 74-75-ös évjáratban 120-as buffos. Istenem, Papp szds.! “A cseh nő is olyan, mint a magyar (meghökkent nézés a honvéd elvtársak részéről, többek között, hogy hogy jön ide a cseh nő!, válasz:) – há’ annak is ott van a luka a klozethoz közel'” (hahahaahahhhhhaaaahhhaa…). Éleslövészeten majdnem meghaltunk: egy sorba állították fel a vetőket, rátöltésgátló nuku. Gyorsan kellett lőni, kezdtünk sorra kerülni, valaki elkiáltotta magát, hogy gyerekek betöltöttünk, gyorsan egy gránátot! pánikszerű előkészület, lőporzsákok ráteker, töltőkezelő kézbefog, elsütőkezelő (én) biztosítókupak leteker, már töltenénk, én – hetedik érzék? – várjatok, megnézem, hogy nem töltöttünk-e be már?, én csőbe benéz! – bassza meg a kurvaisten: ott a gránát! közben tűzparancs, töltőkezelő gránáttal elhasal (csajt azóta sem fogot úgy, mint azt a kurva gránátot, mindenki fedezékbe, én maradok egyedül, szíjat ránt, bumm, és nézem-nézem, hogy gránát egyre kissebbedve eltűnik egy felhő közepin. Azóta bal fülemre egy kicsit (ez barokkos túlzás) nagyot hallok. Nejem szerint hülye is vagyok. De még élünk. Várpalotán a 90-es évek elején sajnos a srácok ugyanezzel a fegyverrel nem voltak ilyen szerencsések…
A dec-i találkát – ha megérem – támogatom!!!

 42. tiboru — 2010-06-03 00:21 

@greybull:

Az a december már elmúlt, sörözés is volt :-)

De lesz még; kísérd figyelemmel a posztokat!

 43. greybull — 2010-06-03 15:22 

@tiboru: a nejemnek mégis igaza lenne?

 44. greybull — 2010-06-03 15:25 

E’tásak! Legyenek éberek! Vigyázzanak, hogy az ellenség keze ne tegye be a lábát a laktanyába!
Gépkocsik 1 méter előre! Tudja maga barom, hogy mennyi az az 1 méter? Az olyan 70-75 centi! (Bimbó ales-tól gyakorlaton).
Gépkocsik 3 lépést előre! (dettó)

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.