103. – A sorozás

Hacsak nem katonacsalád sarjáról van szó, az átlagférfiú a sorozás alkalmával találkozik először azzal az eleinte alaktalan, megfoghatatlan és kicsit ijesztő, mindaddig csak hírből ismert masszával, amit hadseregnek hívunk. Lucius Flavius Arrianusnak ez a találkozás nemcsak az első, de az utolsó is volt egyben; erről mesél ma nekünk.  

Nos hát, midőn elkövetkezett életemben ama tizenhetedik életév – 84-ben -, eljött vele a sorozás is. Gimnazista voltam, és szinte mindannyiunkat ugyanoda, ugyanabban az időpontban hívtak be a zalaegerszegi sportcsarnokba.

Előrebocsátom: úrrá lett rajtam a tizenévesek pimaszsága. Ráadásul magabiztos  voltam, mivel – bizonyos állandó eü. problémák miatt – teljesen kizárható volt, hogy valaha is behívjanak.

Ama sötét reggelen betereltek minket a sportcsarnok kistermébe, ahol a fecsegő, bámészkodó, sutyiban dohányzó társaságot derült égből villámcsapásként érte egy sztentori, már-már földöntúlinak mondható, a regiszter legalsó fokain rezonáló basszushang – ilyennek képzelik a zsékategóriás sci-fi rendezők az Úr hangját.

– Viiiiiiiii’gyoáááázzz!!!!

Lassan, velőig ható dermedésből ocsúdott a társaság, majd óvatosan, fejet forgatva kereste a hangemanáció kibocsátó forrását.

Nem találta.

– Viiiiiiii’gyoázzzzzzz!!!!

És akkor megláttuk őt. A talajszinttől mintegy 155 centiméterre – mint egy jelenés – irtózatosan sűrű bajuszú, zömök (jó, most mondjam hogy dagadt?), gúvadt tekintetű hominida bámult ránk a kipakolt széksorok előtt. Krákogott egyet, majd – mindenki döbbenetére – magas tenorhangon(!!!!) az alábbiakat hozta tudomásunkra:

– Embérek, én mos’ maj’ megin’ begyüvök, oszt maguk akkó aszongyák, hogy ERÜTEGISSÉGETAHADNAGYEFTÁÁÁS!

Az ‘erütegisségetahadnagyeftááás’ újfent úgy hangzott, mintha a pincében éppen akkor zendített volna rá Nyikolaj Gyaurov, a bolgár basszista a Borisz Godunov valamelyik áriájára. Hogy ezt a rejtélyes teremtmény hogyan csinálta,  azóta sem értem.

És lőn. Begyütt megin.

Elbődült.

– Erütegisséget!

A népség – olyan hangon, mint amikor egy beteg teve valami rondát, valami ízetlent csócsál a köpésre álló pofájában – visszanyekergett:

– Erőt, egészséget, alhadnagy elvtárs!

– Na üjjenek le.

Mindenki leült, és ekkor álltam fel én.

– Jó napot, kapitány úr! – mondtam kis főhajtást követően olyan kedvesen, amennyi érzelmet reggel fél nyolckor egyáltalán ki tudtam csiholni magamból.

A beálló, joggal sűrűnek nevezhető csendből arra következtettem, hogy a sötét tekintetű, leginkább túlhizlalt rozsomákra hajazó alhadnagy gondolkodik. Ha gondolkodik, az jó, mert biztosra vettem, hogy e központi idegrendszeri folyamat műveleti ideje alatt nekem is eszembe jut valami frappáns és szemtelen okosság.

A tekintetéből nem tudtam kiolvasni semmit. Önkéntelenül is az orra alatt terpeszkedő – egyébiránt valóban impozáns – férfiéket bámultam, és irigykedtem: beretválkozom ugyan, de nekem a büdös életben nem lesz ilyen sűrű, tömött bajuszom.

Az unikális istenteremtménye – legnagyobb meglepetésemre – mintegy félperces csend után, ezúttal gyengéd basszbariton fekvésben, jóságtól csepegő hangon imígyen szólt:

– Jegyézze meg, a Magyrnéphdsrgrbn nincsennek se urak, se kapitányok!

Ekkor kiböktem, ami a szívemet nyomta:

– Nos, szeretném megjegyezni, hogy – legalábbis amíg még itt vagyok – egy úr van…

Eljött a pillanat, amikor néhány osztálytársam – eléggé el nem ítélhető módon – fajtalan csődörre emlékeztető nyihogással adott hangot érzelmi állapotának: az egész társaság röhögni kezdett, az alhadnagy – mint a doni kozák kórus – üvöltözött, én pedig néhány repke perc múlva elértem célomat: végre hazamehettem.
 

144 hozzászólás

 1. Old Man — 2009-12-08 13:22 

Többször is voltam sorozáson, minden ősszel remegtem, hogy most visznek.Végül 1967 tavaszán teljesen váratlanul hivtak be, több száz bajtársammal együtt a MOM székházba, ahonnan vonattal keültünk jó későn estére a pécsi Bajcsy-laktanyába.Beöltözés után kiválogattak vagy huszunkat és átballagtunk a tüzérektől az Önálló Eü Zászlóaljhoz.Ott derült ki, hogy csupa V. és IX. kerületi sráccal kerültem össze, kettőt látásból ismertem is.Négyen voltunk ilyen-olyan okból a többiekhez képest túlkorosak, 21-22 évesek.Az egyikünk már lehúzott egy év ténylegeset Tökölön, kettőnknek felfüggesztettja volt /Tibi barátomnak gépjármü csoportosan elkövetett jogtalan használata miatt, nekem politikai zűrom volt/, a negyedik meg állandóan és folyamatosan felvételizett különféle egyetemekre, fel is vették, de soha nem kezdte meg a tanulmányait, hanem újra meg újra felvételizett, mégsem úszta meg.Végül nagyon jó helyre kerültünk, 60 fős önálló kis zászlóaljhoz, a tüzérlaktanya egy eldugott kis sarkába.Az állomány egyharmada gépkocsivezető volt, a többiek eü.katonák.De visszatérve a sorozásra: az egyik alkalommal egy srác gyorsan végigolvasta a szemüveg ABC-s táblát, végül fapofával közölte, hogy felelős kiadó:Szikra Nyomda.Az orvos fölállt, odasétált, megnézte és fejcsóválva csak annyit mondott:Sólyomszem!Nekünk azért elárulta a srác, hogy ott dolgozik.Egyébként nekünk is minden sorozásnál belenéztek a seggünkbe.Nem is csoda, hogy nálam is csak az utolsó alkalommal derült ki, hogy egy-méteres nagyothalló vagyok a bal fülemre.Már kezdtem örülni, hogy a 3 dioptriás rövidlátásommal együtt ez már elég is lesz az alkalmatlanságra, de csak annyi történt, hogy felvezették a kartonomra és már vittek is.

 2. proletair — 2009-12-08 13:56 

haiku 2

Kint csöpög az ősz
Nem esik jól az ebéd
Tiboru, rettegj!

 3. Bashar — 2009-12-08 14:04 

Aszondom mostmár ideje lenne kiküldeni egy felderítő járőrt, vagy egy válogatott VÁP-ot azokért a fránya történetekért… :)

 4. spájdernecc — 2009-12-08 14:34 

@Bashar:
ha lövöd a célterület összerendezőit, szerintem proletair kartárssal egy rajtaütést összehozunk
de a felderítő céltalanul nem bolyonghat :)

 5. proletair — 2009-12-08 15:12 

@spájdernecc:
Jól beszél a kolléga úr. Bár most a haikuk lekötik a szürkeállományomat, de lehet hogy tarthatok szünetet:)

 6. hungaryhonvéd — 2009-12-08 17:17 

Akkor a fő csapásirány:

“A vár oldalán volt egy lik,
Azon lépett meg Zrínyi Mik.”

 7. Michael Collins — 2009-12-08 17:55 

Nekem van egy történetecském! A Tünde utcai obijektumban esett meg, hogy a kapu ügyeletes és helyettese (mindketten a tartalkos képzés gyöngyszemei) napközben, mikor gyakorlatilag forgalom nem volt, a szokásnak megfelelően, tűzpárbajt imitáltak.
A KÜ-nél egy PA-63-as maroklőfegyver, helyettesénél egy kalasnyikov volt (már nem tudom milyen mintájú, az a fatusás változat).
Szóval imitálták a tűzpárbajt, ahogy a 25-30 év közötti diplomásokhoz illk :).
A KÜ csőre töltött, és meg állt az ütö benne.
Ugyanis az ÜTI “rossz” fegyvert adott ki neki. Akkoriban a Tünde utcában csak az ÜTI*nél és az őrségnél volt csak éles lőszer. A KÜ csak üres tárral kapta meg a PA-63-ast.
De ebben az esetben a gyerek látta, ahogy belecsúszik a lőszer a csőbe!
Persze lemerevedett, úgy vették ki a srácok (akik épp a század pk. kocsiját mosták) a remegő kezéből a pisztolyt. Az ÜTI-t rögtön megkérték, fáradjon ki a kapuhoz :).
A mai napig nem tudom, mit érezhetett az ÜTI amikor meghallotta a történetet.

 8. Szalacsi_Dezső — 2009-12-08 18:38 

“Én meg olyan erős vagyok,
Mindenkinek beütök jól!”
(idézet Igazságos Izom Tibortól)

 9. Krux — 2009-12-08 19:45 

Nekem olybá tűnik, hogy Tiboru visszatéréséig magunknak kell szórakoztatni különféle hülyeségekkel magunkat. Miután jönnek a hülyénél-hülyébb versek, én is szeretném közzétenni az általam ismert legjobb ilyen förmedvényt, amelyet évtizedekkel ezelőtt követett el egy soproni erdőmérnök-hallgató. Íme a vers:

A kályhacsőben törpék költenek,
Borongva lekvárt töltenek.
Belem hetykén a fülembe lóg,
A háttérben árdrágítók.
Füves mellén e vén lotyónak
Osonj velem te kajla csónak,
Bár pár panyóka is elég,
A nehézvízben citrom ég.

Az utolsó sor az nagyon ott van… Attól mindig hülyét kapok…

 10. proletair — 2009-12-08 21:52 

@Krux:
Nos a költemény igazi példája a szöveges tudathasadásnak, egyfajta nyelvi partizánakció. Remekül megfigyelhetőek azok sejtelmes momentumok, amelyek vélhetően egy-egy serdülőkori élmény verbális leképeződései. A vers utolsó szenzációs sora a költői képzavart már már Marianna-árokbéli magaslatokra emeli.

(most hogy így kiröhögtem magam, én személy szerint maradok a haikunál)

 11. spájdernecc — 2009-12-09 05:03 

@Krux:
a kartárs Úr valószínűleg egy Schmauzerben töltött hosszú bevetés során ihletődött meg ilyen szépen :)

 12. proletair — 2009-12-09 09:29 

Haiku 3

Szerda van, reggel.
Más félhete nincs új poszt.
Bűnös tétlenség.

 13. ZöPö_ — 2009-12-09 10:08 

A Gruffacsór
(írta Lewis Carroll verse)

Nézsonra járt, nyalkás brigyók,
Turboltak, purrtak a zepén,
Nyamlongott mind a pirityók,
Bröftyent a mamsi plény.

“Kerüld a Gruffacsórt, fiam,
A foga tép, a karma metsz!
Ne járj, hol grémmadár csuhan
S a böszhedt Gyilkanyessz!”

Kapta döfke kardját a smorc,
Rég csüszte már a nyúf vadat –
Megállt a vén plakány tövén
A tamtam-lomb alatt.

Állt felhergült eszmék között,
S ím Gruffacsór – a szeme láng –
Hussongva és mortyogva jött
A kuszmadt fák iránt.

Egy! Kettő! Egy! Kettő! – csihant
A döfke penge nyisz-nyasza!
Metélte szét, kapta fejét
S diadalgott haza.

“Hát megölted a Gruffacsórt?
Keblemre, fürgeteg fiam!
Dicshedj soká! Hujhé, hurrá!”
S csuklantott boldogan.

Nézsonra járt, nyalkás brigyók
Turboltak, purrtak a zepén,
Nyamlogott mind a pirityók,
Bröftyent a mamsi plény.

 14. Szalacsi_Dezső — 2009-12-09 10:39 

Ezt a gruffacsórt ismertem. Ezt tv bemondóknak, meg szóvivőknek szokták tanítani beszédórákon.
Na és a Mikulás kinek, mit hozott, vagy hogyan?
Kapott valaki virgácsot a piros bugyogójába?

 15. proletair — 2009-12-09 10:40 

@ZöPö (inda): qurva jó volt:) Folytatnám irodalmi délelőttünket, az oly híres Cyrano monológ helikopterre átírt változatával. Sajnos nem tudom ki írta, de nagyon jó.
Khm? …
Ez az egész? No? lássa,
Ez szimplán hangzik… Így nincsen hatása!
Mondhatta volna szebben, kis lovag,
Más-más hangnemből… Így ni, hallja csak:
Kihívón: “Én nem repülnék vele!
Agyút hivatnék, hogy az lője le!”
Barátként: “Hisz rotorja épp a földre ül!
Tegye dobozra, arról tán fölrepül!”
Leírón: “Gép, mely áll a földön!
Utasoknak zárka! Nem is. Börtön.”
Kíváncsin: “Mi kaphat ily alakot?
Mosogatógép, vagy gyaníthatok
Kávéfőzőt? Vagy vasalót is talán?”
Kecsteljesen: “Ön nagy barátja, lám,
A madaraknak! Felszáll hozzájuk,
Hol Önt és gépét jól megnézhetik!”
Kötődve: “Kérem, ha bekapcsolja
Gépét s forrva elfüstöl motorja,
Kéménytüzet szomszédja nem jelez?”
Intőn: “Vigyázzon túlsúlyára! Ez
Lehúzza önt s fejjel bukik előre!”
Gyöngéden: “Lássa, berozsdál a bőre
Színét a víz és szél durván szívja ki
Kis Hammerite-ot venne tán neki!”
Pedánsul: “Hallotta az Gyula Verne
Nagy szerkezetét uraságod? Emez:
A Heliokoptererepülniosz,
Hordott ilyen vas-díszt felűl… e rossz
Hangzású gépen volt ily hosszu bot!”
Gavallér módon: “A manóba, mondd,
Ez a láda jött most divatba? Ej,
Utas számára pompás kicsi hely!”
Föllengzően: “Hatalmas, büszke gép,
Ez repül csak igazán szerteszét
Ha lefelé zuhan! Ott lészen mindenütt!”
Tragikusan: “Mint Challanger, úgy repült!”
Bámulva: “Ó, eszembe jut, ha látom:
Micsoda cégér egy kis játékgyáron!”
Lírailag: “Szárny ez, s ön Ikarosz?”
Naivul: “Mondja, ugye nem vagyok gonosz,
De mikortájt nézik e műemléket?”
Mély tisztelettel: “Gratulálunk néked
Kis modelledhez, nagyságos barátom!”
Parasztosan: “Hékás, a számat tátom!
Gép az? Fenét gép! Ördögadta dolga:
Kis dinnye jaz, vagy óriás iborka!”
Hadászilag: “Ha az ellen támad,
Megvédjük, akár egy homokvárat!”
Üzletszerűn: “A házam adom el!
Ha felrepül ez a helikopter!”
Végül, torzítva Pyramus kriáját:
“Ez dúlta szét a lap harmóniáját,
E szörnyeteg!… Pirul az áruló!”
Így ömlött volna szájából a szó,
Ha volna önben szellem és tudás.
De szellemet, boldogtalan dudás,
Ön sose látott s tán azt tudja csak,
Hogy hülye fráter is lehet lovag!
De hogyha önben annyi lelemény
Lett volna mégis, hogy kivágja szépen
Mindazt, amit most össz ehordtam én
E díszes, úri hallgatók körében:
A kezdő mondat első negyedét
Éles UZI-mmal lőttem volna szét!
Mert kopterem kigúnyolom, ha kell,
De hogy más mondja, azt nem tűröm el!

 16. falugazda — 2009-12-09 12:08 

Ez gyönyölű, bajtársak!

I. Forradalmi Milstory Irodalmi Önképző (ö)Kör

A gazda néz,
a nyúl lapul,
a kertek alján a 37. II. Rákóczi Ferenc Müszaki Dandár gurul.

 17. hungaryhonvéd — 2009-12-09 14:48 

A nyúlról:

“Nyulam-bulam jössz te, jössz te!
Jajj de jó a kelkápöszte.”

@Szalacsi Dezső:
Asszem nekem agylágyulást, légi úton…

 18. ZöPö_ — 2009-12-09 16:26 

BAJTÁRSAK, A CAREVEC NEM JÖTT ÖSSZE, TELT HÁZ VAN 17-ÉN. JAVASOLJATOK HELYET A TALINAK!

 19. hungaryhonvéd — 2009-12-09 18:01 

Katona hozzám! Jelentést!
Nem arról volt szó, hogy az objektum a csapat rendelkezésére áll a feladat végrehajtására a kijelölt időpontban?

Na tünnés a ‘átoré’ mea gujásságyújé, de uccuban!

 20. ZöPö_ — 2009-12-09 18:38 

@hungaryhonvéd: KÉREK ENGEDÉLYT MEGHUNYÁSZKODNI!

ÚJ HELYSZÍN BIZTOSÍTVA, MINDEN OK:

Cafe Calvin
(A Kálvin téren a Ráday utca és a templom között)

Az időpont a régi, 18:00.

 21. nedecz — 2009-12-09 18:39 

No,akkor itt az én kedvenc verseim egyike is:

Laár András: Nyúlnyálvers
(Írta Laár András verse)

Ha a nyulak nyála nyúlik,
nyúlós nyálú nyulak
nyeldeklik nyamnyogva
nyulamlós nyálukat.

Nyálnyúlványt nyel a nyúl,
ám nyúlós nagyon a nyál.
Egy köpés… és megszabadul
nyálterhétől a nyúl,
S repül a szélben a nyál.

Nyálpacsnit köp a nyúl,
miközben bealkonyul…
Így sötétbe hull a nyál…
a nyúlós nyálú nyúl
egy kicsit még vár…

vár, hogy jön-e még nyál,
vagy száraznak bizonyul
a nyálzacskója már.

 22. franta — 2009-12-09 19:05 

Miután beindult az irodalmi biznice, azért jelezném, hogy milyen sors vár egy dezertőrre / távollétét önkényesen meghosszabbítóra, főleg ha az bloggazda.
Nos, eftárskáim, akkor szórakoztassuk el magunkat, persze nem literátosi szinten. Itt a posztolók meg a kommentezők a hatvanas évek közepítűl vótak a legvégíig szóógálatban.
Nos, míg vissza nem tír a bloggazda, addig tán írni kéne kommenteket, hogy mi a fasz várt kinek-kinek a korában a dezertőrre avagy az eltávot stb. “önkényesen” meghosszabítúra.
Nos?

 23. nedecz — 2009-12-09 19:18 

Szerződéses koromban egyszer egy “c”-kategóriás honvéd dobbantott a szolgálatom alatt olyan sikerrel,hogy egy évre rá találták meg…
Na “persze”,semmit nem kapott az ejnyén kívül és elengedték a hátralevő fél évét is…
De gondolom,nem ez az általános…

 24. franta — 2009-12-09 19:54 

@nedecz: Nem semmi. De addig hol a faszban bújkált? Amúgy korábban valaki írta, hogy a bevoluláskor – sőt fokozom -, a sorozáson meg nem jelent csávókat a yard – és nem a váp – szedte össze, és hozta be bilincsben.
A “c” kategória itt miért fontos?
Lett bajod belőle?

 25. Vajmaci — 2009-12-09 20:25 

Látom zajlik a zélet!:D
Csak csendben kérdezném Tiboru szaktárstot, hogy megkapa-é a két sztorimat amit a Jenőről írtam?
Mert semmi visszajelzés nem jött, és úgytudom el is volt foglalva!:D

 26. Vajmaci — 2009-12-09 20:32 

Aki katonatörténetre szomjuhozik…..
Egy volt kollégám, leszerelése után a Francia Idegenlégió bakájaként éli életét…és írja blogját!
Illetve írta…nemrég hagyta abba…ment dzsibutiba…vagy hovaafaxba pár hónapra…
De olvassátok!:D:D
Jóság!

aranyelet.freeblog.hu/

 27. Katz — 2009-12-09 22:07 

Katonatörténetért jöttem
de nem találtam semmit
szomorú lettem
ezért műzlit eszem.

Ugye ez is csodás?

 28. hungaryhonvéd — 2009-12-09 22:45 

@ZöPö (inda):

Engedélyt megadom! Folytassa! =)

De akkor gondolom a szolgálati közleménybe is terjeszteni kell…
És gondolom (bízom!), hogy br(bloggazda-rettegő)Tiboru is foglalkozik az üggyel!
Vagy vele a VÁP…

Nekem csak a Trófea jutott eszembe, és a Stefi (Stefánia Kultúrpalota), mint autentikus katonatalálkozó-hely, de ilyenkor már le van stoppolva év végéig…

Földim utánam vonult volna be. Hát nem tette. Lecitálták Szhelyre, bíróság, ejnye-bejnye. Laktanya sorakozón a pk. elővezette a statisztikát, említette bevonul létszámot, a távol maradókat, és hogy majd meglássák a magukét… ennyi volt.

 29. hungaryhonvéd — 2009-12-09 23:01 

@hungaryhonvéd:

Magamnak vezénylek…
Látom, megtörtént. Pörögnek itt a kommentek, letolják a másik posztos bejegyzéseket.

Kúszik az éjszaka,
Terjed a toronyba,
Reszket az őr baka.
Rázza cidri, húzza félsz,
Na kis komám,
Jön a váltás azt mész…

 30. Katz — 2009-12-09 23:46 

jómagam nem voltam katona, de azért ajánlanék egy kocsmát: Osterbräu a neve, Margit híd budi hídfőnél kell keresni. Egész jó házisört adnak, valamint lehet rendelni nagy adag zsíros kenyeret. Baráti áron.

De ha önök el szeretnék veszíteni az eszüket is, akkor a Tetthelynél nincs jobb. Üveges sör: kb 200, bármely feles 350. Forintban.

 31. nedecz — 2009-12-10 08:16 

@franta: A “c” kategória csak azért fontos,mert megúszta…Engem sztem tarkón lőttek volna…
Borsodi volt-valahol Ózd környéke-és a rendőrök meg a VÁP csak otthon nem kereste.(Féltek a nípes családtúl?)
Egy ilyen dobit megúszni három nap fogdával és aztán leszereléssel “mentális kimerültség” miatt…

Nekem nem lett gondom belőle…ÜTIh voltam,csak az AEGÜ-t nem dicsérték meg.

 32. proletair — 2009-12-10 09:41 

haiku 4

Megint csütörtök
Tiboru pázsitja sír
Mennek a macskák.

 33. Szalacsi_Dezső — 2009-12-10 09:57 

Az ausztrál farmer egy vödörrel a kezében elindul a közeli
gyümölcsösébe, az útja egy tavacska mellett visz el. Arra lesz figyelmes,
hogy a tóban három meztelen nő fürdik, a ruháik szétdobálva a parton. A lányok
észreveszik és kikiabálnak neki:
– Ne leskelődjön, addig úgysem megyünk ki a vízből, amíg el nem megy
innen!
A farmer egy kicsit felemeli a vödröt és visszakiált:
– Nem leskelődni akartam, a krokodilt jöttem megetetni!

 34. ZöPö_ — 2009-12-10 11:59 

A BLOGTALI HELYSZÍNE ÉS IDŐPONTJA:

Cafe Calvin
(A Kálvin téren a Ráday utca és a templom között)

December 17., csütörtök 18:00 óra.

 35. Bashar — 2009-12-10 11:59 

Ajánlom a mélyen tisztelt közgyűlés figyelmébe, ha nem ismernék :)
kvizpart.hu/kviz/Magyar+t%F6rt%E9nelem/N%E9p%2C+had%2C+sereg

 36. Bashar — 2009-12-10 12:10 

@spájdernecc: sajna eddig szolgálatilag távol, bár tegnap láttam két gyanús katonai történetet a sarki késdobálóba betérni… :)

 37. 68nyara — 2009-12-10 13:38 

60nyara honvéd szolgálatra jelentkezem! Mivel az elmúlt 6 hetet betegen töltöttem, szeretném kicsit mentegetni Tiboru elöljárónkat. Nekem 5 hetembe került, hogy erőm legyen bekapcsolni a gépet. Természetesen a gyengélkedőről az igazolást be kell mutatnia, mert különben nem fogadjuk el a kimaradást.

 38. Katz — 2009-12-10 17:07 

tiboru már megjelentetett egy írást a konteon. Szóval él még a remény!

 39. tiboru — 2009-12-10 23:47 

@ZöPö (inda):

Hoppá… A bolgárok kiestek a pixisből?

 40. tiboru — 2009-12-10 23:51 

@tiboru:

Ja, csak most olvastam vissza, hogy teltház…

Akkor Kálvin tér.

 41. tiboru — 2009-12-10 23:53 

@68nyara:

Igazolásként be tudok mutatni egy-egy azeri katonai és rendőri állományjelző karjelvényt (felvarrót).

Hálistennek nem beteg voltam, csak külföldi.

 42. hungaryhonvéd — 2009-12-11 12:55 

Nyugtázva!

150-re kikerekítjük? ;)

 43. Vajmaci — 2009-12-11 19:57 

@tiboru:
Nem…de akkor okés…a frímél xarakodós mostanság!:D
De megnyugodtam!:D

 44. Lajka_ — 2009-12-15 17:29 

@Krux:
Köszönöm a lehetőséget, mondjuk azért volt némi előnyöm a válaszadásnál;-) Nem sokat szívtam szerencsére, az alap karabélyfogásokat tanultam csak meg mielőtt pályát módosítottam(így is írnokemlékezet óta én voltam a díszelgésből legtöbbet elsajátított z.írnok :-D ).

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.