117. – Mondd, te kit választanál?

Feák Derenc mai oktatóposztja morálfilozófiai tanulságokat is hordoz, ugyanakkor bármelyik politológia- vagy pszichológia-szak hallgatóinak megvitatandó témát kínál. Ha azt mondom, hogy 1976-ot írunk, és az első szabad, demokratikus választásról olvashattok, amelyre a Magyar Néphadseregben került sor, biztosan felvonjátok a szemöldökötöket.

Hihetetlen, de így történt. Persze happy end nem lesz, hogy is lehetne…

1976 márciusa, Nyírtelek, MN 6060, őrszázad. Egy kurva kemény és hosszú tél után a tavasz első langy hullámai meghozták a KISZ titkár választást is. A fiatalabb kollégák kedvéért ez volt az akkori egyetlen párt ifjúsági szervezete és ha egyetemre vagy főiskolára akartál menni, jó volt, ha benne voltál, mert különben… Viszont ha sorkatonaként nem voltál benne, amíg a többiek a meleg teremben hallgatták az igét, te addig mehettél valami finom külső munkára.

Miután a Nyírségben vagyunk, a sorállomány (valami sajátos logika folytán) 50 %-ban pesti, 50 %-ban helyi legényből állt. "Majd tanujjjanak eemástó’ etársak…". Mit mondjak, volt mit. De nem volt ellentét a két társaság között, hiszen együtt szívtunk, egymásra voltunk utalva. No de vissza a szabad és abszolúte demokratikus választáshoz.

Kell egy csapat… akarom mondani KISZ-titkár. T. századpk. jelöltje természetesen az egy szem párttag honvédra esett. 162-ből ő volt egyedül az élcsapat tagja, ki más is lehetne a jelölt. De ugye demokratikusan egyből egyet választani nem illdomos, kell még egy jelölt, aki majd szépen veszít. Csak azzal nem számoltak, hogy a dacos magyar baka fel fog lázadni… a maga békés, ám veszélyes  módján.

Eljött a választás napja. A szolgálatban lévőket kivéve mindenkit betereltek a legénységi étkezdébe. Századpk. előadja, milyen fontos pillanat ez és hogy nyilvánvalóan J. honvéd az egyetlen lehetséges jelölt. Persze, ha gondolják az elvtársak, itt van V. honvéd is… de itt vésztjósló csend következett. A levegőben benne keringett a válasz. Nos elvtársak, akkor titkosan, szavazóurna, meg minden.

És eljött az urna felbontása. A cédulákat egyenként felolvasták… és csak nyúlt a századpk. orra, mi meg egyre szélesebben mosolyogtunk… V. honvéd, V. honvéd. V. honvéd… J. honvéd…. V. honvéd, V. honvéd, V. honvéd…. J. honvéd.

Bammeg… az "ellenzék" kamu jelöltje simán lemosta a párttag kollégát. Ez több volt, mint szimbolikus, ez maga volt a lázadás, szelídebb formában. Lázadás a bezártság, a haza nem jutás, a nőnélküliség, az egész értelmetlen katonásdi miatt. És ezt nagyon-nagyon jól érezték az illetékesek is, annyira azért nem voltak sötétek. De annyira meg igen, hogy lebecsültek bennünket és rádöbbentek a nagy igazságra: nem vagyunk eléggé megfélemlítve… Mi meg boldogan repkedve, a győzelem mámorában mentünk le vacsora után egy kis plusz alakizásra, úgyis mint irányított szabadidő…

De mint mondtam, nincs happy end. Egy vagy két hétre rá, már nem emlékszem milyen indokkal, de megismételték a választást és akkor már nem ilyen buta, demokratikus módon, hanem nyílt szavazással. Persze J. honvéd befutott… de ez már senkit sem érdekelt. Győztünk és megmutattuk nekik… Bár értelme nem sok, de megmutattuk nekik. És ez nagyon összekovácsolt bennünket, jobban, mint hinnétek.

Főszereplőink közül T. századpk. – gondolom – elesett azon a harcmezőn, amelyen az alkohollal vívta örök csatáját, J. honvéd azóta már talán a harmadik párt hűséges tagja, V. honvéd visszament a bölcsészkarra, amit előtte abbahagyott. Szerénységem viszont azóta is kerüli a politikát…

39 hozzászólás

 1. vén betyár — 2010-01-18 08:25 

„Győztünk és megmutattuk nekik…És ez nagyon összekovácsolt bennünket…”
Ez itt a lényeg!.
18-20 éves sorkatonaként nagyon soknak, hosszúnak tűnt az előttünk álló 24 hónap /az is volt/, életkorunk 10 %-a.Viszonylag ismert környezetből kerültünk vadidegen körülmények, elvárások közé.Az addigi társadalom mintegy sűrítve jelent meg a maga töménységében.Az ehhez való alkalmazkodás, túlélés iskolája volt számunkra a katonaság.Addigi életünk /iskola, család, barátok, szerelmek/ mind csak óvoda volt ahhoz képest, amit a katonaság követelt tőlünk.Megtanulni fegyelmezetten élni, megfegyelmezettnek lenni, kussolni összeszorított szájjal,
de megőrizni személyiségünket -és ha lehet, néha megmutatni nekik, mint itt is.

 2. Szalacsi_Dezső — 2010-01-18 08:37 

KISZ titkárnak mindig azt kellett megválasztani, aki nem volt jelen. Már persze a civil életben. Katonaságnál jó kis pozíció volt ez.
Nálunk K. honvéd volt. Aztán persze az egyetemen vmiért nem akarta vállani.

 3. 68nyara — 2010-01-18 09:34 

istenem, a jó kis kamu választások, ahol mindíg 99,9% választotta meg az egyszem jelöltet. Mindíg azon filóztam, hogy vajon mi a fene történt azzal a 0,1% ellenszavazóval? A finom kis megfélemlítések, befolyásolások. Emlékszik még valaki a kötelező választási részvételre? Meg az iskolai választások a fent leírtakhoz hasonló „finoman” irányított eredményeire? Középiskolai osztályfőnökünk odáig is elment, hogy egy szaros diákigazgató választást is megpróbált befolyásolni hatalmi szóval. Könyörgöm, egy (1) napi baromságról volt szó, de ott is az alkalmas jelöltnek kellett nyernie. Persze a többség megtört minden alkalommal. Mindenhol. Ki ezért, ki azért. A suliban mert kellett az év végi jegy, a munkahelyen kellett a fizetésemelés, vagy a karrier. Páran meg kinyitottuk a szánkat, meg „lázadtunk”. Persze ez mai szemmel nagyon szelíd kis lázadás volt, nem voltunk a „demokratikus” „ellenzék” tagjai, nem figyeltek meg minket (remélem). Arra azért elég, hogy ugorjon a felvételink akkor, meg, hogy megkapjuk a rendszeres fejmosást. Mindíg a nagy szám volt a gondok forrása. :-)

 4. proletair — 2010-01-18 09:55 

Jobban belegondolva, elég szar lehetett egy katonának a rendszerváltás előtt. Eleve ott volt egy csomó logikátlan, ostoba, ámde roppant katonás dolog, és akkor még a politikai ideológia is befigyelt. Hát én azért örülök egy kicsit, hogy nem akkor voltam soros. De hát ezért is van ez a blog, hogy az ilyen posztok után mindig hálát adjak ennek…

 5. Adani — 2010-01-18 10:13 

A második választás ilyen lehetett. :)

http://www.vicclap.hu/pic/2005/

@68nyara:

Biztos érvénytelen szavazatot adott le, pl. nem + jelet rakott a körbe vagy mindenhová rakott.

 6. hazitroll — 2010-01-18 10:29 

Nekem az a hihetetlen, hogy anno nektek ez már „lázadás” volt, és a „retorziót” is többé-kevésbé pofabefogással fogadtátok. Most ennél sokkal nagyobb „hőbörgésért” sem szabad ellenvéleményt nyilvánítani, mert jogvédés az van. És azért annyira sok idő nem telt el. Gondolom én ezt politikát kerülve.

 7. spájdernecc — 2010-01-18 10:29 

@proletair:
ha tudnád milyen jókat lehetett szunyálni Pol. okt. alatt :))

 8. hungaryhonvéd — 2010-01-18 10:36 

ÉLJEN A KISZ! …Jézus.

(az én időmben már arról beszéltünk oktatásokon, hogy mink volt valamikor… és priviben, h mi a rákért nem lehetett azt a kurva gyári felszerelést mindenki részére kiosztani, ha már úgy is a végjátékra fizettünk be… 2003-2004)

 9. hungaryhonvéd — 2010-01-18 10:37 

ÉLJEN A KISZ! …Jézus

 10. hungaryhonvéd — 2010-01-18 10:38 

szal benylősdit játsszunk… jóvan, jegyezve…

 11. proletair — 2010-01-18 10:48 

@spájdernecc:
hát el tudom képzelni. :) Azért maradt épp elég alkalom az új rendszerben is, hogy a katona szunyáljon egy jót tantermi foglalkozás alatt. Én spec a vegyvédelmi oktatáson aludtam be először.

 12. tiboru — 2010-01-18 11:02 

@proletair:

Azért kevés kellemesebb helyzetet tud elképzelni egy sorkatona, mint békésen szunyókálni (esetleg keresztejtvényt fejteni) egy tantermi elméleti foglalkozás leghátsó sorában, mialatt az alakulótérről behallatszik a szomszédos szakasszal vagy századdal alakizó őrmester tigrisüvöltése.

 13. Szalacsi_Dezső — 2010-01-18 11:09 

@proletair: VV foglakozáson bealudni több, mint felelőtlenség. Aztán ha gáz van, akkor „gáz van”.
Jaj, de szar szóvicc volt ez! :-D

 14. proletair — 2010-01-18 11:19 

@tiboru:
Bizony, amit írtál, az pont úgy is történt, még Debrecenben. Nem is gondolná az ember, hogy a kint zajló menetelés és a hozzá tartozó vezényszavak milyen altatódalul szolgálnak egy kora őszi meleg délutánon:)
@Szalacsi Dezső:
Később bepótoltam hiányos ismereteimet.. a gázkamrás gyakorlat előtt öt perccel:)

 15. Michael Collins — 2010-01-18 11:33 

@kokas_: Szerintem 1976-ban a sorkatonáknák számára ez tényleg lázadás! Szerinted mi többet csinálhattak volna? Sejtésem szerint akkoriban könnyen lehetett politikai okokból futkosóra kerülni.

 16. Infós — 2010-01-18 11:53 

@vén betyár: Ehh, mikből maradtam én ki… :) És akkor még az iskolai laboroktól húzzák a srácok a szájukat… :P Nem voltak honvédok, láccik…… :))))) (De nagy a szám, tudom… :) )

 17. Optika — 2010-01-18 12:03 

Valamikor 1980-ban volt az MSZMP XII. kongresszusa.
Ezen remek alkalom felett nekünk úttörőknek nagyon kellett örvendezni. Az örvendezés formájáról az osztályfőnökünk megszavaztatott minket a mittoménmilyen (elfelejtettem) raj tagjait. „Gyerekek! A Csapatvezető pajtás javaslatára szavazni fogunk. A Párkongresszus tiszteletére akartok-e úttörő nyakkendőben iskolába járni??? Aki igen emelje fel a kezét!”

Hát mit volt mit tenni majd mindannyian felemeltük a kezünket úgy öröltünk. Osztályfőnökünk kikrekedett szemekkel nézett a renitensekre. És vészjósló hangon kérdezte: „Hát Ti ?????? Ellenszavazat?” A srácok megszeppenve bár, de rázták a fejüket. „Tartózkodás?” Felemelték a kezüket. „Micsoda????????????? Tartókodtok?????? Indokoljátok meg !”
Szegény srácok hebegtek habogtak, hogy nem ellenzik, de azért nem szeretnék napokig hordani a nyakkendőt stb….
„Micsoda?????????? Nem fogadom el az indokot. Jucikám! Írd le, a rajnaplóba, hogy a rajunk minden tagja örömmel megszavazta, hogy viseljük a nyakkendőt a XII. pártkongresszus ideje alatt. És mindenki alá is írja! Igen? Majd mutasd a rajnapló a csapattitkár pajtásnak!”

Alá is írtuk és a fontos dokumentumot be is mutatta Juci a rajtitkár a csapattitkár pajtásnak.
Az úttörőcsapatunk minden tagja egy emberként nyakkendőt akart hordani a kongresszus ideje alatt !

 18. hazitroll — 2010-01-18 12:27 

@Michael Collins: Bocs, félreérthető voltam. Épp az az, hogy akkoriban ez már lázadás volt, most meg pont ellentéte van ennek, minden meg van engedve, jogvédve. Nekem ezeknek a történeteknek ez a legelképesztőbb volta. Mittomén, egy sörözés alatt majd értelmesebben kifejtem :)

 19. hungaryhonvéd — 2010-01-18 12:31 

@Optika:

Errő van szó!
Mi tudjuk, hogy te mit akarsz…

@Szalacsi Dezső:

Nekem valamiért nem sikerült vételeznem ilyesmiket, hogy gyalásó, szimat… (asszem osztáskor halaszthatatlan vizesblokk-látogatáson, saját szervezésű, de biológiailag vezérelt, irányított szabadidő töltésen tartózkodtam)
Ellátó fatörzs elé léptem észlelve a hiátust, csillapítva nyomasztó dilemmámat, miszerint: nekem ilyen motyóm még nincsen, mi lenne ha, csak a rend kedviért, és úgy mégis, meg hát ne baszogassanak, és hogy ciki kilógni a sorból…
Válasz: Minek az magának?
Én: Jahogy nem köll?
OK. Az ügy zárva, pecsételve.
Végül szeptember végi, rekkenő időben végrehajtott harcászati gyakorlaton én voltam a gáz-sérült, akit a szakasztársai -legnagyobb örömükre- becipeltek a lakiba…

(Monnyuk jobban jártam a S/M cucc nélkül, mert valakinek nem morzsa és egyéb poralakú mindenfélék, az előző koptató által a „gondos kezelésnek és a szolgszabban meghatározottaknak megfelelő és rendeltetésszerű” használatból eredően keletkező, majd bennfelejtett finomságok, hanem a szelence széttöredezett szűrőkemikáliájának (aktív szén?) beszippantása jutott! Volt is aki az árok szélén ülve a levegő után kapkodott, ha éppen nem rókát szellőztetett, krumplicsírává fehéredve…)

 20. Krux — 2010-01-18 12:50 

@Optika: Márciusban volt az a kongresszus, az akkori létező legradikálisabb párt kongresszusa. Éppen az április 4-én – tudjátok, ez a tápióbicskei csata évfordulója – esedékes díszszemlére készültünk (szopáshegyek ezerrel), amikor kiadták parancsba, hogy kötelező nézni a tévében az este tíz után kezdődő kongresszusi összefoglalót. Ez roppant érdekes volt, mert ha mi kezdeményeztük valami este tíz utáni jó film megnézését, akkor azt arra való hivatkozással tiltották meg, hogy az alvás kiesése veszélyezteti a harckészültséget. Mit tesz Isten, akarom mondani, hogy, hogy nem elvtársak, a pártkongresszusi összefoglaló meg nem veszélyeztette. No, ezt alkalomadtán szóvá is tettem az ezredpoltisztnek egy fejtágítón, aki igen érdekes módon oldotta föl az ellentmondást. Azt közölte velem, hogy a proletárdiktatúra javarészt meggyőzés, csekélyebb mértékben pedig erőszak. Mindebből az következik, hogy vagy (a pofámat befogva) nézem az összefoglalót, vagy lecsukat lázításért.

 21. Michael Collins — 2010-01-18 12:50 

@kokas_: Akkor egy malomban őrlünk :).

 22. Valandil — 2010-01-18 13:01 

@Adani: „Na elvtársak! Aki Andropov elvtársra szavaz, az tegye le az egyik kezét!” :)

 23. 68nyara — 2010-01-18 14:23 

@Michael Collins: Kokas kolléga láthatóan nem nagyon élt az előző rendszerben, legalább is nem volt még karonülőnél sokkal nagyobb.

@kokas_: Hát, bizony ez már kemény lázadás volt akkoriban. Lazán lehetett érte mindenféle fenyítéseket kapni. Valósakat és képleteseket egyaránt. Egészen a nyolcvanas évek végéig ment ez a móka. Azért is jó amikor ma nosztalgiáznak azon, hogy milyen jó is volt Kádár apánk alatt…

@Adani: Nem hiszem,akkoriban a szavazatszámlálás körül nem kerítettek ekkora feneket. (No jó, nem vagyok teljesen hülye, azért volt 99,9% mert nem írhatták le, hoyg 100%. Mert úgysem ment el mindenki, még ha kötelező is volt. Ezt meg mindenki tudta. Így nem lógott ki annyira a lóláb. (dehogynem))

 24. BiG_ — 2010-01-18 16:45 

Tiszteletem mindenkinek!

@68nyara: A hiányzó 0,1% például édesapám és édesanyám volt, akik az ilyen szavazósdit mindig a Dunán töltötték vízitúrázva :-)
Mondjuk inkább az evezőt húzták, mert mindkettejüket igen szívatta az a rendszer. Ők sohasem nosztalgiával gondolnak (illetve édesapám már csak „odafentről”) arra a korszakra már 45-től sem, nemhogy „csak” Kádárra.

Kék eget!

 25. franta — 2010-01-18 19:08 

Asszem nem ment át.
Akkor mégegyszer, de ha a blogmotor megint kiadja, akkor elnézést tőletek.
Szóval, 1982-ben Mezőtúron bejött körletbe egy kopasz kisztitkár, hogy néki biza ember kell. Erre a szobában vonagló tisztes megkérdezte tőle, hogy mi a fasz van, meg ki vagy te, ő meg közölte, hogy ő a kisztitkár. Erre az összes tisztes felkelt, és elküldte ezt a gecit a kurva anyjába. A kisztitkár aztán panaszt tett, hogy undorító olyan mosdóban borotválkozni, ahol a népek (nem kisztag kopaszok) a bakancsaikat mossák le. De erre a – tisztesek után – a tisztek sem voltak vevők. Mert ott a tisztesek is, meg a tisztek is igazságos és rendes emberek voltak.
Ez meg off, meg a blog politikamentes, de ez a geci kisztitkár gondolom azóta „vállalkozó”, aki elfelejtett mindent, kiváltképp a katonaéveit. UFF.

 26. Zzoorroo — 2010-01-18 20:02 

@franta: nálunk is volt ilyen féreg, aki aztán elég szép politikai kariert futott be az egyik nagyon nem baloldali párt országos listáján, de én is tiszteletben tartom a blog politikamentességét, úgyhogy a hányás megelőzésére inkább iszom egy unikumot.

 27. franta — 2010-01-18 20:13 

@Zzoorroo: Oksa. Én meg még nyomok egy sört, és tán elfelejtem a férgeket. (De igencsak nehéz.)
Unira ességedre’

 28. hazitroll — 2010-01-18 20:52 

@68nyara: OFF: Való igaz, általános iskolám első évét kezdtem meg akkor, mikor te – ha jól számolom – a huszonegyediket. Nekem az a rendszer, meg a katonaság, hiába mesélik nekem első kézből, már amolyan legendák és múlt ködébe vesző dolog. Én azt sem értem, mikor kádároznak, meg azt sem, mikor ávh-znak emberek. Az a két dolog alapvetően más volt mint amiben most élek. ON: @franta: egy borral beszállok melléd.

 29. Zzoorroo — 2010-01-19 00:50 

@franta: ‘ség! Megvolt a harmadik is, most már lehet aludni menni :) És várjuk a további postokat!

 30. gitáros — 2010-01-19 02:05 

@68nyara:
Nem szavaztál, nem szavaztál, az volt. Az emberek nagy részét csak a birkaság vitte. Hetvenes évek vége felé azért nem volt az olyan gáz. Ha nem járt a szád, cserébe nem nagyon basztattak. Meg az se igaz feltétlenül, hogy KISZ-tagnak „kellett” lenni (egyetem, ilyesmi). Nyilván helye válogatta persze.

Ja, én 84-ben lettem KISZ-klubvezető (Eger, Dobó laktanya). Fél év múlva a pk. pol. h. rémülten konstatálta, hogy nem vagyok KISZ-tag. Embert olyan gyorsan nem váltottak le… :)

 31. Optika — 2010-01-19 09:57 

@kokas_:

Csak egy példa az elmúlt rendszerből, közelebbről az országgyűlési választásról. Sokáig a választásokon egyéni választókerületenként egy azaz egy jelölt közül lehetett választani, de azt hiszem még választhattál egy azaz egy lista közül.
Óriási vÍvmány volt 1985-ben, hogy egyéni választókerületenként bevezették a minimum 2 jelölt állítását.

Ha pedig bohóckodásnak tartottad az egész választósdit és nem akartál elmenni szavazni, akkor kimentek érted autóval.

Végül ezek által nem volt meglepő a közel 100 %os részvétel, a jelöltek 100 %os támogatottsága mellett.

Abban a rendszerben volt még egy jó pár f@szság. Pl. ha ma van egy zenekar, akkor készít lemezt amikor akar, illetve meg van rá az elegendő pénze vagy támogatója. Van millió kiadó, de magánkiadásban is kiadhatod.
1978-ban még nem úgy volt. pl. a P. Mobil és a Beatrice hiába adott több mint 200-250 telt házas koncertet évente (megtöltötték a Budai Ifiparkot), nem készíthettek lemezt, mert az EGY lemezkiadó nem volt hajlandó kiadni a lemezüket. Hiába kelt volna el több százezer példány.

 32. Adani — 2010-01-19 10:16 

@Optika:

Hát igen, akkor még nem volt internet meg mp3 meg YouTube. Ma már nem volna probléma az ilyesmi ,ha nem adják ki akkor maga árulhatja a neten, sőt reklámozni is egyszerű, felteszi egy weboldalra mp3-ban vagy a YouTube-ra és szétküldi a linket. Ha pedig tényleg jó akkor terjeszteni fogják. Sőt bevétele is lehet belőle, ha a rajongókat megkéri ,h ha tetszett vegyék meg a lemezt, és ha maga adja ki akkor nem 5000-ért adja ( amiből marad neki 4-500 ft.) hanem mondjuk 500ft-ért.

 33. spájdernecc — 2010-01-19 12:34 

@Optika:
no, azt a 85-ös „választást” pont a pécsi „Áper”-ben abszolváltam.
elsumákolni nem lehetett, aki nem volt eltávon-kimenőn, századkötelékben húzott szavazni.
Az otthoni alakokról legalább hallottam már, de ezekről a pécsiekről még fényképet se mutattak.
Sose tudtuk meg ki nyert :)

 34. Szalacsi_Dezső — 2010-01-19 15:13 

@spájdernecc: Ki nyert volna?
A népfront jelöltje. :-))

 35. spájdernecc — 2010-01-19 15:40 

@Szalacsi Dezső: na ja :)
ez borítékolható volt.
arra viszont nem emlékszem, volt-e KISz a századnál. KISz klub volt, mert annak kellett lennie, de az ezredkistitkár főhangyán kívül a tagságra nem emlékszem.

 36. Szalacsi_Dezső — 2010-01-19 17:56 

@spájdernecc: 85-ben volt először kettős jelölés.
Ahogy Hofi mondta, az egyik a Népfront jelöltje, a másik meg akit a Népfront jelöltje jelölt. Érettségi szünetben mentünk szavazni és kaptunk emléklapot Pozsgay et. aláírásával, valahun talán még meg is van.

 37. Optika — 2010-01-19 18:27 

@Szalacsi Dezső:
Én 1990-ben szavaztam először (pontosabban a 89-ben a 4 igenes népszavazáson), de emléklapot nem kaptam róla.

 38. sóskatáska — 2010-01-20 12:50 

@spájdernecc: voltak Kiszek. Nálunk a Vpct-nél/szintén Pécs áper 1986/ Herczeg Ferenc főbeszari volt a titkár aki azzal kérkedett hogy ő volt a beremendi Dritte Reich punkegyüttes énekese. Gerinctelen kretén alak volt.
Az utána következő Kisz-titkár én voltam,úgy értesültem róla hogy letelefonáltak az örszobára ahol én voltam az őrparancsnok -Szia szakszi gratulálunk !
-Mihez?
-Te vagy az uj Kisz-titkár.
-Hogy a p…-ba?
Nem voltál itt ,nem tudtál tiltakozni.
De ez már Gyöngyösön volt.

 39. Elektrolakatos — 2010-12-04 00:02 

KISZ tag voltam én is ’86 februártól, ’87 augusztusig…Ságváriba bevonulás után, félre nem érthetően hozták tudtunkra, hogy „önként” szeretnénk belépni.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.