148. – Reptéri capriccio

Egy nemzetközi repülőtér mindig izgalmas helyszíne a váratlan és érdekes eseményeknek, még akkor is, ha egy olyan, harmadlagos frissességű légikikötőről van szó, mint a nyolcvanas évek Ferihegye. Hát még ha a világtörténelem olyan, kiemelten fordulatos időszakáról beszélünk, mint a három évtizeddel ezelőtt kitört irak-iráni háború. Stüszi vadász kolléga akkoriban Ferihegyen kavart, s ma ő mesél nekünk.

Nem Pécs ugyan, de van katonai, vagy inkább „külpolitikai” vonatkozása, még ha csak földhözragadt formában is.

Már katonai kalandom után, Ferihegyen tovább dolgozva ért minket az Irak-Irán közötti háború kitörése, s annak ott, Ferihegyen megesett vicces  epizódja. Tán már elévült az eset, módszerváltásunk szerint 2001-ben, nem?

Elrebegem hát.

Kis hazánk (a Magyar NÉPköztársaság) szigorúan elítélte ugyan a háborút (már nem emlékszem tisztán, hogy a gaz agresszor, de barátinak számító, „el nem kötelezett”  Szaddam-rendszert, vagy a gaz, gyanúsnak számító, frissiben alakult Iráni Iszlám Köztársaságot, amely duplán gyanús volt ugye az ex-sah, meg muzul-mániájuk miatt, de mégis vonzó, harcos és hangos Amerika-ellenességük okán…), ám MINDKÉT félnek elkezdett fegyvereket szállítani. Gyorsan ezt repülővel lehet intézni, meg a valutabevétel is kellett nagyon, hát LHBP*-n intéződött az ügy.

Kívülállóknak: Ferihegy akkor még csak 1 volt, mai fogalmak szerint igen gyér forgalommal. Nem szovjet-orosz eredetű repülőgép kevés látogatta, azok is – legalábbis nekünk – már megszokott polgári típusok voltak, semmi egzotikum.

Külön érdekesség volt ezidőben, ha a bábolnai brojlercsibéket néha nem a maléves, ősöreg, teherszállító géppé alakított IL-18-as vitte Algériába, hanem például C-130 Hercules! Ilyen is volt: USA-lajstromjel (polgári), és ALGÉRIAI polgári festés, a személyzet amerikai, hátul meg sok tonna csipogó pelyhes berakodása folyik… Akkor még nem volt Sidra-öbölbéli incidens, meg ilyenek; PanAm gép-robbantás is csak sok év múlva, a már elhidegült Kadhafival.

Egy napon, kora délelőtt befutott egy akkoriban majdnem titkos, idehaza csak képeken látott IL-76-os, IRAKI arab/angol feliratot viselő, teherszállító repülőgép. Nem a szokásos állóhelyek egyikére parkoltatták, hanem a (még csak egyetlen) futópálya Vecsés felőli végén lévő egyik gurulóút-közeli kiöblösödésre. Távcsövön néztük a hangár díszpancser-szobájából (úgy négy emeletnyi magasságból), ahogy nagy sürgés-forgással, sok teherautóról nehéznek látszó ládákat tesznek bele, meglepő fürgeséggel. Mentek is a megjegyzések, miszerint biztos szentelt ostyát adunk iraki felebarátainknak, túltöltött ládákban, ilyesmi.

Igen ám, de késő délelőtt (kábé 2 órányival később) újabb csoda ereszkedett le nálunk: egy IRÁNI lajstromjelű, kormánygép-jellegű, civil festésű Boeing 707-es, de az úgynevezett boom típusú, merev tankolócsővel a farok alatt… Hűha, ilyet azelőtt csak képeken láttunk, meg ellentmondás is a polgári festés – katonai tartálygép kombináció, úgyhogy volt szenzáció vastagon. Amúgy a gépek közelébe sem engedett a HŐR, pedig mindenki ismert mindenkit, de most szigorkodás volt, mint a Korona hazahozatalakor. Ugye ekkor a sah még száműzetésben ugyan, de élt (talán…), a khomeinista iráni légierő meg az ő idején még amerikai technológiával repült.

Na, ők a pálya város felőli végén, az úgynevezett kompenzáló** helyen parkoltak. Oda nehezebb volt ellátni a geometriai helyzet miatt, de persze ott is feltűntek nagy ponyvás teherautók, amikről nagy, nehéznek tűnő, szürke és olívzöld ládákat raktak be a gép amúgy  civil, sokablakos törzsébe.

A poén nem is ez, hanem a személyzeteket úgynevezett crew-carok hozzák-viszik a reptéren a gépekhez, ügyintézni az épületekbe, meg mindenfelé. Akkor nálunk Latvia*** dukált a flancosabb idegen személyzeteknek (is). Egy ilyen Latvia-sofőr (vecsési sváb srác) a maga egyszerű logikájával az „olajosképű, tehát egykutya, arab ez, oszt’ jóvan!” logikája alapján a már indulásra kész, egyenruhás IRÁNI személyzetet szépen kivitte az IL-76-os IRAKI géphez, ahol az ott tüsténkedő iraki személyzetnek is szerzett némi vértolulásos, ökölrázós-átkozódós állapotot, nemkülönben az irániaknak a kisbuszban.

A két parkoló-pakoló gép között légvonalban cirka 3 kilométer volt. A sofőr sráctól magam hallottam a fentebbi idézőjelben előadott hozzáállást. Sofőrünket lebarnították rendesen, de nem esett bántódása. Túlságosan konspiráltak illetékes elvtársaink, rá már nem jutott okítás, hogy kit, hová, mikor, etc.

Ugyancsak ekkoriban, ezen háború alatt esett meg, hogy igen érdekes festésű, teljesen szürke színű (ma úgy mondják: légifölény-szürke), csak egy-egy számmal megjelölt L-39 Albatros típusú, katonai, sugárhajtású kiképzőgépek szálltak le tankolni Ferihegyen, egyenként, de néhány órán belül összesen vagy egy tucat, majd az igen feltűnő (ma láthatósági-mellény-színnek mondott) overallos pilótáik nagy sebesen el is rugaszkodtak a magyar anyaföldtől),  de nem a végéről, hanem szinte onnan, ahová kigurultak,  sebbel-lobbal. No persze nekik nem kell a 3060 méterből csak néhány száz. Amúgy ők is távolabb eső parkolóhelyeken álltak meg. A gyártó észak-csehországi üzemből még a rájuk függesztett póttartályokkal is sok tankolás árán juthattak csak el saját szárnyon (gondolom) Irakba. Érdekes lenne tudni az egykori útvonalukat, célállomásukat.


*LHBP: Ferihegy (ENSZ) ICAO-kódja; BUD az IATA kód.

**kompenzáló hely: a repülőgépek mágneses/rádió-iránytűs navigációs felszerelését nagy fémtömegektől, zavaró elektromágneses terektől távol lehet a Föld helyi mágnesteréhez  pontosan behangolni. Eközben a vontatóval a gépet órákig forgatják-tologatják-húzogatják, mindenféle szögekbe, kissé hasonlóan a mozdonyfordítóhoz, de annál azért kevésbé kötött nyomon.

***Latvia: Annó a Malév talán 3-4 db ilyen – korabeli viszonyok közt – luxus jellegű, pullman-berendezésű mikrobuszt vett, valami csicsás export-verziót aus UdSSR, csakis „keményvalutás”, reprezentatív (manapság: VIP) vendégeknek, személyzeteknek, stb. Mezei (magyar és külföldi) személyzeteknek szürke-bordó Barkas dukált, úgy is, mint Honecker et. jóelőre időzített bosszúja…

Magam tanúja voltam néhány szimpla közforgalmi nyugati személyzet  döbbent arcának, mikor először érezték meg a csípős kétütemű szagot, ültek be a csodadobozba, s meghallották a kétütemű sivítását, útban az épületek felé.

Kelet-európaiaknak a szeme nem rebbent, ennél sprődebb dolgokat is láttak még keletebbre, mint egy Barkas. Erről majd még beszámolok.

27 hozzászólás

 1. nedecz — 2010-04-02 08:11 

Ez nagyon tetszett!Köszi!

 2. Ibigoo — 2010-04-02 09:10 

Ferihegy egy külön világ volt és lesz is. No meg most is az. Azért egy kis könnycseppet elmorzsoltam a szemem sarkában :D

 3. hazitroll — 2010-04-02 09:20 

Egy pillanatra azt vártam, hogy ott meg összeborulnak békésen. De így is tetszett nagyon!

 4. proletair — 2010-04-02 09:25 

Mindig bolondultam a repülésért, így irigykedve és vigyorogva olvastam a sztorit.
Kis adalék a „olajosképű, tehát egykutya, arab ez, oszt’ jóvan!” részhez: volt valaha egy iráni egyetemista szomszédom, aki elmagyarázta, hogy a perzsák nagyon lenézik az arabokat. Azt mondta, az arabok a muzulmán világ cigányai. De ezt mindenféle indulat nélkül mondta, és nem haragudott, ha learabozták, csak legyintett:)

 5. Michael Collins — 2010-04-02 09:29 

Már csak 2 átstartoló Gulfstream hiányzott telejes közel-keleti barátsághoz :).

 6. Krux — 2010-04-02 11:16 

Hasonló találkozás történt Miskolcon is. A DIGÉP-nek „abbanabizonyosnagyontitkos” üzemében dolgozó cimborám mesélte, hogy a két állam küldöttségét egymás elől bújtatva kellett körbevezetni az üzemen.

 7. molnibalage — 2010-04-02 11:33 

@proletair: Azért ez vicces kijelentés, mert az arabok kicsit többen vannak, mint a perzsák…

 8. proletair — 2010-04-02 11:39 

@molnibalage:
Persze, hogy többen vannak, de most képzelj el egy perzsát, aki rettentő büszke a hazájára, és a piszokrégi történelmére. Mi mást mondana?:) Amúgy az egyetemen tény volt, hogy a perzsák sokkal jobbak voltak tanulmányi eredményekben, mint az arabok. Ráadásul az arabokkal a rendőröknek is sokszor meggyűlt a bajuk.

 9. 68nyara — 2010-04-02 11:42 

A sztori már mástól is hallottam, igazi gyöngyszem a béketábor működésének illusztrálására. :-) Különben a minden arab egykutya téma ennél sokkal összetettebb. Pl. egy egyiptomi eléggé megsértődik ha szimplán learabozzák. Az irániak meg pláne, mondjuk esetükben valóban teljesen más csoportról van szó. Magyarországon hallottam már a törököket is learabozni, dehát itthonról nézve ha barna akkor arab….

 10. 68nyara — 2010-04-02 11:43 

@molnibalage: nem kell sokat várnod és magyarország cigányai is többen lesznek…

 11. nedecz — 2010-04-02 12:35 

@68nyara: Ezt akartam mondani…:(

 12. Wienerin — 2010-04-02 15:19 

10 pontos történet! Amúgy a „olajosképű, tehát egykutya, arab ez, oszt’ jóvan!” logika ma is él a reptéren.

 13. sirdavegd — 2010-04-02 15:42 

Jó post!

 14. Interlock (törölt) — 2010-04-02 16:22 

Gondolom, azonnal jelentetted is, milyen jó képeket sikerült készíteni a gépekről :-) Nagyon tetszett, köszönet a cikkért, főleg az IL-76 látásakor sajnálom, hogy a repülősdi kimaradt az életemből.
Na meg hogy milyen régen láttam már Latvia-t… :-)

 15. TheQuestion — 2010-04-02 16:42 

Pár éve szintén itthon történt meg, hogy a Zrínyin egy azeri hallgató egy örményt (vagy az örmény az azerit ,fene se emlékszik már)fejezett le baltával. Biztos Hegyi-Karabah miatt volt nézeteltérésük…

 16. Szalacsi_Dezső — 2010-04-02 16:46 

A Latvia meg olyan sikert futott be, hogy később egy országot is elneveztek róla.
Ellentétben a Barkassal. :-))
Viszont a Barkast baromi egyszerű volt javítani, hiszen három alkatrészből állt a motorja és ebbe már a hűtővizet is beleszámoltam

 17. Ibigoo — 2010-04-02 17:04 

@Wienerin: nem is :DDDD

 18. Rosszindulatú Vászka — 2010-04-02 19:49 

Namost a sztori történetrésze sovány, ellembe nem is annyira vicces. Mindazonáltal többször is fellált nekem az olvasása közben :)))

Csúcsszuper, őrületesen fajin poszt.

Még ijet, százat, ezeret :D

 19. Rosszindulatú Vászka — 2010-04-02 19:54 

Ja és külön köszönet a képanyagért, meg nem akarnák itten túlzottan lelkesedni, de a poszt szerkesztése a lábjegyzetekkel valami parádésan penetránsan hatalmagos!

 20. Rókakígyó — 2010-04-03 08:15 

Amíg ilyen írtó sok nép él a földön, addig nem várható el, h a népek fiai naprakészen legyenek tájékozódva a perzsák, esetleges és jogos büszkeségéről vagy akár egy indiai hasonló attitüdjéről, gondolok itt a szikhekre meg még jópár nációra arrafelé.
A perzsák pl pontosan ismerik Nagy Sándor kalandját Perszepolisszal és máig, tudatosan emlékeznek meg a 2300 éve történt eseményekről a nagykirály palotájának romjainál garden party keretében.

 21. CsuuzLee — 2010-04-05 14:18 

Jó volt, köszi!
Eszembe juttatta, hogy gimiben a padtársam apja ugyanakkor (83 v.84) volt Iránban baráti segítséget nyújtani, amikor az én papám Irakban támogatta Husszeint… Még jó, hogy csak a hátsó-, gazdasági vonalon! :)
A kint készített fényképeiket meg akár cserélgetni is lehetett volna…

 22. vén betyár — 2010-04-06 07:58 

Nagyíon jó kis történelmi visszatekintés, rendkívüli fotókkal.Köszönet!@CsuuzLee: Kamionos pilóta barátaim mesélhetnének arról, hogy egyik hónapban iRÁNBA, A KÖVETKEZŐBEN iRAKBA KÜLDTÉK ŐKET, AHOL mogorván lapozgatták az útlevelüket.Az aggódó feleségek megynyugtatására a vez.ig.h. utazott ki Irakba és tájékoztatta a feleségeket, hogy:”Nem kell félni, Szaddam Husszein nagyon jó ember.”Később azéert bevezették, hogy vagy útlevelet ceréltek vagy ki-ki csak az egyxik országba utazott.

 23. Old Man — 2010-04-06 08:14 

@CsuuzLee: Jómagam még a sah utolsó évének utolsó havában tekintettem meg Teheránban azt a palotát, amelyben a szövetséges nagyok találkoztak.Éjjelente már sűrűn lehetett fegyverropogást hallani, nappal tüntetések viltak, helikopterek köröztek és az utakon katonai-rendőri ellenőrzőpontok álltak.
A két ország között nemcsak kulturális, hanem vallási /siita-szunnita/ ellentétek is feszültek, akkoriban mindkettő „világi” állam volt, csak az egyik az amerikai kapitalista, amásik a SZU-hoz közeli „szoc” úton botladozott.
Később az ajatollah idejében már vallási-világi ellentétek és gazdaságiak /olaj!/ vezettek a háborúhoz.

 24. Musaic (törölt) — 2010-04-10 13:08 

Ennyi erővel a két gép legénysége még egymás mellett is kávézhatott volna a „VIP” váróban..
Esetleg az egyik gépet közösen pakolják be, majd a másikat is, emberbaráti szeretetből..

 25. zsitva — 2010-04-19 13:06 

Azok a ponyvás teherautók nem ponyvásak voltak, hanem konténeresek. LIAZ szerelvény konténerrel. De a többi úgy igaz, ahogy a poszt szerző írta. A feladatot „Mandulaszállításnak” hívták hivatalosan. Alig feltűnően, egyforma munkásruhába és castro sapkába öltöztettük a sorkatonákat és a LIAZ-ok HL xx-xx rendszámát lecseréltük SB xx-xx rendszámra. És valóban, mindkét géphez, mindkét nemzet gépeihez szállítottunk.

 26. tépegető szexkavátor — 2010-05-07 10:41 

@Interlock: a nickben lévő munkagép a Stüszit fedi. Szóval a képek a netről valók, mostanában gereblyéztem őket, nem akkor készültek, sajna.
üdv: Stüszi Vadász

 27. tépegető szexkavátor — 2010-05-07 10:44 

@Szalacsi_Dezső: ahogy tévedsz Dezső bátyám:visszamenőleg ókori pun(cionárius) hadvezért neveztek el róla :)
üdv: Stüszi Vadász

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.