182. – Jobb későn, mint soha!

Amint azt látni-olvasni fogjátok, The Elf már-már felháborítóan együttérzőnek bizonyul az egykori sorozóbizottságok tagjaival szemben, ugyanakkor – amennyiben még létezne kötelező katonai szolgálat – rövid írásának átböngészését részemről kötelezővé tenném a sorozás előtt álló ifjoncok számára: rengeteg hiábavaló erőlködéstől kímélné meg őket az alábbi tudományos mű.


Mit kell tudnia a sorkatonának?

Ez leginkább sorozás alkalmával derült ki. Legalábbis a legtöbb esetben. Sorozásra az átlagember úgy megy, hogy jó lenne a dolgot megúszni. Aki katonai pályát képzel el magának, az sem a sorállományról álmodik, pláne nem arról, hogy úgyse oda kerül, ahova szeretne, és több hónap szívatásban lesz része. Persze akad, aki úgy készül, hogy családi hagyomány okán ő szívesen vonul – esetleg maradna is tovább -, de ezek közül sokakat sikerül meggyőzni arról: mégse maradjon.

A sorozóbizottságra hárul a nehéz feladat: eldönteni, ki az, akiből tényleg jobb, ha nem lesz sorkatona, és ki az, aki alkalmas ugyan, csak igyekszik valahogy megúszni. Könnyű volt kiszúrni azokat, akik – a sikeres egyetemi felvételit követően – nem elégedtek meg az egyetem végéig tartó halasztással, s E kategóriát igyekeztek összeszedni az IQ teszten. "Lehet, hogy maga bölcsész, de hogy nem 58 az IQ-ja, az is biztos!" című helyzet legalább olyan jó, mint a hitbéli meggyőződés mellett az öngyilkosságra való hajlamot is beikszelni.

A "Hová akar kerülni?" kérdésre adott tuti válaszok sem mindig működtek. Mert a "Mindegy, csak lőni lehessen!"-t hiába toldja meg a delikvens jópár példával, krumplit pucolni attól még alkalmas. Tudom, tudom: a kés is lehet fegyver, de olyanja már van otthon is, ráadásul a dolog veszélyes, mert a kizáró okok többségét feljegyezték, és onnan már nem csak a sereg tudott róla.

A pszichológus még azt is kiszúrta, ha valaki olyan pszichológiai tesztek eredményére hivatkozott, amit nyilvánvalóan ismert, legyen szó pszichológus-hallgatóról, vagy a teszt gépre vitele kapcsán közreműködő "informatikusról".

Ha nem emelhet, hát az sem baj. Nem jól lát? Csak jó lesz valamire. A többség alkalmas, vagy ha mégsem, hát akkor is csak ideiglenesen. Hiszen az, hogy valaki 10 éve nem is tornázhat a gerince miatt, nem feltétlenül jelenti, hogy jövőre sem lehet sorkatona. Dörzsölt a bizottság, és igyekszik elég embert besorozni.

De nocsak, lett egy E kategória. Alacsony vérnyomás, terhelésre lejjebb megy. Lehet, hogy remek térképész lenne belőle (érdekli), informatikus, vagy akár a HM telefonközpontjában sem zavaró a hiányosság (várnák is ott kapcsolat okán), no de milyen az, ha a leendő sorkatona nem tud sorban állni? Mert még a végén a vérnyomás közbeszól. Alkalmatlan. De azért "parancsba" kapja, hogy igyon sok kávét vagy kólát, ha pedig a kávét nem szereti, a fekete tea sem rossz.

Oszd meg velünk a kommentekben a tuti megoldást: szerinted hogyan lehetett megúszni a sorkatonaságot?

51 hozzászólás

 1. Szkv — 2011-03-02 07:30 

A B.T.K.: gyógyító hatása.

A katonai szolgálat alól való felmentés illetve kibújás nem csak sorozások alkalmával, de már a bevonulás után is történtek. Azok a Bajtársak akik a Szombathelyi kerületnél voltak katonák azok számára nem ismeretlen a „két lábon járó törvénykönyv személye”. (egy évtől öt évig, öt évtől kötélig) Nos ez „derék jó ember” gyógyítani is tudott, függetlenül attól hogy orvosi képzettsége illetve diplomája nem volt. Egyik HATÁRŐR Bajtárs sokat panaszkodott az egészségére. Irány a gyengélkedő, majd különféle vizsgálatok. Eredmény: Negatív.
Bajtársunkat nem nyugtatták meg a vizsgálati eredmények. Továbbra is panaszkodott. Irány a gyengélkedő. Bajtársunkat az orvos helyett a „két lábon járó törvénykönyv” felkereste és a B.T.K. ismertetésével egészséges katonát nevelt belőle. Főleg az volt nagyon hatásos gyógyír amikor, a B.T.K. azon fejezetéhez ért, amely tartalmazta, A KATONAI SZOLGÁLAT ALÓL FONDORLATOS MÓDON VALÓ KIBÚVÁST. Ennek büntethetősége már a „kötél” tételét nagyon súrolta. Derék jó Bajtársunk olyan egészséges lett hogy többet nem volt semmi panasza.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.