303. – Őrszolgálat, reloaded


BigJoe
folytatja határőr-elbeszélésfolyamát. A mai részben olvashattok titokzatos ojjektumokról, egy még rejtélyesebb csatornafedélről, az őrszolgálat apró nüanszairól, továbbá arról, hogy hogyan kell egy lélektaktikai/pedagógiai rajtaütéssel fokozni az átlag (vagyis alvó) határőr éberségét.
 

Miután aklimatizálódtunk (vagyis miután az öregek belefáradtak a szórakozásba), eljött egy új nap, és elindult a taposómalom. A parancskihirdetés során megtudtuk, hogy ki, kivel és hová. Ezt követően PZ kiadta az ukázt: Szolgálatra felkészülni!

Megtanultuk az őr kötelmeit.

Tanultuk? Belénk verték! Az öregek nem akartak bukni, ezért tockosok meg üvöltözések kíséretében ment a tanulás. Halkan jegyzem meg, hogy az „Őr kötelmei” című műalkotást már a kiképzésen megtanultuk, de a menetrend szerint minden őrszoli előtt fel kellett készülni a szolgálatra. Vagyis minden szoli előtt minimum 2 óra észosztás, ami akkor is megtörtént, ha az adott objektumot már hónapok óta „őrködjük”.

Az első szoli előtt még érdekelt is az oktatás (A gyenguszra vele! – mondta a Habi). A második oktatáson már belepofáztam az őrpéká mondókájába, aztán másnap tisztára nyaltam az őrszobát. A harmadik oktatásról próbáltam kimaradni; az őrszoba kitakarítása mellé befigyelt a fegyverszoba, meg a falevelek kézbesítése az őrszoba körül és vonzáskörzetében.

A negyediken gyakorlatilag megtanultam állva, nyitott szemmel aludni, fejen állva és visszafelé mandarin akcentussal kínaiul elmondani a nyomorult ŐR KÖTELMEIT.

Pedig igazából nem bonyolult egy őr feladata:

Kimenni a felállítási pontra/útvonalra, figyelni, adott időközönként jelentkezni, szólni, rászólni, majd szigorúan betartani Hofi Géza fegyverhasználatra vonatkozó utasításait (akinek esetleg nincs meg: „előbb bele, aztán a levegőbe, a szakértő meg döntse el, melyik volt előbb!”). És akkor minden rendben lesz. 

Félelmetes ezt kimondani, de nekünk úgy tanították – az öregek – , hogy ha lősz, akkor úgy lőjél, hogy abból csak egy tanúvallomás legyen; magad ellen meg ne beszélj. Felejtsd el a comb- meg végtaglövést. A cél: alsó széle közepe, ha meg jól lőttél a kiken, akkor a buksira célozz. Az a lényeg, hogy később ne tudjon az őr ellen semmit sem mondani.

Ja, majdnem kimaradt: a telefont nappal a 2. csörgésig, míg éjszaka az első csörgésre fel kell venni és jelentkezni kell, meg okosakat mondani az alvó őrpékáról.

Amiket ránk mertek bízni:

X1. ojjektum az NB… igen titkos valamije; itt több verda (különböző országok rendszámaival), vízibicikli, no meg egy kastélyszerű épület a fókuszban. A környéken több melléképület volt elhelyezve.

Az őrségben egy őrpéká + 3 őr szolizott; esténként meg kaptunk egy KaF-ot 2 blökivel, amolyan füligfog típusúval. A portán egy civil ruhás emberke 24/48-ban ügyelt, aki nem hőr volt, de volt egy komolytalan PA-ja (mármint komolytalan az AK-47-hez viszonyítva; ezt a portás is tudta. Majd írom, miért…)  

(Adatvédelmi okokból X az objektum neve, mert tilos leírni a számát. Éberség elvtársak bajtársak!)

X2. ojjektum az NB… másik valamije; komolyabb, mint a felső. A kerítés felett infraháló húzódott, állandó diszpécserszolgálat (ezeket soha nem láttuk, időnként – általában éjjel – csörgött a TBK-n, hogy behatolást jelez a rendszer az XY szektorban, derítsük fel és jelentsünk az eseményt; na, itt kezdődtek a bulik.

Személyzet: 1 db őrpók, 3 vagy 4 őr (rég volt), kézi URH adó és KaF-ra nem emlékszem.

A „telek” közepén egy komolyabb szintes épület, tiszta üveg, bejárat viszont csak egy, lengőfolyosón át közel az őrszobához.

Ha valaki a NBH fővárosi objektumait ismeri és felismeri az itt leírtakból, megosztaná velem, hogy ezek mi célt szolgáltak? Kérdeztem a normálisabb HT-kat, de cinikusan csak mosolyogtak, és annyit mondtak: titok!

Igen sokáig vigyáztam rájuk, és nem tudom, hogy mire fel; na ez a szívatás, nem a takarítás. Közel pontosan tudom, hogy hol vannak, de a címüket nem írnám le, nehogy egy este értem jöjjenek Bondék.

Voltak még apróságok, ahova megerősítésül vittek tőlünk srácokat, de a helységeket nem kívánom nevesíteni.

Rőzse egyszer bele került egy megerősítésbe, kapott golyóállót (figyelem! ’94 körül a sor hőrön!!!!!), majrékupakban figyelt, 5 teli tár (új zizikkel), 2 db krumplinyomó (ezt nem tudom biztosan, de talán hatásnövelő kütyüvel), meg egy adó-vevővel, amit nem a hátán kellett cipelnie – mert akkor a mentalitásából adódóan biztos lesittelik szándékos károkozás miatt – állítólag zsebre is vághatta, oly picur volt.

Na és volt olyan is, hogy a semmi közepén egy akna-fedlapot őriztek 3-4-en. Mondjuk elég nagyméretű aknafedél volt…

OPK: A Határőrség Országos Parancsnoksága. Na, ezt nem is magyarázom: pizsamások, parkettások, mindenfelé para ezerrel.

Adyligeti laktanya: mivel hazai pálya, itt volt a legtöbb esemény. És ha már itt tartunk:

Mint majd minden laktanyánál, így az Adynak is volt sertéstelepe.

A jószágok által a környezetet érő hang- és szagterhelés miatt, praktikusan a fészkes fenétől jobbra volt a sertéskörlet elhelyezve a hegyoldalban, ahová tisztességes határőr nem megy. A denáj felett volt egy bódé; itt posztolt a „denájos”. Őrszolgálatilag ez a laktanya legtávolabbi pontja volt, tipikus „hepicentrum”. Az itt posztoló őr csak nappal számíthatott sumák löketre (távcsővel messziről kifigyelték, mit csinál az őr, aztán felnyomták a századon), mert éjjel arra senki se mert menni.

Volt, hogy az őr sem.

A gyávábbja lement egy közeli őrhöz (gk. telephely) és ott beszélgettek; ha meg jött a rendes löket (a Szolg. Szab. szerint), akkor futás a felállítási helyére. A nappali macera ellen volt egy jó megoldás: ha beállt az őr a bódéba, akkor nem látszott, s így tudott olvasni, cigizni, walkmanozni, stb., viszont egyhelyben ácsorgott, amiben elfáradt a dolgozó.

Persze volt olyan HT, hogy felment az őrhöz és jót beszélgettek, aztán felnyomta a szdpk-nál. „Tisztességes, kötelességtudó, rendes emberek is voltak ebben a laktanyában.” Ha aljaska (lásd: HT) belépett az őr működési területére, akkor az eljárt a szabályok szerint.

Nos, talán a lényegre is térhetnénk.

Egy vasárnap délelőtt Szőke hőr. denájol, azaz nem is, mert hanyatt fekve cigizik, de olyan pofátlanul, hogy kiszúrtam lentről (a focipálya környékéről, ahol mint kapus működtem). Sőt, a túlzott magabiztosság miatt az AK-t letámasztotta a bódé oldalához, nem a keze ügyébe, hanem kb. 10-15 méterre magától.

Több se kellett: összehívtam a brigantikat (Hemann, Rőzse, Atis, talán Habi) és haditanácsot tartottunk. Muszáj volt valamit csinálni, mert ha egy-két lézengő szerencsétlen – otthonról kivágott hivatásos – egyike meglátja, úgy lesittelik, hogy sose látjuk többet. És a felelősség ugye az felelősség!

A terv a következő volt:

1.) Célszemélyig lopakodás, elveszzük az ágyúját, eldugjuk, hadd keresse.

2.) Heman talált egy tápos- vagy krumpliszsákot (a kukában); ezt ráhúzzuk a fejére/testére, ahogy sikerül.

3.) Közben Joe arabul/ismeretlen nyelven karattyol, hátha befosik a Szőke…
4.) Atis felveszi a vállára és elsétál vele (marha erős volt), vagy esetleg megkanalazzuk, vagy valami hasonló.

És akkor: eksön!

Csapat oson, lapít, figyel. Rőzse AK-t elvesz, bokorba eldug. Szőke halkan hanyatt fekve hortyog, miközben cigi a kezében hamvad.

Tudom már, mivel igazolom magunkat, ha gáz van: meg akartuk menteni a kigyulladástól!

Hemann balról, Atis jobbról, J. középen, Rőzse a célszemély lába felől settenkedik.

Egy utolsó összenézés: gyerünk!

A zsákkal jobbról-balról lenyomták a földre, én befogtam a száját, közben: Allah akbar…dzsamina, ragarda, jalla jalla, mondtam, ami csak jött. Rőzse fogja a lábát, ez meg kétségbe esve küzd, rúg, rángatja a kezét, nyüszít és harap, de harcol becsülettel, szinte az életéért.

Egy kicsit még fogtuk, aztán előtört a könyörületes jó szívem.

– Engedjük el!

Team röhög, Szőke remegő kézzel újra rágyújt. Majd miután szívott – a cigiből is – ezt mondja:

– Hú, hülyék (…, …., …., stb.), már azt hittem megölnek, rendesen halálfélelmem volt. Majdnem megfúltam… Fáj a szívem, mindjárt infarktust kapok – tapogatta a mellkasát.

Itt elgurultunk a röhögéstől – szó szerint.

A Szőke még percekkel később is mondta:

– Tényleg azt hittem, hogy megtámadták és elvágják a torkomat, itt döglök meg.

De a cigi végénél már ő is röhögött.

– Na jól van, menjünk bajt keverni máshová – és felálltunk.

Már tettünk egy-két lépést, amikor a Szőke utánunk szólt:

– A puskám nem láttátok?

– Te, figyelj; mikor idefelé jöttünk, láttunk egy HT-t egy fatusással (a HT-k AK63-t kaptak, mi AK47-et), de nem foglalkoztunk vele.

Na, a szerencsétlen itt még jobban összement. Persze hitetlenkedett, de amikor az útvonala széléhez értünk, utánunk kiabált:

– Mondjátok már meg, hogy hol van! Így nem mehetek vissza az őrszobába!

Rőzse a szokásos vigyorral:

– Pedig az szép lenne! Na kopter, a bokor alatt, tőled jobbra.

22 hozzászólás

 1. Zolcsi67 — 2011-10-14 14:26 

A sztori ötcsillag, a blog.hu meg monnyon le :-)) Lassan (de nagyon lassan ám, ezt az egyet jól megtanultam, hogy semmit sem szabad elkapkodni a haza védelmében) kapom ám az alapötleteket, nekem miről is kéne írnom.

 2. sirdavegd — 2011-10-14 14:32 

:D :D Az aknafedél alatt biztos ott lapult a Vault 13. Esetleg a Skynet backup szervere.

 3. Rókakígyó — 2011-10-14 14:48 

Jó kis őrségek voltak. Egy év után a felkészítések már inkább a pihenés kategóriába tartoztak.

 4. proletair — 2011-10-14 19:33 

@sirdavegd:
:)))Vault 13:))) Ezért kerestem én azt hiába:)))

Az a lengőfolyosós üvegépület az nem egy lehallgatásbiztos ojjektum? Egyszer egy filmben láttam ilyet.

 5. sprinkler — 2011-10-14 19:56 

Szevasztok!
Lala vagyok, 1973-75-ben voltam sorkatona Pápán, repülőgép szerelő beosztásban.
Az őrszolgálattal kapcsolatos alapkiképzést mi szerelők is megkaptuk, de ritkán volt rá szükségünk, ott külön őrszázad volt. Szükség esetén őrség kiegészítést adtunk.
BigJoe, a sztorid nagyon jó, de szerintem Te is érzed, hogy van egy kis árnyékos oldala. Mégpedig: „előbb bele, aztán a levegőbe”. Jó! lehet, hogy ez egy országhatáron így lehetett, nálunk a laktanyában azonban semmiképpen. Itt csak borító katonákkal kellett számolni, és ha hiszitek, ha nem, az őrségváltás eligazításán Pacsek százados, az őrszázad parancsnoka megtiltotta, hogy őrkatona ki vagy befelé borító katonára lőjön.
3-4-szer voltam ilyen őrségben, az egyik nagyon izgi volt. Tél volt, és egy LI-2 gép jobb híjján Pápán szállt le éjszakázni, de nem az őrzött területen (vadászgép piros vonal) parkolt, hanem kijjebb a guruló betonon. Na ezt megnyertem egy éjszakára. Kivitt az őrség öreg Csepelje, ott álltam a setét éjszakában egy öreg repcsi alatt. Egy darabig bírtam, aztán leültem a bal főfutója mellé, oda világított messziről az egyik üza telep térvilágítása. Aztán elaludtam, közben leszállt a köd. Egyszer csak kutya csaholásra ébredtem, azt hittem, álmodok. A géptől kb. 20 méterre egy emberforma állt, az oldala mellől kiállt valami (mint később kiderült, egy gépfegyver csöve), és körülötte ott szaladgál valami kisebb élőlény! Na mondanom se kell, beszartam, és dörgedelmes hangon odakiáltottam valamit! Mittomén, ájjkivagy, ájjvagylövök! de a szellem jobban mijedt, mint én. Na kiderült, őrkatona volt, a szomszéd üza telepről jött át kíváncsiskodni, mert ilyen repülőgépet még nem látott közelről. A kis fekete szaladgáló pedig egy kis kóbor kutyus volt, akit azután is etetgettünk.
Na aztán voltam még „Hangárajtó” is, amikor megpróbáltak „megepni”, de az illető hason fekve várta meg az őrparancsnok kiérkezését.
A végszó, nem tudom, hogy fegyvert tudtam-e volna EMBER ellen használni, most ennyi év elteltével úgy érzem, hogy nem!!!!!!!!
Sziasztok, Lala

 6. Bélabáttya — 2011-10-15 03:58 

@sprinkler: „A végszó, nem tudom, hogy fegyvert tudtam-e volna EMBER ellen használni…”
Igen, tudnál.

Akkor, amikor ott van (volt) nálad, és olyan a szitu, amilyen, akkor simán. Ezért (is, nemcsak szívatásból) verik beléd naponta többször, néha órákon keresztül az őr kötelmei c. tananyagot, ezért )is, nemcsak szívatásból), szekíroz mindenféle őrparancsnok, egyéb előjáró őrség közben. Megjegyzem, esetenként, szitunként némi joggal…

Az ember elég fura, hunmanitárius alkat. Sportból, hobbiból, csak úgy, normál állapotában nagyon ritkán gyilkol magától. Ha viszont rendesen fel van rá készítve, megfelelőek a körülmények, jól hihető, megmagyarázható a háttérsztori, megfelelően fl van spanolva az adott szituációban, akkor igen, simán célra tart, és lelövi a pácienst.

Az más kérdés, hogy utána hogy dolgozza fel magában az esetet, nem is arról szól az őrszolgálat. Sőt, arról sem, mit kell épp védeni, az abszolut mellékes…

Három embert ismertem, aki katonaként, őrségben rálőtt valakire. Két esetben saját – igen hülye – felettes, egyben meg egy határsértő volt a páciens.
Egyik se bánta gazán…

 7. Szkv — 2011-10-15 07:54 

@Bélabáttya:

Szevasz Bajtárs.
Hely és időpont nélkül írom a következő történetet illetve a helyszínről annyit hogy a nyugati határon történt.
Járőr pk és társ megegyeztek abban hogy a fegyverek közül az egyiket a Mafi alatt, a másikat pedig fent hagyják és ezzel egy olyan helyzet alakult ki, hogy a Mafiban történő váltás alkalmával az egyik katonánál nem volt fegyver. Megtörtént a Mafi váltás és az a katona aki lejött az határsértést, illetve hazaárulást akart elkövetni.
fel kiáltott a Mafiba lévő társának hogy én most lelépek és elindult a határ felé. Társa kezdetben hülyéskedésnek vélte, de amikor már a műszaki zárra (Vasfüggöny) kezdett felmászni, ekkor derült ki hogy nem hülyéskedésről van szó.
Mafiban lévő katona fegyvert akart használni, de nem tudott lőni, melynek oka, zár hiányzott fegyverből.
Hogy miért hiányzott a zár ?. Az a katona aki előzőleg fent volt a Mafiban és hazaárulásra készült, kivette azért hogy a társa ne tudjon fegyvert használni.
Viszont egy dolgot nem vett figyelembe, aszt a 30 mm-se rakétát amely fent volt a Mafiban, és utolsó lehetőségként kihasználva, a hazaárulási kísérletet elkövető társát hátba lőtte, melynek következtében halálos sebesülést kapott.
Bíróság részben elmarasztalta, (Fegyver csere végett) de mivel tiltott határsértést illetve hazaárulási kísérletet hiúsított meg, felmentette.

Nekem szerencsére embere nem kellet lőnöm. De ha a helyzet úgy alakult volna biztos hogy meg teszem és hogy lelkiismeret hogy szólalt volna meg bennem aszt nehéz így meg mondani.
Fegyver használat (akkori szabályokból 1974–1976) szabályaiból még mindig az emlékeimben van az a rész amely így volt leírva.
A JÁRŐR SAJÁT ÉLETE, TESTI ÉPSÉGE ELLENE IRÁNYULÓ TÁMADÁS, ILLETVE AZ ILYEN TÁMADÁSSAL KÖZVETLENÜL ÖSSZEFÜGGŐ, FENYEGETŐ MAGATARTÁS LEKÜZDÉSÉRE.

SAJÁT MEGJEGYZÉSEM.
Kint a HATÁRON a járőr ilyen irányú meg viccelés nem maradt volna fenyítés n, de még talán személyi sérülés nélkül

 8. papa — 2012-07-06 16:34 

Ezt a történetet már 1967-ben hallottam. Lehet reális alapja. A határőr járőr köteles fegyverét használni:…….

 9. Bigjoe(HUN) — 2011-10-15 09:33 

A képek erősen hiányoznak.
@proletair:
A lengőfolyosós ojjektumot egyszer láttam a hírekben, hamis pénzzel kapcsolatban nyilatokozott az illetékes NBH-s.
Ez egy olyan ojjektum volt, ahol nappal a kaput őrködtük, de nem volt szabad látszani. A belépő NBH-s emberek amint belépek a kapun egyből fel a folyoson az épületbe. Az épületnek nem volt más bejárata csak a folyosón. Párszor körbejártuk,még belátni sem lehetett.

Magas kerítés, a tetején infra háló, ez annyit tesz, hogy az oszlook oldalán fekete „léc” jobbra-balra. Ősszel sok „varnyú” repült be, vagy macsek mászott be. Na, ez mind riasztást adott. Persze a felettes diszpécseren múlt,hogy kaptunk-e riasztást.
Párszor szaladtunk csőrehúzott ágyúval a bokrok között.

 10. Bigjoe(HUN) — 2011-10-15 09:35 

Ja,megtaláltam a KIK.SZD-on készített jegyzetemet az őrszolgálatról.
Megbeszélem -idővel- a Gazdával, hogy bescanelve feldobjuk-e?

 11. Bigjoe(HUN) — 2011-10-15 09:43 

@sprinkler:
Bíztos ciki, de én -sajnos- nem vltam a határon.
Mindig BP-n őrködtünk.
Az ojjektumok védelmében hangzott el, az előbb bele, aztán a levegőbe mondat.
Volt egy koma, aki a laktanyát „védte”, amikor 2 hölgyre (ki/bedobi a barátokhoz) húzta rá az Ak-t.
Az esetnek voltak következményei, de ez már a Gazdánál van.

 12. Bigjoe(HUN) — 2011-10-16 11:55 

Most mártudom mi a KÉPtelenség:)

 13. Krux — 2011-10-16 21:16 

@sprinkler: Az általad említett Pacsek „az” a bizonyos Pacsek volt?

 14. Optika — 2011-10-17 01:35 

Zalaegerszegen is gondolom voltak olyan helyek, ahol úgy is ki lehetett menni, ha a tornyokban nagyon éber – akár lőni is kész – őrség volt. Aki ki akart menni, ismerte ezeket a helyeket és ott ment.
Nálam ott volt a fegyver, első őrségekben vállon, ahogy illik. Utána már kicsit lazítottam: letettem a sarokban, hogy ne zavarjon.

 15. lamiki56 — 2011-10-17 18:48 

@Optika: Régen olvastalak, hiányoztak a történeteid! Kopasz koromban adtam egy jópár őrséget. Zeg-en, a sportkombinátban, az utolsó őrhelyen voltam először őrségben. De csak a második alkalommal tudtam meg, hogy hol kellett volna lennem. Az utolsó előtti toronyban, a víztárolónál voltam éjszaka egy öreggel és összevontunk kétszer három órát, hogy többet tudjunk aludni. Amikor először kint voltam a sportkombinátnál (csak szombat és vasárnap volt reggel 6-tól este 6-ig is őrség), egy ismerős srác, Kovacsevics Pali honvéd, horvát nemzetiségű gyerek jött be „Drótos őrnagy” engedélyével. Akkor tudtam meg, hogy ezen a helyen vagy egy literes üveget töltönek fel az őrnak borral, vagy a műanyag kannából annyit iszik, amennyit egyszerre meg tud.
2. Ma kérdezték tőlem, hogy mikor lesz az óraátállítás? Erről jutott eszembe (hajnali fél hat után, a gyárba menet), hogy 1980-ban a nyári időátállítás napján, egy kopasz őrkatona fegyvert használt a híradósoktól kerítésen visszajövő öregkatonával szemben. Az őrgyerek nagyon be volt sz@rva és riasztó lövést adott le. Az ügyeletes tiszt, mikor kiment a szemetes melletti őrhelyre (mi már kint voltunk a 3 emeletes új épületből), azzal kezdte, hogy mit lövöldözöl hülyegyerek, nem vagy te cowboy. Az besz@rt őrkatona az öregek leszereléséig nem mert kimenni Egerszegre.

 16. Bigjoe(HUN) — 2011-10-17 19:32 

@lamiki56:
Kerítés bemászásról jut eszembe a konkoruns (5.)őrszd-ról egy sztori.
Kopasz őr, este valami adótornyot vigyázz a sűrű sőtét erdőben.
A holdfényénél látja, hogy valaki a kerítés tetején van és éppen befelé tart. Oda sétál, majd megkéri, hogy másszon vissza, mert ide tilos bemászni.Miután a páciens visszamászik beszólt a pk-nak,hogy volt egy behatóló de elzavartam. Kapok jutiszabit?
Azt nem kapsz,de a felmosást egyhétig te csinálod a körletben.

 17. sprinkler — 2011-10-19 09:40 

@Krux: Nem tudom, hogy kire gondolsz hogy ki „az” a bizonyos Pacsek, Pápán 1973-75 körül Pacsek József százados volt az őrszázad parancsnoka, kicsit „vaddisznó”, de azért jólelkű volt. Állítólag volt neki egy bátyja a HM-ben.

 18. Waka — 2011-12-19 23:30 

A malacos alatti képen a szakállas figura én vagyok.

 19. Kelempájsz — 2011-12-20 08:02 

A mi zászlósunk (Szkv. Bajtárs, jól ismered!) azt mondta a fegyverhasználatról, hogy „kérem, én a bokájára céloztam, de ott volt egy gödör, amibe belelépett, ezért találtam fejbe!”
Az őrségről jutott eszembe a következő történet. Ezúttal nem saját élményemet mesélem el, hanem apámét, tehát megbízható forrásból merítek. A helyszínt nem nevezem meg, de fentebb szó volt róla.
Tehát a Papi őrködött éjjel, nézett kifelé a fejéből csendesen. Egyszerre megjelent egy f*szi, aki csak jött és jött, egyre közelebb. Az öregem felszólította, de semmi válasz, a muksó csak jött. Ez történt a második, majd a harmadik felszólításnál is, végül a tatám nem lőtt, hanem kilpett az útra, és nekinyomta a manusnak a géppisztoly csövét. Az ürge megrettent, minden baja volt, mire kiderült, hogy egy szerencsétlen süketnéma fószer volt. Valami rendezvény volt a helyőrségnél, onnan ment hazafelé éjszaka.
A faterom azt mondta, hogy a tag nagyon haragudott rá ezért, később látta néha a városban, és igen meg volt sértődve. Pedig örülhetett volna, mert ijedősebb őr akár le is lőhette volna.

 20. Bigjoe(HUN) — 2011-12-20 21:17 

@Kelempájsz:
Hű, ez egy szerencsétlen eset. Csóri fogyatékos majdnem meghalt.

És ha már fogyatékos:
– Egy csukázás alkalmával, az öregem kollégája is eljött. Az illető süket-néma, szájról tudott olvasni, és elég gyors is volt.
Kijött az első csuka (kishalas módszer), a fogyatékkal élő barátunk integet, hogy majd Ő leszedi a horogról. Hát tessék.
Elkapja a halat, belenyúl a szájába, aztán szegénykém vad indián táncba kezd, rázza a fejét, és úgy tűnik, hogy lóbálja a halat. Hirtelen nem tudtuk, hogy mi a baja.
Miután a csuka elengedte a kezét akkor derült ki, hogy a krokifejű ráfogott az 3 ujjára.Vérzett rendesen, de mind meg volt.
Később óvatos lett. Szóval veszélyes ha valaki süket-néma fogyatékkal él, önveszélyes.

 21. orvezeto — 2013-06-14 12:32 

@sprinkler:

Enyhe spéttel: Pápán Pacsek István százados szolgált.
Valóban volt egy bátyja a HM-ben: Pacsek József vezds. MNVKF

 22. Bigjoe(HUN) — 2016-11-16 18:45 

3. őr szd. Mit is őríztünk?
31-es őrség BM Határőrség Országos Parancsnoksága;
32-es őrség BM Határőrség Biztosító és Kiszolgáló Igazgatóság;
33-as őrség Magyar Köztársaság Nemzetvédelmi Hivatal Technikai Intézet (Budapest, Hidegkúti utca);
34-es őrség Magyar Köztársaság Nemzetvédelmi Hivatal Szakértői Intézet (Budapest, Völgy utca)

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.