312. – Bukottak

Ahogyan azt már többször is megállapítottuk, az őrszolgálat kimeríthetetlen forrása a visszaemlékezéseknek. Hát még ha egy profi (hogy úgy mondjam: főállású) őralakulat hétköznapjaiból csemegézünk, ahogyan azt ma BigJoe teszi. A kolléga nem adja alább: az erős nyitás híve…

 

Kereskedésed bősége miatt belsőd erőszakossággal telt meg és vétkezél; azért levetélek téged az Isten hegyéről, és elvesztélek, te oltalmazó Kérub, a tüzes kövek közül.

(Szent Biblia: Ezékiel 28, 16.)

Hogy miért „Bukottak” a cím? Egyszerű: a 3. őrbe két út vezetett:

– szerencsétlenként oda osztottak be
– valamilyen súlyos hiba, esetleg bűncselekmény „jutalmaként”

Az arány változó volt, de nyilván többen voltak, akiket ide soroztak. Volt, aki a civil életből bukott ide. Ilyen volt a Zsaru becenevű sorstársunk; rendes gyerek volt, igaz, idősebb, mint az átlag. A beceneve nem véletlen, Pesten volt rendőr őrmester (vagy ennek valamelyik ragozott alakja), és  kevés volt a bére, ezért kiegészítette.

Nem volt korrupt, csak kész volt kompromisszumot kötni; így, aki tilosban parkolt, az nála személyesen elrendezhette az ügyet. Eleinte hagyta magát „rábeszélni” némi kp-re, később már előre kérte. Elmondása szerint ezt nem kellett volna… Hiszen civilben minden rendőr/ember egyforma. Még a belső elhárító is.

Lefokozták, kivágták, de azonnal be is vonultatták; szinte az ügyészségről hozták az Adyba. És vajon hova rakták? Naná, hogy a 3. őrbe.

Kezdtek vele szívózni az őrmik, mire Zsaru közölte, hogy ezt itt és most felejtsék el, mert hasonló rangja volt kint. És egyszer úgy is leszerel, és akkor törleszteni fog.

Egyenes gyerek volt, békén hagyták.

Többször említette, hogy szerinte hamarosan leszerel, de ezt nem vettük komolyan. Sokan próbálkoztak elhagyni a Hőrséget, kevés sikerrel.

Zsaru talán 6 hónapig szórakozott velünk, majd egy reggel szoliba menet visszahívták a barakkba és aznap leszerelt.

Mások a laktanyán belülről buktak hozzánk. A Ferihegyi srácok közül – lopásért – esett le mellénk egy srác, egy rövidebb ücsörgés után.

A parlamentesek (5. őrszázad) sem bírtak a vágyaikkal: este kipakoltak néhány termet, pc-k, telefonok, írásvetítők, satöbbik távoztak velük együtt. No, őket is megkaptuk.

A legfincsibb két bukott határvadász volt. Mivel a századuk közutálatnak örvendett, így nagyon nehezen illeszkedtek be. Folyamatosan szívatták őket, mindent kipróbáltak szerencsétleneken.

A századpéká egy korábbi ügy miatt – sajnálatos fegyverhasználat – a védelmükre kelt, így a század leszállt az exvadászokról.

1.) Saját bukások

1.1.) Szoli előtt

Mivel állandó őrséget adtunk, nem volt nehéz bukni. Minden reggel a laktanyaügyeletes tiszt megszemlézte az őrségeket. Ez főleg nekünk szólt; volt olyan reggel, hogy a teljes szolgálatot (4 objektum váltását) visszaküldték.

Ez volt a századbukás.

A századpéká nyugodtan közölte velünk, hogy a laktanya kapuját – ha esetleg ki tudunk menni szolgálatba – jól nézzük meg, mert csak szoliba menet-jövet láthatjuk. Szóval ki nem ereszt senkit. Ebből tudtuk, hogy kapott a zászlóaljpékától, laktanyapékától gazdagon.

Ezt követően, az őrség felkészítése sokkal komolyabban ellenőrzésre került. Nem tudtam például aludni közben, mert a hivatásos őrmi nem engedte.
Minden reggel átnézték a málhazsákunkat, kikérdezték az őr kötelmeit.

Volt egy öreg tiszt, Kocka őrnagy volt a neve. Rendesen féltünk tőle; amikor a Kocka volt az ügyész, komoly esély volt a bukásra. Kedvenc szórakozása volt, hogy a felsorakoztatott őrségekkel kipakoltatta a zsákból a teljes motyót. Mindenkit és mindent ellenőrzött.

Rőzse például jól kifogta: neki a kulacsát kellett elővenni. Megnézte az őrnagy, hogy van-e benne víz.

Hát persze hogy volt; legalább úgy 5 éve legalább.

– Igyon belőle! – parancsolt Rőzsére. Itt magamban hangosan röhögtem, ismertem a komámat, és a kulacsát is láttam közelről. Csak azért nem voltak benne halak, mert biztosan kipusztultak volna a kulacsból, olyan mocskos volt a vize.

– Márhogy én? Most?!

– Mit beszél? Parancsot kapott!

– Hát én ebből nem iszok, egész nap fosni fogok…

– Hát hogy készítették magát fel a szolgálatra? És mi történik, ha nem váltják le és abból kell boldogulnia, amit kivisz az őrhelyre? Milyen a csajkája? Persze az is tiszta gané! Vissza az egész a századhoz; majd akkor jöjjenek, ha el tudják látni a szolgálatot!

Ismét bukta.

Vissza a századra, ahol átnéztek mindenkit: javítottunk, cseréltünk, kimostuk, rendbe raktuk. Így már kimehettünk szolgálatba. És megszoktuk, hogy minket mindig átvizsgáltak.

1.2.) Szoli alatt

Volt a században egy-két, Darwin-díjra érdemes figura. A Hűvösvölgyi úton vigyáztuk az NBH-t. Forgalmas út, állandó hivatásos jelenlét.

Persze ketten ebből az objektumból dobbantottak, szolgálatból. Kimentek cefréért, hogy majd az IFÁ-val bevigyék a laktanyába. De nem ez történt. Egy rendesebb taxis beszólt a laktanyába – telefonon, a saját költségén – hogy határőr egyenruhás emberek szeszt vesznek a kisboltban!

VÁP kiszáll, az őrséget leváltják, vizsgálat. A két szeszes fejenként 6 hónapot kapott, illetve az őrpéká – az egyik dobizó! – visszavedlett sima HŐRré (talán szakaszvezető volt).

Az NBH objektumánál egy URH adó-vevővel kellett mászkálni, és azon jelenteni (régi rendőrségi darab). Piszkosul untam magamat kint egyedül, Rőzse bent az őrszobában punnyad – komoly őrpók volt velünk, nem mertünk szórakozni vele –, ezért azt gondoltam, hogy (mintegy barátságból) megviccelem.

A szokásos bejelentkezés:  X. számú őr jelentkezem. Jelentem, őrszolgálati esemény nem történ, fegyverhasználatra nem került sor, stb…

Én pedig ezt mondtam:

– Itt Mézga rádió Budapest! MZ/X jelentkezz, MZ/X jelentkezz, Öcsi hallod?

Nem volt válasz, ezért ismételgettem volna, amíg bírtam…

Ekkor megszólalt az URH:

– Ne szórakozzon a szolgálati rádióval! – és csend.

Nekem nem fért be egy zabszem sem: no, ez meg ki lehetett?

Később kiderült, hogy az NBH belső frekvenciáját használtuk, amit az általunk vigyázott „fejesek” is hallgattak (diszpécser szolgálat). Szerintük nem voltam vicces. A többiek az elejétől az őrszobában hallgatták a rádiót és szurkoltak, hogy mikor lőnek le James Bondék.
Ezt követően napokig be voltam xarva, hogy mikor hívat a százados elbeszélgetni a Mézga család vakációs terveiről.

2.) Nagyon nyilvános század bukás, avagy amikor egy század megszívatja a századparancsnokát

Elöljáróban: nem szándékosan szívattuk a feljebbvalót, csak ezt dobta neki a gép.

Kitalálták a főtisztek, hogy minden századot – egyenként – megszemlélnek, alakilag. Nyár elején jártunk, öreg katona voltam, egy dolog érdekelt – a hülyeség mellett –, hogy minél kevesebb időt töltsek bent a laktanyában (az elején nem így volt, kimenni nem akartam, de változtak az idők).

A százados minden felkészítés után elrendelte az alaki gyakorlatozást. Megbízta Angelt (A. őrm.), vagy Robit (P. őrmit), hogy sétáltasson meg bennünket. Felvettük az alakzatot, lépés ind… séta a barakkok mögé (valami alumíniumból kreált fészer, vagy csarnok, árnyékkal).

A barakk mögött felvettük a Dögölj le! alakzatot és vártuk, hogy teljen az idő. Ekkor még nem tudtuk, hogy miért kellene sétálni, talpat csapkodni, forogni, etc. Ez ment cirka egy hónapig, gyakorlatilag még egyszerre lépni sem tudtunk. Egy hátra arc esetén szerintem többen elestek volna (túl nagy „G” erők)…

Megkérdeztem Robit, hogy esetleg (mintegy véletlenül) nem kellene azt csinálni, amit PZ mondott? Nem lesz ebből baj?

Visszakérdezett:

– Okos gyerek, akarsz a napon masírozni? Vagy jobb itt az árnyékban pocolni?

– Oké Robi, te vagy a góré! Alvás tovább.

Eljött a szemle napja. A század jelentős része szoliban vagy eltávon. Én meg bent alakizok.

A század rangidőse egy tizedes volt, a többiek leléptek, élükön a szpk. (tudták előre ugye, hogy baj lesz).

Ilyen menet, olyan lépés. Mint a kiképzőn. Aztán kiszúrtak, hogy vezényeljek én, azaz: Ön határőr…

Na, itt vált nevetségessé a 3. őrszázad:, BigJoe vezényel egy komplett szakasznak (kb. 5 fő); Rőzse a képembe röhög – alakzatban! –, Habi kínjában mindjárt sír, Hemann vicsorog és súgja, hogy: hátra arcot ne…

Szipu is ott volt – ha eszénél nem is –, és vigyorgott, mint a vadalma. Nem tudtam, hogy éppen beszámítható állapotban van, vagy nem. Veszélyes gyerek volt: elszívta a festők elől még a hígítót is egy kis repülésért. Nos, Szipu díszlépést nem akart, mert az olyan fárasztó.

Közben a parkettás, pizsamás bagázs meg fent az alakulótér emelvényén bámulja a hátamat. De így nem látják, amikor tátogva csendre intem a Brigantikat.

Vezényeltem, csinálták.

Igaz, a Jobbra át! egy embernek nem sikerült az ötből – hiába, tömegben nem is olyan egyszerű; neki balra volt a jobbra. De aztán korrigált, én meg sok más emberrel együtt lefőttem.

Lefutattam egy progit a szakaszon, hadd lássák eleink, hogy már az anyatejjel magunkba szívtuk az alakizást. Csinálták is a srácok tehetségük szerint. Meg látszott a sok gyakorlás…

Egy parkettás megsajnált és leállította a bohóckodást, majd ezt mondta:

– Nem minősíteném a produkciót, csak annyit jegyeznék meg: vannak, akik ezt maguknál is rosszabbul csinálják. Igaz, azok még nem vonultak be.

Némi keserűséget véltem a hangjában felfedezni…

Visszasétáltunk a barakkba. Majd századsorakozó, jön a zpk. Hallgattuk a zászlóaljpékától, hogy ilyen szégyen, meg ekkora blama. Ebből tudtuk, hogy sokáig nem megyünk haza.

Kezdte keresni a századpékát, aki – végszóra – megérkezett, nyitott szájjal.

A zpk. előttünk mondta meg a századparancsnoknak, hogy megfenyíti. És ez nekünk nagyon tetszett.

Ugye megérte ennyit dolgozni?

42 hozzászólás

 1. Adani — 2011-11-04 08:35 

Remélem a spicli taxis elnyerte méltó büntetését, már ha sikerült kinyomozni ki volt.

 2. hungaryhonvéd — 2011-11-04 09:34 

Bünti volt neki a saját költség, ha nem a titkos szolgák fizették neki…

Szdpkhm egy vidám reggeli parancskihirdetést váratlan sorakozóval, majd rögtönzött, rohamtempóban lezavart alakival díjazott.
Újra kell menet közbeni fordulatokkal cifrázni az alakiasságot… hát nem mindig sikerül…

 3. Adani — 2011-11-04 12:59 

@hungaryhonvéd:

De mégis milyen megfontolásból spicliskedik valaki, csak úgy passzióból, hiszen neki nem ártottak a katonák. Az olyan ÁVH-s mentalitás és az ilyeneket már az oviban is jól elverték a többiek.

 4. estván — 2011-11-04 18:35 

Mézga rádió Budapest!!! :DDD

Egyszer kapuszolgálatban a pihenős srác fönn volt valamiért a szinten, és mondta, hogy a folyosó a feje tetején áll. Tudtam, hogy surranótársam az AEGÜ, fogtam magam és felhívtam a kapuszobáról. Amikor bejelentkezett, komoly, mély hangon mondtam, hogy a hümmhörr*ügyeletes helyettes vagyok, hallom elkélne egy kis rendrakás odafönn, mikor mehetek fel, hogy kész van-e? Kért tíz percet :)

* nem akartam kimondani, hogy „laktanya”, nehogy visszaélés legyen belőle, azért kezdtem a hörgés és a motyogás keverékével.

 5. Bigjoe(HUN) — 2011-11-04 20:17 

@Adani:
Az exszkv. egy bódultabb pillanatában törlesztett a taxisnak.Illetve a kocsinak:)
Néha kapcsolatba kerültünk a lakossággal, szolgálati okokból, lehet innen volt a taxis „jó szándéka”.
De nem ez volt az általános.

pl: Tilos volt a laktanya közelében a stoppolás- meg egyenruhában mindenhol.

Én ahogy kiléptem a kapun, át a buszváróba, és ha nem jött a busz a kezem egyből kiraktam.
A kapusok kérdőn néztek rám, de a hatáskörükön kívül voltam, mire a a belsőVÁPot rám küldték addigra általában felvett valaki.

Ha észrevettem a Vápot amint vadásznak- mert vadásztak a 3.őr katonáira- akkor óvatosan stoppoltam.

Az volt a fincsi amikor a laktanyából kiforduló fehért Nívát intettem le.
Persze nem tudtam, hogy HŐR Níva, csak amikor megállt. Szerencsém volt, mert egy sorHőr volt, felkapott és már robogtunk is.

A téma posztot kíván, talán írom is.

 6. Szkv — 2011-11-05 07:31 

Körlet szemle alkalmával mindenre kiterjedő ellenőrzés történt és ez alól a kulacsok sem voltak kivételek.
Egyik kulacs súlya alapján arra hívta fel a figyelmet hogy valami van benne és ez eltért attól a szabálytól hogy a kulacsnak üresnek kell lenni a szekrényben történő tárolás alkalmával. Elhangzik a kérdés hogy mi van benne. Jelentem kakaó jött a válasz. Kakaó meglepődve kérdezi újra a Pk. Hiszen már egy hete volt utoljára. Kiönteni hangzik a Pk parancsa. Halálos vétek eszt kiönteni, inkább most azonnal meg iszom, és a szavakat tett követte.
Lett nagy meglepetés és tűnődés hogy vajon mi lesz a következmény.
Nem kell megijedni mondja a bajtársunk, úgyis szorulásom van.
Mivel a bajtársunk arra nem kapott parancsot hogy számoljon be a következményekről, így rejtély maradt a kakaó ivás következménye.

Kerületnél valamilyen ünnepségre kellett bevonulni az étkezdébe. Csapatzászló előtt a kerületvezetése foglalt helyet. Meg történt az ünnepség, és elhangzott a parancs: Zászló vivők jobbra át. Kínos események tanúi lettünk a következő percekben.
A parancs elhangzása után a zászló vivők egyik része jobbra a másik része balra fordult, a zászlót tartó főtörzs maradt helyben. A parancsot kiadó százados pedig a szivárvány színeiben tündöklött.

 7. Rókakígyó — 2011-11-05 08:14 

A spicliskedésen én nem akadnék ki, az mondjuk érdekes lenne, hogyan derült ki, h egy taxis volt.

Csodálkozom, hogy egy állandó őrséget adó társaság miért bukik. Mi is sok őrséget adtunk, de nagyobb bukásunk nem volt. pl A századnak sosem kellett visszamennie . Igaz, hogy nem is aludtunk felkészítés alatt (hanem ástunk). Ez biztos múlott a helyszínen is, nálunk már megszokták, hogyha mi voltunk komolyabb gond nem volt az őrségben, ezért nem is kekeckedtek velünk, legalábbis úgy tűnt. Ha olyanok voltak, akik ritkán jártak őrködni, ott inkább nézték, hogy tudják-e a dolgukat.

 8. Rókakígyó — 2011-11-05 08:14 

Aprópopó: mikor lesz új poszt?

 9. Optika — 2011-11-05 08:27 

A mocskos vízről jut eszembe egy mocskos csajka és tulajdonosának szomorú története. A srác egyszer nagyon megszívta. Valami rovancs volt a századnál, amin én ki tudja miért nem voltam ott. Szóval nagy batyuval levonultak az alakuló térre, ott álldogáltak és parancsra mutogatta mindenki, hogy meg van neki a vv köpeny, szimatszatyor, stb… Következik a csajka. Az említett srácnak a csajkája tartalmazott még némi kaja maradékot a három – négy héttel korábbi gyakorlatról, így az állaga ……… némileg büdös volt. A srác mutogatta a mellette állóknak és jókat derültek. Kiszúrta ezt a hírhedt zászlóaljtörzsfőnök odamegy megnézi, hogy mi a helyzet. A jutalma az esetnek: a srác számára 10 nap a piros 9-esben (fogda) és az ilyenkor grátisz 6 hónap helybetopi. És mindez egy koszos csajka miatt.

A srác letöltötte a 10 napját és a helybetopi miatt kicsit sokat kesergett. A szülei levelei sem segítettek rajta, mert mindegyikben ott volt az atyai lebaszás, hogy jó nagy hülye voltál fiam. Végül 2 hónap mintakatonáskodás után jutalomból, kikerült a páncélból a könyve és kaphatott végre szabadságot. A kapuhoz menet még a törzsfőnökkel összefutott aki megkérdezte, hogy tiszta-e a csajkája.

 10. Adani — 2011-11-05 09:19 

@Szkv:

Ez a jelent a Buhera Mátrixban is bennevolt. Úttörő avatás az őrnagy az emelvényről mondja, h Zászló érkezik jobbról, jobbra néz. A zászló meg jön a másik oldalon, ugyebár szemben állva a jobb és a bal fordítva van. :)

Ja meg előtte a szöveg, „Én Kovács Béla őrnagy fogadom” Mindenki kórusban: „Én Kovács Béla őrnagy fogadom” Később meg elhangzik ,hogy egyedül Pisti mondta jól a nevét, de mivel hozzátette, hogy őrnagy osztályfőnökit kapott.

 11. Kelempájsz — 2011-11-05 10:08 

Nagy bukovári nálunk is volt szép számmal, egyet most elmesélek. Színhely: Stájer-házak (kultikus hely, mi más is lehetne?), ugyanott, ahol Báró Hans von Spaxer nevű bajtársam sült gesztenyével kínálta Haynaut.
Egy gyönyörű tavaszi délelőttön a kétfős járőr trikóra vetkőzve elpihent a fűben. A fegyvert és a tártáskát felakasztották egy fára.
Jött az ellenőrző járőr (löket), a parancsnoka szakaszvezető bajtársam, akivel együtt húztam csizmát. Ők is beszálltak, pontosabban befeküdtek. Végül egy járőr a menetvonalán éppen arra jött, így már hatan őrizték éberen az államhatárt.
Eközben Szombathelyről, a kerülettől zsigulival elindult hozzánk a Lompos őrnagy néven ismert felüljáró, de nem egyből Hörmannra jött (ahogy vártuk), hanem a Vörös-keresztnél jobbra letérve lement a Stájer-házakhoz. A szolgálati helyen meglepetés érte: egy fán lógott hat géppisztoly a tártáskákkal, a fűben ledobálva a zubbony meg az ing, mellette ott heverésztek a srácok és békésen dumálgattak, miközben a szép kék eget nézték és a madárdalt hallgatták.
A löket parancsnoka később így mesélte el nekünk az esetet:
-Észre se vettük, hogy jön, a zsigulival csendben odalopta megát, aztán már késő volt. Egyszerre csak ott állt fölöttünk. Ordított, mint a vadszamár, hogy „Mi a f@sz van itten???! Fetrengenek??? FETRENGENEK???!!!” Lebuktunk, mint a nyilasok 45-ben! Mákja is volt a hülyének, hogy nem volt velünk kutya!
Aztán persze az egész bandát jól megfenyítették, ezt nem tudták saját parancsnokaink elsikálni.
Üdvözlettel: Kelempájsz tizedes

 12. Bigjoe(HUN) — 2011-11-05 18:23 

@Rókakígyó:
Tanúskodott a srácok ellen a taxis.

Ugyanis mire kijött az ügyész a belsőváppal, addigra visszaértek az őrszobába, pia eldugva.
Arra eszméltek, hogy jött egy ellenőrzés, de már a Váppal és egy komplett váltással.

Mi akkor tudtuk meg, hogy mi történt pontosan a srácokkal amikor vissza jöttek a sittről. Addig csak pletyka volt, a szdpk. sem mondott konkrétat, csak annyit hogy, ez nagy cumi lesz.

Az állandó őrszolisként a nemtörődömség/móka miatt bukott a team.
Tudásbeli hiányosság miatt nem.
A reggeli szemlék alatt az általános a kérdezz-felelek volt divatban, aztán jött a Koczka őrnagyúr és megnézte a felszerelésünket is. Persze azzal baj volt.

Kocka előtt:
Volt olyan reggel, hogy az öregeknek a zsákjában is nekünk (kopter) kellett rendezkedni. (az öregek addig kávéztak rendezni a kötelezőket, kimosni, feltölteni, megvarrni).

Miután rend lett a málhazsákban, kivinni a sorakozóhoz, majd a szemle után feldobni az IFÁ-ra.

Az egyik komám megunta a reggeli cumit, ezért a leghangosabb – leg…bb- legprimitívebb öreg zsákjából mindent kiborított, és belerakott egy emberesebb beton darabot (egy csőtörés emléke volt), majd a málhát kivitte a barakk elé, lerakta a megfelelő helyre (őrség, felállítás, váltás szerint).

Az öreg előmászott – Rendben van a málhám villanykörte?
Persze.
Jött az ellenőrzés (a századunkról valami HT.), de az öreget nem piszkálta.

Majd vezényszó:
– Gépj….re!

Mindenki felkapta a zsákot és irány a plató, rendesen őrség szerint (számozva voltak az ojjektumok).
A ht meg az IFA mellől sasolt.
Következett az öreg, félkézzel fel akarta kapni a zsákot a vállára – mint mindig- de az nem jött, ellenben majdnem elesett.
– Miajja ………., mi van ebben a zsákban?? – kezdete kinyitni a málhát
Itt mindenki gurult a röhögéstől.
Lehámozta a zsákot a betonról, és elvörösödött. A ht. bezavarta „málházni”, majd röhögve közölte,hogy a következő eltáv BTSZ-t (bent eltöltendő szabadság).
És mindenki málháját tételesen ellenőrizte.

A komámat meg majd megölték…..

 13. Bigjoe(HUN) — 2011-11-05 18:40 

@Kelempájsz:

Egy megerősített szolgálat alatt Rőzse komám fázott.
Hát van ilyen, azonban a HŐR csak érzékeli a hideget, de nem fázik!
(a kiképzőnk szerint)

No, de Rőzse fázott, járkált, ugrált, szidta az őrpk-t, hogy hol az őrbunda+ az őrbotos.
(nem adhatták ki felsőbb parancsra, mivel gyakori volt a löket)

Erre a komám gyűjtött egy kis fát, száraz gazt, majd tűzet rakott az útvonalán.
Lement MAKKÁSZBA, csúzli a földön, a tártáskán az urh-val együtt.

Az őrpk elkezdte hívni(mivel nem jelentkezett be): Te Rőzse mintha valami füstöt látnék, nem gyulladt ki valami?

-Kopjál le, hideg van!
Az őrpk kiment egy pár őrrel és eloltották a tűzet Rőzse méltatlankodása mellett.

Mivel sor volt az őrpk nem csinált ügyet, de sokáig téma volt Rőzse vakmerősége. (kopasz korunk eleje-közepén jártunk)
Ez volt a kezdet

 14. Szkv — 2011-11-05 19:38 

Lebukás veszélye nem csak a katonaságnál állt fenn.
Még ipari iskolás koromban szintén egy piros téglával burkolt épületben laktunk.
Nevelő tanárunk oktatott bennünket hogyha valahol, valaki megkérdezi hogy hova tartozunk akkor megtudjuk mondani. MÜM 400-as ipari iskola és kollégium. egy hét eltelte után vissza kérdezés. Kórusban mondtuk a betanultakat, csak egy kis kiegészítéssel, amely a következő módon hangzott. Kollégisták vagyunk a vörös bika kollégiumban.
Nevelő tanárunk arc színe igencsak pirosodott a nem várt választól, majd a következőket mondta. Ti még csak bika növendékek vagytok és folytatta a mondókáját aminek mi nem nagyon örvendeztünk. Addig kimenő és eltávozás nincs amíg nem veszitek komolyan a „tananyagot”.
Igyekeztünk komolyak lenni és meg kaptuk a kimaradást.
Portásaink fegyver nélkül szigorúbbak voltak bármelyik katonai kapuszolgálatnál. A portán olyan holmit, árut, amely szeszt tartalmazott nem lehetett, mivel a „szimatuk” ezer szondát is megszégyenítettek volna. No de azért voltunk diákok hogy a szakma mellet mást is tanuljunk, illetve fel készüljünk a nagy betűs életre.
Kimaradás alkalmával, amivel nem nagyon voltunk eleresztve, (hétvégén szombaton és vasárnap) ha el nem vették, ami nagyon könnyen meg esett.
Társaságunk nagy része a kimaradás lejárta előtt bevonult. Hátra maradottak feladata volt hogy a táskába rejtett sört néha bort, a kollégiumot megkerülve a hátsó oldalon lévő ablakok alatt megvárva amíg egy madzagot leengedtünk és a táskát felhúztuk.
Üres üvegeket a takarító szekrény alját felszedve rejtettük el.
Váratlan ellenőrzés alkalmával a takarító szekrény is ellenőrzésre tárgya lett.
Kollégium vezető ahogy kinyitotta az ajtót és a szekrény beltartalma, seprű, lapát nagy zörgéssel kiesett.
Az még csak valahogy megmagyaráztuk hogy miért estek ki, de amikor a nevelő tanárunknak feltűnt hogy a szekrényalja megmozdult és kíváncsi ember lévén közelről szemügyre vette a szekrényalját és megtalálta az üres üvegeket.
Eredmény kimenő és eltávozás megvonás kettő hónapig.

 15. Adani — 2011-11-06 09:15 

@Szkv:

Vörös bika? Mondhattatok volna Red Bullt is. :) Az meg ugyebár szárnyakat ad, így ki is lehet repülni a piáért.

Kollégisták amúgy ebben nagyon hasonlítanak a katonákra, nagyon profi módon képesek megszervezni a pia becsempészését és eldugását a kóterban, mert van, ahol vadásznak rá. Gyuláról hallottam azt a történetet egy középsulis koliról ,ami olyan volt mint egy börtön a portás, a nevelőtanárok stb. senkit nem engedtek ki, viszont cserébe vagy 2 óráig kötelező sziló volt (tanulásnak álcázott semmittevés, bezártak mindenkit egy nagy terembe és onnan két óráig senkit ki nem engedtek még WC-re se). Ott pl. bevett dolog volt, hogy a tetőre másztak ki és onnan a 3. emeletről a villámhárítón le, meg lepedőből összekötözött kötélen (csoda, hogy nem volt belőle baleset). De inkább a földszinten lakókkal spanolt össze mindenki, hogy ugyan hagyják már nyitva résnyire az ablakot még a legnagyobb minuszokban is, és akkor ott lehetett közlekedni meg ugye átjáróház volt minden földszinti szoba, cserébe tuti alkoholista lett egy éven belül mindenki, aki ott lakott, mert általában sörrel és borral fizettek a szolgáltatásért.

 16. stoppos76 — 2011-11-07 10:59 

Lehet laikus kérdésem? Miért a 3. őr volt a szópóhely? Nekem valahogy az volt a fixa ideám, hogy ha valakit rossz helyre akarnak rakni, azt elviszik árkot ásni, vagy ilyesmi.

 17. Bigjoe(HUN) — 2011-11-07 11:56 

@stoppos76:
Ez nagyon jó kérdés.
A sorozáson nekem azt mondták, hogy adyliget telefonközpont.

A laktanyában „beutaltak” a 3. őrbe, mert a tel.kp-ba. ismerőst- csókost- raktak.

Az őrzászlóalj egyetlen másik százada sem volt ennyire fekete bárány.

Voltak normális hivatásosaink – ezek a történetben nevesítve is vannak. Ők mind sorként kezdtek, majd ide kerültek, Ők mesélték, hogy a 3.őr (94/95) most már nyugodt, békés hely a korábbi évekhez képest.
Sokat gondolkodtunk azon, hogy mi volt itt cc 5 évvel korábban.
Még nálunk is volt kopasz verés,(pl.:két öreg Smörét leültette egy stokira és két oldalról surcival osztották) de 94-ben már a ht-k is felléptek ez ellen. Az egyik t.zászlós meg jegyezte egyszer – nekem mondta-, nem lehet mán semmit csinálni a katonákkal, nem szabad bántani őket…
Így is kaptam, de nem vert el.

Ja, különben volt ásás is. Egy alkalommal az építő század (talán ez volt a nevük) nem bírt a csőtöréssel, embert kértek a laktanyástól, persze mi voltunk az „áldozat”.
Éjjel csákányoztuk a betont. (semmilyen gépet nem kaptunk) Csak néztek az építők, mit tud a „sittes század”.
Mire magukhoz tértek, már kibontottuk a csöveket.
Aztán másnap szoli, ami előtt köteles lett volna a szd. 8 óra pihenőt biztosítani, persze aludtunk a szolgálatban.

 18. stoppos76 — 2011-11-14 15:46 

@Bigjoe(HUN): Köszi. Így már azért jobban értem. :)

 19. nomad — 2011-11-15 18:46 

A BRG kézirádiókban volt a legjobb műsor. Ezt az éteresek is tudták az átjátszóban, akik tartalékos unatkozók voltak. A jelenlegi Józsi bácsi könyvtár(kocsma) viccek is akkor keletkezhettek. Símentő 1 beszólt: Kinyitott a könyvtár! Ebből mindenki tudta, hogy a forraltboros sátor közé tette az új kiadást. Erre beszóltak az úr hangján: Ne használjanak kódolt üzenetet!

 20. Lt Colonel — 2011-11-20 13:57 

A bukásnak nagyon sok féle megjelentetési formái vannak.1970 tava-szán a Kerület Tartinál történt.Kivel
volt a legtöbb probléma hát a porosokkal.Volt 4 pár hátas lovunk,ahhoz
a megfelelő létszámu lovásszal.
Az ottartókodásom idején mind helybe járásra volt itélve.
Történt ugyanis hogy az egyik öreg lovász becsajozott,természetesen szolgá-
latban.Ennek aztán meglett az áldásos
következménye.A leányzó terhes lett.
A szülök nyaggatták ,esküvő és a velejáró dolgokkal.Szerncsétlen elmondta
a lány szüleinek hogy a pk.-tól nem kap
sem kimaradást sem eltávot.
Mint jó leendő após be jött a söpteibe
a pk-hoz. Lőadva jövetelük célját.
Na ebből aztán lett nagy bonyodalom,
vizsgálat hegyekkel.A végső megpldást
nem tudom mert hamarosan vissza vezé-
nyetek Köszegre.
Voltam én is a fent emlitett lovásszal
mélységi járőrbe. Egyik alkalommal mond-
ja nekem te menjünk be Dozmat faluba lakó ismerőséhez egy rőpke pár percre.
Na ebből órák lettek.Beérünk a házhoz
be az udvarba már jöttek elénk.Lovakat
bekötötték az istálóba.Menjünk be.Akkor
eset le nállam hogy itt valami régi kap-
csolatról van szó.
A szoli lejárta előtt kb 45.percel jutot
a lovász nak eszébe bekell érnünk.A lovak a Herény-nek nevezett város részi
istálójához.
Mielőtt elindultunk mondja,hogy a géppisztolyt kössük a derkunkra jobb ol-dalra.Na ezután teljes vágta a Dozmati
erdőn keresztül Herény-ig.
Azért kellet a válról a derékra mert az
erdőben nemlehet vállon lévő géppisztolyal vágtázni.Na persze teljesen lehajolva a ló feje mellé balra. A lovak párba voltak szokva,a lo-vász ment mindig elől a járörvezető mö-götte.

 21. gaborb — 2011-12-26 13:57 

@Bigjoe(HUN): helló. Ezek szerint nem csak jómagam voltam 94/95-ben ady-n. Igaz én az 5-ik őrben.
Kik után az elosztásnál igen csak volt remegés nehogy a „sittes” századhoz kerüljön az ember.

 22. Bigjoe(HUN) — 2011-12-26 15:23 

@gaborb:
Szevasz barátom!
Ti miket is őrködtetek?
Volt valami rádió adó is ugye?

Üdv: Bigjoe

 23. gaborb — 2011-12-27 16:12 

@Bigjoe(HUN):

Így van. Hármashatár hegyi adótorony, meg nagytátányi lőtér.

Bár jómagam állandó aegüh és züh voltam.

 24. Bigjoe(HUN) — 2011-12-28 10:00 

@gaborb:
A parlament is Ti adtátok ugye?
Nekem így rémlik.

Volt egy történet közszájon az 5. őrről, mi szerint:
Az adótoronynál történt, hogy az őr a befelé mászó behatolót megkérte a távozásra.
Ez tényleg így volt?

A kiken(jacksonon) hol voltál?

Üdv: BIGJOE

 25. gaborb — 2011-12-30 19:52 

@Bigjoe(HUN):

Legjobb tudomásom szerint parlamentet nem adtunk. Emlékeim szerint az 5-őr Nagykátáról (a menekült szállóról) került ady-ra.
Jacksonon az elsőn voltam. Igaz ém májusban kezdtem. ;)

Ez a behatolós nekem újdonság. Bár sok minden kiesett már. De nem kizárt. Voltak az 5-ben olyanok akikért egy lyukas petákot nem adna az ember. Bár hol nem voltak/vannak hasonló egyedek. :D

 26. Bigjoe(HUN) — 2011-12-30 21:54 

@gaborb:
Májusban? Hogy csináltad?
Ha nem ti adtátok a parlamentet, akkor valamit kutyultam:(
És a repteret? Mert onnan is volt egy srác, leesett hozzánk.
Na ennek jobban utána járok.
Megkérdezek néhány ex3.őröst, hátha..

 27. gaborb — 2011-12-31 08:31 

@Bigjoe(HUN):

Sorozáskor egy barátommal voltam, és összedumáltunk hogy mihamarabb menjünk. Emlékszem akkor már szó volt a 9 hónap bevezetéséről. Mi balgák reménykedtünk hogy beleesünk. :) Aztán még sem. :D

A repteret az akciósok adták. Őket vitték a határhoz is. Az akciósok a 3 őr barakja után voltak 2 barakban elhelyezve. Az őrkonyhához ha mentél akkor a jobbra a hátsó kapu volt, az volt a 3 őr második barakja, és utánna volt még 2 épület. Arra emlékszem hogy a hiradósok barakjába került a 3 őr egyik része. az 5-ből oda jártunk fürdeni, mert nem volt meleg víz nálunk. Jó néhányan megbuktak a valuta elfogadás miatt. Rögtön tették is ki őket ócsára, csévharasztra, fótra. Volt akit a 3 őrbe tettek. Nálunk a kik 1-n a 3-ik század volt az akciósok helye. Annó őket vitték a kisváros forgatásához. Néhány napot adyn is forgattak. Akkor a kik1 majd teljes létszáma szép új ruciban menetelt az alakulótéren. Volt néhány nap forgatás az oktatási épületben. A lépcsőnél voltam ü, és jól be is nyaltam a dolgot. A színész aki ezredest játszott a sorozatban, amikor jött az épületbe, jól le is lapátoltam neki. :) Kopasz voltam na. :D Szóval nem ér röhögni. :D

A kantinos csajszira emlékszel? Elég sokan csapták neki a szelet. :) Volt akinek összejött. :)
Még egy apró adalék: a 94-s februári vonulásban volt utoljára sorállományú őrmester. A 3-örben volt is egy, aki elég sokat volt konyha ügyeletes. A nevét ne is kérdezd. :)

Most így hirtelen ennyi jut eszembe. De majd jönnek még az emlékek. :)

 28. Bigjoe(HUN) — 2011-12-31 10:27 

@gaborb:
Ahogy mondod, de kiegészíteném.
A hátsó kapu az a tiszti lakásokhoz (vagy valami hasonló) vezetett. Itt volt egy őrbódé,aki itt szolizott az éjszaka – ha mert, a saját ágyában aludt. Be az ablakon és pocolás.
Annyi baj volt a dologgal, hogy a hatásvadászok ezen a szakaszon dobiztak. Ha az őr nem volt szimpi,akkor ráhívták a LAKU/H-t.
A híresek egyik barakját kaptuk meg, én abban voltam, igaz előtte meg a vadászok közelében.(fent)
Amikor jöttek forgatni, minket is hívtak:Na emberek,ki akar színész lennei, mert itt a nagy lehetőség….
Én nem éltem vele, de jól is tettem, mert Usztics a rohampályán hajtotta a srácokat.

 29. Bigjoe(HUN) — 2011-12-31 10:41 

@gaborb:
„A kantinos csajszira emlékszel? Elég sokan csapták neki a szelet. :) Volt akinek összejött. :)”

Az ezred kantinnál volt egy csajszi+ a mutija. Kedvence a paradicsom leves volt.:)

„Még egy apró adalék: a 94-s februári vonulásban volt utoljára sorállományú őrmester. A 3-örben volt is egy, aki elég sokat volt konyha ügyeletes. A nevét ne is kérdezd. :)”

Az őrkonyhán volt egy állandó ügyész, de az szakszi volt és februári.
Az általam ismert utolsó 3.őrbeli sor őrmi augusztusi volt a vezeték neve Sipeki, rendes srác volt. De konyhát nem tudom, hogy adott.

Más: csinált a század egy komoly balhét, jöttek a zsaruk kutyával, laktanyazár, stb. Erről hallottál?
Le akarom írni egy posztban, de sok részére nem jól emlékszem.
Maga a balhé megvan, csak pl az hibádzik, hogy csak nálunk volt rovancs,vagy minden századot szétszedtek a zsaruk?

 30. Bigjoe(HUN) — 2011-12-31 10:43 

@gaborb:
Akkor bent voltál amikor Gönz Árpád jött szemlézni?
Ja, májusi vonulás:
Kiss Sándor (debrecen) későbbi hatásvadász, ismerted?
Szőke, alacsony,cselgáncsozott, és picit lökött volt.

 31. gaborb — 2011-12-31 10:45 

@Bigjoe(HUN):

Lehet hogy augusztusi volt a srác.
A laktanyazár mikor volt? mert én ’95 jan 1.től május végéig „vezénylésen” voltam a petőfiben. ;)
Utánna meg nem emlékszem ilyen nagy balhéra.

 32. gaborb — 2011-12-31 10:47 

Az a baj hogy néhány arc van meg nekem, de neveket nem igazán tudok hozzá párosítani.

 33. Bigjoe(HUN) — 2011-12-31 10:48 

@gaborb:
Már talán nem volt tél,és fent voltunk a hírbarakkban.
Mit csináltál a petőfiben?Az ismerőseim közzül oda csak a VÁp által kerültek HŐRők,tisztán eü okokból.
A nyúlszőr alLergiaelkerülése miatt.:)

 34. Bigjoe(HUN) — 2011-12-31 10:52 

Helyesen:
a nyúszőr alGÉRIA elkerülése miatt, a petőfibe nem szerettek a HŐR-ők járni.

 35. gaborb — 2011-12-31 20:54 

@Bigjoe(HUN):
Én sem magamtól mentem. :)

Ha már nem volt tél, akkor sajnos nem voltam a laktanyában.

 36. Bigjoe(HUN) — 2012-01-01 12:50 

@gaborb:
Akkor ez fogda volt?

BÚÉK mindenkinek!

 37. gaborb — 2012-01-01 16:46 

@Bigjoe(HUN):

Sajna. :)

 38. Bigjoe(HUN) — 2012-01-01 17:31 

@gaborb:
Mit sikerült csinálni?
És miért nem az Adyn?
Pont egy nyúlbarlangban?
Szegénykém

 39. lucky — 2014-04-13 20:37 

Repteret nem az akciósok adták( ha jól emlékszem) hanem valamelyik őrszd. Viszont a parlamentet a hatásvadászok.
Én 2 komoly buktára emlékszem, mindkettő Gigi zászlóshoz kötődik. Szegény az időm alatt 2-szer ment ki lökni,de mindkét alkalommal buktatott.
Az első eset a OPK-n volt az egyik váltás kiment szabályosan a másik már el sem indult,de a kint lévők bementek. Gigi ébresztette az egész csapatot.
A másik eset talán Fóton volt ott az egyik srác eladogatta a készenléti lőszert.. Igazi sittes volt egyébként ( meg szerintem némi nyomása is volt) , később mutogatta nekem a dicsőségtablóját. X ügyben elsőrendű, y ügyben másod, xx ügyben akárhanyad rendű..
Később ZÜ-ként sokszor jött a kérdés kinek van kiírva a NIVA.. :)

 40. Bigjoe(HUN) — 2014-04-13 21:30 

@lucky:
Az Cséven volt Soldoer B barátom alias Gomba már „tollbamondta” nemsoká leírom, csak annyira durva, hihetetlen hogy az mar faj.
Egy aprobb háborút csináltak….sitt lett a vége. Az enyhébb bünti is 6 hónap volt.

 41. Bigjoe(HUN) — 2014-04-13 21:34 

A jó öreg Giggler zászlos….

 42. lucky — 2014-04-14 20:05 

@Bigjoe(HUN):
:) igen..

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.