435. – Kubinkai kirándulás 1.0

A Milstoryblog régi szerzője, wendiii barátunk egy jó adag fotóval lepett meg bennünket, amelyeket a kubinkai harckocsimúzeumban készítettek, egy ottani kirándulás kapcsán. A képanyag terjedelme miatt két rendhagyó posztban fogom bemutatni nektek a gyűjteményt. Nézzétek, olvassátok és csorogjon a nyálatok.

A sors úgy hozta, hogy jelenleg Moszkvában élek és dolgozom. Évek óta régi álmom volt, hogy eljussak a híres-nevezetes harckocsimúzeumba, és ez körülbelül egy hónapja elérhető közelségbe is került, mikor az egyik kollégám közölte, hogy van ott ismeretsége. Addig is próbáltam az ügyben puhatolózni, de megmondom őszintén, nem nagy sikerrel. Hirtelen azonban megláttam az alagút végén a fényt, és szóltam még néhány embernek, hogy van ez a lehetőség, akit érdekel, szóljon. Naná, hogy kb. húszan mentünk, ez pedig a társaság fele.

Kubinka kb 50-60 kilométerre van Moszkvától az M1-es út mentén (Minszkből Moszkvába ez az út visz; sok magyar, aki autóval megy haza, ezen az útvonalon közlekedik), és baromi nehéz eltéveszteni a leágazást, ugyanis az út mellett egy IS-3 nehéz harckocsi áll. Ja igen, megközelítés kizárólag gépjárművel történik, semmilyen más közlekedési eszköz nem visz el oda.

Az előzetes hírekkel ellentétben a belépő nem olyan drága, mint amiket otthon hall az ember (a legdurvább rémhír 150 euróról szólt). Ha valaki kedvet kapna hozzá, annak leírom, hogy az orosz turistáknak 200 rubel, gyerekeknek 100, külföldi turistáknak 600 rubel a belépőjegy (jelenleg 1 rubel 7 forint körül mozog, tehát nem olyan vészes az ár). Ha csoportosan megy valaki, és idegenvezetést is kér, akkor ezért külön pénzt számolnak fel, még 1500 rubelt. Viszont ez legalább eloszlik a csoport tagjai között. A mi idegenvezetőnk egy fiatal lány volt, amin nagyon meglepődtem, Magyarországon nemigen ismerek olyan lányokat, akik komoly szakmai felkészüléssel vállalnának idegenvezetői munkát egy harckocsimúzeumban. Orosztudás mindenképp kell, ugyanis más nyelven nem mond semmit, bár kétlem, hogy jelen blog olvasóinak tudna még újat mondani. A múzeum területén nyolc nagy pavilon található, ebből mindössze kettőben volt ismertetés: a német páncélosok között és a szovjet harckocsik előtt. Ez nagyjából két óra, utána szabadfoglalkozás.

Sajnos a fényképezőm akkumulátora egész éjszaka történő töltés ellenére sem volt hajlandó dolgozni (sőt, a tartalék sem), ezért forrásmegjelölésként közlöm, hogy az alábbi képekért hatalmas köszönet illeti Magyar Milán kollégámat.

És akkor végre jöjjenek a képek.

Rögtön első képként – kvázi bemelegítésnek – jöjjön egy panorámakép a német pavilonról. Eszembe is jutott a Panzerlied.

Íme egy Wespe önjáró löveg:

Igazi ritkaságok a következő képeken. Az első fotón az egyetlen megmaradt, Porsche toronnyal szerelt Pzkpfw VI Ausf B Tiger II, röviden Királytigris, mögötte pedig az unokatestvére áll, egy Jagdtiger.

Ezen a fotón pedig egy Sturmtiger látható. Ebből mindössze 13 darab készült, csoda, hogy Kubinkának van belőle. Amin viszont nagyon meglepődtem, itt nincs Párduc harckocsi.

Itt egy Tigris I látható, de ez még nem az E széria. A torony és a test oldalán jól látható a zimmeritréteg maradványa.

Aztán itt egy Ferdinánd rohamlöveg is. Az idegenvezető szavai szerint annyira féltek tőle a szovjetek, hogy aki kilőtt egy ilyet, az automatikusan megkapta a Szovjetunió Hőse kitüntetést. Ha jól emlékszem, 16 ilyen esetet mondott.

Ez a kis bestia mindössze 124 tonnát nyom. Ez a Karl-Gerät VI, ami itt már Adam néven fut.

Mögötte látható a híres Maus páncélos a maga 188 tonnájával. Az idegenvezető szerint ez nem az eredeti torony rajta, az ugyanis nem volt meg, mikor a gyárudvaron megtalálták, ez utólag építették rá. Mindenesetre a páncéltesten lőkísérleteket végeztek, néhány lövedék ütötte nyom volt rajta.

Ezek után áttértünk a szovjet harckocsik pavilonjába. Erről tudni kell, hogy a hadsereg ide teszi azokat a kísérleti darabokat is, amikről teszt közben kiderül, hogy nem válnak be, egy ilyen kép itt is lesz. Most azonban elsőként jöjjön egy T-35-ös.

Itt pedig egy SU-152-es rohamlöveg látható, mögötte pedig egy IS-3-as harckocsi. Itt tudtam meg, hogy létezett IS-4-es, sőt, IS-7-es is.

Itt pedig egy ISU-152-es rohamlöveg.

És akkor jöjjön az egyik legfurcsább kísérleti jármű, az Ob-279 (Ob, mint Objekt). Ez egy négy lánctalppal felszerelt harckocsi akart lenni, egy 130 mm-es ágyúval, ami állítólag a mocsarakon és a Bering-szoroson is át tudott volna kelni. Nem véletlen, hogy az amcsik eléggé be voltak tojva ezektől a hírektől. Aztán persze nem lett belőle semmi.

Amint az alábbi kép is mutatja, a mai napig is járnak ide az orosz katonák tanulni.

34 hozzászólás

 1. szogyi — 2013-07-11 10:08 

Na, mostmár elegem van…..
Épp ezen a héten szentségelek egy tank miatt. Fiúnk a ködös Angliában egy méréstechnikai cégnél melózik, és most nem engedik oda a legújabb Warriorhoz, mert az angol szervek nem tudják megcsinálni rajta az ottani nemzetbiztonsági átvilágítást.
Ki hitte volna…. a VSZ egyik dicső oszlopos katonájának a gyermeke a gaz imprialisták harckocsiját fejleszti (fejlesztené, ha közel engednék hozzá…).
Ó idők, ó erkölcsök !

 2. stoppos — 2013-07-11 10:15 

Na, lenyálaztam a billentyűzetet. :)

Ide nagyon el kellene mennem nekem is.

 3. Bigjoe(HUN) — 2013-07-11 13:07 

Nagyon fincsi, köszi.
Remélem lesz folytatás…
Az OB igazi csemege, meg a többi is persze.

Tom, hogy képtelenség de ha az OB279 több soros lánctalpát adoptálják a nagymacskákra a németek, akkor lett volna futkározás Szásáéknál.
Bár a cicáknál más bajok is voltak.

A Tigrisből csepegett az olaj? (lánctalp melletti foltok elég frissek)
Ezek egy része – 2.vhs-ról beszélek- működőképes?

Az uccsó képen a katonák mögött van egy fura tornyú technika, mik azok a függőleges csíkok a tornyon? (kapaszkodók?)

 4. Wendiii — 2013-07-11 13:53 

@Bigjoe(HUN): Hogy te miket veszel észre! :D Nem tudom, hogy olajfolt volt-e, de azt tudom, hogy a vasak némelyike működőképes. Valószínűleg persze elsősorban a szovjet cuccokat hozzák rendbe.
Az a fura tornyú technika egy IS-3-as hátulról (ezt nagyon szerethetik, mert a leágazásnál látottal együtt három darab volt kiállítva), és fogalmam sincs már, hogy mik azok a tornyon. Ott még láttam közelről, és akkor meg is tudtam volna mondani, mik azok, de ez a kirándulás május közepén volt, és a memóriám már nem a régi. Sőt, már a memóriám sem a régi. :)

 5. Wendiii — 2013-07-11 18:13 

Megtaláltam itthon nagyobb méretben a képet, és igen, azok kapaszkodók. :)
Azt viszont nem tudom, hogy mi értelme volt ennyit ráhegeszteni.

 6. szkv — 2013-07-11 18:49 

A Net.Geon láttam hogy a Tigris becenevű harckocsi egy nagy tűzerővel rendelkező ágyúból lett kifejlesztve.

 7. Bigjoe(HUN) — 2013-07-11 19:25 

@szkv:
A 88 légvédelmiből – amit esetenként használtak hk. elhárításra, ami olyan hatékonyan történt, hogy építettek rá egy cicát. Asszem.

 8. Bigjoe(HUN) — 2013-07-11 19:32 

@Wendiii:
Szerintem az oroszos rohamhoz kellett, mert így a gyalogság a hk-n megtud kapaszkodni, a kapaszkodók segítségével – gondolom többen, és biztonságosabban (bár ez ott nem számít).
Vagy a kiegészítő páncélzat előfutára= élőerő a tornyon:)
Lesz folytatás?

Tudom okosat kérdezek: milyen volt a szaguk?
A macskák nem vizelték le a bajszos csávó (JSZ) tankjait?
Komolyan: konzerváló szag volt, vagy gázolaj-zsír-műhely szag?
Vagy ruszli?

A mi 2vh-s tankjaink kaptak egy sarkot? Vagy ott csak komolyabb vasak vannak?

 9. nedecz — 2013-07-11 21:04 

Köszönöm!!!
Sőt…

KÖSZÖNÖM!!!!

A fél karom odaadnám egy ilyen látogatásért…

Egyszer még wery junge koromban volt szerencsém egy T-55-öst alaposan kívül-belül megtekinteni Szentendrén a Kossuthon,valami úttörő ünnepség keretében.
Maradandó élmény volt…Azóta is imádom a tankokat,bár soha az életben nem szeretnék harcban egy ilyenben előfordulni.Határozottan klausztrofóbiás élmény volt,mikor magamra zártam a tornyot,később a vezetőállást és kilestem a prizmán…El nem tudom képzelni,hogy harcban ezeket hogy tudták irányítani.

Ezeket ismeritek?

http://worldoftanks.eu/

http://worldoftanks.eu/

Érdemes kipróbálni mindkettőt…

 10. nedecz — 2013-07-11 21:14 

@Bigjoe(HUN): Úgy tudom,hogy a PZ VI-ot az orosz KV szériára válaszul fejlesztették ki.(Ugyanis az ezt megelőző német típusok nem voltak 1 vs 1 -ben semmiképpen sem leküzdeni a KV-kat.)
Az első bevetésük (három darab) ’42 novemberében volt a leningrádi bekerítés mentén egy eseménytelen járőrszolgálat.Tömegesen Kurszknál jelentek meg először.Amúgy a fegyvere ( Kwk 36 ) nem teljesen azonos a Flak-36 -tal,annak csak egy változata.Bár tény,hogy igen hasonló.

 11. nedecz — 2013-07-11 21:17 

Tudjátok,hogy a Ferdinánd hibrid hajtású volt? Kissé tudtak valamit Adolfék annó technikailag…Magasan a legjobb volt a haditechnikájuk a háború első részében.De a képzettség sem volt utolsó.

 12. daneel — 2013-07-11 23:00 

@nedecz:
Hidd el nem a kisujjukból szopták ki a tudást! Már ezer évvel ezelőtt precíziós öntvényeket készítettek, a tudás apáról-fiúra szállt évszázadokon keresztül. Lásd még: damaszkuszi acél, Japán Katana. Ekkor, a többi „Uniós” országban, még ágyékkötőben, bunkóval verték egymást. Igaz ott nem nullázták le a társadalmat 50 évenként mint a mi régiónkban.
Üdv. Daneel.

 13. Wendiii — 2013-07-12 05:30 

@Bigjoe(HUN):Lesz még egy rész, de hadd ne lőjem már le a poént. :)
A szagukra úgy emlékszem, hogy a nemnémet-nemszovjet pavilonokban inkább konzerváló szag volt. A szovjet és német csarnokban pedig is-is.

 14. Wendiii — 2013-07-12 05:33 

@nedecz: Egy kissé pontatlan. :)
A Tigrist már 1935-ben elkezdték tervezni. Ennek köszönhető, hogy még nem volt döntött páncélzata.
Első bevetésükön egyébként négyen mentek, a helyszín stimmel. Viszont eseménytelennek azért nem mondanám, mert egyet a szovjetek zsákmányoltak. Amit aztán a kurszki csatáig (elvileg) alaposan áttanulmyánoztak.
Más kérdés persze, hogy a II. SS páncéloshadtestet még így is csak a „sok lúd disznót győz” elv alapján tudták visszaszorítani. :)

 15. cray — 2013-07-12 12:35 

Na szóval, kijavitanék pár hibát:
Ami itt SU-152-ként szerepel az valójában egy Object -268
Az ISU-152 pedig egy Object-704.

Az olajfoltok „valódiak”, mivel a kiállitott járművek nagy része működőképes és azokat rendszeresen beinditják, megjáratják.

Az IS-3 tornyán pedig az álcaháló rögzitésére használt keret látható. oda volt összetekerve felfűzve az álca.

Kubinkában magyar harckocsik is láthatóak természetesen, köztük: Toldi-I-II, Turán, Nimród, Tas, Zrínyi.

A ’90-es években megpróbálta a Magyar állam „visszakérni” őket, de helyette MIG-eket kaptunk (államadósság rendezésként). Azóta megfeneklett az ügy sajnos.

 16. szunditj — 2013-07-12 20:52 

A Tigris (és a Párduc) elődjeinek tervezését (az első nehézharckocsi-programot) ’40-ben kezdték el és később, a Szovjetunió elleni támadás után gyorsították fel. Akkor vált sürgetővé a dolog, amikor szembetalálkoztak az első magányos T-34-es tankkal, ami 15 km. hosszan szétlőtt egy menetoszlopot, mire hátulról ki tudták lőni. A következő meglepetés egy beásott KV tank volt, a németeket váratlanul érte hogy az oroszoknak ilyen erős harckocsijaik vannak. Egyébként már a francia tankok is erősebbek voltak a németeknél, csak kevesebb volt és rossz taktika szerint használták őket (nameg a Stukák…). Azt hogy a 88-as légvédelmi ágyúkat tankok ellen is lehet használni csak kényszerből „fedezték fel”, mikor egy francia ellentámadásnál már elfogytak a tankjaik és nem maradt más, amivel lőhettek rájuk. Zsákmányolt francia tankokat utána Jugoszláviában és a Szovjetunióban is használtak.
A Tigris első Leningrádnál bevetett prototípusaiból egyet a szovjeteknek sikerült zsákmányolni (elakadt egy mocsárban) és alaposan tesztelték is mindenféle páncéltörő fegyverrel, amijük csak volt. Már ekkor rájöttek, hogy az akkor még félelmetes 76-os páncéltörő löveg is csak közelről tudja kilőni. Viszont mivel a KV tankokat Leningrádban gyártották, a blokád miatt nem tudtak újakat küldeni a frontra és a meglevők idővel elfogytak. Új nehézharckocsi fejlesztését pedig Sztálin megtiltotta, mert minden ipari kapacitást a meglévő típusok –elsősorban a T-34/76- gyártására kellett fordítani. Ezért volt a kurszki csatában akkora veszteségük, ezért voltak kénytelenek a „sok lúd disznót győz” módszerét alkalmazni. Ezután, éppen a hatalmas veszteségek miatt –amit már a marsallok is szóvá tettek-, fejlesztették ki a T-34/85-ös változatot (amire Sztálin csak úgy adott engedélyt hogy az átállás alatt sem csökkenhetett a gyártás mennyisége), valamint nekiláttak az IS sorozat kialakításának. Ez olyan jóra sikerült, hogy az IS-3 lett a háború legerősebb tankja, még a Királytigrist is minden szempontból felülmúlta. (utolsó változata az IS-7 volt, már az ’50-es években)
A Tigrist nem egy ágyú köré tervezték, hanem a löveget módosították hozzá. Amúgy minden erénye ellenére egy technikai zsákutcának bizonyult. Túl nehéz volt, méretéhez képest gyenge –ráadásul benzines- motorral, kis sebességgel és hatótávval, bonyolult és nehezen karbantartható futóművel, túlkomplikált meghajtással. Hátul volt a motorja de az első kereket hajtotta meg, a rendkívül összetett –emiatt gyakran elromló- áttétel- és irányváltó fogaskerék rendszert állítólag egy Dunkerque-nél zsákmányolt Churchill tankról koppintották. Harctéri körülmények között karbantartása egy logisztikai rémálom volt, gyakran nem is tudták megoldani, ezért volt kénytelen sokat a legénysége felrobbantva hátrahagyni. A Párduc sokkal hatékonyabb fegyver volt nála.
Bármilyen hihetetlen, de a németek az oroszokkal ellentétben nem tudtak olyan teljesítményű dieselmorokat gyártani ami a tankjaiknak megfelelő lett volna, nem tudtak vastag páncéllemezeket ívhegeszteni, vagy tornyot egy darabból kiönteni. Ez behatárolta fejlesztéseiket, tankjaik nehezebben előállíthatóak voltak mint a szövetségesekéi, ezért aztán sokkal kevesebb is készült belőlük. Gyakran egyébként a kifinomult műszaki megoldások is visszaütöttek, éppen a gyártás bonyolultsága és ezért kis mennyisége által.
Porsche kísérletezett –nem a mai értelemben vett hibrid- diesel-elektromos hajtással a Mause nehézharckocsikon (ez a 188 tonnás monstrum látható az egyik képen), mert az szükségtelenné tett volna egy csomó bonyolult mechanikát, de a kor technológiai szintjén nem tudta tömeggyártásban előállíthatóan megoldani. Csak néhány prototípus épült belőle, de soha nem alkalmazták. Amit itt Ferdinánd rohamlövegnek neveznek, az hivatalosan a –szintén benzinmotoros- Elefant volt, amit Porsce keresztneve után csak a katonák neveztek Ferdinándnak. Ebből is csak kevés készült és a csatákban hamar „elfogyott”.

 17. Wendiii — 2013-07-12 21:23 

@cray:
Az ISU-152 vitát a múzeum honlapja dönti el, úgy érzem. :)
Ott pedig ez a szöveg áll: „Самоходная установка ИСУ-152, объект 704”. (Jelentése: ISU-152 önjáró löveg [szó szerinti fordításban önjáró egység], 704-es tárgy).
Tehát mindkettőnknek igaza van.
Az Objekt-268-cal kapcsolatban pedig neked van igazad, ezúton kérek elnézést az olvasóktól. Úgy látszik a memóriámban összekeveredett a jármű és a táblán látható szöveg. Nem szándékos félrevezetés volt.
A magyar harckocsikról is lesznek képek természetesen (azt semmiképpen nem hagyhattam ki), de nem akartam előre elárulni. :)

 18. nedecz — 2013-07-13 08:19 

@szunditj: Hogy az Elefant-Ferdinánd hibrid hajtású volt azt én Számvéber Norbert egy előadásán hallottam tőle.Ahogy mondta,nem lett volna hatékony igazán a sima benzines motor neki-mint ahogy a Tigrisnek sem volt az- ezért próbálkoztak a benzin-elektromos hajtással aminek nem kell váltómű.
Levéltári adatokkal igazolta,hogy -ha jól emlékszem- kb 100 darab készült az Elefantból,ezeknek úgy a fele vett részt a kurszki csatában.A többi szállítási problémák miatt „lekéste”,ezek és a „maradék” lett átalakítva Ferdinánddá.Ha jól rémlik még,akkor a háború végét tízen egynéhány darab megélte.

 19. szunditj — 2013-07-13 14:57 

A Tigris tervezését párhuzamosan Henschel és Porsche, ill. cégeik végezték. Henschel tervét fogadták el, ebből lett végül „A” Tigris tank. Porsche több újítással is próbálkozott a tervezés és a prototípus elkészítése során, az egyik volt a benzin-elektromos hajtás. A kor technikai szintjén ezt nem tudta megvalósítani, kénytelen volt áttervezni járművét. Mivel a határidőre a toronnyal nem készült el, tervét nem fogadták el, de 92 db. alvázat legyártattak, amelyből kettőt kísérlet képen felszereltek henschel-féle toronnyal, a többit pedig átalakították páncélvadásznak, ez lett az Elefant/Ferdinand. Ezeknek két db. 320 lóerős benzinmotorjuk volt, nem pedig „hibrid” hajtás. Egyszerűen arról van szó, hogy megfelelő teljesítményű villanymotor nem fért bele a harckocsi testébe és ehhez jött volna még a –szintén nem kicsi- benzinmotor a generátorral. A fizika törvényei még Hitler kedvéért sem változnak meg, egy tank mozgatásához elegendő teljesítményt csak annak megfelelő méretű motorból lehet kinyerni –és itt még nem is beszélünk a kor technikai lehetőségeiről, pl. a szigetelőanyagok, vezetők, vasmagok, stb. méreteiről-, ráadásul a veszteségek miatt a generátornak és az azt hajtó benzinmotornak még nagyobb teljesítményűnek kell lennie. Ha valahogy bele is tudták volna paszírozni, a jármű méretét nagyon megnövelte volna és a belső tere is nagyon kicsi lett volna a személyzet és a szükséges lőszer részére. Nem véletlen, hogy bár azóta több generációt fejlődtek a harckocsik, a dieselmotorok, az elektromos motorok és a generátorok, ezt a megoldást sehol nem alkalmazták azóta sem. –Leszámítva egyébként a mozdonyokat, a „Szergej” pl. ilyen meghajtással működik, de hát abban van elég hely.
Először a kurszki csatában vetették be őket, ahol felmorzsolódtak, önvédelmi fegyverzet híján a gyalogság (az más, hogy mekkora veszteségek árán) megsemmisítette őket. Mikor a maradékokra önvédelmi fegyvereket szereltek és nem közvetlenül a legelső vonalban vetették be őket, akkor félelmetes erejű páncélvadászok voltak. Akkor már főleg csak a légierő tudta őket megsemmisíteni, ill. helytelenül alkalmazva utcai harcokban vesztek oda.

 20. szunditj — 2013-07-13 15:30 

Egyébként a háború végét mindössze két db. élte meg, az egyik Kubinkában, a másik az amerikai hadsereg múzeumában van.
Érdekes hogy a kubinkai múzeumban nincs Párduc (Pz.V. Panther) tank, pedig abból is szerezhettek egy párat. Sőt ha jól tudom, a francia hadseregben az ’50-es évek végéig hadrendben is tartották. A Szovjetunióba is sok került zsákmányként, állítólag néhány példány még Koreában is harcolt.

 21. krux — 2013-07-13 16:47 

Sziasztok! Lenne egy kicsit OFF kérdésem! A két világháború közötti időszakból származó orosz szöveg fordítása során jelentkezett akadályként a – nem tudom cirill betűkkel leírni – „gyisztancija” kifejezés. Nem az elsődleges jelentéssel van gond, hanem a katonai zsargonnal. Mi a fenét jelenthet katonai műszaki szövegkörnyezetben? Valami kihelyzett egységet?

 22. tiboru — 2013-07-14 08:00 

OFF

Szabadjon egy kis belső reklámot csinálnom egy másik posztomhoz:

http://tiboru.blogrepublik.eu/2013/07/12/hat-ez-igy-hogy/

Megtisztelnétek, ha oda bekommentelnétek a véleményeteket az esetről. Köszi!

 23. cray — 2013-07-15 08:31 

@Wendiii:

Az ISU, az ISU, az Object meg Object. Max a fejlesztésben lehetett elődje az ISU (ami mellesleg Pesten is volt ’56-ban).

Részletek itt: http://en.wikipedia.org/wiki/ISU-152

 24. orvezeto — 2013-07-15 08:45 

@krux:

Emlékeim szerint volt/van otthon orosz-magyar katonai szótár, de nem találtam. Nagyjából mi a szövegkörnyezet? Valami katonai kütyü leírása? Bocsánat, de „humán” vagyok, töredékét sem értem a műszaki dolgoknak, de van pár ismerődöm, akik oroszul is jók ebben, esetleg megtudakolhatom tőlük.
Üdv: Őrvezető

 25. 68nyara — 2013-07-15 09:59 

@szunditj: Az IS3 valóban a legerősebb tank volt a II. VH-ban, bár ha jól emlékszem igazi bevetése nem volt az európai színtéren, talán Berlin bevétele után a parádén voltak ott. Viszont 56-ban itthon megjelentek. Az IS7-meg mintha igazán nem is készült volna el, csak prototípusként Mindenesetre a nehézharckocsiknak azzal le is áldozott.

 26. Wendiii — 2013-07-15 10:40 

@cray: Ha nem gond, jobban hiszek a kubinkai múzeum honlapjának, mint a Wikipédiának.

 27. 68nyara — 2013-07-15 11:40 

@Wendiii: Az obj. 704 az ISU-152 alapjain fejlesztett, (object-nek a fejlesztés alatt lévő típusokat hívják) de soha nem rendszeresített páncélvadász volt. Valószínűleg az az egyetlen még létező prototípus belőle, ami Kubinkában ki van állítva. Ilyen értelemben az valóban egy ISU-152 (object 704). Az eredeti ISU-152-nek tényleg nem ilyen volt a felépítménye.

 28. Wendiii — 2013-07-15 13:31 

@68nyara: Na, ezzel kiegyezem. :)

 29. krux — 2013-07-15 18:38 

@orvezeto: Megtévesztő voltam egy kicsit, bocsika! A műszakis szövegkörnyezetet úgy értem, hogy műszakis volt az alakulat, és annak valamilyen egységét, osztályát, alakulatát stb. jelenthette. Tehát nem kütyüről, hanem valamilyen katonai szervezeti egységről van szó. Ha bármilyen kütyü lenne, a lefordítása nem jelentene problémát. A ME-n ez utóbbi témakörben azért még tudnak valamit… :-)

 30. orvezeto — 2013-07-15 21:19 

@krux:

Ha nem kütyü, annál jobb! Tartom az ajánlatot, ha adsz hozzá még egy kis kontextust ( a cirillel nem kell bajlódni), szívesen megpróbálom kinyomozni és még az orosz tudásom is fejlődik.
„Történelmileg úgy alakult”, hogy kellett egy alapfokú orosz nyelv vizsga és a BME tűnt a legoptimálisabb választásnak. A csoportban volt egy korombeli – ötvenhez közeledő – vizsgázó társ is, akiről kiderült, hogy valamelyik műszaki doktori iskola hallgatója, és a Ph.D. okán vállalkozott a megmérettésre. Utóbb egyeztetgettük a helyes válaszokat, kiderült, hogy a mérnökök oroszból is jobbak sok bölcsész meg jogász társuknál. Nem lep meg, ha a ME-n „csípőből” fordítják az orosz műszaki szöveget.

 31. krux — 2013-07-16 09:00 

@orvezeto: Erre a gyisztancijára lett helyezve egy magyar hadifogoly a ’20-as években, és ott teljesített valamilyen térképészeti szolgálatot. Ez a szövegkörnyezet.
Ez a „történelmileg úgy alakult” nyelvvizsga nem fokozathoz kellett véletlenül? Arról tudnék mesélni… Volt olyan külföldi PhD hallgatónk (német), akit szakmai szövegből kellett angolul vizsgáztatni, mert szüksége volt az igazolt szakmai nyelvismeretre. Én voltam az elnök. Azóta is gondolkodom, hogy melyikünknek volt nehezebb az a fél óra.

 32. orvezeto — 2013-07-16 15:08 

@krux:

Kontextust vettem, jelentem az eredményt, ha sikerül.

Az alapfokú vizsga önmagában is árulkodó lehet, mert középfok alatt általában csak a doktori iskolák fogadják azt el a második idegen nyelv tudásának (?) igazolásaként. Sajnos a fokozatig még van egy kis „gyisztancia”, főleg, ami a hiányzó kreditek összegereblyézését illeti. Az lenne az optimális, ha 40 fölött plusz kreditek járnának minden betöltött életévért. ( Így is gáz, hogy a graduális hallgatók olykor – nem tudván, hogy ki vagyok – rendre előre köszönnek és volt olyan is, aki leprofesszorozott, sőt egyszer egy igazi docens is kollégájának nézett. Ennyit tesz az öltöny, meg a magasodó homlok.)
Igen, a vizsgáztatás olykor nagyobb kihívás a vizsgáztatónak, mint a vizsgázónak, én is szenvedtem már ilyen szituációban.

Üdv: Őrvezető

 33. nedecz — 2013-07-18 00:08 

Ezt találtam hibrid hajtás ügyében,bár elismerem,hogy a wikipédia nem a legautentikusabb forrás:
http://en.wikipedia.org/wiki/Elefant

De itt van ez is:
http://www.freedom.hu/IIvh/Fegyverek/Nemet/Tuzerseg/tuzerseg.htm

 34. frentzen91 — 2013-08-11 16:48 

Egy kis kiegészítés, a képen látható Királytigris nem Porche toronnyal rendelkezik mint ahogy írtad, hanem Henschel toronnyal.
A Porsche torony így néz ki:
http://www.manufaktur.dk/panzer050907.jpg
A Henschel pedig így:
http://farm7.staticflickr.com/6169/6169314018_210a76a534_z.jpg

Az egyetlen megmaradt Porsche tornyos Királytigris Bovingtonban van:
http://farm3.staticflickr.com/2304/2213864702_f442320e17_o.jpg

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.