Új Vasfüggöny a déli határon!

szögesdrót1Nem kifejezetten katonasztori-témakör, de mivel a blog törzsközönségéhez számos egykori határőr-kolléga tartozik, úgy gondoltam, hogy a legújabb belpolitikai fejlemények kapcsán megkérdezem a szakértői véleményüket a magyar-szerb határra tervezett szögesdrót-kerítésről (legalábbis feltételezem, hogy ilyen lesz).

Határőr bajtársak, itt az alkalom, hogy elmondjátok a véleményetek mindenről, ami eszetekbe jut a tegnap bejelentett kormányzati döntésről: hatásos lesz-e, mennyibe fog szerintetek kerülni (hivatalosan 20-22 milliárdot szánnak a 175 kilométerre), milyen karbantartást igényel majd, hogy fog a rendőrség megbirkózni a feladattal Határőrség nélkül, milyen gondok várhatók, mire kéne odafigyelni, mi lesz a környéken élő vadállatokkal, ti miből építenétek és milyen további intézkedésekkel vagy logisztikával egészítenétek ki, satöbbi. Nálatok jobb gyakorlati szakembereket keresve sem lehet találni, ezért vagyok kiemelten kíváncsi a mondandótokra. Na és hátha a döntéshozók is olvasnak bennünket :-)

Persze bárki hozzászólhat, nem csak az ex-határőrök!

24 hozzászólás

 1. untermensch4 — 2015-06-18 22:20 

Nem szakmai vélemény de gyors “megoldásnak” (és vadvédelmi szempontból kevésbé rossznak tűnik a határőrök mellé némi tűzerőt (tüzérség, aknavetős és/vagy FAC-képes katonák) adni és közhírré tétetni hogy aki nem szépen kivilágítva járkál a sötétben a határon az három egymás után leadott figyelmeztető lövés után feltartott kezekkel várja meg szépen lecövekelve az intézkedő közeget, ettől eltérő viselkedés esetén ne lepődjön meg ha tüzérségi csapás éri, aki pedig visszalő az számítson rá hogy onnantól nem esik élve fogságba… nem túl etikus de tudtommal a lengyeleknek is csak egyszer kellett oroszosan, tüzérséggel megtámogatni kommandós-akciót és azóta elég a normál ügyvitel.

 2. meselo — 2015-06-19 08:23 

“Kurvára mindegy, milyen magas egy drótkerítés, a határsértő úgyis 80 centi magasságban fogja átvágni.”

(Ismeretlen nyugdíjas határőr a 21. századból)

 3. tiboru — 2015-06-19 08:56 

@meselo:

Ja, láttam, hogy szép megosztást ért el a FB-posztom :-)

 4. padi — 2015-06-19 09:23 

Pár kérdés:
– Milyen anyagból van az a kerítés (hány milliméteres huzal; fonott kerítésháló vagy ponthegesztett rács?), ami X percig (15 percnél többet nem gondolok életszerűnek) ellenáll a (pl. erővágóval történő) bontásnak, ill. ugyanennyi idő átmászni? Mennyibe kerül ennek folyómétere?
– Hány méterenként kell valamilyen egyéb technikai elemet (hőkamera, magasfigyelő…) kihelyezni, hogy érzékeljék, hol történik behatolás? Mennyibe kerül ennek darabja?
– Hány helyen, hány embert, hány autóval kell folyamatosan állomásoztatni, hogy X (15) perc alatt odaérjenek? (Durván elnagyolt számítás szerint: ha nem laktanyából vonulnak, hanem a határon van folyamatos jelenlét, akkor, mivel 10 perc alatt gyalog meg lehet tenni 1 km-t, a határvonalon 1 km-enként kell embert elhelyezni (de pontonként hány embert?); feltéve, hogy olyan rendszer van, ami alapján egyértelmű, hogy melyik járőrnek, mikor, merre kell mozdulni).

Mindezt tovább árnyalja, hogy a menekültek nyilván preferálnak bizonyos határszakaszokat a viszonylag könnyű megközelíthetőség és átkelés miatt, oda több technika/ember kell, stb.

(Nem vagyok szakmabeli, de a telken már építettem kerítést. :-)
Ha marhaság, amit írtam, szóljatok.)

 5. kelempajszmadar1 — 2015-06-19 10:09 

Vissza kell állítani azt a fajta határőrizetet, ami régen volt: Európa összes országa fegyverrel védte a határait. Már eddig is súlyos árat fizettek a tanulságért.

 6. padi — 2015-06-19 11:53 

@untermensch4:

Kollégámnak volt egy zseniális (bár nyilván nemzetközi egyezményekbe, jóízlésbe EU-szabályokba meg hasonlókba ütköző) javaslata: egyszerűen nem kell regisztrálni a bejövőket.
Mondjuk Ausztria nagyon hangosan tiltakozna miatta, és netalán még kerítés építésébe is belekezdene…

 7. padi — 2015-06-19 11:53 

@untermensch4:

Mi az a FAC?

 8. flashbang52 — 2015-06-19 12:30 

@padi:

Forward Air Control. kb előretolt repülés irányítók. A magyar elnevezésük ERICS ( Előretolt repülésirányító csoport) Az amerikaiknál JTAC a brittek maradtak a FAC -nál. Jelenleg csak honvédségnél van ilyen képzés. Az US-ban persze a mexikói határon a határőrök is kapnak ilyen képzés mert sok a helikopteres vagy drónos művelet és oda kell az ilyen szaktudás. Nálunk is kellene ( majd ha lesz elég helikopter meg UAV : ) )

 9. untermensch4 — 2015-06-19 15:20 

@flashbang52: Ööö…. a szerény költségvetés okán a grippenekre gondoltam… a határőrség/rendőrség/honvédség szóvivője meg majd nyilatkozik: “Az illegális határátlépők a becsapódás pillanatáig még a vadászgép hangját sem hallották még meg, nem szenvedtek sokat.”
A mélységi felderítők műfajának a “feltámasztása” is sokat segíthetne, aki békés azt foglyul ejtik, aki fegyverrel játszik azt szétkaphatják… a szomszédos országok határőreit nyilván csak megviccelnék de tudtommal azok pont nem szoktak áttévedni.

 10. padi — 2015-06-19 15:38 

@untermensch4:

Azt hiszem, a mélységi felderítés itt most nem játszik.

Amennyire (a sajtóból) tisztában vagyok a jogi helyzettel, nekünk azt kell elérnünk, hogy ne nálunk lépjék át először az EU határát. Merthogy igaz, hogy szinte mindenki tovább akar menni, de ha pl. Németországnak egyszer csak elege lesz a menekültekből, akkor visszaküldheti abba az EU-tagállamba, ahol először regisztrálták menekültként.

Mármost, ha Görögország és Bulgária “véletlenül” nem regisztrál valakit, vagy más néven regisztrálja őket, akkor ezen Szerbiából érkező menekültek számára mi vagyunk az első EU-tagállam, hiszen ELVILEG lehetséges, hogy a tenger-Albánia/Montenegró-Szerbia úton jöttek be. Míg ha teszem azt a románoktól özönlenének hozzánk a menekültek, akkor azokat ugyanúgy visszaküldhetnénk oda, mint ha mi engednénk rá az osztrákokra regisztráció nélkül a menekülteket (merthogy a schengeni külső határokat védeni kötelező).

Ennek a JOGI (bocs, nem kiabálok, csak nincs vastagított betű) csűrcsavarnak a TECHNIKAI következménye az, hogy olyan kerítést plusz határőrizetet kell kialakítani, ami “meggyőzi” a menekülteket arról, hogy Szerbiából Horvátországon és Szlovénián keresztül vezet az út a földi Kánaán felé.

 11. komojtalan — 2015-06-20 13:09 

Igaz több évvel ezelőtt találkoztunk, de volt egy rendőr ismerősöm aki Budapestről(!) járőrözött hőkamerás helikopterrel. Azért nem semmi, hogy az ország közepéről járőröznek, ha csak 1-1 órát számolok az útra, meg X mennyiségű üzemanyagot, akkor is látszik mekkora pazarlás folyik. Fent repkednek a levegőben, hőkamera érzékeli a bevándorlókat, riasztás megy a földi egységnek (remélhetőleg nem Budapestre …) és ők kapják el a bevándorlókat jobb esetben.

 12. whitebeard — 2015-06-20 14:38 

Az építés nem hiszem, hogy túl nagy probléma lenne (könnyebb a terep mint a nyugati volt). Az üzemeltetés annál inkább. Hol van a megfelelően kiképzett parancsnoki (tiszt, altiszt) állomány? Mekkora járőrlétszám kell a 170km-re? Honnan lesz a technika, és az azt kiszolgáló állomány? Laktanyák, őrsök? Milyen fegyverzet, ki rendelhet el és mikor tűzparancsot?

Itt többségben vannak a volt határőrök! Érdeklődve várom a véleményüket.

 13. tiboru — 2015-06-22 18:53 

@whitebeard:

Jó kérdések! és vajon meg lehet-e oldani mindezt sorozott állomány nélkül, vagy majd őrmesterek fognak járőrözni? Vagy eljön a szerződéses rendőrök (határrendészek) ideje?

 14. flashbang52 — 2015-06-23 15:58 

@whitebeard:

Most olvastam egy érdekes tanulmányt az US Mexikói kerítésről.A lényeg röviden a kerítés nem sokban csökkentette az illegális bevándorlást, ugyanis a határátlépő helyeken annyira megemelkedett a forgalom, hogy a legmodernebb technikával felszerelve is csak az átlépő gépkocsik 8 % át tudják ellenőrizni. Ha ettől alaposabb ellenőrzés folytatnának, akkor pillanatok alatt gigantikus dugók alakulnának ki és napokig a kocsijukba vesztegelnének az emberek meg az áru aminek sürgősen át kellene jutnia.
Mindeközben a létszámot a (határőrség és vámőrség) duplájára emelték, a mexikói határ rendészet már végez egyfajta előszűrést, sőt megengedi, hogy a határ mexikói oldalán amerikai bűnügyi hirszerzés tevékenykedjen stb stb stb. Drón hegyeket és egyre modernebb szkennereket és technikát kapnak. A cél így is csak annyi, hogy legalább 17 % ra feltornázni az ellenőrzött gépkocsik számát. Az ” álom” a 25 % lenne.

 15. whitebeard — 2015-06-23 19:49 

@tiboru: Gyanítom, hogy jelen helyzetben sehogy! A kiképzett HŐR tisztek nyugdijban. Az esetlegesen besorozott HŐR-ök pedig max. a ruhát viselik. Én lövész t.alhdgy-ként egy szakasz HŐR vezetését sem vállalnám fel tiszta lelkiismerettel, max a kocsmáig.

 16. untermensch4 — 2015-06-24 21:01 

@padi: “Azt hiszem, a mélységi felderítés itt most nem játszik.”
Pedig könnyebb lenne arról meggyőzni a “menekülteket” (akik a nem túl veszélyes balkánról menekülnek éppen illegálisan) hogy a térségben a zöldhatáron abban “válogathatnak” hogy horvát, magyar vagy szerb katonák vadásznak rájuk. És aki átjut arra nagyon mérgesek lesznek amikor majd visszatoloncolják őket hozzánk. És mint felderítők, be tudnak menni a visszatoloncoltakat őrző táborba akkor is ha az őrség ezt meg akarja akadályozni…
Ehhez elég lenne egy jelképes kerítés egy jól hájpolt logóval (gondolva az analfabéta “bevándorlókra”). Ábrázolhatná mondjuk Gandalfot AK-val… :) A kezdeti időszakban élve hazajutók majd kiegészítik némi suttogó propagandával a dolog marketing-részét.

 17. Hőrsofőr — 2015-06-25 21:09 

Szerintem ha lesz kerítés, az sem oldja meg a helyzetet. Majd kiokosítják a menekülteket, hogy a hivatalos átkelőn jelentkezzenek be. Ott azonnal kérelmezzék a menekült státuszt, és így ismételten bejutnak az országba. Innen meg ugyan úgy tovább vándorolnak . Annyi a különbség hogy ilyen esetben már nem ” illegális ” a bevándorló, hanem regisztrált menekült kérő. Ha pedig nem jár neki a menekült státusz, akkor a kitoloncolás is a mi adónkból történik majd, ha egyáltalán megtalálja valaki a delikvenst az EU-n belül.

szerintem

Egy szónak is száz a vége, a mi nyakunkba zúdul a szar. ( bocsi)

 18. cattani — 2015-06-27 01:16 

Üdv mindenkinek! Örülök, hogy új poszt van az oldalon!

8 és fél évig dolgoztam a szerb határon, kőkemény meló volt, besokalltam. Sikerült átkerülnöm közrendvédelmi szakterületre, amit nagyon élvezek. Sajnos itt sem sikerült megszabadulni a határsértőkkel való munkától. Itt minden erről szól. A rendőrségi fogdából ideiglenes őrzött szállást alakítottak ki, a migránsokat pedig a közrend állomány őrizte fent. Ez ugye egyet jelent azzal, hogy alig vagyunk az utcán, ami ugye a közbiztonság rovására megy. A határsértők elárasztották Szeged belvárosát, 60-70 fős csoportokban gyülekeznek. A napokban a Kapitányság állományából szinte mindenkit “kizavartak” határsértőt fogni, még a vizsgálóknak és az egészen nagy fejeseknek is a Tisza árterét kellett kutatni. A nap végén valami 7-800 fő lett begyűjtve (főleg szírek), akik ezután a Röszkén lévő gyűjtő hangárban lettek elhelyezve. Másnapra pár hangadó miatt hatalmas lázongás tört ki, csak nehezen nyugodtak meg a kedélyek. Ez a pár száz ember hamarosan vissza lesz toloncolva Szerbiába, valószínűleg pár nap múlva újra neki indulnak és kezdődik minden elölről. Eközben a nyugati országok ugye toloncolnák vissza hozzánk azokat akiket itt regisztráltunk. A helyzet tarthatatlan, megoldás nincs, mindenki a másikra mutogat.

2015 Szeged

 19. hiryu2pont0 — 2015-06-27 23:08 

Khmm…

Na most ami “menekültbiztos volt” -hirtelen két megoldás ugrik be:

Az egyik a Kadhafinak juttatott vaskos összeg, amiért cserébe beduinjai már a sivatagban a TVstábok és jogvédők kameráitól messze megoldották a problémát, Sztálin után szabadon: “Nincs ember, nincs probléma.”

Másik pedig a Fal, Izraelben. Durvasokba került, kényes helyeken betonelemekkel, komplett sereg, járőrök, spc alakulatok, légi és szárazföldi drónok őrzik- na ebből a MH illetve az illetékesek max a kényes helyzetet tudják biztosítani.

Ja, és ez a párízezer ember aki megindult, az sokak szerint csak a bemelegítés volt- csak Törkországban lassan másfél millió szír menekült van…

 21. untermensch4 — 2015-06-28 12:40 

@cattani: Hát nem lenne remek ha a vizsgálók már csak akkor találkoznának a menekültekkel amikor a határőrök/m.felderítők szépen összecsomagolva (többé-kevésbé kihallgatható állapotban) leszállítják őket és nem akarnak már elkolbászolni nehogy megint a katonák vadásszanak rájuk..? (ez a kadhafi-féle recept európai konyhához igazítása lenne)

 22. whitebeard — 2015-07-13 16:42 

“Határvédelemről” ennyit!
http://index.hu/belfold/2015/07/13/beragott_a_betyarsereg_toroczkaira/
Kiképzetlen “lelkes” társaság elindul menekültet verni és a határt sem találja meg sőt eltéved. :D .Vajon láttak már térképet? Gps-ről hallottak-e?

 23. molnibalage — 2015-07-22 10:07 

@untermensch4: Ez remélem csak viccnek szántad.

1. Tüzérségünk gyakorlatialg nincs, szaros D-20-ból kb egy tucat.

2. Annak reakció ideje és pontossága nem elégséges ilyen csapáshoz.

3. Ez ágyúval verébre.

 24. Olajmag01 — 2015-10-15 14:22 

Sziasztok!

Anno mi voltunk a “vasfüggöny” … 1995 augusztusában őriztem a déli határt, igaz a mostani horvát határszakaszon. Pontosabban drávaszabolcsi őrsön voltunk elszállásolva, és onnan jártunk ki határt zárni. Általában a 42-es TP-re álltunk ki az R142-essel, és onnan buboktunk a járőrökkel.
Őrs most: http://dravaszava.blogspot.de/2014/07/dravaszabolcs-sajat-kis-szellemvarosa.html

Üdvözlettel: Olajmag01

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.