032. – Ernyő, síkpor, pedagógia

Ugye senki nem lepődik meg, ha azt mondom, hogy ha proletair, akkor ejtőernyős sztori?

A mai történet – akárcsak a népmesékben – egy nemes bosszúról szól, ahol a legkisebb juhászbojtár (akarom mondani a legdörzsöltebb szerződéses őrmester) tanári módszerekkel igazságot szolgáltat a gonosz király (vagyis a nagyképű százados) ellenében, akiről itt és most teljesen adekvát kijelenteni, hogy sík ideg lehetett. Na meg azt, hogy nem bírta a sódert.

Szolnok, szandaszőlősi reptér, szokásos ejtőernyős tábor. Mindenki maga hajtogatja az ernyőjét, ez szabály. Kivéve a hajtogatást ellenőrző személyt, mert ő megkér 2-3 katonát, hogy hajtsa be helyette az ernyőit. Ez mondjuk logikus is volt; a szerencsétlen flótás folyvást szaladgált a hajtogatók közt, és ellenőrizte mindenki ernyőjét, ráadásul egy ernyőt a hajtogatás három fázisában kellett megnéznie. Nem csoda, hogy nem volt ideje a saját ernyőjét behajtania.

Persze a kérés lehetne parancs is, de ez tényleg inkább kérés. Szóval két szerződéses vén őrmesterre jutott a feladat, nem morogtak, megcsinálták. (Azért ők, mert ők végeztek a sajátjukkal a leggyorsabban). Mikor végeztek, az egyik pökhendi százados odaállt eléjük és nagyon gorombán utasította őket, hogy akkor most neki is hajtsanak be 2 ernyőt. Aztán jobbra el.

A két strázsamester arca rákvörös lett, de nekiálltak. Gondolták, leszoktatják a századost erről a modortalan viselkedésről. Így került hajtogatás közben az ernyőbe vagy 5 nagy lapát sóder a kavicsosabb fajtából, meg ugyanennyi síkpor. Ez utóbbi egy fehér púderszerű anyag; akkor használják, és akkor is csak módjával, ha sokáig behajtva kell tárolni az ernyőt. Alig bírták az ernyőt lezárni.

Persze százdanos semmit nem sejtett, csak ment ugrani. Amikor potyogtak ki a katonák, egymás után lobbantak az ernyők, mikor is nyílt a századosé… Leírhatatlan volt. Hatalmas csattanás, és óóriási fehér felhő! A fickó és ernyője lényegében nem látszott a síkpor okozta spontán felhőtől. Odalent mindenki a hasát fogta a röhögéstől, még az ügyeletes főtiszt is, aki nem mellesleg az ugrások rendjére felügyelt rendszerint vasmarokkal. A sóder kavicsai pedig kocogtatták a sisakos buksiját… A tisztúr nagyon ideges volt, de felelősségre senkit sem vonhatott, (papír szerint maga hajtogatta az ernyőjét) így elviharzott, és készült a következő ugrására… ami pont ugyanígy zajlott le: csattanás, felhő, kavicspotyogás.

Fél év múlva Kiskunhalason nagyon szépen hajtogatta a saját ernyőit.

11 hozzászólás

 1. Szalacsi_Dezső — 2009-06-26 08:43 

Erre szokták mondani, hogy „Ez a méreg, nem a cián!”

 2. Shearman — 2009-06-26 10:01 

Ez isteni, köszi! :D

 3. Kőmíves Kelemen — 2009-06-26 15:08 

Ezek a szopatós sztorik a legjobbak :)

 4. ZöPö_ — 2009-06-26 21:06 

Hááát, nem tudom. Én ejtőernyővel nem viccelnék. :-(

Láttam én Szegeden, hogyan lehet kikészíteni és elüldözni a századparancsnok hadnagyot, semmi életveszélyeset nem kellett csinálni hozzá.

 5. proletair — 2009-06-26 21:10 

@ZöPö (inda):
az ernyő szabályosan lett hajtva, csak lett bele téve némi plusz. (a síkport amúgy is szokták volt használni, csak most több ment bele, meg darabos volt)

 6. ZöPö_ — 2009-06-26 21:32 

@proletair: Tudod, ZöPö vagyok a D&L szekcióból… :-))

 7. Sátán meg a Jocó — 2009-06-29 11:03 

ööö.

Nem tudom, milyen ernyőről van szó, Mert ha RS4/4-es, akkor oda bizony nemhogy 5 nagy lapát cucc, de egy gombostű se fér be, alapból alig lehet behajtogatni.

Amúgy klasszikus sztori, egy adag hintőporral még elképzelhető, de 5nagy lapát…

Amúgy meg ne aggódjatok, az RS-el szinte bármit meg lehet csinálni, pontosan a buta bakának tervezték, hogy a hülye is egyben landoljon ;)

Üdv,
S&J,
nyá.m.kir.mk.eje.hdgy ;)

 8. proletair — 2009-06-29 11:22 

@Sátán meg a Jocó:
nos egy vadonás új ernyő lezárásához 3 ember kellett, ilyet csináltam sokat sajnos. Egy leharcolt, bejáratott ernyőt egy ember vígan lezárt. Ha kézi ugrás volt vele, akkor ugye oda még be kellett tuszkolni az optimuszt, ami legyen mondjuk egy bő lapátnyi:)
Azért kellet a két ember a lezáráshoz, mert tényleg belelapátolták a cuccost. Gondolom nem sokat ér ha azt mondom: láttam.
m.kir.eje.szkv

 9. Sátán meg a Jocó — 2009-06-29 15:22 

Nincs okom kételkedni, kedves proletair!

Inkább megsüvegelem eme lezárásos folyamatot, minthogy tudom, micsoda heroikus erőfeszítés kellhetett hozzá :))))

Nekem a tököm kivolt már az RS-sel, de azzal mentem aludni, az én csomimhoz senki sem nyúlhatott, mert egyes lusta gyesznók hajlamosak voltak lenyúlnyi egy-egy gondosan összehajtogatott ernyőt, oszt’ ráhagyva szerencsétlen palimadárra az övéket.

Régi szép idők, hüpp.

Kár, hogy ilyen b.ott drága az ugribugri manapság… :(

 10. proletair — 2009-06-29 15:30 

@Sátán meg a Jocó:
megértelek:) én is ugrottam más által behajtott ernyővel. Annyira meg voltak tekerve a zsinórok, hogy vagy négy-öt fordulat kellett mire kipörögtem belőle. De legalább szétnéztem:)
Amúgy az a bizonyos ernyőlezárás tényleg gigászi küzdelem volt: 4 kéz és 4 láb kellett hozzá, de megvolt:)

 11. dunyhás — 2010-01-16 14:48 

Én 1981-en szolgáltam az MN 3100 „ejeboy” alakulatnál, igaz hogy tisztiiskolás hallgatóként. Mielőtt köpködnétek, egyetem utáni 7 hónapos beutalómat töltöttem, már dolgozó mérnökként.
Szóval, Mucsi főhadnagy volt szeretett századparancsnokunk, csak ott szivatott minket ahol lehetett.
Az alaptábor alatt történt egy halálos baleset, ezért az augusztus 20-i budapesti viziugrásról a tisztiisklásokat letiltották. Minket beosztottak a vizimentőkhöz, mint képzett ejtőernyősöket.
A Mucsi terápia eredményeként kis törlesztés ötlete alakult ki bennünk. Az fhdgy. et. nem szeretett hajtogatni, mi hajtogattunk helyette is.
Szóval igaz, hogy néhány mérőkanál sikpor adagolása után baromi nehéz az RS 4/4 tokját lezárni.
Elérkezett a nagy nap. A célszemély kiugrását vártuk a Dunán ringatózva. Az égbolton megjelent egy nagy fehér gömb, majd kilebegett belőle egy hófehér alak. Valószínűleg semmit nem látott, mert a Lánchíd alatt ért vizet. Ki is halászták valahol az Erzsébet-híd környékén, szegény….

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.