042. – A gúzsbakötött nyelv

Atrox sztoriját olvasva az ember óhatatlanul elgondolkozik azon, hogy mennyivel egyszerűbb lenne, ha a hadseregben mindenkit arra köteleznének, hogy – kifejezetten az alegység-ügyeletesek és a továbbszolgáló őrmesterek kedvéért – kizárólag olyan családneveket viseljenek, mint a Nagy, Kiss, Kovács vagy Zmrzlina.


Sorkatonai szolgálatomat a budapesti Petőfi Laktanyában töltöttem le, ’94-’95 között. Itt történt, hogy a század egyik szakaszának szolgálatvezénylője, bizonyos Boros őrmester nem egyszer adta tanúbizonyságát rendkívüli értelmi színvonalának. Védelmére kell felhoznom, hogy továbbszolgáló volt szegény, és aki volt katona, az tudja, hogy ez a legtöbbször mit jelent…

Akkoriban az alapkiképzés során minden héten két alkalommal ebéd után felsorakoztatták a századot még az udvaron, és átadtak a kiskatonáknak a leveleket, amelyek az utóbbi időben érkeztek. Az átadás úgy történt, hogy az alegység-ügyeletes sorba vette a leveleket, felolvasta a címzett nevét, mire a katona kilépett az alakzatból, átvette a levelet, majd visszalépett. 

Az egyik ilyen levélosztás során történt, hogy surranótársam (olyan sorkatona, aki maximum 3 hónapos eltéréssel vonult be hozzád képest) is levelet kapott. Őt a – nem túl könnyen kiejthető – Korkudov Krisztián névvel illettek. Ráadásul a levél írója nem a legszebben tüntette fel a nevet a borítékon, így igencsak megnehezítve szegény alegység-ügyeletes dolgát, aki nem nagyon boldogult a név elolvasásával, pedig mindent megpróbált:

– Kroku…Korvu…Koruk…

Azonban eddigre Boros őrmester elveszítette türelmét, és hangosan felbődült:

– Kovács, lépjen már ki ezért az átkozott levélért!

Erre persze hét Kovács vezetéknevű sorkatona lépett elő, mire az őrmester dühösen kitépte az alegység-ügyeletes kezéből a levelet, gyorsan rápillantott, és újra felbődült:

Kovács Krisztián lépjen elő!

Erre persze senki nem mozdult (Kovács Krisztián nevű pont nem volt közöttük; mi természetesen mindannyian tudtuk, hogy kinek szól a levél, de semmit nem tehettünk, és meg sem szólalhattunk), és ezt az őrmester személye elleni támadásnak vette:

– Úgy, szóval szórakoznak velem? Majd én megmutatom maguknak!

Azzal iszonyatos délutáni gyakorlatot, és több órás vigyázzmenetet rendelt el. Mindezt csak azért, mert mi állítólag megpróbáltuk átverni, de ő eszes volt, és rájött a turpisságra, így jól móresre tanított minket, így adva tanúbizonyságát, hogy a szellemi fölény mégis az ő oldalán van. 

A történethez még hozzátartozik, hogy este természetesen Krisztián megszerezte az alegység-ügyeletestől a levelet, mert legalább azt nem kobozta el az őrmester, miközben mi félig-meddig viccesen megfenyegettük, hogy a legközelebbi ilyen alkalommal rajta töltjük ki a dühünket.

9 hozzászólás

 1. ZöPö_ — 2009-07-10 08:28 

Mi lett volna, ha tényleg nehezen kiejthető neve van?

 2. Szalacsi_Dezső — 2009-07-10 10:35 

Bevonulás hajnalán adategyeztetést tartottak a századszinten. Későbbi évfolyamtársam következett. A nevével még elboldogult Urgyán ővezetö, de az anyja neve már megakasztotta a fogas ékszíjat.
Aszongya Urgyán őrvezető:
-Anyja neve Drádám Anna!
Mire a kollége:
-Bocsánat Dr. Ádám …
-Vóóót megdumálnii??!!

 3. dozark — 2009-07-10 12:53 

@Szalacsi Dezső: Amire a helyes válasz:

Jelentem, voltam, de már vissza is jöttem. :-)

 4. Rosszindulatú Vászka — 2009-07-10 14:17 

Ha már nyelvészkettek, hadd vessem ide egyik legleleményesebb magyar mondatomat, amit egy barátom gyûjtött rosszemlékû desszantos évében. Mind nyelvtanilag, mind rendeltetését illetôen talányos:

– Micsinál maga bazmeg!

 5. matkó — 2009-07-10 23:13 

A burgenlandi Lakompakon (Lackenbach) született, megboldogult Kálmán Béla nyelvész professzor még a 20. század első felében volt katona. Tőle azt kérdezték egyszer a seregben, hogy hol született.
— Jelentem, Lakompakon!
— Maga marha! Nem azt kérdeztem, hogy hol lakik, hanem hogy hol született!

 6. Szmiki — 2009-07-11 19:18 

@dozark: Szuper,ezt szerettem volna én is válaszolni!Hozzáteszem,hogy a kopaszgumi nem mondhatja!(Nálunk csak két időszak volt mikorra megöregedtünk,előtte még három-Pápa 9118 1988)

 7. Mityu — 2009-07-31 13:00 

Azért a Hluszvisiják Gotthárd névvel lehet egyszerűbben elbánt volna… :)) Vagy nem? :)

 8. fukkantó — 2009-08-26 21:35 

Jaj ezt a Borost ismertem. Upponyi parasztgyerek volt, a primitív állat fajtából. Egyszer berúgtunk vele egy borozóban, aztán ott hadonászott a pisztolyával, a kocsmában az idióta.

 9. kszabo — 2010-05-26 17:42 

A tisztikar esze is a takarítónő :)
Egyszer elvezényeltek egy titkos alakulathoz. Mivel Pingyomon nem sikerült kinyomozni, az mondták menjek el Pesten a Petőfi laktanyába, ott van a helyőrség komendáns hivatal. Bekatonáztam magam, egy piros karszalagos őrnagy elé, aki bőszen tekergetett egy elhelyezési könyvet … de nem talált rá. Ép Tökölre akart küldeni, erre megszólalta követ mosó takarítónő: Őrnagy elvtárs, itt vannak a Kinizsiben :)

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.