051. – A bolond Bodnár


A szorongás miatti álmatlanság a kopaszok egyik legmeghatározóbb ismérve, csak ezt kevesen merik utólag bevallani. Szerzőnk, Lajos ebből a szempontból (is) karakán gyerek: nem fél beismerni a dolgot, ráadásul extrabátor is, hiszen a poszt utolsó mondatával azt kockáztatja, hogy több, mint százezer magyar munkavállalót (és még legalább ennyi hozzátartozót) haragít magára…


’84 áprilisában sikeresen befejeződött a kiképzésünk: őrkatonának Aszalón. A specceseket Debrecenbe vitték, az összes többit alapkiképzésre. Az eskü után még visszamentünk Miskolcra (a Petőfibe), hogy másnap elhozzanak "anyaalakulatunkhoz", Cserépfaluba.

Mint ahogy ez lenni szokott, a vének már nagyon várták a friss húsokat, mivel a megcsappant létszám helyett ők adták ki a szolgálatokat. De nem csak a szolgálatok, hanem az eltávok, szabadságok miatt is. A 30 %-ot minden körülmények között be kellett tartani! Mi, a kis zöldfülűek alig vártuk, hogy megtudjuk: milyen is az "élet" a hegyen; akad-e egy-két öreg, aki majd egyengeti pályafutásunkat.

Este aztán beindult az élet. Jöttek a vének mustrára, a sok beszólás közepette ment a sika-mika. Ha jól emlékszem, Tirpák Laci volt az ÜTI. Csinált egy létszámellenőrzést, és szigorúan felhívta az öregek figyelmét: nem szeretné megtudni, hogy szórakoznak a kopaszokkal. (Utólag rádöbbentünk, hogy mindezt csak a mi megnyugtatásunkra mondta, mert bizony nem nézett ott ránk senki, hogy mit csináltatnak velünk. A Belszolgálat is csak asszisztált, hiszen surcitársaik toltak ki velünk.

Ekkor ismertem meg a bolond Bodnárt (mindenki csak így becézte, mert volt egy kis beütése). Ide-oda tették, míg végül malacos katona lett: "D. szd. pk." (D=disznó).

Odajött hozzánk és elkezdett mesélni: éjszaka ne aludjatok el, mert az öregek a surranóitokat a körlet mögötti őrtorony alá fogják vinni; ha pedig érte mentek, az őr azonnal lőni fog rátok (mivel őrkiképzést kaptunk, nevettünk rajta, mert tudtuk, hogy az őrnek megelőző intézkedéseket kell tennie fegyverhasználat előtt). Ő nevetve csak annyit mondott: itt minden másként van, mint ahogy le van írva!

Eljött az éjszaka fél három; mindenki elaludt, csak engem nyugtalanított a dolog. Egyszer csak nyílt halkan a körlet ajtó, valaki bejött, egyenesen az ágyam felé. A stokim alól kivette a surcimat és elment. Én halkan utána, be a mosdóba: elkezdtem hallgatózni.

Hallom, hogy az őr kiabál: Állj, ki vagy!? Hallottam a választ is: Bodnár vagyok, hoztam egy kopasz surranóját!

– No, húzzál el Öcsém, hát te nem tudod, hogy ki az ÜTI!!? (Ahogy látható, Tirpák Lacinak mindentől függetlenül nagy tekintélye volt). Így az én Bodnárom kénytelen-kelletlen visszaosont a surcimmal.

Míg katona voltam, sohasem említettem neki: tudom, hogy ezt megtette velem. Hanem egyszer (évek múlva) a vonaton találkoztunk. Megismert; ő kalauz lett, én meg visszamentem a kohászatba. Elmondtam neki, hogy én tudtam a surcis dologról. Ő akkor bocsánatot kért tőlem, jót nevettünk, majd… majd mennie kellett a jegyeket ellenőrizni…

Van abban egy kis igazság, hogy: rendőr, postás, vasutas…

16 hozzászólás

 1. spájdernecc — 2009-07-27 09:24 

nem volt ez már kommentben?

 2. tiboru — 2009-07-27 09:35 

Na tessék, nem Zöpö volt a hibás, most az én elsőzésem is furcsára sikeredett..

@spájdernecc: Nem, nem emlékszem. De kizárni semmit sem lehet. Ha volt, akkor bocs, az én saram, hogy nem vettem észre.

 3. Szalacsi_Dezső — 2009-07-27 09:48 

Nálunk egyszer volt egy nagyon „durva” szivatás.
Az öregek kivájták az ágy laticeljét középen, pont akkorára, hogy belefért a zománclavór. Azt megtöltötték vízzel és visszahúzták rá a lepedőt. Szépen kifeszítették rajta. Úgy nézett ki ahogy a nagy könyvben meg van írva.
A srác, akivel csinálták nem nagyon szeretett mosdani és éjszakára át sem öltözött, még a surranót se vette le, hogy reggel ne kelljen bajlódni vele.
Na szóval este takarodó után, már sötétben osont be a körletbe (mert szd. írnok volt és nem nagyon jött ki mnáskor a pk. irodájából)és azzal a lendülettel csobban egyet a lavórban.
Na lett belőle botrány, mert a szd pk. kiverte a hepajt, a koma ugyanis beárulta az öregeket. Hát nem lett népszerűbb tőle a fiú.

 4. Szalacsi_Dezső — 2009-07-27 09:50 

@tiboru:
szünet most is van az első komment után, de jóval kisebb. Legalábbis nálam.

 5. ZöPö_ — 2009-07-27 10:12 

@tiboru:

> Na tessék, nem Zöpö volt a hibás…

[legördülő sziklák dübörgése hallatszik]

> … most az én elsőzésem is furcsára
> sikeredett..

Tessék rendes böngészőt használni! :-P :-)))

 6. ZöPö_ — 2009-07-27 10:13 

@Szalacsi Dezső:

> szünet most is van az első komment
> után, de jóval kisebb.

Végre egyszer az enyém nagyobb. :-DDDDDD

 7. spájdernecc — 2009-07-27 10:31 

vannak apró örömök :)

 8. dozark — 2009-07-27 11:01 

Mobilon nincs szünet. :-)

 9. ZöPö_ — 2009-07-27 11:04 

@dozark: IE8-cal nézve sincs.

 10. Ibigoo — 2009-07-27 11:13 

Firefox-szal sincs :p

 11. dozark — 2009-07-27 12:56 

@ZöPö (inda): Valóban, azzal sem. :-)

Hogy ne csak a böngésző téma legyen itt, egy kis plusz off:

– Katonák, miért áll itt ez a Csepel az út szélén?
– Jelentem, leszopta az akksit.
– Majd jól leszopom én magát, csak jelentsen itt nekem marhaságokat.

 12. kiruapu — 2009-07-27 15:13 

ezteccik:-)
(Lajos)

 13. Szalacsi_Dezső — 2009-07-27 17:09 

Eccer Reziben poénból egy botot használtunk aknakeresőnek. H. Gyula még csipogott is hozzá, ha találtunk vele egy sündisznót. Jön a tiszt. Megállít minket.
Kérdezi: Maguk micsinálnak maguk?
-Jelentem aknát keresünk!
-De az egy bot!
-Jelentem tudjuk!
-Fogadjunk maguk táposok!
Na a Gyula arcát látni „kelletett” volna.
-Ne basszon mán száz..s e’társ, hát úgy nézünk mi ki?

 14. Szalacsi_Dezső — 2009-07-27 17:12 

@kiruapu:
Lajos!
Nektek nem lehetett a gyárban dolgozni katonaság alatt? Tudod Miskolcon a Marx téri laktanyából oda jártak dolgozni. Na nekik volt jó a szolgálat. Munka után a Vasasba mentek neoton koncertre, ott meg beszólogattak a Csepinek, hogy dekinyalnálakanyukám!

 15. kiruapu — 2009-07-27 17:52 

@Szalacsi Dezső: AMarx tériek munkásszázadok voltak,igazából nem tudom hogyan lehetett közéjük bekerülni,de sokat láttam őket masírozni a munkásszálló ablakából

 16. Rosszindulatú Vászka — 2009-08-06 12:53 

@Szalacsi Dezső: ez gyönyörű :)

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.