050. – Az igazi ugratóparancsnok

Igen, megint eltaláltátok: ha Proletair, akkor ejtőernyős-sztori. És akkor is mulatságos, ha már most borítékolni merem, hogy a kommentek között lesz legalább három, melynek szerzője más főszereplővel, más időponttal és más helyszínnel ismeri a történetet, amiben semmi kivetnivalót nem látok, elvégre miért pont az ernyősöknek ne lenne saját folklórjuk, ha már az idióta lovagokéval tele van a világirodalom?

Az alábbi sztorit még ifjú szerződéses felderítőként hallottam. Sajnos, ennek igazságtartalmát nem mertem firtatni, mert bár a főszereplőjét ismertem, a köztünk lévő rendfokozatban, korban és ejtőernyős ugrásszámban megnyilvánuló szakadék ebben meggátolt…  Tehát a történet, amit valószínűleg minden katonai ejtőernyős ismer:
 
Szolnok, Szandaszőlős, éjszakai ugrás. Ez annyit tesz, hogy setét van, semmi sem látszik. A katonák beszállnak a gépbe (Mi-8 közepes szállító helikopter), leülnek, és csendben rettegnek. Főhősünk, egy aranykoszorús ejtőernyős főtörzszászlós szintén beszáll, amolyan bónuszugrásra, és beül leghátra.Ő már nem izgul, sokezer ugrása van; elszenderedik.

Egy kis magyarázat az események jobb elképzeléséhez: a kiugrás a gépből így néz ki: feláll a katona, elől keresztben megmarkolja a hevedereit, odalép az ajtóhoz, fej lehajt, elrugaszkodik, és magzatpózt vesz fel, mintha bombát ugrana egy medencébe.

Erre azért van szükség, hogy nehogy a kalimpáló végtagok nekicsapódjanak a gépnek, vagy a nyíló ernyő nehogy rátekeredjen a delikvens lábára. Amikor nyílik az ernyő, úgyis kiegyenesedik :)

Szóval a gép álmosítóan berreg a sötét légben, de ugrás nincs, valami gebasz miatt. A monoton gépzúgás és az éjsötét megteszik hatásukat: főhősünk már szuszogva alszik hátul. A gépnek végül le kell szállnia, a katonák szépen kimásznak a gépből. Az ugratóparancsnoknak ekkor tűnik fel a gép seggében gyermekien édesen szortyogó ftzls. Odalép hozzá (a rotor még jár, kint sötét van) és kiabálva ébreszti, hogy "mivanmá, üresagép, eriggyémá kifeléfele!!!"

Szegénynek kipattantak a szemei, felugrik, szalad előre, ott az ajtó, fej lehajt, szépen elrugaszkodik, magzatpóz felvesz… és 1 másodperc múlva földet ér.

Nagy trauma lehetett, főleg, hogy az ugratóparancsnok nagy cimborája volt.

Így utólag belegondolva, talán ekkor nyert igazán értelmet az "ugratóparancsnok" kifejezés.

21 hozzászólás

 1. ZöPö_ — 2009-07-24 08:18 

Akár UL (pontosabban ML), akár nem, ez aranyos. :-)

 2. mgabli — 2009-07-24 09:43 

En ezt maskepp eltem meg. Tortent egyszer meg a koleszban, hogy hetvegere egy turat terveztunk. En idoben nyugovora tertem, kb este nyolc korul, mivel reggel korai ebreszto volt beutemezve. Termeszetesen ebresztoora beallitva. Meg is csorrent. En, mint jolnevelt gyerek kimentem a furdobe elintezni a szokasos dolgokat. Visszamentem a szobaba es menetkeszre oltoztem. Szobatarsaim mindezt nyugodtan vegigneztek. En meg csak bamban alltam ott es nem ertettem ok miert vannak meg pizsamaban. Hat voltak olyan kedvesek es az ebresztooramat nehany oraval elobbre allitottak. Igy hajnali negy helyett meg aznap este tizorakor csorgott. Ennek ellenere egy jot turaztunk azon a hetvegen Miskolc kornyeken.

 3. JoeP — 2009-07-24 10:27 

@mgabli:

Hmm, ismernénk egymást? Nekem Kazincbarcikán volt a középiskolai kollégiumban egy szobatársam, aki hajnalban menni akart valahová, mi pedig korábbra húztuk az ébresztőóráját. Aztán a takarót az orrunkig húzva röhögtünk rajta, milyen szorgalmasan készülődik a sötétben.

 4. Szalacsi_Dezső — 2009-07-24 14:38 

„mivanmá, üresagép, eriggyémá kifeléfele!!!” :-)))

Nagyon jó a magyar nyelvet fonetikusan használni írásban. Én is gyakran élek a lehetőséggel. Meg egybeírni, amit egyébként is egybeírunk, pl.
„Miakurvaélet faszapicsájavanmáá”
OFF
Apropó ZöPö. Továbbra is aggya a hatásszünetet a gép, ha első kommentelő vagy. Mozillában és IE-ben is. Operám viszont nincs.
ON
Jóaposzt, teccett én nem ismertem a sztorit. (lol) Vót röhögni? Húzzon bőrt a fogára

 5. Nolik — 2009-07-24 14:41 

Civil sztori, sajnos nem UL (de nem 100%), biztos Darwin-díj sorozatban is szerepel. 80-as évek, USA. Ketten kiugrottak formációba, majd a rutinos, többezer ugrásos társuk gyorsan utánuk ugrott kamerával a fején felvételezni. Szabadesésben szépen pörgött a pár, ahogy kell, majd ernyőt nyitottak. Tette volna mindezt a kamarás is, csakhogy bejött a szó szerint végzetes gikszer. Rutinállatja ugyanis beszálláskor lazán bevágta az ernyőt a gépbe, fasszerul elbambult, gondolom azon filózott, hogy mi lesz este a Dallasban vagy a Denversben és ernyő nélkül ugrott ki. állítólag a híradókban úgy adták le, hogy ment a profi felvétel a formációt ugrókról, majd hogy rázkódik a felvétel, nyilván csórikám nagyokat kapálódzott, amikor nem találta a kioldó mechanizmust, majd kegyeleti okokból elvették a további képet.

Mielőtt nekemestek, nem túrtam fel a netet, hogy ellenőrizzem e sztori valóságtartalmát, a nyolcvanas években a paplanernyőkkel már a tartalék ernyő is ugyanúgy hátul volt, tehát az nem ér, hogy ilyen nincs, mert a tartalék.
Ezt a nyolcvanas évek végén hallottam ejtőernyős klubban, tehát nem vagyok hót hülye a dolgokhoz, csak majdnem, de már szinte mindent elfelejtettem, összvissz tizenvalahány ugrásom volt, meg ez exYu-ban volt, ezért a terminus technikusokat magyarul nem is ismerem.
Csak így preventíve mondom, mielőtt elkezdetek anyázni, hogy mit arcoskodok a kamu sztorijaimmal, amikor fingom sincs az egészről, de amúgy meg nyugodtan anyázzatok, mert az mindig üde szinfolt a blogokban:-).

 6. Rosszindulatú Vászka — 2009-07-24 17:22 

A valóságtartalom sztem irreleváns. E za sztori akkor is szép, ha nem igaz :)))

Én meg arra emléxek (tán roszul), hogy nyomta a jenkiktűl a tévé azt a fószert élőbe, aki gumikötéllel ugrott a háztetőről és frankón kiszámolta, hogy nem sokkal a járda felett ráncsa vissza a kötél, de a marhája nem vette figyelemeb, hogy 13. emelet nincs. Placcs.

Az Eiffel toronyban saját gyártmányú ejtőernyőjüket bemutató arcokat azér máig sem értem, ellemben csodálom az elszáncságukat. Mégha többnyire rá is faragtak.

 7. ZöPö_ — 2009-07-24 17:26 

@Szalacsi Dezső:

> „mivanmá, üresagép, eriggyémá
> kifeléfele!!!”

Szegeden is szerették az irányt jelölő szavakhoz a „~fele” toldalékot hozzáfűzni. A csúcs az „egye már azt az ételt megfele!” felszólítás volt, attól hetekig csengett a fülem.

> Továbbra is aggya a hatásszünetet a
> gép, ha első kommentelő vagy.
> Mozillában és IE-ben is.

Már nem is elsőzhetek? :-))) Amúgy az IE8 nem ad semmilyen szünetet.

 8. ZöPö_ — 2009-07-24 17:33 

 9. Rosszindulatú Vászka — 2009-07-24 17:37 

@ZöPö (inda): Chrome-ba is szünetes, meg FireFoxba is nekem. Meg Opera-ba meg Safariba is.

 10. sorhajóhadnagy — 2009-07-25 09:03 

A történet igaz, és ismertem a főszereplőjét. Amikor én szolgáltam az akkor még MN 3100 (34. eje. feld. z.) kötelékében, a legendás Mocó bácsi még aktív volt, igaz, már csak az ellátóknál. Kb. 155 cm magas ftzls., és az alvási szokást még akkor vette fel, amikor Il-28 bombázón volt faroklövész. Sőt, állítólag azt is ott szokta meg, hogy mindent kétszer mondott, kétszer mondott, mert a fedélzeti rádiózásban ez volt a követelmény.
Kitelepüléskor Mocó bácsié volt a tábori konyha, és vezénylete alatt a szakácsok sokkal jobb kosztot főztek a gulyáságyúban, mint odabent a Fürst laktanya konyhásai. Már csak ezért is szerettük, meg egyébként is jóindulatú, kedves figura volt.
Még öregen is ugrott, állítólag akkor történt a dolog. Az általam ismert verzióban ráadásul a pilóta vagy fél métert megemelte a gépet, és még billegtette, ekkor lépett a szundikáló Mocó bácsihoz az ugratóparancsnok. A „földetérés” után Mocó állítólag túlüvöltötte a Mi-8 rotorzúgását is, hogy „k…a anyátokkal szórakozzatok.”

 11. Szalacsi_Dezső — 2009-07-25 09:14 

@ZöPö (inda):
Elsőzni mindig ér ! :D
A megfele az télleg jópofa. Nálunk amikor zeg-en vóttam, ott az el igekötőböl az l betűt mindig leharapták a helyi versenyzők és ők így mondták, hogy e’fele.
Nagyon tetszett viszont nekik, amikor mi, borsodiak mondtuk, hogy menni kell havat hányni. Mer’ hogy miaz hogy havat hányni?
A hármas azt úgy mondták, hogy háromas.
A többit meg e’felejtettem! :)

 12. tiboru — 2009-07-25 09:34 

@sorhajóhadnagy:

„A k…a anyátokkal szórakozzatok, a k…a anyátokkal szórakozzatok!”

Hogy stílszerűek legyünk :-)

 13. tiboru — 2009-07-25 09:36 

@Szalacsi Dezső:

Úristen, mit kell enni ahhoz, hogy havat hányjon az ember?! Szárazjeget?

 14. Szalacsi_Dezső — 2009-07-25 12:30 

@tiboru:
hát hogy lapátolni a havat,
vagy lehányjuk a teherautóról a szenet. Na!

 15. Szalacsi_Dezső — 2009-07-25 12:38 

@tiboru:
A házmester bácsi este pálinkát iszik, reggel meg havat hány!
Haedway Advanced for Hungarian Learning
Uncle Caretaker drinks brandy at the evening, then he is throwing up the snow in the morning. :D

 16. Rosszindulatú Vászka — 2009-07-25 19:10 

Ezekkel a tájjelegű dialektikákkal vigyázni köll. Mikor mitőlünk délebbi polgártársnőnknek mondták, hogy „röhögsz” vérig sértődött, mer a ló röhög, az ember kacag. Például.

 17. Leadfoot — 2009-07-27 16:19 

Stephen A. Ambrose írja le a Wild Blue (Vad égbolt) c. könyvében, hogy egy kiképzési baleset során hasra szállt B-24-ből a személyzet egyik tagja már földet érés után hasonlóképp kiugrott.

Csak ott persze nem az elalvás, hanem a pánik/zavarodottság volt az ok…

Pontosan nem emlékszem a sztorira, és most nincs nálam a könyv, de majd megkeresem.

 18. Markgraf — 2009-07-27 21:02 

@sorhajóhadnagy: Azért aki egy IL 28 faroklövészkabinjában el bír aludni, annak jó alvókája lehet:)

Bár a témában az a Tobbak Tibibácsi-féle szori üt mindent, amikor leírja hogy egy német a derékszíjával hozzákötötte magát a Tiger ágyúcsövéhez és lógva aludt:)

 19. tiboru — 2009-07-27 21:46 

@Szalacsi Dezső:

Okéoké, csak poénkodtam; mifelénk (Temesi Bánság) is így mondják („lehányták a kukoricát a remorkáról = lerakodták a kukoricát a pótkocsiról).

 20. jonnglenn — 2009-08-14 11:47 

a sörhajóhadnagynál van a PONT !!!

 21. twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX — 2009-08-21 20:52 

Hat ez halalos volt.

Az elet a legnagyobb mokamester.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.