107. – Tóni és a beöntés

Újabb sztori Optikától, amelyből a katonaéletet belülről nem ismerők is megtudják, hogy ez a beöntés csak abban hasonlít ahhoz a másikhoz, hogy mindkettő roppant kellemetlen tud lenni, de ha túl vagyunk rajta, haveri körben mindkettőről nagy röhögések közepette lehet mesélni.

Az öregek mindig is szívesen szívatták  a  kopaszokat, főleg a táposokat. Ez sokszor kimerült a szavak szintjén történő ugratásban, de néha komolyabbra fordultak a dolgok. Az egyik lehetséges forma a beöntés volt.

Ezt a fogalmat a blog olvasói nyilván többnyire ismerik. Azon keveseknek, akik mégsem, azoknak leírom, hogy ez most nem orvosi műveletet jelenti. A beöntés a körlet tekintélyes mennyiségű vízzel való elárasztása (kis Ultrával dúsítva), amit aztán a kopaszok szednek fel. A körletünkön ezzel sokáig csak riogattak minket; nem is vettük komolyan, aztán egyszer ennek is meg kellett történnie.

Szerencsénkre ez egy másodidőszakos társunk (a neve Tóni) partizánakciója volt. Egyik alkalommal a beöntéssel leginkább riogató öregemberek (vagyis harmadidőszakos társaink) szabin voltak. Az éppen bent tartózkodó körletpéká-helyettes (másodidőszakos tizedes) este 8 óra körül elfogadta a körlet rendjét és elment TV-t nézni. Benézett a ZNTI is, aki szintén mindent rendben talált.

Tóni barátunk kimaradáson volt, de valamiért az éjfél helyett már 8 után visszajött és kicsikét be volt tintázva. De ekkor még nem sejtettünk semmit. Amúgy jóban volt a táposokkal,  egyedüli atrocitás tőle az volt, hogy szerette mondogatni „A pofádat leszakítom, te Szecsör!”.

De tényleg jól megvoltunk vele; olyan történeteket mesélt és olyan stílusban, hogy majd beszartunk a röhögéstől, de mindenesetre fájt a hasunk. De (visszatérve az alaphelyzethez) ekkor pár perc múlva valahogy ellenséget látott bennünk és  úgy találta, hogy kosz van. Elhatározta, hogy beöntés lesz. Hiába mondtuk, hogy már a körletrend elfogadva és menjen a picsába a hülyeségével. Nem nagyon fűlt hozzá a fogunk és kijelentettük: mi aztán semmit nem csinálunk. Így aztán ő kente szét az Ultra zselét (amit aztán óvatlan pillanatokban gyorsan felszedtünk a későbbi habzást megelőzendő) és cipelte be lavórban a vizet. Mi pedig érdeklődve figyeltük a bezúduló vizet.

A vége az lett, hogy a körletpéká-helyettes előkerült és Tóni barátunkkal takaríttatta fel a trutyit. Azért rendesek voltunk, mert egy kis idő múlva mi is besegítettünk neki: az üres ágyakról leszedtük a szivacsmatracot és azzal szedtük-itattuk fel a vizet. De hogy, hogy nem: a Tóni ágyáról is lekerült  a szivacs.

Hamar rend lett. Egyszer benézett a ZNTI és eléggé kiakadt, Tónit másnap zászlóalj-kihallgatásra rendelte. Tóninak aztán megágyaztunk, majd takarodókor szépen belefeküdt. Elég sok bassz…szal kezdődő mondat hangzott el, végül átfeküdt egy üres és száraz ágyba.

Másnap Tóni megjelent zászlóalj-kihallgatáson. Szerencséje volt, mert csak szóban figyelmeztették, hogy ezt azért mégsem kellett volna. Amúgy sem akartuk, hogy különösebben megfenyítsék.  Ja és másnap zászlóaljparancsban kihirdették a beöntés megtiltását, persze kihangsúlyozva a körletrend fontosságát. Tóni jót tett velünk, mert ez volt az első (és tényleg utolsó) beöntés a körletünkön.

27 hozzászólás

 1. Szalacsi_Dezső — 2009-12-18 09:27 

Namost nekünk zegen 85-86-ban még rendszeres volt a beöntés. Nem adták parancsba a megtiltását sem. Viszont a II.z. első emeleti körletében egyszer olyan mennyiségű vizet öntöttek be nekünk az öregek, hogy az alattunk lévő zlj. törzsfőnöki iroda (a Kocsordi Gyurié) totál beázott. Reggelre minden tocsogott a létől. Ő meg egy elmebeteg állat volt. Ordított is rendesen, de persze meg nem tiltotta a köcsögcsávó.
Optika: Te ismerted még Kocsordi fhdgy törzsfőnököt a II.z-ben?

 2. hungaryhonvéd — 2009-12-18 09:28 

A jó kis körletrend… Az ilyesmiket sikeresen megúsztam, szárazon! Nem volt.
Az öregek leszerelése előtt sikerült eltávra menne. Preventív jelleggel a matracomat pokrócostól, párnástól, ágyneműstől elmentettem egy üres körlet üres szekrényébe a raktáros segítségével.
Jobbnak tűnt, mint visszaérve dzsuvába vagy a hamvaiba feküdni.
A „szőnyegünk” is érdekes volt. Ahol ritkán használták, ott még volt mutatóban némi amorf linó-darab. Egy takarítás alkalmával kirántottuk a körletből, azt kihajintottuk a konténerbe, hadd szellőzzön. A csupasz beton padló akkor már szebbnek és higiénikusabbnak tetszett…

 3. Optika — 2009-12-18 09:53 

@Szalacsi Dezső:

Én az I. z-hez tartoztam, de volt szerencsétlenségem Kocsordihoz. A legnagyobb balhé akkor volt, amikor 1986. december 31-ről 1987. január 1-re virradó éjjel ő volt az ÜTI.

Nekünk azt mondta a századpk (Klubert Zsolt hdgy) és a ZNTI, hogy január 1-jén a vasárnap reggeli rend szerint az ébresztőkor elég beágyazni, átöltözni, rendet rakni feltakarítani, de aztán nyugodtan ráfekhetünk az ágyra és alvást folytasd tovább. Reggelizni sem fontos elmenni. (Kivéve persze a szerencsétlen AEGÜ-t.)
De Kocsordi ÜTI másképp gondolta. Az ébresztő után átöltöztünk, feltakarítottunk, beágyaztunk és vissza csicsiskálni.
Belépett az I. z. épületébe Kocsordi és üvöltött mint állat. „Mi ez a döglés ……..ssssszamegazisten?” Elzavart reggelizni és megfenyegetett minket, hogy talál majd elfolglaltságot utána, ami nem az ágyon döglés lesz.
(A II. Z épületét kihagyta)
El is kezdtük valamikor a szemetet szedegetni. Aztán szerencsére valamikor bejött Fekecs százados I. zpk. Kérdezte, hogy mi a fasznak szedünk mi szemetet. Jelentettük. Erre mondta na akkor megbeszéli ezt Kocsordi hadnaggyal.
Meg is beszélte. Majd megkaptuk a parancsot, hogy irány a körlet és szabad foglalkozás egész nap, amit ágyban is folytathatunk.

Nem zártuk Kocsordit a szívünkbe.

 4. Optika — 2009-12-18 09:59 

Bocsánat: Kocsordi főhadnagy a helyes rendfokozat.

 5. Optika — 2009-12-18 10:17 

„Népünk igaz fiához méltó módon viselkedj, becsülettel élj!”

 6. Szalacsi_Dezső — 2009-12-18 10:35 

@Optika:
Kocsordi volt az, aki miután egy csávó egy nap háromszor vágta fel az ereit. Zlj. sorakozót rendelt el. Kiállíttatta szerencsétlent az állomány elé, hozatott neki egy kötelet, a kézbe nyomta nekünk meg hátra arcot vezényele, aztzán parancsba adta neki, hogy kösse fel magát a leközelebbi fára.
Szegényt utána bevágta a fogdára 5 nnapra parancsmegtagadásért.

 7. leha — 2009-12-18 10:37 

hehe … egri katkó (vagyisháthogy katonai kollégium). első este. éppen aznap szereltek fel a riadtképű 14 és fél évesek. azt se tudtuk, ki kivel van, nemhogy olyat, hogy belsőkörlet (akik takarítják a vizesblokkokat, folyosót és leviszik a szemetet. esti takaradó előtti szemle. mint utólag kiderült, valaki felkúrta korábban az ügyeletes nevelőtanárt a kollégái közül … ő meg feljött, benézett a kukatárolóba, megfogta a két közepes méretű fekete kukát, kikúrta a folyosóra, utána öntött 2-3 vödör vizet, osztannyi. az egész emelet kint vihogott az ajtókban, amikor a felsőbbévesek elkezdték kérdezgetni, hogy ki a belsőkörlet – mondom, mi elsősök talán ha 8-10 órája tartoztunk oda, azt se tudtuk, mi az. aztán valaki mondta, hogy a 313-as szoba … még mindig mindenki röhögött … csak lassan fogyott el a vigyor annak a 6 kopasznak az arcáról, akik végül csak felnéztek, hogy milyen szám is van az ajtajuk felett.
’89 szeptemberében

 8. franta — 2009-12-18 11:46 

A körletrendről az unokabátyám mesélt (Tata, páncélosok, 70-es évek közepe). Egyik csávó kicelluxozta a barátnéja fényképét a szekrényajtaja belső felére. Körletellenőrzéskor valami fasz közölte, hogy „ez katonaság, itt mindennek egyformának kell lennie. Vagy minden szekrény ugyanazon a helyén lesz ugyanazon fénykép, vagy összeszaggatja a picsába”. Nyomatékul még felrugott pár stokit.

 9. hungaryhonvéd — 2009-12-18 12:05 

Ja, hát öröm az ilyen elfoglaltság és következetesség.

Nálunk, őröknél is megvolt ez a napi rutin, illetve a parancskihirdetés előtti v utáni (?) feszkózás.
Elég jól összecsaptuk ami a kötelező tételeket illeti, de persze daráztunk is, hogy ha nem lépjük meg jól a dolgot, akkor visszatáncoltatják a brigádot. Ammeg ue kellemetlen, ha minden perc számít eltáv, kimenő esetén.

Szekrényrend: kicsit megfejeltem.
Szépen felsorakoztunk a körletben, mindenki szemben a szekrényével, ajtók kinyitva, bejön ellenőrző elöljárónk.
A századnál fiatal örmik, törzsek, éltesebb, felül- és alulvezérelt vagy néha meglepő módon korrekt, emberséges, kedves(!) zls-ek voltak, megkoronázva ezt egy mb. fhdgy-val.

Odaér szekrényemhez: rámered, látszik, hogy itt valami történni fog. Ellép, közben valami ilyesmit mond:
– Te, gyere bazmeg, ilyet még nem láttál!
És jöttek, láttak, hűltek.
A rend megvolt, szépen hajtogatva, fölakasztva minden, ahogy a nagy tervben föl volt rajzolva; pucc-poliren minden. Ruhák alatt némi irodalom, élére állítva. Ennek öszeállítása is érdekes lehetett. Fiókrend a topon.
De ami még meredekebb volt, az az ajtómra volt applikálva. Másnak ue, klf képek, macák a családból, magazinokból, esetleg Szűz Mária a Bibliából, vagy éppen semmi.
Nekem meg? Hát ha már „hüjekotona” akkor legyen tényleg az!
2 nyomtatott tacepao:
– szolgálati elöljáróim névsora a századtól egészen a vezérkar tetejéig
– az M akárhányas katonai bakancs karbantartási útmutatója
(nekem fél év alatt sikerül 3 párat elhasználnom, az uccsó már gyári kiszerelés volt (zacskós!), na abban lehetett ilyen okosságot fellelni…)

Szal mindennek meg volt a helye, értelme, funkciója…
Aranyélet, katonaélet!

 10. tiboru — 2009-12-18 13:44 

@hungaryhonvéd:

Nem mondták, hogy kivel szórakozz?

:-D

 11. vén betyár — 2009-12-18 14:13 

@hungaryhonvéd: Ez a tacepao szellemes volt!Én meg szinte sajnálom, hogy az én időmben, a mi helyünkön nem volt semmi
extra kiszúrás /csak a hivatásosok részéről, de az is csak a kiképzés során/, csak nagyon szigorú és szigorúan korrekt körletrend és alakiság.

 12. Lajka_ — 2009-12-18 15:48 

Nálunk beöntés nem volt, csak „habparti” a folyosón, gondolták jól kitolnak velünk, fölszórták Ultrával a folyosót, és minden körlettel kiboríttattak jópár vödör vizet a körlet előtti folyosórészre. A kivitelezés folyamán viszont hoztak néhány stratégiailag helytelen döntést, például nekünk kellett hozni a vizet, úgyhogy természetesen kellőképpen hideget hoztunk, így a habzás érdeklődés hiányában elmaradt. Ráadásul a mi körletünk mellett lévőt felújították éppen, ami jelentős méretű kosszal járt, mert a jómunkásemberek nem takarítottak maguk után(azé’ vannak a katonák ugye). Ezért nem voltak túl népszerűek(egyik kőműves surranótársam kijelentése szerint ha ő ilyen koszt hagyna maga után eljönne a világvége), úgyhogy az ultraporos vizet jó hatásfokkal percek alatt betoltuk az építési területre. Másnap volt csodálkozás, hogy mitől vannak fagyott tócsák arrafelé :-) (november vége volt, és ott nem voltek benn még az ablakok)

 13. Baribál — 2009-12-18 16:00 

@hungaryhonvéd: ez jó:)
Bárcsak én is megcsinálhattam volna valami hasonlót a század pk-mal! Tuti ott vitte volna el a tifusz:)

 14. Arilian — 2009-12-18 17:29 

Nekünk beöntöttek, de olyanok, akik egyszerre szereltek fel nekünk csak rövidebb kiképzést kaptak és az új helyre már előbb mentek.
Na lett belőle jó nagy ugatás, addig amíg be nem jött a Századparancsnok szépen elmagyarázta nekik, hogy ők ugyanolyan kopaszok mint mi (2. hónap volt) és feltakaríttatta velük az egészet :)

 15. 68nyara — 2009-12-18 18:50 

Beöntés? Nálunk bekúszott a boa. A tűzoltó tömlő. Az viszonylag rövid idő alatt tud elég nagy vizet csinálni.

Meg egyszer akkora habot sikerült az öregeknek előállítaniuk, hogy az ütinél még folyt a víz. Pedig az nem volt közel. (Aki ismeri szfváron a Nagysanyit, az új épület és az üti helyét az meg tudja saccolni.)

 16. Rókakígyó — 2009-12-18 19:12 

Nálunk is volt, de mi nem engedtük utána. A kopaszok szerettek minket:)

Viszont emlékezetes az a téli elfoglaltság, hogy az öregek a körlet hosszában fejszéket dobáltak a szemközti szekrényekbe. 88 volt.

 17. lutria — 2009-12-18 19:12 

Iyennel nálunk(92′ Börgönd) is próbálkozott egy unatkozó öreg katona de Ultrából már nem állt rendelkezésre korlátlan mennyiség,nagy nehezen talált egy fél zacskóval amit egy 25 méteres folyosón és 6 szobán kellett beosztania úgyhogy jobb hijján csak egy vödör vizet tudott felrugni:).Annyira kevés(drága?)volt a tisztítószer hogy amikor az egész laktanyában takaritás volt elrendelve az ellátós tiszt(már nem tudom mi volt a titulusa)saját kezűleg szórta ki az ultrát de mintha a fogát húzták volna.

 18. Super 64 — 2009-12-18 21:15 

Egyszer nálunk is készült valaki ilyen hülyeségre, de az írnok – a szoba egyik lakója – egy szerény „Khmm, khmm…”-el elvette tőle a kedvét.
Onnantól kezdve hiába ért derékig a víz és a hab a zászlóaljnál, a mi körletünk mindig csontszáraz volt…

 19. franta — 2009-12-19 11:42 

Ez nem ide tartozik, de a 70-es évek elején – úgymond – huligánok megcsinálták azt, hogy a Gelérthegyen a vízesésbe beleöntöttek vagy egy mázsa ultrát, aztán az egész kihabzott az Erzsébet-hídig.

 20. hungaryhonvéd — 2009-12-19 12:36 

Á, csináltak olyasmit nem is olyan régen, pár éve. Akkor szimplán mosóport vagy valamilyen más habképző anyagot juttattak a vízbe.

A szekrény-rend miatt nem mondtak semmi különöset. Vigyorgott ott mindenki. Az ellenőrzést elvittem.
Ez asszem felülmúlt mindent amit sorossal kapcsolatban akkoriban még elképzeltek; betette a Galaxis kapuját…
Ráadásul -de ezt már írtam-, jutalmazással szereltem le.

De volt, amikor a ‘tudja’… kezdetű is elhangzott, elég magas szinten.

Eligazításon /kihallgatáson, amikor az alakuló téren fölsorakoztak a 24 órás őr- és ügyeleti szolgálatok, akkor az őr kötelmeit kérdezgetve randomban folytatni kellett a megkezdett mantrát, vagy egyeb kíváncsi kérdésekre válaszolni, jelentkezni.
Nah ez eccer nem sikerült maradéktalanul. Kissé elbambultam, asszem a ködös alakulótér, a deres fenyők, vagy valami elragadta képzeletemet…
ÜTI: (vmilyen főtiszt) – Ön honvéd (vagy akárhányas felállított őr) folytassa!
Én: (hö?) – Jelentem elkalandoztam!
ÜTI: (kicsit morcosan) – Na tudja hol kalandozzon, a kalandvárban, ottan!
Én: (eh)
ÜTI: továbblép a már felriadt / felébredt, hüledező, immár élesre csiszolt emlékezetű, összpontosító állomány következő tagjához.

Asszem azon a szolin -talán az első időben lehetett-, pihenő időkben a folyosón ültem, és az őr kötelmeit gyűrtem magamba…

 21. sóskatáska — 2009-12-20 17:12 

nálunk kopaszkorban hetente egyszer biztos volt beöntés megfejelve a vödör felrúgással, felrugás minden nap volt.
fasza dolog volt még a keverőtárcsás mosógépbe két csomag ultra és a felöntött folyosón bekapcsolni, ez volt az „esik a hó” amikor leért a cementlapra akkor seprüvel fel lett verve mint a tejszinhab.

 22. Rókakígyó — 2009-12-20 19:34 

Ja, volt még egy aranyos dolog, de abból szerencsére a táposok kimaradtak, mert valami miatt tápos sose lett sofőr. Télleg: Táposkollégák! Volt valaki közületek sofőr?

No a lényeg. Volt egy öreg sofőr, akit mindenkit utált, mert a magassága nem ütötte a 160-at, de agya volt neki az alacsony végzettsége ellenére és spec szívatásokat talált ki elsősorban a kopasz sofőrök részére. Egyszer nem tetszett neki a telephelyen valami és a sofőröknek benyomta a nemtommilyen hcl-t képző anyagot a wc-ébe, ahová behajtotta az áldozattokat is gázálorcában és ott takarítgattak egész este, a többiek meg anyáztak, mert a wc-t addig nem lehetett használni. Aztán a saját leszerelése előtt meg akarta szívatni még egy ultrázással a fiatalokat (bennünket), de az üti épp fellátogatott a szintre: akkoriban már nem fordultak el ultrázást látva és 2 hét fogdát kapott, amit mikor már minden hasonkorú leszerelt még meg is toldott 2 hét szolgálattal, amit nem nagyon tudott élvezni mivel senki nem szívlelte nagyon.

 23. Baribál — 2009-12-21 10:57 

Nekem ez szerencsére kimaradt.Nem mertek beönteni, mert az újonc szint az első emeleten volt, és valami oknál fogva a lépcső felé lejtett az egész:) Alattunk meg a csókos alegység volt, egy baromira rosszindulatú parancsnokkal (kiképző után persze ő lett a század pk-m).

 24. labi — 2009-12-21 15:05 

Mifelénk 92-93-ban nem rendeztek ilyen bulikat, úgyhogy amgunknak rendeztük meg a „disznóvágást” és jó mgasra is vertük a habot ha már lúd legyen kövér alapon. :)
Mentségünkre szolgáljon, hogy akkor éppen k.vára unatkoztunk. :)

 25. hungaryhonvéd — 2009-12-21 20:17 

@Baribál:

Erre hallottam azt, hogy a laticerekből gátat építettek, és feltöltötték a századszintet… UB?

 26. hungaryhonvéd — 2009-12-21 20:18 

bocs, UL v milstory… =)

 27. eMM2 — 2009-12-25 22:46 

Ez nálunk se volt divat.De felettünk a harckocsizókál még feljebb az őröknél annál inkább.És mert mi voltunk a földszinten megesett hogy a vizesblokkban a lefolyókból tört fel a hab.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.