108. – A póruljárás tipikus esete

A katona (na meg olykor a civil is) néha meg van győződve arról, hogy orbitális nagy ötlete támadt, amihez csak az archimédeszi heuréka, esetleg a newtoni gravitációelmélet születése fogható. Aztán persze jön az isteni igazságszolgáltatás (nevezhetjük torkosborz-effektusnak is), ahogyan azt Proletair mai visszaemlékezésében is látni fogjuk.

Valamikor 1998 telén a szolnoki felderítőknél azt találták ki, hogy az 1. század (következő lövészettel egybekötött) 3 napos gyakorlata ne Egerbakta környékén legyen, mert azt már térkép nélkül ismerte minden felderítő, hanem a hajdúhadházi lőtér környékén.

Na, minden felderítő csoport megkapta a térképet, rajta a kirakási ponttal, ami Vámospércstől  észak-keletre volt. A lőtér – mint cél – nem volt nagyon messze légvonalban, de a fagyott tetejű hó miatt nem lett volna könnyű a menet. Ráadásul egy ellenőrző ponton is meg kellett jelenni, ami Debrecen és Vámospércs között volt, Martinka határában. Nem sok kedvünk volt gyalogolni a setétben, így valaki megjegyezte, hogy a szentannapusztai vasúti megállónál vonatra kellene szállni, aztán Debrecen-Kondorosnál le, onnan séta az ellenőrző pontig, aztán  Csapókertnél vonatra fel, és Hajdúhadháznál le.

A terv zseniális volt, de ha lebukunk, akkor gyalogolhatunk Lentiig… A lényeg az volt, hogy kipihenten érkezzünk a másnap reggeli lövészetre.

A kirakás már esti alkonyatban történt. A kirakás GAZ-66 típusú 4×4-es kerékképletű „helikopterből” történt a hóval borított szántóföldön. A dobási sebesség kb 5-7 km/h volt. Genya dolog volt, mert én géppuskás voltam, és a PKM súlyához jött még a menetfelszerelés, amiben volt ugye hálózsák is. Ez nehezebb volt, mint a géppuska. Lett is belőle perecelés, de sérülés szerencsére nem. Irány a megálló.

Itt derült ki, hogy még három felderítő csoport jutott hozzánk hasonló elhatározásra. Ez 32 fehér álcaruhás, állig felfegyverkezett „rohamosztagost” jelentett. És jött a vonat. A kaller nem kapott szikrát, de azért jegyet vettünk, szigorúan 90%-ost. Kondorosnál leszálltunk, irány az ellenőrző pont. Nos, itt egy kicsit imitálni kellett a fáradtságot, nehogy gyanút fogjanak az előljárók. Aztán (immáron tök sötétben) célba vettük Debrecent.

Libasorban haladtunk egy eléggé elhagyatott műúton, amikor megállt mellettünk egy fehér Skoda, és kipattant belőle egy debreceni lövész főtörzs (abból a vörös fejű fajtából), és csípőre tett kézzel, elég pökhendien kérdezte, hogy mi kik vagyunk és hová, hová? Mondtuk: szolnoki felderítők, és megyünk Hadházra. Eléggé elcsendesedett, de azért megjegyezte, hogy az irány rossz, mert Debrecen felé megyünk, ellenben Hadház 90 fokkal jobbra van. Tudjuk, válaszoltuk, és elküldtük Isten hírével.

Pár perc múlva már egy rendőrautó állt meg mellettünk. Ők rutinosak voltak, nem szálltak ki, de a kérdések azonosak voltak. A válaszok is. De ugye nem akarunk ÍGY bemenni Debrecenbe? – kérdezte a járőr, miközben a zseblámpával sokáig nézegette a géppuskámat. Áááá, dehogyis…

Persze hogy bementünk. Sok időnk volt a vonatig, nem akartunk dideregni, így egy városszéli kocsmába bekéredzkedtünk. Az egészben az volt a döbbenetes, hogy a bent ülő törzsvendégek fel sem néztek, olyan volt, mintha minden napos lenne, hogy a krimóba felfegyverzett álcaruhás ejtőernyősök járnak sörözni. Kicsit söröztünk, kicsit biliárdoztunk, nagyon kikaptam, hiába, nekem a darts jobban megy. Lassan elindultunk; ügyesen bekommandóztunk az állomásra, ott vettünk szépen jegyet, és már meg sem lepődtünk az újra feltűnt 3 másik felderítő csoporton…

A vonat beállt, tipikus kupés vagonok, szűk ajtók, alig bírtunk beszállni. A kaller jó fej volt; aszonta, hogy leszállásnál a utolsó „gépelhagyó” majd szóljon, nehogy hamarabb indítsa a szerelvényt. Hadháznál sikerült a desszant, irány a váróterem. A csoportpéká megbeszélte az állomásfőnökkel, hogy aludhatunk a váróban, csak ne szemeteljünk.

Ó, volt nagy öröm; kint mínusz sok fok van, mi meg szárazon, melegben aludhatunk, meg nem buktunk, havaj, szánsájn (vagyis múnlájt). Polifoam a földre, hálózsák, jóéjt cigi, aztán szunya.

Csakhogy ez a vasútvonal a Budapest-Záhony fővonal, és bár éjjel személyvonatok nem járnak, tehervonatból viszont az összes ilyenkor mozog, nagy sebességgel. Negyedóránként. Hát nem a hidegtől, hanem a mesterséges, vonat keltette földrengéstől kocogott a fogunk.

Másnap reggel igen enerváltan, begyógyult, táskás szemekkel, tökéletesen kialvatlanul jelentkeztünk a lövészetre… Ember tervez, a vasút végez.

44 hozzászólás

 1. Szalacsi_Dezső — 2009-12-21 09:06 

És így le sem buktatok a sok pihi miatt.
Nahát ezt egy dzsonrambo nem tette vvolna meg. Ő bizony végig trappolta volna az éjszakát és még csak nem is lihegett volna. :-)

Off: Mi odabent a „lagtanyában” csináltunk fotókat magunkról amint Rambónak vagyunk öltözve a Dragunovval. Egy fémkukába álltunk bele.
Nagyon vicces képek lettek (volna). Csak egy vadbarom ellopta a fényképezőt, amit azóta se láttunk. :-((

 2. tiboru — 2009-12-21 09:11 

@Szalacsi Dezső:

A katonai elhárítás embere megint a topon volt; nem engedhette, hogy olyan érzékeny titkok, mint a katonai fémkukát ábrázoló fotó nyilvánosságra kerüljön.

 3. proletair — 2009-12-21 09:16 

@Szalacsi Dezső:
Azért azok, akik nem melegben éjszakáztak, azok nagyobbat szívtak… Az ilyen „alternatív menetek” amúgy általánosak voltak, csak inkább közúton, teherautóstoppal. Ez a vonatos azért elég merész volt.

 4. Adani — 2009-12-21 09:26 

@proletair:

Azért az tipikus, h többen is rájöttek erre.

Egyik szegedi ismerős mesélt olyasmit ,h mikor középiskolába járt a tesitanár rendszeresen zavarta őket ki az utcára, h fussák le az útvonalat a belvárosban egy nagy kört leírva a suli körül. Mondta, h ha ő le tudja futni nekik is le kell. De a diákok meg lusták voltak ezért felszálltak a trolira mentek 1-2 megállót és le, így jelentősen lerövidült az út. aztán persze fáradtságot imitáltak ők is. :)
Viszont egyszer találkoztak a trolin a tesitanárral. :) Megegyeztek abban, h egyikük sem látott semmit.

 5. proletair — 2009-12-21 09:29 

@Adani:
:)
Nálunk a lebukás nem járt volna ilyen enyhe következményekkel.:)

 6. Adani — 2009-12-21 09:31 

@proletair:

De ha a főnökök ( felettesek) is ott lettek volna akkor ők is biztosan kapnak lehet ,h nem olyan súlyos büntit mint ti, de vmit biztosan. Nem lehet, h inkább azt mondták volna, h maguk nem láttak minket, mi se láttunk semmit.

 7. proletair — 2009-12-21 09:41 

@Adani:
Az ilyen gyakorlatokhoz hozzá tartozott, hogy ha lehetett, ellenőrizték az állományt. Ezért volt itt is beiktatva a Martinkai ellenőrző pont. Eger környékén meg a műúton járőröztek UAZ-al, és azt figyelték, hogy gyalogolnak e az úton felderítők. Ugyanis harcászkodva az ilyen műutakat elvileg messze el kellett kerülni, mert ugye „ellenséges” területen voltunk. Tehát az útvonal általában a dzsindzsában, szántóföldön, erdőszélen, patakmederben ment.

 8. proletair — 2009-12-21 09:42 

@Adani:
Inkább az lehetett, hogy a fejesek sem hitték, hogy a felderítők ennyire pimasz módon fognak lazsálni.

 9. Öngerjesztő Erg — 2009-12-21 11:06 

@proletair:
Szerintem nem lazsáltatok, hanem ügyesen kihasználtátok az ellenséges hátországban található erőforrásokat. :)

 10. 68nyara — 2009-12-21 11:44 

A katona ahol tud egyszerűsít.

 11. 68nyara — 2009-12-21 11:46 

@Adani: Mondjuk az érdekes esemény lett volna, ha a szolnoki felderítők a testnevelési tiszttel futnak össze a vonaton. De ebbe inkább nem gondolok bele, mert túl véres így kora délben. :-)

 12. Szalacsi_Dezső — 2009-12-21 12:35 

@68nyara: „Mondjuk az érdekes esemény lett volna, ha a szolnoki felderítők a testnevelési tiszttel futnak össze a vonaton”
Kellett egy kis idő míg leesett. :-D

 13. Szalacsi_Dezső — 2009-12-21 12:38 

@proletair:
Na ezé’ zárja be a kisebb vonalakat a MÁV.
Mer’ csak akkó’ van kihasználcság, ha felderítési gyakorlat van.
Az meg mostanság kevíske van!
:-)

 14. proletair — 2009-12-21 12:44 

@68nyara:
Asszem akkor még most is menetelnénk valahol a Ferenc-József föld egy kietlen csücske felé:)
@Szalacsi Dezső:
Hát az igaz, hogy Szentannapusztán rajtunk kívül senki sem szállt fel

 15. Baribál — 2009-12-21 13:30 

Jó poszt volt, vigyorogtam is rendesen:)
Bár a zsaruk reakciója fura. Anno ’96-ban Pomáz környékén tüntek fel Bólyais legények gyakorlóban, AK-val. Szintén „túrázni” voltak. A helybeli serif megállította a szakaszt, és addig nem engedte tovább őket, amíg nem igazolták vissza, neki fentről, hogy valóban azok, akiknek mondják magukat.

 16. 68nyara — 2009-12-21 14:14 

@proletair: Igaz is a Ferenc-József föld esetében akár igényt is tarthatnánk a területre, elvégre az KuK felfedezés volt. -60-nál csak ritkán van hidegebb. :-)

 17. proletair — 2009-12-21 14:27 

@Baribál:
Hát igen. Bár mit tehettek volna ketten. Nekik volt két PA-63 pisztolyuk, a mi arzenálunk: 1 SzVD, 1 PKM, 1 RPG, 1 AK-63F, és 4 AK-63D…
:)

 18. Szalacsi_Dezső — 2009-12-21 14:49 

@proletair: És ha ezekben nincs is lőszer, akkor is halásoabbak, mint a rendőrök „alamínium” pisztolya.

 19. Szalacsi_Dezső — 2009-12-21 14:50 

halásoabbak=halálosabbak

 20. Vajmaci — 2009-12-21 15:10 

„Hív a vasút, vár a MÁV!”

:-)
Nemhagyhattamki..:D:D

 21. hungaryhonvéd — 2009-12-21 20:36 

Jó buli lehetett ez! =)
Egészen az állomáson héderezésig…

@Vajmaci:

Az biztos, hogy vár: hol a nyílt pályán, hol az állomás előtt, hol az állomáson…
MÁV:
– Mér’ Állunk Vazze’
– Mindig Áll a Virslim

Hát nekem inkább a fejem durran el ilyenkor. Egy kis vonatrablást ma bejátszottam volna…

 22. Adani — 2009-12-21 21:26 

@hungaryhonvéd:

Mindig Állni és Várni
Megint Állunk Vazze ( ilyen blog is van a MÁV-al foglalkozik)
Megint Átmentünk Valakin ( van egy ilyen pólóm)

 23. PicUr2 — 2009-12-22 10:40 

Mi annó a Bolyairól Csobánkát és környékét szálltuk meg nem egy alkalommal. Egy tájékozódási menet alkalmával valahol Pilisborosjenő környékén egyszer csak lefékezett kis 4 fős csoportunk mellett egy zárt VW transzporter, sofőr kihajol, hogy szálljunk be hátulra. Először nem érjük a dolgot, de nyílik az ajtó, és 8 szakasztársunk bent vigyorog, hogy megyünk ablakot pakolni, utána meg ingyenfuvar… Hát nem tiltakoztunk. A végállomástól kb 500 méterre raktak ki minket, a gyakorlatot vezető ales pedig nagyon elégedett volt a teljesítménnyel, mindenki bőven szintidőn belül teljesített… :D

 24. proletair — 2009-12-22 10:54 

@PicUr2:
Csobánkán nekünk a sziklamászást kellett sokat gyakorolni, és volt néhány harcászati foglalkozás is, na majd rittyentek belőle egy posztot.
Az ilyen kisbuszos fuvarok a Mátrában elég általánosak voltak:) Hiába, az ilyen kummantás genetikailag kódolt minden katonában:)

 25. Szalacsi_Dezső — 2009-12-22 11:28 

@proletair: „Hiába, az ilyen kummantás genetikailag kódolt minden katonában:)”
Kivéve Gjon Rambót, meg Csák Norrissztot. És Sztíven Szegált (hogy a mesterről ne feledkezzek meg)

 26. Adani — 2009-12-22 11:35 

@Szalacsi Dezső:

Chuck Norris és Rambo még a vonatot is elhúzta volna egymaga ha arról van szó. Rajta a kummantó katonákkal. :)

Sőt a végtelenig is elszámol ha kell. 2x is.

 27. PicUr2 — 2009-12-22 12:00 

@proletair:
Hát sziklát is másztunk, de ott nem volt jellemző a lógás. Aztán gondoltam ez nem illik annyira bele a képbe… Volt pár tériszonyos emberke, akiknek nem ezek a napok jelentették életük csúcspontját. Majd ha lesz mese, jön hozzá komment. :)

 28. proletair — 2009-12-22 12:14 

@Szalacsi Dezső:
Jaj, hát az általad említett kommanciós diverzáns veteránok is a munka könnyebbik végét fogták meg. Csak lőttek mint a berber. De tárazni, meg hevederezni, sőt urambocsá fegyvert takarítani senki sem látta őket. Szóval lógós volt mind a három. Chuck még a borotvát sem ismerte, Steven haja mint egy kivénhedt rockeré, Rambo meg még futni is alig tudott. Igaz nem is volt rá szüksége:)

 29. proletair — 2009-12-22 12:16 

@PicUr2:
már fogalmazom:)

 30. 68nyara — 2009-12-22 13:37 

Az első western filmek óta tudjuk, hogy a lőfegyverek töltést nem igényelnek. Ezt még a gyerekek is tudják. :-)

 31. Szalacsi_Dezső — 2009-12-22 13:44 

@proletair: Hát ez valóban így van. Rambot max. kést élezni lehetett látni.:-D

 32. franta — 2009-12-22 13:53 

@Baribál: Ez egy tökös serif. Ilyen kéne minden településre, akkor lenne itt közbiztonság…
Az más kérdés, hogy a már többször emlegetett „szolnoki rém” mit csinált volna, ha a fiait egy „egyszerű zsaru”, horribike dictu egy civil csak úgy lekapcsol.

 33. proletair — 2009-12-22 14:03 

@franta:
olyan nem lehetett. egy szolnoki felderítő nem eshetett fogságba. de foglyot sem ejthetett:)
@Szalacsi Dezső:
ja. meg prímán íjjászkodik. Rambo szerintem csak az űrrepülővel nem boldogult volna. Ahhoz ő túl egyszerű teremtés volt:)

 34. franta — 2009-12-22 14:11 

Húha, Szolnok kapcsán jut eszembe. De ez talán off ebben a posztban, illetve senkit nem szeretnék megbántani, aki ott szolgált. (És esküt tett, de 1989-ben az eskü alól mindenki fel lett mentve, mert azt végülis kényszer alatt tette.)
Egy barátom ott szolgált, és azt mesélte (bocs, de ez már tutira nem hadititok, illetve nem a saját IP címemről írom ezt a kommentet (:::) , ti. az ördög nem alszik, de… Mondta a haverom, hogy járt köztük a szóbeszéd, hogyha kialakul a háború a NATO-val és lebasszák őket mondjuk Bajorországban, akkor az első dolguk az, hogy – durva -, kinyirják a tisztet, és feladják magukat az első egyenruhásnál, pl. egy postásbácsinál. Mert hogy a desszantos nem igazán hadifogoly, és a fasz sem akar meghalni a Szovjet Birodalom érdekében, kiváltképp akkor, ha amúgy az ellenségnek (NATO) drukkol. Nyilván egy Románia elleni háborúban más a helyzet.)
index.hu/belfold/1989/2009/12/21/ha_nincs_a_forradalom_haboruzunk_romaniaval/
Még egyszer bocs a tisztességes desszantosoktól, tisztelet és becsület Nektek, de tényleg volt ilyen?

 35. 68nyara — 2009-12-22 14:49 

@franta: Azt ki mondta, hogy a deszantos nem igazán hadifogoly?

 36. proletair — 2009-12-22 15:14 

@franta:
legenda

 37. 68nyara — 2009-12-22 15:23 

@franta: Ja, és ha ezek után netán a szovjetek nyertek volna, akkor hadbíróság, és kaput.

 38. Selkath - Nightwish rulez! — 2009-12-22 18:43 

@68nyara:
Nem olyan biztos az, a mennyiség nem feltétlenül minőségi is (darálás by NATO :)))…

 39. 68nyara — 2009-12-22 22:19 

@Selkath: írtam, hogy netán…:-)

 40. Szalacsi_Dezső — 2009-12-23 07:49 

@68nyara: netán, metán? :-D

 41. franta — 2009-12-23 10:41 

@68nyara: A barátom mondta. De lehet, hogy csak kamuztak a tisztek, vagy riogattak. Mindenesetre azért azt furcsának találtam, hogy így szájrul-szájra megy ez az info, hogy mit kell csinálni, és végüls is generációkon keresztül, több ezer ember közül egy sem szólta el magát (nem dobta föl a többit), mert azért ennél súlyosabb dolog nincs, mint hogy összeesküdnek – mert ez igencsak az – arra, hogy háború esetén kinyírják a felettest.

 42. Selkath - Nightwish rulez! — 2009-12-23 20:51 

@68nyara:
Bocsi, akkor semmi. Bár belegondolni is rossz, ha netán mégis nyernek.. :OOO
A románok már szívesen jöttek volna ’89-ben még több Erdélyt foglalni, szerencsére nem történt meg.

 43. Musaic (törölt) — 2010-01-04 23:01 

Legalább felderítettétek a vasutat. :)

 44. digitális küllő — 2010-01-11 01:18 

@68nyara: nálad az évszám a katonaidőt jelenti?, mert én akkor, és ott voltam szintén 1967-69 szolnok 3100

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.