119. – Rock You!

Mi, ezen blog szerzői és olvasói, mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a kultúra és a hadsereg mindig is kéz-a-kézben járt. Ezen alapigazság egyik tanúja és krónikása Garael, aki az egyenruha és a film- és zeneművészetek találkozásáról írja mai posztunkat.

1990-ben elsőéves voltam a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskolán – egy év múlva, már a demokratikus szelek hatására Bolyai János névre keresztelődött a nagybecsű intézmény -, ahol „kopasz” tiszti hallgatóként neveltetésünk nem sokban különbözött a sorkatonáéktól, ami persze tudatos pedagógiai „manőver” volt.

Talán csak elhelyezési körülményeink voltak jobbak, mint behívott társainké, de a századparancsnoki állományból páran tettek azért, hogy ne érezzük magunkat kivételezett helyzetben: „bevasalt” reggeli torna (volt, aki a magasfeszültségű szekrénybe bújt el a megpróbáltatások elől, aztán pár nap múlva megrökönyödve tapasztalta, hogy mennyire megfájdul reggelente a feje), 05.00 órai ébresztő, (jó reggelt elvtársak! – később bajtársak, majd urak megszólítás), kötelező tanulási idő (mekkorákat lehetett aludni a tanteremben…), a tanórák mellett kötelező alegységügyeletesi, napostiszti, őrszolgálat (járőrszolgálatba azért nem osztottak, mert nem akarták a tiszti tekintélyt lerombolni egy 165 centi magasságú mordizomadta járőrtárs jelenlétével)… és mindannyiunk réme, a százalék.

Gondolom, az idősebb férfiolvasók tudják, mi is volt ez: a hidegháborús, kétórás harckészültség hatásaként az állomány bizonyos százalékának mindig a főiskolán kellett tartózkodnia – egyébként sem szerettek minket kiengedni esténként -, igazából csak azért, hogy a sok fiatalember unalmában a tökeit vakarássza.

No, ilyenkor jöttek elő aztán a maratoni videóvetítések a KISZ, izé, az ifjúsági klubban, zártláncú előadások keretében – vagyis egy központi stúdióból vetítették a filmeket, nehogy valamiféle erkölcsromboló szeméttel mételyeződjön meg a jövendő tiszti állomány hazafias lelke. Ez persze a sok egyéb intézkedéshez hasonlóan csak látszateredményeket produkálhatott: a stúdiós katonát elég volt egy üveg sörrel lekenyerezni, hogy olyan kazettát vetítsen le, amilyet adtunk neki: a hétvégi ellenőrzés annyira lanyha volt, hogy az ügyeletes tiszt még arra sem vette általában a fáradságot, hogy leellenőrizze, mi is megy a zártláncún.

Hát gondolom, a kedves olvasónak is lehet némi elképzelése, hogy egy csapat húsz év körüli fiatalember, már két hete a suli falai közé zárva, mit is nézhetett általában: emlékszem, egyik hétvégén nem volt kéznél pornó, így a Csacsacsa c. magyar film híres puncivillantós részét vágattuk ki a stúdióssal, aki egyfajta végtelenített, 20 perces filmet készített az egyébként kb. öt másodperces jelenet újra-és újrajátszásával.

No, de persze nem lehetett állandóa a néniket bámulni: addigra már a Sky Chanell ( azt hiszem, ez volt a neve), és az MTV klipjei által megismerhettük a nyugati zenebirodalom oszlopos tagjait, így gyakorta többedszerre másolt klip-összeállításokat bámultunk a rozzant színes TV képernyőjén.

Egyik társunk, már harmadéves, tapasztalt legény, egy metálzenekar gitárosából avanzsált tiszti hallgatóvá – a vizsgáló bizottság nézett is, mikor a felvételin megjelent a bőrdzsekijében, vállig érő hajjal, kopogós veszkóban – , a kultúrtiszt aztán hiába is próbálta a fősuli zenekarába beprotezsálni a srácot, az csak nem akarta a régi, klasszikus katonadalokat és orosz indulókat játszani. Emlékszem, személyesen ismerte az Ossian zenekar tagjait, és tökéletesen tisztában volt az akkori magyar heavy metal élet „rejtelmeivel”.

Nos, nemhiába szocializálódott  rockon, az egyik klipvetítés alkalmával – azt hiszem, éppen a Guns N’ Roses Terminátoros videója ment -, nem bírt magával, és önjelölt Slash-ként felugrott az asztalra, kezébe véve egy felmosófát, mely a gitár szerepét hivatott eljátszani, majd bőszen pengetve a semmit, eljátszotta a gitár-formagyakorlatok összes variációját és permutációját.

Annyira belefeledkeztünk a produkcióba – ráadásul az alegység-ügyeletes is azt nézte -, hogy nem észleltük a valószínűleg unalmában már mást tenni nem tudó ügyeletes tiszt ellenőrző körútját: a százados ráadásul nem zavarta meg az előadást, csöndesen megállt a klub ajtajában, és érdeklődve szemlélte a srác performanszát. A szám véget ért, a belső mozi lepergett a rocker szeme előtt, hogy aztán a rémülettől tágra nyitottan kapja a retinára az ellenőrző elöljáró képét, aki lassan, artikuláltan, a légy sz…-át is hallani engedő csöndben így szólalt meg:

– Rosszul fogja le az akkordokat, Tóth bajtárs, aminek következményei lesznek.

Mondanom sem kell, hogy a kultúrtiszt volt az ÜTI, aki megragadván az alkalmat, tisztességes cserét felajánlva – nem fenyítteti meg az egész bagázst, ha a srác beáll a fősuli zenekarba – pipálhatta ki a havi tervben a „kultúrára nevelés” feladatát.

A két héttel későbbi zenés rendezvényünkön pedig már „elvetélt” rockerünk gitározta a légierő induló „progresszív” fő szólamát – miközben minden bizonnyal Slash-re és a November Rain-re gondolt –, mi pedig először tapasztaltuk meg, hogy a bajtársiasság bizony néha áldozatokkal is jár.

 

28 hozzászólás

 1. vén betyár — 2010-01-22 08:43 

Ez igen! Igen jó a szöveg és igen jó a zene.

 2. Adani — 2010-01-22 09:18 

Ez nagyon jó történet volt, csendben süllyedtem bele a padlóba az asztal előtt ülve. :) Hiába akkor még nem volt Gitar Hero meg hasonló játékok maradt a felmosófa. :)

 3. hazitroll — 2010-01-22 12:24 

Metál az eszem! Egy kérdés csak, mi az a bevasalt reggeli torna?

 4. hungaryhonvéd — 2010-01-22 12:28 

Szóval ott bent is pusztulat (volt) az alapszolgálat…
Nálunk a hányingerig hallgatott valamelyik zenecsatorna és a Fashion TV szolgáltatta a vizuális háttérszórakozást… Alternatívaként maradt a szunya, evés, perszonális zene- ill. rádióhallgatás, olvasás.

@Adani:

Beony. Ő még nem is tudta akkor mekkora előadói stílust, irányzatot teremthetett volna itthon.

Ehhez az elengedhetetlen kellék:

1.bp.blogspot.com/_X1IWXuEbgXI/R_3fvzsCo-I/AAAAAAAAATs/u1Wiit1Co9A/s400/free+air+guitar.jpg

 5. hungaryhonvéd — 2010-01-22 12:30 

@kokas_:

Gondolom a kötelező. És -lévén katonai felsőoktatási intézmény- maximális teljesítési mutatóval.

 6. szögyi — 2010-01-22 13:37 

Én a szolnoki Killiánon voltam három félévig (fegyelmi okból távolítottak el), de a fentiek alapján tényleg nagyon különbözött a katonai meg a repülős főiskola. Ehhez képest a mi fősulink szanatórium volt, de voltak egyes elvetemültek, akiknek még ez is túl szigorúnak találtatott.

 7. Violette81 — 2010-01-22 16:54 

Jelentem 16 óra 55 perc van és Szalacsi Dezső ma még nem írt kommentet :). Kedves Dezső, remélem nem vagy beteg.

 8. Rókakígyó — 2010-01-22 18:22 

Nálunk is kemény volt a reggeli torna, de valéami rejtett ok miatt 5.30-kor volt ébresztő. Kopter korunkban kemény volt a kiképzés minde reggel, ráadásul lógni nem lehetett, mert ismerték a kb 14 db 1. időszakost.

 9. leha — 2010-01-22 18:26 

ezdeérdekes …
ugyanebben a műintézményben volt egy szobatársam, aki bedta az A4-est (ilyenkor még bent tartották, amíg a kötelező sorkatonia 1 év letelt), éppen zongorázott a tv szobában (saját bevallása szerint nem kapott zenei nevelést, de kotta nélkül nyomott olyan rockabillyt hogy beszartunk, meg azon kívül az 1492 zenéje volt még a repertoárján). szóval éppen bűvölte a pianínót, amikor bejött a főhangya és rögtön meg is kérdezte, hogy ha ez ilyen jól megy, miért nem jelentkezik katonazenésznek. mi meg elképzeltük … mert ugyan a srác gyúrt rendesen, de azért egy katonazenekarban leghátul egy faszi, aki gurtnival a nyakába kötve egy pianínót tol maga előtt …
.
az unatkozás a másik …
mi a Szakaszt és Az utolsó cserkészt néztük végtelenítve. a csekészből még ma is komplet darabokat tudok fejből

 10. Valerijov — 2010-01-22 19:37 

üdv
a héten elolvastam az összes posztot, lenne egy kérdésem: mi volt az a kilián próba? mert google barátomnál is csak olyanokat találtam, akik utalnak rá, de nem magyarázzák meg

 11. ZöPö_ — 2010-01-22 22:10 

@Valerijov: mielőtt KISZ-tag lehettél volna, úgynevezett Kil(l)ián-körbe kellett járni egy ideig, aminek a végén vizsga volt, na az volt a Kil(l)ián-próba. (Írták egy, írták két l-lel, vérmérséklet szerint. A névadó Kilián György amúgy eggyel jegyezte: hu.wikipedia.org/wiki/Kili%C3%A1n_Gy%C3%B6rgy_(katona) <- a link a záró zárójelig tart, félek tőle, hogy a kedves blogmotor le fogja vágni.)

 12. ZöPö_ — 2010-01-22 22:10 

@ZöPö (inda): nem vágta, lehet kattintani! :-)

 13. Szalacsi_Dezső — 2010-01-23 10:54 

@Violette81: Nem voltam gépközelben. Felvételiztünk a kisebbik gyerekkel. Nem katonai főiskolára. :-D
A poszthoz:
Volt osztálytársam is a Kiliánon kezdett, aztán az utolsó 2 évet Frunzéban nyomta le. Helikopter pilóta lett. Most meg nyugdíjas (42 évesen)

 14. Krux — 2010-01-23 11:51 

@Szalacsi Dezső: Képes voltál rendőripari szakközépbe íratni a gyereket? Hát apa az ilyen?

 15. Krux — 2010-01-23 11:55 

@Violette81: Amikor a kommentedet írtad, nagy valószínűséggel sietett az órád kb. egy percet…

 16. Selkath - Nightwish rulez! — 2010-01-23 12:07 

Hát igen, akkoriban volt igazán legendás a Guns. November Rain, You Could Be Mine, Civil War, Don’t Cry, stb., mekkora dalok már! :))) Most meg az a fonott parókás egomán fasz (Axl) lejáratja ezt a jobb sorsra érdemes nevet.

 17. Violette81 — 2010-01-23 12:23 

@Krux: Csak 2 másodpercet :).

 18. Szalacsi_Dezső — 2010-01-23 13:17 

@Krux: Most mé’? Szép hivatás az! :-)

 19. Valerijov — 2010-01-24 15:19 

@ZöPö (inda):
kapisgálom, úttörő még épphogy voltam, KISZ szele már nem érintett meg, hatodikos koromra rendszerváltás lett
ez a Kilián-próba szellemi, erőnléti vagy ideológiai megmérettetés volt? vagy ezek mixe?

 20. Valandil — 2010-01-25 09:40 

Úgy látom, ekkor még nem voltak a Bolyain csajok. Később biztos voltak, mert haverokkal stíröltük őket (meg kell mondanom, azoknak a csajoknak igazán szép fenekük volt, sajnálom, hogy nem akkor jártam oda, hanem sokkal-sokkal korábban).

 21. Krux — 2010-01-25 10:02 

@Szalacsi Dezső: Fráter?

 22. Boogie66 — 2010-01-25 10:27 

@Valerijov: Ideológiai és szellemi. De lazult a rendszer, ’84-ben már csak annyi volt, hogy alá kellett írni a papírokat, hogy voltunk rajta. De mondjuk nem idológiai okok miatt lépett be az ember, hanem azért mert jó buli volt – kirándulások rendezvények, jó társaság és persze mindez a KISZ pénzén (legalább is ezzel nyugtatgatom magam). Szóval ezért volt érdemes menni. Ha cserkészeknek hívták volna ugyan azt a társaságot én akkor is mentem volna.

 23. Szalacsi_Dezső — 2010-01-25 12:53 

@Krux: Herman

 24. vén betyár — 2010-01-25 14:10 

@Boogie66: l968-ban a KISZ-hez még nem sok köze volt.KHT /Kilián Hadi Torna/ néven 5om-es úszást, 2500 m futást, rohampályát és némi elméleti /ideológiai/ teljesítményt és fokozattól /arany, ezüst, bronz/ függően 1o, 7 vagy 5 nap jutalomszabit jelentett, mégsem volt valami népszerű.Alegység és helyőrség szinteken szervezték, rendezték, alkalmat adott más laktanyák baráti látogatására /is/.

 25. Szalacsi_Dezső — 2010-01-25 15:02 

@vén betyár: Kilián próbán nem voltam, de az április 4-i felszabadulási váltóban mindig szerepelnem kellett. Hát, mit mondjak, sose nyertünk, pedig csak 200 méter kellett fejenként futni és hát fiatalok voltunk (16-17). Csak nehéz úgy futni, hogy közben egy komplett osztály röhögtet mindenféle válogatott ökörséggel.

 26. Szekuriti Blogger. — 2010-01-26 02:10 

A November Rain az egyik legjobb zene, nálam abszolút top10-es.

 27. Valerijov — 2010-01-26 07:55 

Köszönöm a tájékoztatást.

 28. Elektrolakatos — 2010-12-04 00:34 

akinek része volt a Bolyai lebontásában,annak 243fccqwdv qfqqcfeqwfcr23 !:S

Jó pár makettversenyen, valamint telephelylátogatáson voltam ott

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.