121. – Vadhús

Ha nem vagyunk elég körültekintőek (meg akkor is, ha azok vagyunk) bármelyikünkkel előfordulhat, hogy autózás közben finomságot gázolunk: nyulat, őzet, sündisznót… Azt hiszem, jól emlékszem, hogy ilyenkor a vadat elméletileg le kell adni a területileg illetékes vadásztársaságnak, máskülönben lopásnak minősül. Mai posztunkban látni fogjuk, hogy Vérnűsző Barom körültekintőbben vezet, mint akármelyikünk.

Amikor épp nem telephelyügyeletesként tengettem életem (ide 30 km-re és 300 évre), akkor mindenféle nemszeretem sofőri feladatot bírtam kapni, persze lehetőleg a kötelező pihenőidő kiadása nélkül, de néha korábban leváltva, hogy elugorhassak a színjégen Taszárra, vagy a Mátrába, jó messzire, vagy csak a szemetet vigyem már ki platós ZIL-lel, mert a billencsnek dolga van.

Na, kivételesen Barkassal kanyarogtam erre-arra, és visszafelé valahogy egy földútra tévedtünk, aminek okát fedje a feledés homálya, én se emlékszem rá, erre akárkinek, akármire megesküszöm, és egyébként se érdekes, ugye…

Idővel persze kivergődtünk a tévelygésből, már-már eljutottunk a rendes, "hazavezető" aszfaltútra, amikor ménkűnagy bégetéssel közlekedő, baromi nagy birkanyájba keveredtünk. Innentől aztán se előre, se hátra, lehetett megvárni, amíg a bürgék kegyeskednek eltakarodni az útról.

Nekik persze nem sietős, kíváncsiak is a ritkán látott akadályra, tulképp nekünk se annyira, nyújtózkodni meg remekül lehet a kocsi mellett, kocsit körbejárni, hátrabaktatni, érdeklődőbb birkát kocsi alól odébbterelni nem feltűnő ilyenkor, a hátsó ajtó résnyire nyitása, azon a gumiszerelő vas (az a rendes, jófogású, hosszú, a kajlasággal a végén) kiadása meg nem tart semmeddig, a birka meg hát kíváncsi, odajön, és mire nyikkanhatna, már vissza is csukódott az a kis ajtó, elnyelve bürgét, vasat egyaránt, de még kiadva kis páleszt, amivel meg lehetett kínálni a lassacskán előbotorkáló juhászt, pár baráti szót váltva vele, ahogy ez vidéken potenciális ismerősök között dukál.

A szakácsok kicsit vakarták a fejüket, hogy választhattam volna ifjabb birkát is, a vasat se kellett volna olyan svunggal használni, mert így dobhatják ki a feje maradékát (miért, mi a fenét akartak volna kezdeni egy birkafejjel?), majd birkácska pihent másnapig az ekkor felavatott M-zárolt hűtőkocsiban, és másnapra nyoma se nagyon maradt (pörköltté, töltött bordává, meg valami gulyásszerű levessé alakult szegény jószág), leszámítva pár büfit, és cinkos összenézést.
Olyan precízen, korrektül és fegyelmezetten talán soha egy szolgálatátadás, egyéb hivatalos tevékenység nem zajlott le a laktanyában, mint aznap, amikor estefelé a konyhát felváltva, kis csoportokban, tulképp egyfajta rajfoglalkozásszerűen keresték fel a katonák.

Talán csak vagy egy hónapra rá, az egyik korábbi kommentben már leírt, őrségből lőtt vaddisznó hasonló jellegű feldolgozása idején. Az meg már rutinból ment.

38 hozzászólás

 1. kvarcman — 2010-01-27 08:23 

jobban megy a szolgálat, ha tele a poci :)

 2. vén betyár — 2010-01-27 09:21 

Végre kiderült, hogy honnan a „Vérnüsző” jelző.
Jó kis történet.Mi meg örültünk ha rakodás közben tudtunk egy mélyhűtött libátlopni.Azt is elégettük a kazánházban.

 3. Boogie66 — 2010-01-27 10:11 

Én a Vasvári Pál laktanyában voltam katona. Na ott hírhedten rossz volt az ennivaló. Egyszer elmentünk Velencére az egyik HÁP-hoz tanulmányi kirándulásként (jó volt, lehettet aludni a buszban). Na ott volt egy kis kontraszt – a KISZ titkár minden héten megkérdezte, hogy egy listáról(gondolom a heti ellátmány) ki mit szeretne enni és ami a legtöbb szavazatot kapta, azt főzték – kis HÁP volt 50-60 fő, ha jól emlékszem. Ezzel szemben mi meg ettük a 10 éves töltött káposztát (mármint a szavatossági idő lejárta után 10 éves). Komolyan gondolkoztam hogy lehetne feljelenteni a ANTSz-nél a laktanyát annyira koszos volt a konyha és rossz volt a kaja.

 4. Szekuriti Blogger. — 2010-01-27 10:36 

A legjobb az ilyen rabolt-hús :) Nálunk haverom apja favágásra menet talált rá a fél méteres sásos-füves területen döglő őzre, és fél órát ordítozott, mire a többiek előkerültek, addig meg ott birkózott az állattal, mert hiába volt a faszi 130 kg, azért az állat is küzdött rendesen :)

 5. proletair — 2010-01-27 10:58 

Egyszer egy gyakorlaton szép csendben egyes oszlopban haladt a század egy erdei úton, mikor is hátulról jött előre az infó, hogy …eltörött a lába! Nabasszus, valakinek eltört a lába. De nem. Az utolsó két legény egy hurokba szorult vadmalacot vett észre, és ennek volt eltörve a lába. A táborba érve (Egerbakta lőtér) a gulyáságyú be lett izzítva, (amit csak tömeges konzervmelegítésre és teafőzésre használtunk) egy osztag UAZ-zal Egerből fűszereket hozott, két kommandós böllér meg kizsigerelte a malacot. Hejj, de finom pörköltet vacsoráztunk:)

 6. tiboru — 2010-01-27 13:53 

@proletair:

Én egyszer egy ötnapos ifjúsági katonai előkészítő táborban jártam úgy (gimisek voltunk és egy határral arrébb ennek nagy hagyományai voltak a hetvenes évek második felében), hogy engedtünk az egyik srác unszolásának és vagy száz varjútojásból készítettünk magunknak (nyolcan voltunk a rajban) rántottát (tavaszfelé volt, tojásrakás idején).

Nem részletezném, de olyan szarul én azóta sem voltam, és olyan gyorsan embert szaladni még nem láttam, mint az ötletgazdát (miután mindent kihánytunk, amit lehetett).

 7. Szalacsi_Dezső — 2010-01-27 14:44 

@Szekuriti Blogger: Bizisten azt olvastam, hogy „döglött” őzre bukkant és azzal küzdött órákig.
A poszthoz: Hej én deszerettemvóna sofőr lenni. Mondtam is bevonuláskor amikor kérdezték, hogy kinek van hivatásos jogsija, hogy nekem van (tényleg vót), amikor megtudták, hogy tápos, akkor „mindég” visszazavartak a századszintre.

 8. Viktus — 2010-01-27 15:30 

„miért, mi a fenét akartak volna kezdeni egy birkafejjel?”

ejnye csurtus.blog.hu szintén kötelező darab íme ezt lehetett volna a fejével:

csurtus.blog.hu/2009/07/06/enni_albaniaban_a_barany :D:P

 9. NagyTeve — 2010-01-27 16:05 

@tiboru: hehe … azok a drága jó PTAP táborok :D Te merre voltál? 23-i felvonulást csináltál-e végig? :D

 10. proletair — 2010-01-27 16:14 

@tiboru:
Viszont abban az évben az ornitológusok vakargatták a fejüket, hogy mennyire megritkult a varjúállomány:)
Én úgy hallottam, hogy a varjú sülve vagy főve, egyre megy, ehetetlen. Ezek szerint már zigóta korában is:)

 11. csurtus — 2010-01-27 16:56 

@Viktus:

:-))) Köszönöm a népszerűsítést! :-)))

 12. tiboru — 2010-01-27 17:00 

@NagyTeve:

Hohó, a négy év gimi alatt voltam vagy hat helyen… és persze, háromszor volt felvonulás is abban a csodálatos kék egyenruhában, fénylő tekintettel, majd nagy sörözéssel utána :-)

 13. tiboru — 2010-01-27 17:01 

@proletair:

A hír nagymértékben igaz, ha felnőtt állatról van szó. Varjófiúkából ettem pörköltszerűséget, attól nem hánytam, de nem volt valami kiemelkedő gasztroélmény.

 14. Szalacsi_Dezső — 2010-01-27 17:32 

@tiboru: Sünbálót ettetek?
Nálunk Nyunyu kedvence az volt. Valahogy a sünből csinálták, nemtom kifordították vagy vmi.
És persze olyan fekete „csirkecombokat” se láttam azóta se, amilyet „nyunyuanyu” küldött be neki rendszeresen. Szerintünk varjú volt, de Nyunyu tagadta, hogy olyat ennének romáék. Azt mondta az nagyon szar.
Ezek szerint igaza volt.

 15. tiboru — 2010-01-27 18:52 

@Szalacsi Dezső:

Egyszer meghívtak egy igazi cigánypörköltre, de kikötöttem, hogy csak akkor megyek, ha sün is lesz. Sokáig tiltakoztak, de végül (egy hetet csúszott a meghívás, mert nem volt elég alapanyag) készítettek egy nagyon finom (és nagyon csípős) pörit, amire azt mondták, hogy sün volt.

Nem tudom, tényleg az volt-e, mert hiába kértem bizonyítékot (bőrt, tüskéket, bármit), nem mutattak (állítólag kidobták), de a csontok tényleg aprók voltak. Amúgy semmi különös, olyan íze volt, mint a nutriának.

 16. Nisoria — 2010-01-27 19:36 

@Boogie66: Az ÁNTSZ-nél hiába próbálkoztál volna! A hatósági jogkörét nem gyakorolhatta az akkori fegyveres erőknél. Azért írom, hogy „akkori”, mert egy 2004. évi alkotmány-módosítás óta ez a kategória már nem létezik. Nem esküszöm meg, de emlékezetem szerint a 2004. évi CIV. és a CV. tv. foglalkozott ezzel. Ha tévednék, magamat fogom kirúgni… :-)

 17. Nisoria — 2010-01-27 19:40 

@Szalacsi Dezső: Egy békési társunk nutriából készült kolbásszal kínálta végig a szakaszt. Semmi bajunk nem lett tőle, meg még ízlett is.

 18. Dmarci — 2010-01-27 21:11 

off: az a vicc megvan, hogy Amerikában az egyik nemzeti parkban a vadőr tetten ér egy embert, amint épp egy védett szirti sast sütöget. A vadőr elfogja és a bíró elé állítja a férfit. A bíróságon a férfi elmondja, hogy eltévedt az erdőben, három napja éhezett, nem volt más választása, muszáj volt valami élelemhez jutnia, ezért lőtte le, és ette meg a sast. A bíró felmenti a férfit, majd a tárgyalás után együtt mennek ki a bíróságról. A bíró megszólítja a férfit:
– Jómagam is szoktam vadászni, mindig is kíváncsi voltam rá; milyen íze van a szirti sasnak?
– semmi különös, hasonlít a kerecsensólyomra, de a jaguárt kóstolja meg egyszer, az valami mennyei.

 19. Boogie66 — 2010-01-27 21:16 

@Nisoria: Ja azt én is tudtam, de mikor a patkányt úgy kellett visszarugdosni a lefolyóba, a konyhakövön az ultrázás ellenére nem lehetett megállni, mert csúszott az ember az összefolyó felé és mikor ultráztak egy kicsi ment a pörköltbe is, na akkor eljátszottam a gondolattal… Idönként adtunk konyha ügyelet kiegészítést – onnan a tapasztalat.

 20. Szekuriti Blogger. — 2010-01-28 07:17 

@tiboru: Igazából nem olyan, mint a csirkének? Mert akármit főznek meg, az olyan mint a csirke. A filmekből tudjuk, hogy pl. a béka, a gyík, a földönkívüli lények, és persze a csirke is.

 21. 68nyara — 2010-01-28 09:30 

Vérnüsző kolléga egyébiránt jó ideje nem tette tiszteletét nálunk. Tudja valaki mi van vele?

 22. eMM2 — 2010-01-28 09:51 

@tiboru:
Ürge volt az.
Cígóéknál nagy hagyománya van az ürgeröntésnek azt ha összejön elég lesz belőle perkelt.Na annak is elég aprók a csontjai, és ezért nem mutattak tüskét mert az nincs neki.

 23. eMM2 — 2010-01-28 09:57 

@Szekuriti Blogger:
Naja tegnap ment a filmúzeumon a Csillagkapu ismétlés ott is ettek valami ki tudja mit, és tényleg csirke íze volt.
Meg a Discovery Channelen megy a túlélés törvényei c. sorozat ahol egy volt kommandós Ben Grils (vagy valami ilyesmi) megy mindenféle extrém helyekre túlélni.Na ő eszik meg kígyót,békát, teknőst, ilyeneket annak is csirke íze szokott lenni.
Kivéve amikor ilyen olyan kukacot,pondrót,dzsuvából előhalászott kagylót meg ilyesmiket eszik mert annak meg sz@r íze van..)
Sz@rízű csirke még nem vót.:d

 24. eMM2 — 2010-01-28 09:58 

@eMM2:
ürgeröntés=ürgeöntés:)

 25. falugazda — 2010-01-28 10:30 

@Viktus: A bürge fejét akkurátusan kettéfűrészelik, megtisztítják a nem oda való dolgoktól majd spárgával összekötve megy a pöribe. Voltam olyan évzáró, céges, zenés-eszméletvesztésen ahol komoly vita tárgya volt ki egye a fejet. Egy barinak ugye két fél feje van, azokra rohantak rá vagy hatan. A végén a főnök-kisfőnők páros lett a befutó.

 26. Viktus — 2010-01-28 11:42 

@falugazda:

Én nem lettem volna a fejért harcolók közt az 100% :D:P

 27. 68nyara — 2010-01-28 12:20 

@Viktus: A fejhús általában az egyik legjobb szokott lenni. Lásd disznó, marha, bárány, kecske. A szeme az egy más dolog, aki már járt belső mongóliában, az találkozhatott vele. (Ha nem szugerálod magadba, hogy ez most egy szem, akkor nem annyira szörnyű.)

 28. 68nyara — 2010-01-28 12:21 

@falugazda: Miből is gondolhattuk volna, hogy a két főnök lesz a befutó? :-)))

 29. vén betyár — 2010-01-28 12:37 

@68nyara: Elnézést, ez születési év vagy akkor voltál katona, rendőr,partizán?

 30. Viktus — 2010-01-28 12:41 

@68nyara:

Nálam a fej is bukta, nemhogy a szem :P

 31. eMM2 — 2010-01-28 15:14 

@68nyara:
Nekem a fej disnznóba se jött be sülten, kivéve kocsonyába na ott finom.Na de oda belerakjuk fülétfarkát orrát lábát stb.:)

 32. tiboru — 2010-01-28 15:42 

@eMM2:

Ürgét is ettem, ugyancsak romáknál, de annak mintha más íze lett volna… Ettől függetlenül lehet, hogy átvertek és mégsem sün volt.

 33. tiboru — 2010-01-28 15:45 

@Szekuriti Blogger:

Nem, nem csirkeszerű volt, az felismerném.

Ja, az ősszel Kubában ettem krokodilt és az is ízlett.

(Az az igazság, hogy nekem mindenféle hús ízlett eddig, egynémely halat kivéve)

 34. eMM2 — 2010-01-28 15:46 

@tiboru:
Hát akkor passz.Ja tuti hogy átvertek,biztos a szomszéd palotapincsijéből készült.Vagy összefogdosták a kóbor macskákat,az tartott egy hétig.:)

 35. vén betyár — 2010-01-28 15:51 

@eMM2: Hű, ez durva vót, habár úgy sejdítem, hogy Té már tán kutyát is kóstált barika helyett a hegyekben anno.

 36. vén betyár — 2010-01-28 16:02 

A 8o-as évek közepén a Natasában kenguru-pörköltet ettem.Finom volt, de a végén némi fenyegetések és busás borravaló hatására a pincér bevallotta, hogy a múlt héten engedélyezték a nyérc élelmezési felhasználhatóságát.A fejét én sem láttam, meg a farkát sem.

 37. eMM2 — 2010-01-28 22:59 

@vén betyár:
Biztos Ti is láttátok már a neten a cetlit ,miszerint:
Kóbor macskát 200Ft-ért veszek.
Ugyanitt finom fűszeres kolbász 500Ft/Kg-ért eladó.

 38. vén betyár — 2010-01-29 06:01 

@eMM2: kérem a címet!

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.