168. – Medvekaland

Vegyük csak sorra, milyen állatokkal találkozhat(ott) katonai szolgálata alatt egy átlagos, anyaországi honvéd: kutya, macska, patkány, különféle madarak, sündisznó, esetleg lapostetű… Egyik sem valami nagy kihívás, ugye?

Nos, egy határral arrébb azért másként mennek a dolgok. Dogoo egykori munkatársa egy életre szóló élményt szerzett, valahol a Kárpátok szent bércén.

Ismét egy másodkézből kapott katonatörténettel jelentkezem. A történet főszereplője Sanyi, egy erdélyi magyar srác. Talán 1987-ban szökött át a zöldhatáron Romániából. Pár évvel idősebb volt nálam, ott kapott munkát, ahol én is dolgoztam; az egyik ebédszünetben ő mesélte el ezt a kis történetet.

Románia hadseregét erősítette a ’80-as évek közepén. Nehezen indult a karrierje az ottani haderőben. Nem volt könnyű magyarnak lenni a román seregben; az alapkiképzésen úgy ahogy átszenvedte magát, ott szívatták őket, ahol csak tudták. A század – ahová került – sem volt egy leányálom, szinte csak románok voltak ott és talán még rosszabb lett a sora, mint előtte volt.

De rámosolygott a szerencse és átvezényelték egy másik szolgálati helyre. Itt már egészen emberiek voltak a körülmények, nagyobbrészt székely legények közé került és a tisztek nem nagyon merték őket piszkálgatni. Volt néhány heves nemzetiségi vita, ami kicsit elfajult. Pár betört orr, némi zúzódás, repülő székek az ebédlőben, késelés. De a csikkáztatás az megszűnt.

Öregkorára megint tovább helyezték. Nem lett rossz sora ezzel a cserével sem. Egy olyan önálló alegységhez (talán századhoz) került, amelynek  egyetlen feladata az volt, hogy valami tornyot kellett őrizniük állandóan, fenn a Kárpátokban.

Ez olyan módon volt megszervezve, hogy egyidőben három katona teljesített szolgálatot a torony melletti gerendaházban. Hetente váltották őket. Igazából semmi dolguk nem volt, ettek, ittak, gombásztak az erdőben, meg nagyokat aludtak. Kész szanatórium. Egy hétig senki nem foglalkozott velük, csak a falusi erdőkerülő járt fel hozzájuk egy héten kétszer-háromszor. Olyankor hozott egy kis pálinkát, kecskesajtot, kenyeret. Cserébe ők konzervet, gombát és más erdei gyümölcsöt adtak, no meg persze pénzt. A falu kb. 15 km-re volt tőlük, vagyis nem nagyon törődött velük senki. Napjában egyszer kellett betelefonálniuk a századhoz, de volt, mikor napokig rossz volt a telefon.

Gondolom, az erdőkerülő is jelentgetett róluk…

Az őrségváltás úgy zajlott, hogy a teherautó olyan egy kilométerre tudta megközelíteni a házikót, onnan mindent háton kellett felhordani. Mindig kísérte őket egy tiszt, aki szétnézett fent a toronynál, utána pedig visszament a leváltott katonákkal.

Így csendesen teltek a minden napjaik, mondhatni unalmasan. Soha semmi nem történt.

Ám egy szép tavaszi napon felpörögtek az események.

Délelőtt volt. Unottan eszegettek ketten a faház külső szobájában. Itt volt található az asztal a székekkel, kajásszekrény, kályha, telefon, fogas és a fegyverállvány, rajta a fegyverekkel. A belső szobában pedig az ágyak voltak. A szobaajtó sarkig tárva. A harmadik társuk kinn szerencsétlenkedett valamivel a fák között. Háttal ültek a bejárati ajtónak, ami csak úgy tessék-lássék volt behajtva.

Egyszer csak nyílik az ajtó. Ők hátra sem fordultak a zajra, azt hitték, hogy a harmadik baka jött be. A szuszogás és a morgás lett gyanús. Megfordulva egy jól megtermett mackó szemébe bámulhattak bele, egész közelről.
Ez az idilli pillanat azért elég hamar elillant; első ijedtségükben hipp-hopp beugrottak a belső hálószobába. Annyi idejük volt még, hogy maguk mögött berántották az ajtót és a fareteszt rátolták. A következő pillanatban már reccsent is a fa a nekizúduló szőrmók alatt: a maci barátkozni szeretett volna velük, de az ajtó kitartó volt.

Saját magukat ejtették csapdába, ugyanis másik kijárat nem volt. Minden odakint maradt, a másik helyiségben, többek között a telefon is. A medve meg lakberendezőnek képzelte magát és egy kicsit átalakította azt a helyiséget. Kitartó és alapos volt.

A srácok az ablakon akartak kimászni, de az olyan kicsire volt szabva, hogy azon talán egy 10 éves gyerek ha kifért volna. Azt viszont jól látták az ablakból, hogy a kint maradt haverjuk ész nélkül rohan lefele a hegyről; már jó messze járt. Eléggé halálra voltak ijedve. A medve nem tágított: szorgalmasan dolgozgatott kint, néha az ajtóval is megpróbálkozott. Hol kiment az épületből, hol újra bejött, de messzire nem távolodott el. Sanyi barátomék meg üldögéltek az ágyon és nem mertek kijönni. A medve szabályosan túszul ejtette őket. Ez így ment egész nap, sőt az éjszakát is ott töltötte a medve, majd valamikor hajnalban megunhatta az egyoldalú játékot és csendesen elosont.

Reggel megjött a felmentő sereg is, de hiába fáradtak: a medvének már se híre, se hamva nem volt. Azért értek ilyen későn oda, mert az elszaladó emberke az erdőben rossz utat választott a falu felé, és szépen eltévedt. A fél éjszakát az erdőben töltötte.

Szerencsés vége lett a kalandjuknak, de a laktanyában sokáig brummogással köszöntötték őket.

48 hozzászólás

 1. vén betyár — 2010-05-26 09:15 

Brum.Brum.Brum.
és
HaHaHa!

 2. proletair — 2010-05-26 09:46 

Na az a csávó, amelyik elszalad, és eltévedt az erdőben éjszaka… na az se sokat aludhatott akkor:)

 3. Yakk — 2010-05-26 10:05 

Fegyverhasználat vajon megengedett hasonló estben?

 4. rozsdafarku — 2010-05-26 11:12 

@Yakk: Szerintem önvédelemből megengedett, figyelmeztető lövés biztosan, de itt a fegyverek is a mackónál voltak!:D
Brum-Brum és HaHaHa!:D

 5. 68nyara — 2010-05-26 11:27 

Azért aki már taálkozott macival nem vigyorog ilyen kedélyesen a történetet olvasva. Persze a maci a kaja szagára jött. Egyik haver egyszer a Biharban futott bele egy maciba. Elment könnyíteni magán, és már gugolt a fa tövében amikor hallotta, hogy valami motoz a bokor túloldalán.

No embert olyan gyorsan letolt gatyával futni még nem láttunk. Mi is röhögtünk persze rajta. Mondjuk ott a maci is megijedt és az ellenkező irányba el…

 6. proletair — 2010-05-26 11:53 

Székely szól a fiának:
-Gyerünk fiam, megyünk medvére vadászni, hozd a kutyát, a kötelet, meg a puskát.
-Rendben édösapám, de minek ezek?
-Na figyelj: a medve fent lesz a fán. Én felmászok, és lerázom, mire a medve leesik, a kutya elkapja a tökét, te meg addig megkötözöd a medvét.
-Na de akkor mire kell a puska?
-Ha mégsem a medve, hanem én esnék le a fáról, a puskával agyonlövöd a kutyát.

(Ha ismertétek, akkor bocs…:)

 7. vén betyár — 2010-05-26 12:14 

@proletair: Idesapám, ma találkoztam a medvével!
Remélem úgy tettél, ahogy tanítottalak?
Igen, Idesapám!Nem ijedtem meg, odajött, brummogott!
És Te?
Én es.
Azután?
Megölelt.Én es.Azután bement az erdőbe.
És Te?
Nekem már nem kellett…

——-

 8. szepi79, első ezen a néven — 2010-05-26 12:23 

ha már úgyis szétoffoljuk:
1. A sör nem alkohol.
2. Az asszony nem ember.
3. A medve nem játék.

 9. proletair — 2010-05-26 12:28 

@szepi79 – Harciteknős idomár:
4. A dobos nem zenész

 10. Lyanko — 2010-05-26 12:36 

a képen nem a fogarasi havasok látható?

 11. hazitroll — 2010-05-26 13:25 

@proletair: Mi az, már nem zenész, de még nem néző?
Egyébként elismerés azoknak is, akik medveállóra építették a belső ajtót is. Vagy lehet arrafele akkoriban ez nem volt kérdés, de azért sok bejárati ajtó sem nagyon bírna ki egy medvét manapság.

 12. Baribál — 2010-05-26 15:52 

Jókat röhögtem itt a monitor előtt, de ha nekem kellett volna élőben végignézni a National Geographic kihelyezett adását, tutira lett volna egy saját barna mackóm.

 13. Valerijov — 2010-05-26 16:21 

@hazitroll:
road?

 14. tiboru — 2010-05-26 16:45 

@Lyanko:

Ön nyert :-)

 15. proletair — 2010-05-26 16:46 

Index címlapos lett a sztori!

 16. Rusher4587 — 2010-05-26 16:54 

brum-brum-ratata-hahaha :D
Viccet félre téve: Erdélyben (aka románia) évente átlagosan 15-20 embert ölnek meg medvék. Én is összesz@rtam volna magam a helyükben. Egy medve az nem holmi ellenséges hadsereg! Nekik csak fegyverük van, de ennek mancsai meg pofája, ami nagyot harap. Mondjuk amikor kiment a maci, simán kirohanhattak volna a fegyverekért, de nem kevés golyót kellett volna beleengedni, ha úgy hozza a sors. És utána még ki is kell cipelni azt a büdös dögöt:S

 17. v2peti — 2010-05-26 17:49 

“Jókat röhögtem itt a monitor előtt, de ha nekem kellett volna élőben végignézni a National Geographic kihelyezett adását, tutira lett volna egy saját barna mackóm. “

Én tehenekkel ( 2db) szívtam meg.
Egy túristaházban voltunk páran (6-8 fő) egyetemisták. A ház egy kis udvaron állt, és mellette volt egy út. Ott sétált két tehén. Állítólag a tehén tudja az utat hazáig, de a hülye marhák (most szó szerint) úgy gondolták, hogy tesznek egy kitérőt.
Beforduktak az udvat felé. A többiek ott ültek a tűzakóhely körül, bár nem volt tűz. Én beparáztam, és bemenekültem a ház helyett (nem tudom miért nem a házba) a mellette lévő mellékhelyiségbe. (kamraszerűség)
A hülye marhák negyedóráig ott voltak az ajtó előtt, bár nem jöttek be. Igaz, kissé szűk lett volna nekik az ajtó. Viszont nem volt rajta retesz. Viszont én nem is tudom mit csináltam volna akkor…

 18. v2peti — 2010-05-26 17:51 

@Rusher4587:

Altatólövedék nem jár a felszereléshez?

 19. NagyTeve — 2010-05-26 18:30 

@Yakk: ’89 előtt a medvevadászat kizárólag a Kárpátok Géniuszának volt megengedve. Kivétel e szabály alól is csak az ő saját engedélyével volt elképzelhető (pl. Hruscsov et., Titó et, stb). El is szaporodtak rendesen az állatkák, de annyira, hogy Tusnád sőt! Brassó környékén ma is napszámba megy az éjjeli látogatásuk.

 20. cyd — 2010-05-26 18:37 

Az első történet, amihez – stabil E kategória tulajdonosaként hozzá tudok szólni:
Székely meg a fia elhatározzák, hogy vadászni mennek. Másnap felpakolják a puskát a szekérre, el is indulnak a Hargitára. Meglövik a medvét ám hazafelé menet az öreg székely megszomjazik.
– Fiam beugrok ide a kocsmába egy kupica fenyővízért, addig te vigyázz a szekérre meg a medvére.
Kis idő múlva kijön, látja, hogy sehol a medve.
– Fiam, hol a medve?
– Milyen medve édesapám?
Bambán néz az öreg, majd dühösen kérdőre vonja a fiát.
– Na ide figyelj, tegnap elhatároztuk, hogy medvére megyünk. így volt fiam?
– így volt, édesapám.
– Reggel felmentünk a havasokba. így volt fiam?
– így volt, édesapám.
– Meglőttük a medvét. így volt fiam?
– így volt, édesapám.
– Feldobtuk ide a szekérre. így volt fiam?
– így volt, édesapám.
– Megálltunk itt a kocsma előtt, hogy igyak egyet. így volt fiam?
– így volt, édesapám.
– Meghagytam, hogy vigyázz a medvére. így volt fiam?
– így volt, édesapám.
– No, akkor, hol a MEDVE?!
– Milyen medve?

 21. Herlock Sholmes — 2010-05-26 18:51 

Sör nem alkohol.
Asszony nem ember.
Medve nem játék.

 22. hungaryhonvéd — 2010-05-26 19:10 

Szervezett medveles-briefing:

– No akkor holnap kimegyünk az erdőre és meglessük az anyamedvét a bocsaival!
Ha szerencsénk van, találkozunk velük, ha még nagyobb, akkor nem!

 23. neccharisnyás útonálló — 2010-05-26 19:46 

Volt egy amcsi ember, aki állítólag értett a medvék nyelvén. Mint a Krokodilvadász a hüllőkén. Egyfolytában körülöttük sertepertélt. Még a média is bezsongott. Barátnőjével együtt megették a fülesmackók.

 24. franta — 2010-05-26 20:39 

A 60-as évek elején jött Brezsnyev Mo-ra – ún. engesztelő vadászat -, oszt mefvét akart lőni. Nem fért a fejébe, hogy itt nincsenek medvék. Na jó, döntöttek az et-k. Éppen a színhely környékén volt egy cigány vándorcirkusz. Gyorsan – áron felül – a magyar állam megvette a medvét. Aztán behajtották a Brazsnyev látómezejébe. B et durr, lő, nem talál. De az egyik hajtónak ott vót letámasztva a cangája. A medve fel a cangára és elkerekezett. A szovjet és a magyar et-k szeme meg elkerekedett.
Megoldás: A cirkuszi medve arra vót betabítvam hogy ha feldübörög a taps, akkor szálljon rá a biciklire. A szegény pára a lövést tapsnak hitte.
Aki nem hiszi, járjon utána, de még lehetnek élő tanúk, mert a sztori B et. hatalomrajutása után közvetlenül történt. Azért engesztelő vadászat, mert a Kádár kiállt Hruscsov mellett annak bukás után, aztán beszart, és meghívta B-t egy jó kis vadászatra – eldumcsizni a jövőről.

 25. franta — 2010-05-26 20:43 

Nef valahol a távoli vad Szibiriában egy eldugogott településen bement a medve a kocsmába, ahol 3 szibirnyák sörözött. A medve kapásból lehajtotta az egyik pali korsóját. A pali mormogott, de kapott egy taslit. A másik két pali meg rettegve nézte végig, amíg a medve lehajtotta az ő korsőikat is. Aztán elaludt, így a kérosultak nemes bosszút álltak. A sztorit kb. 30 éve hallottam, de nem hittem el.
Megoldás: a pangás éveiben honnan a faszból lett volna sör Szibéria egyik eldugott falujában?

 26. Szárnyati Gézа — 2010-05-26 21:22 

Kanadában a természetjáróknak azt ajánlják, vigyenek magukkal medveriasztó csengőcskéket. Továbbá elmagyarázzák nekik, hogy a medvék által otthagyott nyomok alapján hogyan lehet eldönteni, hogy a környéken milyen medvék járnak: ártalmatlan fekete medvék vagy veszélyes grizzlyk. Éspedig: a fekete medvék kakájában bogyók láthatók, a grizllyk kakájában csengőcskék.

 28. neccharisnyás útonálló — 2010-05-26 21:26 

@Szárnyati Gézа: Ez…. durva volt. :D
Mellesleg én úgy hallottam, hogy a feketemedve se egy hűde békés plüssmackó. Ráadásul roppant kíváncsi, ergo többször fordul elő emberek közelében, így jóval több medvetámadás okozója is. Max. a lábad tépi le, és nem az egész törzsedet a fejjel, mint a grizzly.

 29. neccharisnyás útonálló — 2010-05-26 21:29 

@Szárnyati Gézа: Az-az. A dokuját reklámozták. Volt egy bejátszás, ahol az egyik showman (Conan, Leno, mittomén) kérdezte, hogy nem fél attól, hogy megölhetik a medvék? Következő képkocka: manus ekkor és ekkor medvetáp lett a barátnőjével. Azért nem kicsit undorító, hogy a halálával reklámozzák a sorozatot.

 30. neccharisnyás útonálló — 2010-05-26 21:36 

Deés én akkor is azzal tudom legjobban kiakasztani erdélyi ismerősöket, hogy megkérem őket, a legközelebbi hazalátogatáskor hozzanak nekem egy medvebocsot. Hát ahogy néznek erre…. az leírhatatlan! :D

Nemtom miért olyan nehéz megérteni, hogy az állatkerti mackó az olyan tessék-lássék elkényeztetett valami. Nade a vadmedve! 1 hónaposan már fára mászik, és üregből falja a mézet. Nemám kutyatáppal tömik, hogy 40 évesen májzsugorban beadja a kulcsot!

LOL

 31. csetel64 — 2010-05-30 07:41 

Egy kis ízelítő, hogy a medve mennyire nem játék. Még állatkertben sem.
Általános iskolai biológia tanárnőm jobb karját tépte meg egy anyamedve egy állatkertben, amikor a tanárnő közel ment a rácshoz, hogy figyelmeztesse a kölyköket, ne közeledjenek, mert veszélyes az állat, ha a bocsait védi.

Valamennyire sikerült plasztikázni a karját (soha nem láttuk rövid ujjúban) – de egyszer szemtanúja voltam, amikor rajtafelejtette a vaskályhán a kezét, s csak a szagból jött rá, hogy ég a kisujja.

 32. csönd (törölt) — 2010-05-31 12:31 

Szóval be megy a barnamedve a kocsmába ,hova ül le ?

 33. vén betyár — 2010-05-31 16:03 

@csönd: Na, az én helyem biztosan üres lesz…

 34. csönd (törölt) — 2010-06-01 17:08 

@vén betyár: Szerintem ahová akar!

 35. csönd (törölt) — 2010-06-01 17:10 

@szepi79 – Harciteknős idomár: A nyúl meg kockás!És füvezik !

 36. tiboru — 2010-06-01 23:37 

@csönd:

:-)

És milyen igaz!

 37. drazsé — 2010-06-05 12:38 

medvetéma, csak hallottam, mint “jótanács”

mit kell tenni, ha szembejön a dühös medve az erdőben?

fára ne mássz! a medve jobban mászik fára, mint te
halottnak ne tetesd magad.. dögöt is eszik
gyorsabban fut a medve, mint te, szóval futkározást is felejtsd el

egy kivételet mondtak, elvileg hegynek lefelé kicsit szarul megy a medvének a sprint, tehát ott van némi esélyed, de egyébként ha olyanja van, akkor neked szarral meszeltek

 38. neccharisnyás útonálló — 2010-06-05 14:36 

@drazsé: Kővel hajigálni ér? Vagy fatuskóval csapkodni?

 39. rozsdafarku — 2010-06-07 06:44 

@neccharisnyás útonálló:
Székely törvények
– A nő nem ember.
– A sör nem alkohol.
– A medve nem játék.

 40. Adani — 2010-06-07 08:36 

@drazsé:

Ahogy a vicc tartja mikor a székely fia érdeklődik:
-Ha megtámad a medve akkor másszak fára?
-Nem fiam ,a medve gyorsabban mászik és utolér.
-Akkor fussak?
-Nem, a medve gyorsabban fut
-És ha elbújok?
-Akkor ő jobban elbújik.

Elvileg medve akkor támad ha felpiszkálják vagy ha úgy érzi veszélyt jelentesz rá. Aki meg nekiáll baszogatni egy medvét az jogosan kap Darwin díjat.

 41. neccharisnyás útonálló — 2010-06-07 15:48 

@rozsdafarku: Nabakker! Ismerek egy sörivó székelyt, aki még ráadásul embernek is néz. Remélem, azért legalább a fülesmackóknak nem lapogatja a hátát, mert örök szégyenben marad a szememben…

 42. neccharisnyás útonálló — 2010-06-07 15:50 

@Adani: Arról az őrültről hallottatok már, aki Hargitában vezet túrákat, és mellesleg oktatja a népet, hogyan is kell magad megvédeni a bundás málnatolvajoktól…? Rém beteg egy fazon.

 43. Adani — 2010-06-07 15:55 

@neccharisnyás útonálló:
Nem hallottam róla, de tényleg. Utolsó mondat ugyebár: Nézd már azt a barmot, bundában szedi a málnát.

 44. neccharisnyás útonálló — 2010-06-07 16:56 

@Adani: Megtaláltam. Horálki Jánosnak hívják. Itt egy leírás a túrájáról:
homar.blog.hu/2009/07/08/nem_atveres_a_legendas_internetes_turavezeto

A honlapján hirdette a Medve-önvédelmi tanfolyamát, kemény pénzekért. Na ő is azzal kampányolt, hogy sokszor szemezett már medvével, de még egy se ette meg. Eddig. :/

 46. Adani — 2010-06-07 17:18 

@neccharisnyás útonálló:

Na igen, de hát ugye ahogy a régi mondás tartja addig jár a korsó a kútra ameddig be nem vezetik a vizet. :)

Addig jár az ember az erdőbe baszogatni a medvéket ameddig nem lesz belőle vacsora.

 47. neccharisnyás útonálló — 2010-06-07 17:53 

@Adani: Hát, piszkosul sajnálom azt a medvét, amelyik majd elfogyasztja. Ez már állatkínzás, nem? Vadállat szándékos megmérgezése….

Tényleg, van arról valami, hogy mennyit eszik egy ilyen mackó? Most akkor egy felnőtt embert teljesen megeszik vagy mondjuk csak a felét? És utána mikor kell újra tápot magához vennie?

 48. Szkv — 2010-12-11 18:40 

Barna medve aki tiltott határsértést követett el.

Az esemény 1975.ben történt a nyugati határon. Határőrizeti ügyeletes voltam a Bucsui őrsön. Hadműveletes telefonon közölte hogy, Bozsok területén egy barnamedve Magyar területre tévedt. Rohoncon tartózkodó vándor cirkusztól kóborolt el. Fegyverhasználat nem volt engedélyezve. Az elektromos jelzőrendszert igen csak megrendezte.
Víz átereszeket ki szedte a helyükről.
Egyébként nagyon rendes maci volt mert emberre nem támadt. Bucsui szakaszon lakott területet elkerülve az erdőben lelépett.
Szombathely környékén vadászok altató lövés után fogták be és átadták a cirkuszosoknak.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.