194. – A büntetés

Alhadnagy úr-elvtárs kolléga története annak fontosságára világít rá, hogy a helyes intonáció még egy viszonylag rövid kérdésnél is milyen sokat számít. Mai sztorinkban szerencsére kivégzőosztag nem lép fel, pedig annó (biztos vagyok benne) igény az lett volna rá.
 

Ínséges idők járhattak a Magyar Néphadseregre, amikor (a hiányos hivatásos állomány kiegészítésére) mint tartalékos tisztre, rámfanyalodtak. Lehet, hogy szakmailag – mérnöki végzettségem okán – bizonyos feladatokra alkalmasnak gondoltak, de sosem voltam katonás alkat, és ez valahogy elkerülhette a figyelmüket. Tény, hogy a kötelező katonaidő letöltése után nem sokkal, mint tartalékos főhadnagyot, 8 hónapra visszahívtak. Na, ez nem tartott sokáig.

Nem a nyolc hónap, hanem a főhadnagyi rendfokozat.

Történt egyszer, hogy ügyeletes tiszti szolgálatban voltam. Az esti programom azt volt, hogy a laktanyába visszaérkező katonákat egy listából kihúzzam, ha az engedélyezett távollétük után időben visszaérkeztek. Ki kellett szűrni, van-e olyan, aki nem érkezett vissza határidőre. Volt, aki nyolcig, s volt, aki éjfélig lehetett távol. A nyolc órás beérkezőket még bírtam ébren, de az éjféliek adminisztrálását már a helyettesemre bíztam, én magam pedig elszunnyadtam. A telefon mellett, az íróasztalnál ülve.

Azért ott, mert mint rangidősnek, nekem volt jelentési kötelezettségem telefonon, hogy történt-e rendkívüli esemény, azaz elkésett-e valaki, akit esetleg kerestetni kell. Megbeszéltem a helyettesemmel, hogy időben ébresszen fel, hogy a megadott időben fel tudjam hívni az illetékes felüljárómat, aki az aluljáróktól begyűjtött adatokat továbbítani volt köteles az ő saját felüljárójának. Így volt rend a seregben.

Igenám, de ez az én helyettesem nem ébresztett fel. Gyanítom, hogy a visszatérő katonáktól elkobzott alkoholnak is köze volt ehhez, de erre nem esküszöm meg. A lényeg az, hogy éppen valami kellemeset álmodtam, mikor megszólalt mellettem a telefon, és egy érces hang mérgesen tudakolta, hogy késett-e el valaki:

– Késő van?

Első meglepetésemben a szemközti falon lévő órára pillantottam és megállapítottam, hogy éjfél már jócskán elmúlt; fél egy felé jár az idő. Ásítva közöltem a telefonálóval:

– Hát bizony elég késő van! Fél egy körül!

A vonal másik végén levő az információt nem értékelte túlságosan, mert lecsapta a kagylót. Soha nem tudtam meg, ki is volt ő, de neki nem jelenthetett gondot, hogy megtudja, ki volt akkor és ott az ügyeletes tiszt. Hát éppen én voltam. Másnap már le is fokoztak.
De nem utolsó alkalommal. Kifogásoltam ugyanis, hogy tiszt létemre a legénység előtt lettem “rendfokozatban visszavetve.” Tényleg nem értettem, hogy miért nem adták meg a módját. Ahogyan azt tudjuk, a lefokozás a kivégzés előszobája; dobpergésre meg hasonlókra számítottam, de ez elmaradt. A sorakozónál – több száz katona előtt – valaki felolvasta a napiparancsot, amiből engem sem felejtettek ki. Panaszom egyébként meghallgatásra talált. A dobpergés ugyan elmaradt, de pár hét múlva a tiszti állomány előtt is – szűk baráti körben – vissza lettem újból vetve. Így aztán egyszerre kettőt buktam a ranglétrán.
Katonáim előtt ez csak növelte a népszerűségem, és az előírt “elvtárs” helyett szigorúan alhadnagy úrnak szólítottak. Ebből is volt kellemetlenségem, de a további lefokozástól már nem kellett tartanom, mert alacsonyabb rangban már nem tölthettem volna be a beosztásomat, és ottlétem okafogyottá vált volna. Ezt én bántam volna a legkevésbé…

50 hozzászólás

 1. Rókakígyó — 2010-08-30 08:37 

Nagyon helyesen lett javítva a lefokozás visszavetéssé. A lefokozásnak lehet, h örültél volna. Legjobb tudomásom szerint, akkor honvéd lettél volna.

A rendszerváltás hajnalán 1989-ben mindenki legnagyobb megdöbbenésére nálunk fokoztak le szakszit, de miért: kopaszok szívatása miatt. Általános döbbenet volt vagy 3 napig.

 2. hazitroll — 2010-08-30 08:38 

Ez mekkora… Számomra, innét nézve ez az eszenciája az egész MNH-nak… Ha jól tippelem ez azért a ’80-as évek vége fele történt már.

 3. proletair — 2010-08-30 09:41 

Azért meg kell jegyezni, hogy az alhadnagyi rendfokozat egész szép volt. Mármint esztétikailag. Ennél talán csak a régi főtörzszászlós volt szebb. (amelyiken vastag és vékony ezüst sráf volt, nem a mostani)

 4. Krux — 2010-08-30 10:48 

@Rókakígyó: Jól mondod! Anno különbség volt a rendfokozatban való visszavetés, meg a lefokozás között. Az előbbi egy lépés volt vissza, az utóbbi meg egyidejűleg több (kivéve az őrvezetőket). :-) Manapság létezik még ilyen? Csak azért kérdezem,mert a parkettásoknál a köztársasági elnök jogosult az előléptetésre, meg a lafokozásra, de rendfokozatban való visszavetésre nincs joga.

 5. proletair — 2010-08-30 10:56 

@Krux:
Olyan nincs, hogy a katonai ügyészség fokoz le valakit? Mondjuk büntetésből? (köztörvényes svindliért pölö)

 6. Krux — 2010-08-30 11:35 

@proletair: Ismereteim szerint, ha olyan fajsúlyú az ügy, hogy már ügyészt is belekevernek a dologba, a katonai ügyész csak indítványozhatja a lefokozást, lefokozni csak bírósági ítélettel lehet – parkettást is -, és nem csak köztörvényes svindliért. Erre napjainkban is van mód. Javítson ki valaki, ha tévedek, már rég foglalkoztam a témával, nem vagyok naprakész.

 7. tiboru — 2010-08-30 12:42 

Katonai büntetésként még mindig létezik a lefokozás, ami akár főbüntetésként, akár más büntetés mellett alkalmazható.

Katonai mellékbüntetésként pedig van a rendfokozatban visszavetés (egy-két év időtartamra).

Ha jól tudom, mindkettőt csak bíróság szabhatja ki, vagyis bűncselekménynek és büntetőeljárásnak kell megelőznie.

És van még ugye a várakozási idő meghosszabbítása, ami ugyancsak mellékbüntetés.

Ha jól tudom, fegyelmi eljárás keretén belül egyikre sincs mód; ezen belül léteznek más szopatási eszközök :-)

 8. Krux — 2010-08-30 12:57 

@tiboru: Egy, már elfelejtettem, hogy a HM melyik osztályán dolgozó, egykori tanítványom mesélt egy olyan hadbírósági ítéletről, aminek hallatán a katonai ügyész sírva fakadt, a vádlott meg majd besz@rt a röhögéstől. A főbüntetés néhány hónapnyi szabadságvesztés volt, de „mellékesen” megszüntették a vádlott/katona szolgálati viszonyát is. Ez utóbbi egyébiránt érthető és jogszerű is lett volna, de a delikvens történetesen sorállományú volt…

 9. Zig Zag — 2010-08-30 13:17 

@tiboru: attól függ, hogy a szervezet Fegyelmi Szabályzata mit ír. A fináncoknál pl. lehet kapni fegyelmi büntetésként is várakozási idő meghosszabbítást, rendfokozatban visszavetést, sőt – ha minden igaz – lefokozást is (ami a rendfokozattól való megfosztást jelenti). Ilyet egyébként nyugdíjas is kaphat – a testülethet méltatlan magatartás miatt, mint legutóbb Kiss Ernő ny. r. tábornok, akit imígyen fosztottak meg rendfokozatától – majd kis idő elteltével (választások) rehabilitáltak, ha a folyosói pletyka igaz.

 10. Zig Zag — 2010-08-30 13:21 

Az Ált.20-as egyébként nekem is ott figyel a polcomon. Időnként belelapozgatok kissé :)

 11. Optika — 2010-08-30 13:22 

Volt Zalaegerszegen egy srác, aki azt hiszem a laktanya parancsnok sofőrje volt, vagy valami nagykutyának.
Ismertem már a civil életből, néha beszélgettünk. A csillagjainak száma egyre szaporodott, mígnem pár héttel a leszerelés előtt őrmester lett.
Aztán történt valami (egy balhé folyományaként villámgyorsan kiesett a pixisből) és végül honvédként szerelt le. De azt mondta, hogy végül is ennek örült, mert akár még futkosó is lehetett volna.

 12. Vérnűsző Barom (törölt) — 2010-08-30 13:24 

@Krux: Ezt tulképp kötelező lenne megírnod!

 13. Optika — 2010-08-30 13:31 

Másik eset.
Volt egy taplóbaromállat még az alapkiképzőben, aki rendszeresen AEGÜ volt. Még az átlagosánál is jobban utált minket táposokat, mi meg őt, de mi húztuk a rövidebbet. Akkor. Harmadidőszakos volt és éreztette, hogy öregember. Akkor azt hiszem őrvezető vagy tizedes volt.
Februárban az öregállomány leszerelése után pár nappal adtuk az őrséget és a fogdások között ott volt ez a tapló. 30 napot ráhúzattak vele valami balhéért, és a gyakorlóján az egykori csillagok helyén még ott volt egy két cérna darab.
Egyszer csak szólt az ÜTI, hogy az ÜTI szobán elöntötte a szar a WC-t, vigyünk oda egy fogdást feltakarítani. Az őrparancsnok mondta nekem (mint fogolykisérőnek), hogy válasszak ki egy fogdást, akit utálok és vigyem az ÜTI szobára szart takarítani. Ezt a taplót választottam. De állítólag a 30 napos ráhúzása alatt mindig megtalálták valami szaros munkával.

 14. tiboru — 2010-08-30 13:38 

@Zig Zag:

Hm, ez azért minimum aggályos, hogy egy fegyelmi keretein belül ilyen súlyos intézkedéseket lehessen hozni, nem?

 15. cometneni — 2010-08-30 14:15 

Sziasztok fiúk! a parkettások a tisztek? amúgymeg nekem anno volt egy völegényem, aki többet volt atádon a futkosón, mint a tényleges katonaidő. mdjárt folyt.

 16. cometneni — 2010-08-30 14:21 

szóval vele esett az meg, hogy mikor éppen szabad katona volt, véletlenül hazaengedték. jól érezte magát, az anyja ezért kitalálta, hogy szfehérvárig elkíséri, hogy biztos visszamenjen a laktanyába. na, fehérváron elváltak, anyja indult haza… és mikor hazaért kőröshegyre, megdöbbenve látta, hogy az ő pici fia előbb hazaért, mint ő…

 17. Krux — 2010-08-30 14:32 

@cometneni: a parkettások a tántornokok (tábornokok) elnevezése a (sor)katonai zsargonban.
@Optika: azt diszkréten elhallgattad, hogy te voltál az, aki rendre telesz@rta a WC-t az ÜTI-szobán, nemde? :-)))

 18. proletair — 2010-08-30 14:43 

@cometneni: @Krux:
Már a főtisztek is parkettásnak számítottak. Vagy nem?

 19. Vérnűsző Barom (törölt) — 2010-08-30 16:39 

@Krux: Veszélyes volt az ÜTI-szobán szarni. Mindenféle alakok gyakorta gonosz dolgokat műveltek ott.

Át is szoktam a konyha wécéjére, de egy rendesebb alkotás után felháborodva kiűztek a konyhások, semmibe se véve védekezésemet, mely szerint ők főzték, szagolják…

Kénytelen voltam ezután a kiképzésre fenntartott, egyébként zárt épületbe, majd valami sose használt tiszti vendégházba járni (tiszta, nagyon kellemes, napfényes szarodája volt).

Miután az eldugult, csak komoly vadászat, cserkészés után, tulajdonképp lesből, rajtaütésszerűen tudtunk jókat szarni, természetesen a legváratlanabb helyekre.

A tiszti slozi legnagyobb megdöbbenése volt számomra a falon, szemmagasságban bánatosan kornyadozó darab szar. Elképzelni nem tudom, hogy került oda, rögzítésre, felrakásra utaló nyom nem volt rajta, pucsítva felszarni oda meg akkor képtelenségnek tűnt nekem.

 20. Rókakígyó — 2010-08-30 16:43 

@proletair: A tábornokok szerintem

 21. Vérnűsző Barom (törölt) — 2010-08-30 16:45 

@Vérnűsző Barom: A lesbőlszarás csúcsát persze nem tudtuk megdönteni. Az egyik cigánylegény valami belső építkezésen segédmunkázott, és ötletszerűen beleszart a kéménybe. Ahogy kell, fényes nappal, a tiszti épülettel szemben, az egész laktanya fölött, nagyvidáman nézegetve az alakulóteret, a félkész tetőre lógázott lábbal.

 22. proletair — 2010-08-30 16:52 

@Rókakígyó:
Csak azért kérdeztem, mert parkettá(kezdemény) már volt a főtisztek váll lapján is.
@Vérnűsző Barom: (hjajj, mennyit röhögtem)
Ön nem jön Kecelre?

 23. nedecz — 2010-08-30 18:06 

Parkettás=főtiszt
A tábornok a pizsamás.

 24. Michael Collins — 2010-08-30 18:13 

@proletair: A főtisztek csak 3/4 aranyparkettások :)!

 25. Vérnűsző Barom (törölt) — 2010-08-30 20:00 

@proletair: Úgy tűnik nem. Ami annyiban nem baj, hogy mostanság még nem ihatok rendesen, úgy meg…
Majd valami közelebbi összejövetelre, ahol csendben megbújok majd a sarokban.

 26. Vérnűsző Barom (törölt) — 2010-08-30 20:02 

@Michael Collins: Tényleg a világon nálunk a legnagyobb a főtisztikar aránya a hadseregben?
Sehol nem találtam egyértelmű forrást, de az eddigi tapasztalatok alapján nem lepne meg…

 27. Michael Collins — 2010-08-30 20:13 

@Vérnűsző Barom: He-he! Jót kérdezel, én csak egy tarcsi tisz vagyok (szerintem ár nem is nagyon ismerik el a rendfokozatomat). De kinézem a MH-ból. Reméljük az új miniszter nem alkesz, mint az elődje! Bár a katona tisztek nagy része szintén alkesz, legaláb is az volt mikor én szolgáltam.

 28. Krux — 2010-08-30 20:46 

@Vérnűsző Barom: Főtisztekre vonatkozóan nem tudok konkrét választ adni, de az tény, hogy a tántornokok aránya szokatlanul magas. Egy OGY határozat rögzíti a Magyar Honvédség létszámát, mindenkit (értsd: az oktatási intézmények hallgatóitól kezdve a katonai ügyészekig) figyelembe véve asszem 23950 fő lehet, ebből tiszt max 5350 fő. Namármost! Érdekességként jegyzem meg, hogy a közel dupla létszámú (jó, tudom, hogy nincs annyi) rendőrök között fele annyi tántornok lézeng, mint a katonák között. Az a tény is minimum elgondolkodtatja az embert, hogy van ám nekünk négycsillagos tántornokunk is…

 29. Vérnűsző Barom (törölt) — 2010-08-30 21:33 

@Krux: Kimehetnének egy kicsit Afganisztánba. Egyrészt talán átgondolnák az ottani viszonyokat, másrészt a fene se hiányolná őket, ha esetleg nem kerülnek többé haza…

 30. tiboru — 2010-08-30 21:36 

@Krux:

Amióta a Határőrséget integrálták a Rendőrségbe, az állománytaáblai létszám 45 ezer fő. Ebből jelenleg mintegy 43500 van feltöltve.

Úgyhogy nyugodtan lehet azt mondani, hogy a Honvédség feleakkora, mint a Rendőrség.

Legutóbb a tavaly számoltam meg a rendőrtábornokokat és olyan ötvenegynéhány jött ki. Nem tudom, mi a helyzet a katonáknál.

 31. tiboru — 2010-08-30 21:44 

@Krux:

Hehe, az amerikai tengerészgyalogság első embere (James Conway) ugyancsak négycsillagos tábornok.

Amíg el nem felejtem: valamivel több, mint kétszázezer ember parancsnoka.

Mellesleg Tömböl (négycsillagos) vezérezredes kirúgása, izé, nyugállományba kerülése óta (2010 június) a Honvédséget egy „csak” háromcsillagos arc vezeti (Benkő altábornagy), de ide a rozsdás bökőt, hogy októberben megkapja a negyedik csillagot is.

 32. Vérnűsző Barom (törölt) — 2010-08-30 23:43 

@tiboru: Még nem feltétlenül lenne baj, hogy hány csillagja van a legfőbb górénak. Tőlem akár lehetne nyolc is, pont mindegy, ha egyszer ő a főcsóka.

Az viszont már baromira nem mindegy, hány darab katonának, hány darab tiszt osztja az eszet? És ezek közül hánynak van valami halovány segédfogalma arról, amit csinál?

Ma egészen elképesztőket meséltek. Nagyon úgy tűnik, hogy nem múltak el még azok a szép emlékezetű nyolcvanas évek…

 33. rozsdafarku — 2010-08-31 04:03 

Ez a lefokozás az én szememben felér egy előléptetéssel.
A poszt meg, ezen a hideg hajnalon egy jó forró rumos kávéval.
Jó poszt, jó hozzászólásokat generál, VB eszmefuttatása különösen inspiráló.:D

 34. RolloJuve — 2010-08-31 07:48 

@posztoló:
Akkor ez egy citation de la brigade volt? :D

 35. tiboru — 2010-08-31 08:57 

@RolloJuve:

Sőt, szerintem felért egy croix de la valeur militaire-rel is :-)

 36. Adani — 2010-08-31 09:17 

Rutin’s Army report-ban volt egy hasonló lefokozós történet, az vicces lehetett. Kitalálták páran, h ellopnak pár füstgránátot, h majd szilveszterkor el lehet adogatni meg lehet szórakozni vele. Az író megemlítette nekik baráti tanácsként, h a füstgránátok este ( szilveszterkor) nem produkálnak nagy látványosságot, a jelzőrakétákkal jobban járnak, de végül csak füstgránátot loptak. Sikerült lebukniuk, mert a disznóólba a szalmák alá dugták a cuccot és a nem túl eszes őrt nem lefizették hanem megfenyegették azzal,h ezek atombombák. Mikor kiderült kik voltak a tettesek büntetésként mindegyiküket lefokozták, példásan ahogy kell a teljes laktanya állomány előtt. Később meg kiderült ,h nincs elég tiszt és csak nekik van meg a szükséges vizsgájuk és nincs idő gyorsan kiokítani másokat csendben rehabilitálták őket.

Leszerelés előtt pár héttel meg már mindenki szart nagy ívben mindenre, az iromány szerzője szerint megszokta már mindenki ,h leszerelés előtt már úgyse lehet semmit csinálni a sorkatonákkal, mert az egyetlen visszatartó erejű büntetésre az eltáv és kimenőmegvonásra immunissá vállnak. Hadbíróság és társai meg annyi papírmunkát és macerát jelent, h még a legszemetebb parancsnok kedvét is elveszik az ilyen bosszútól.

 37. KaTZE (törölt) — 2010-08-31 09:31 

@Vérnűsző Barom: Kicsit OFF, de ha már sz%rós téma felvetődött..

A főiskolai évfolyamtársam, hosszas keresgélés, próbálkozás után az IMO (intézményi műv. otthon) vécéjét találta megfelelőnek, mivel abba az épületbe senki be sem tette a lábát, hacsak nem volt valami kötelező rendezvény.

A bátrabbak pedig a parancsnoki folyosó mosdóját, WC-jét használták, vagy mert gyűlölték a pk-kat, vagy mert az volt közelebb a szobájukhoz:)

ON

ja, és tényleg sok a főtiszt, tábornok, de a beosztott tiszti állományban sok helyen hiány van.

 38. Adani — 2010-08-31 09:44 

@KaTZE85:

Ha már WC

A már említett írásban egy vicces eset. Egy c embert rajtakaptak, h nem húzta le a retyót maga után bár álcázásnál odafigyelt a tanultakra, mert slozipapírral azért letakarta. Következő sorakozónál rákérdezett az őrmester,h jelentkezzen, akinek van diplomája. Jelentkezett is vki, és megkapta a hozzá méltó feladatot. Délutánra előadást fog tartani Newton WC és Angol WC használatáról, mert úgy látja vannak itt páran, akik nem tudják.

Az előadáson pedig elhangzott, h van a parasztosan pottyantósnak hívott Newton vizesblokk, ami a gravitáció elvén működik, de itt a fejlettebb angol modell van, ami a hidrodinamikát is használja a gravitáció mellett, de ezt viszont használat után le kell húzni. Később is volt, aki nem fogta fel, de egy idő után a leghülyébbek is rájöttek, h egyszerűbb lehúzni mint utána később órákig sikálni pl. fogkefével. :)

 39. _Nyuszi — 2010-08-31 11:08 

@Adani: Hidrodinamikát?? Mesélj! :)

 40. Vérnűsző Barom (törölt) — 2010-08-31 11:35 

@KaTZE85: Szép baleset lenne, ha valami akármi esetén pár törzstiszt sürgölődik az ágyú körül. Ha meg kérdi tőlük a NATO-megfigyelő, akkor megnyugtatják, hogy az eredeti személyzet szülni van, ők meg épp ráérnek, és egy rendes tábornok ehhez ért Napóleon óta.
Persze esélytelen, de tényleg, hogy oldanák meg? Lefokoznának valakit? Csak nem…

 41. KaTZE (törölt) — 2010-08-31 12:36 

@Vérnűsző Barom: sajnos kopogtatja a fejünket eleget a NATO a rendfokozatok, állománykategóriák helyzete miatt. De ez van, megoldás meg lényegében a bérrendezés lenne, de erre szándék nem mutatkozik. A fiatal beosztott tiszt nem fog várni 15-20 éveket egy őrnagyi parkettára( ami még szintén nem sok; és mindig lesznek „katapultos” 12 év alatt alez-ek).

Rendfokozatban visszavetés amúgy van, de csak eljárás után. Szaksziknál, szerdzsósoknál néha előfordul, egy gyereket ismerek is. Szaksziból tizedes lett fél évre:) LOL

 42. KaTZE (törölt) — 2010-08-31 13:32 

Sajnos kopogtatja a fejünket eleget a NATO a rendfokozatok, állománykategóriák helyzete miatt. De ez van, megoldás meg lényegében a bérrendezés lenne, de erre szándék nem mutatkozik.

Rendfokozatban visszavetés amúgy van, de csak eljárás után. Szaksziknál, szerdzsósoknál néha előfordul, egy gyereket ismerek is. Szaksziból tizedes lett fél évre:) LOL

 43. Valandil — 2010-08-31 23:09 

@tiboru: 3 éve 88-ig számoltuk az aktív tábornokokat, de lehet, hogy valaki kimaradt. Ha minden igaz, azóta valamivel kevesebben vannak…
Szerintem az igazi vicc az, hogy Havril vezérezredes lett, pedig elnyerte a VSZ Legbutább Katonája címet. A vezérezredesről nekem pl. von Weichs ugrik be, nem HA. (A főiskolán a szakaszparancsnok még az őrmesteri rendfokozatot sem nézte ki belőle. Csak első év végén hatan szereltek az osztályból HA miatt (rajparancsnok volt a drága), mert a butasága mellé rosszindulat is társult.)

@Vérnűsző Barom: Olyan ny.á. ezredest-alezredest még ismerek is, aki szintidőre megcsinálná a telepít-irányoz-tölt-tüzel-pucol onnan folyamatot, és jó eséllyel el is találná a célt, tábornok most hirtelen nem ugrik be, de nem kizárt, hogy van. Azért a tüzérség eszes meló, oda nem a leghülyébbek kerültek…

 44. csurtus — 2010-08-31 23:58 

@Valandil:

Hm, ez azt jelenti, hogy nagyjából 300 honvédre jut egy tábornok, míg rendőröknél ez a szám úgy 800.

Innen is gratulálok a Honvédségnek. Asszem ilyen sűrűségben máshol nem tenyésznek pizsamások.

 45. Vérnűsző Barom (törölt) — 2010-09-01 00:14 

@Valandil: „Azért a tüzérség eszes meló, oda nem a leghülyébbek kerültek…”
Ennek alapján valahogy feltételezem, hogy nincs a jelenlegi tábornoki karban igazi, végzett tűzértiszt…
Arra ott vannak a ny.á. alesek…

Valamikor régen (80-as évek) mesélték, hogy akiből főtisztet akartak faragni, az hamar ezredes lett. Aki meg értett hozzá, az lett mellé az ales. Aki aztán úgy is őszült meg…

 46. Vérnűsző Barom (törölt) — 2010-09-01 00:17 

@csurtus: Meg annyit is, hogy tulképp simán átvehetjük a teljes amcsi hadsereg irányítását. A főtiszti karunk megvan hozzá.

 47. KaTZE (törölt) — 2010-09-01 06:23 

@Vérnűsző Barom:
A jelenlegi vezérkari főnök, és összhaderőnemi pk. is tábori tüzér, az előző pedig légvédelmi volt:)

 48. tiboru — 2010-09-01 12:43 

@KaTZE85:

Ezek legalább tudnak számolni egy kicsit :-)

 49. Zig Zag — 2010-09-01 21:25 

@tiboru: Súlyosnak súlyos, de mégsem aggályos szerintem, mert többnyire egy (nem katonai) büntető eljárás bírói lezárását követően van ilyenre példa/lehetőség (a fináncok nem katonák)

 50. tiboru — 2010-09-01 22:38 

@Zig Zag:

De a Hszt. hatálya kiterjed rájuk is, nem?

És ez érdekes; a finánc nem katona, vagyis nem követhet el katonai bűncselekményt. Ezek szerint van rendfokozatuk, van fegyverük, szigorú hierarchia szerint működő testületben dolgoznak, de nem követhet el olyan bűncselekményt, mint a szolgálati feladat ellátása alóli kibúvás, jelentési kötelezettség megszegése vagy szolgálati visszaélés?

Tök buli.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.