203. – Tanévzáró

Az alapelvárás a sorállománnyal szemben (legalábbis a beöltözést követő első 48 órában) egykoron az volt, hogy valahogy úgy tekintsen a tisztjeire, mint valami különleges kasztra, ahová csak a kiválasztottak nyerhetnek bebocsátást. Szögyi (nem először…) első kézből származó információkkal bizonyítja, hogy a tisztjelöltek ugyanolyan emberek voltak, mint mi. Maximum többet ittak és hangosabban.

Még mindig a szolnoki Kilián. Az esztergomi kirándulásunk (oppardon fellépésünk) az utolsó hétvégén volt, ami után már a pótvizsgaidőszak következett. Akinek meg nem volt pótvizsgája (a francnak kellett mindenből elsőre levizsgáznom..!), annak körlettakarítás, meg a többi ilyen jellegű csuklógyakorlat (szóval döglés), katonakönyvek lehegesztve, de ez nálam a dolgok megszokott rendjébe tartozott. Amúgy meg akkor lett kitaposva a KET-épület mögött a fű, a kerítésparancsnoksághoz vezető ösvényen.

KET: Mivel akkoriban (is) egy főiskolai felvételihez szükséges volt legalább egy érettségi megléte, és akkoriban nem túl sok érettségizett fiatal érezte feltétlenül szükségesnek a haza fegyveres szolgálatának tiszti formáját, a Néphadsereg rászorult arra, hogy szakmunkásokból is képezzen tiszteket.

Ennek az első fázisa volt a Katonai Előkészítő Tanfolyam, amikor megadták az érettségit. A legnagyobb szerepe abban volt, hogy a KET-hotel (b…sszák meg, nekik volt legjobban kinyalva a seggük, kétágyas szobák, zuhanyozóval, meg satöbbi…), szóval a KET-hotel mögött egy kellemes, jó takarásban lévő dobbantási hely alakult ki. Egyébként meg a KET-esek beceneve „egyetemista” volt, mert azért egy főiskolára nemigen illik öt éven keresztül járni.

Az utolsó hét közepén („irányított szabadidő” jelszóval) valami nagynevű táncegyüttest hívtak meg a főiskolára; úgy rémlik, az MN Központit. Megjöttek, be lett terelve az egész főiskola a reptéri kisHEMO-ba, busz bezavarva a városba a táncoscsajokért, első sor lefoglalva nekünk. Csajok befutnak, füttyel történő tiszteletadás megtörténik, előadás (úgy-ahogy) lemegy.

Előadás után a helyi táncosok nevében a vendégművészek meg lettek híva egy tiszaparti szalonnasütésre. Mindenesetre még jó, hogy nekünk is szóltak róla. Mivel azért ott már az első perctől kezdve azt nevelték belénk, hogy a katonatiszt (pláne meg a repülős) az még a pokolban is úr, a szalonnasütés is úgy nézett ki, hogy míg mi napközben rohadtunk a körletben, jónéhány sorállományú már délben ki volt vezényelve. Így mire kiértünk a tetthelyre, oda volt készítve egy bazi nagy máglya, meg körülötte három-négy kisebb tűznekvaló, asztalok, székek, kenyér, szalonna, paprika, paradicsom, hagyma előkészítve. Szerintem ha szépen megkérjük őket, akkor még meg is sütik helyettünk a szalonnát. Naná hogy alkoholos italok is előfordultak; meg is kifogásoltuk hogy miért nincs bekészítve hűtőpult? Hogy sörözzünk itt éjfélkor, ha esetleg addig megmelegszik az alapanyag?!

Mindenesetre az ajándékbulit kiélveztük, már amennyire lehetett; olyan szinten történt ez, hogy egyszer még a buszt is elküldtük a Netovább becenevű helyi műintézménybe, mivel aggasztóan megcsappant a torokgyík elleni gyógyszer. A csapos különösebben nem lepődött meg, hogy záróra után egy talpig őrnagy honvédségi busszal állít be hat-nyolc láda sörért, meg vagy három liter töményért; és ha már ott van, akkor kér két kanna bort is.

Ezen a helyen ugyanis pár hónappal azelőtt az ország egyik legjobban ünnepelt repülőse esett be a női WC-be, ráadásul arccal előre. Az sem jelentett neki problémát, hogy az ajtó kifelé nyílt.

Őrnagyról volt szó, mivel a főiskola poltisztje vezényelte a parádét. Ezek szerint a vezetőség nagy becsben tartja a mai estét, illetve Gyulafőhadnagy (az előző hétvégi események miatt) egy időre kiesett a pixisből. Szalonnasütés megvolt, közben/utána danolászás, alkoholtartalmú italok böcsületes pusztítása közepette, aztán eloszlottunk párosával a kiserdőben. Mire visszaértem a színhelyre, a vendégművészek már szedelőzködtek a buszukhoz. Elbúcsúztunk tőlük (amúgy máig sem tudom, hogy akkor vendégművésszel, vagy saját táncossal jöttem ki a kiserdőből…), majd elmentek. Nem sokkal után a mi táncoslányaink is buszra szálltak, mi meg ottmaradtunk a romokon.

Háááát, tegyen rendet az, akinek hat anyja van; erre való a sorállomány, legfeljebb annyit tudunk vállalni, hogy összegyűjtjük az üres üvegeket, ami meg nem üres, azt kiürítjük. Addig-meddig ürítettük, amíg sikerült azon az éjjelen istenesen megvonyítanunk a holdat. Ezekután már tényleg csak az volt hátra, hogy mindenki bekoordinálja magát valahogy a saját körletébe. Könyv egy szál se, a kapun is úgy jöttünk ki, hogy a poltiszt előtt vigyázzba vágta magát a kapuszolgálat; egy csoportban kell bemennünk is, azért azt ne már, hogy alakzatban (ennyire azért nem voltunk részegek). Átcaplatunk a kiserdei ösvényen, elérjük a főiskola kerítését, amikor balról feltűnik a KET-épület melletti sötét zug. Erre a fél táncegyüttes (velem az élen) reflexből át a falon!


Poltisztnél a kiakadásjelző azonnal legyalázta a végálláskapcsolót (mondjuk nem is nagyon csodálom). Ráadásul mivel valami nagyonzabos ÜTI volt aznap, az ügyal néhány tagja ott leselkedett a belső oldalon.

Bevágódunk, kívülről üvölt a poltiszt, hogy azonnal jöjjünk vissza, belülről meg rohan felénk az ügyal (mint később kiderült, valami buffos századból valók voltak), hááát, hajnali egykor ami perpatvart ott lerendeztünk… Végül kijött az ÜTI is, üvöltözött a fal másik oldaláról az őrnagykámmal, aztán (szigorúan szinte lépést tartva) a külső és a belső különítmény találkozott a kapunál, ahol kiderült az, ami kiderült…
Józsi, a mi századpékánk (mert a századunkból hárman voltunk benne a buliban) másnap reggel ahogy szokott, gyanútlanul jön be a munkahelyére. Bal kézben nájlonszatyor, jobbal szíjja a cigit. A század felsorakozva, ahogy illik, Józsi csikket befordítja a tenyerébe, fogadja a jelentést, csak közben azért egy kicsit nagyon elkerekedik a szeme. Jelentés megvan, pihentet, beleszív a dekkbe, aztán még egyet – no, akkor ez azt jelenti, hogy komolyan gondolkodik –, eltapossa, aztán elkezdi: „Na idefigyeljetek, faszikáim…”. Úgy látszik, neki is igencsak tanév vége van.

Végül annyi a reggeli eligazításának a lényege, hogy ezt a két napot bírjuk már ki balhé nélkül, a három tettestársnak most azon melegiben kioszt fejenként két hét LAFO-t, amit felfüggeszt a tanév végéig; ha addig nem csinálunk semmi balhét, akkor törli a cuccost. Az meg már az én egyéni szocproblémámmá alakult, hogy pont az én dicsfeny lapomról „felejtették el” ténylegesen törölni, így a következő tanév elején vette észre az akkori péká (lehet hogy többieknek is rajta volt, de ők nem azzal kezdték a tanévet, mint én…), és naná hogy azt is csontig letöltette velem.

Azért az utolsó este intézményesített kimenőt kapott a teljes főiskola; mint megtudtuk, az ilyen estéket nevezték a városban az őrület éjjelének (évente egyszer ki lehetett bírni a városlakóknak is). Tisztiklub természetesen az utolsó zugig dugig tömve; amelyik század nem kapcsolt időben és nem foglalt asztalt, az valamelyik másik kocsmában múlatta az időt, végül egy össznépi ökörködés a főutcán…

Valahogy aznap éjjel a VÁP is inkább olyan helyeken mászkált, ahol nem botlott bele főiskolásokba. Azt, hogy hogy kerültünk vissza a reptérre, azóta sem tudom, de fantasztikus látványt nyújtottunk másnap, amikor végig kellett szobroznunk, a harmadévesek zászlóssá avatását. Ugyan zárt alakzatban voltunk (nincsdumaa!!!!!), de azért pontoztuk a kiszólított cimbik kilengését. Végül azonban egy tízpontos gyakorlattal Zsoltika vitte el a pálmát, aki kihasználva helyzeti előnyét (majdnem olyan „magas” volt, mint a főiskolapéká) pont szembeböfögte az ezredest, majd a zászlósi váll-lap átadása ürügyén szinte kő-papír-ollót játszottak, míg a végén a hátraarcot egy elegáns hasravágódással oldotta meg…

És az ilyenből lett egy év múlva katonatiszt!!!

31 hozzászólás

 1. BiG_ — 2010-09-22 08:39 

Remek poszt, még mindig törölgetem a könnyeim a röhögéstől…. :-)

Kék eget! BiG

 2. Libero — 2010-09-22 09:44 

Nem tom, ki az a Zsoltika, de jó arc lehet… :)

 3. hazitroll — 2010-09-22 09:53 

„És az ilyenből lett egy év múlva katonatiszt!!!” – mi anno azon röhögtünk, mikor valami hasonlóan nem szabvány állapotban voltunk, hogy „és belőlünk lesz a jövő értelmisége”. Most hogy belegondolok, miután végeztem, és kenyérkereső emberré váltam, hónapokkal később kitört a gazdasági világválság…

 4. proletair — 2010-09-22 10:11 

Az utolsó bekezdés az nagyon ütött:) Nem spojlerezném el a dolgot, de lesz egy olyan poszt is, ami az ilyen alaki (nemdumáááál) dolgokról fog szólni.
A kő-papír-olló helyzeten hangosan röhögtem:)
(most is)

 5. 68nyara — 2010-09-22 10:15 

@hazitroll: Valahol láttam egy statisztikát az egy főre jutó alkohol fogyasztásról Európában. Hát ott az egyik legnagyobb mennyiség Magyarország neve mellett volt látható. Kiváncsi vagyok,hogy ha az egyetemisták és a katonák fogyasztását ebből kivonjuk akkor mekkora dózis marad a többiekre? Lehet, hogy ez az antialkoholisták országa? :-)

 6. szögyi — 2010-09-22 11:23 

@Libero: Zsoltika amúgy táncoscimbi volt, azért is figyeltük erősssen. Normális állapotban meg EMO (Elektromos, Műszer, Oxigén)szakosként szerepelt, tudomásom szerint a főiskola után Taszárra került…

 7. rozsdafarku — 2010-09-22 11:36 

Már megint a pia meg a pina!:)

Azok a kurva szép régi jó idők!:)

http://www.youtube.com/watch?v=1rdnCneUrDY&feature=related

 8. hazitroll — 2010-09-22 14:36 

@68nyara: Épp te meséltél olyan szotrikat, hogy ahhoz képest elszégyellem az egyetemista berúgásaim… Például 12 előtt elég ritkán kezdtünk neki, az talán csak kollégiumi napok környékén volt.

 9. 68nyara — 2010-09-22 14:52 

@hazitroll: hát ezért is mondom én, hogy a magyar fogyasztás nagy részét a katonák+egyetemisták halmaz le is fedi. :-)

 10. hazitroll — 2010-09-22 15:32 

@68nyara: Én meg azokra gondolok, akik reggel hétkor decis pohárban kapták a felest.

 11. Krux — 2010-09-22 16:14 

@szögyi: „…főiskolára nemigen illett öt éven át járni…” Bakker, nálunk van egy mondás Miskolcon, amelyik úgy szól, hogy nálunk a gépészmérnöki kar alapvetően hat évig tart, de el lehet öt év alatt is végezni.
Más. Szögyi! A Zsolti haverod már akkor is emós volt? Kegyetlenül megelőzte a korát.:-)

 12. _Nyuszi — 2010-09-22 18:19 

Remek poszt, Szögyi hozta a szintet. :)
Nálam megért egy tízest. :)
—–
@Krux: Ez van a Kandón és a Bme Közlekkaron is. :)

 13. fakir — 2010-09-22 21:10 

Azért remélem, hogy akivel kijöttél a kiserőböl, az NŐNEMŰ volt!!! :-))))

 14. fakir — 2010-09-22 21:10 

Természetesen „kiserdő”.

 15. Rókakígyó — 2010-09-22 21:57 

A hétvége óta nem iszom, már csak fogynom kell vagy 20 kilót és akár a dalai lámával is találkozhatom:)

 16. massziv — 2010-09-22 22:26 

hazitroll:Rendes kocsma 1/2 5-kor nyit,hogy az emberek a 6 órás műszakkezdésre beérjenek:-)

 17. proletair — 2010-09-23 07:09 

Szögyi kolléga, grat a címlaphoz!:)

@Fidesz pornó, pécsi pap sex, „éljen a Fidesz-KDNP!:
Te meg egy utolsó mocskos korlátolt troll vagy!

Tiboru!
A fent általam szidalmazott önjelölt firkász minden blogon, ami címlapos lett, ugyanilyen ökörségeket írt be, függetlenül a blog témájától. Úgyhogy akár ki is tilthatod, úgy ezer évre. Ha megnézed az aktivitását, le fogsz döbbenni.

 18. tiboru — 2010-09-23 07:33 

@proletair:

Természetesen kitiltottam minden olyan blogból, ahol admin vagyok…

És Szögyinek és is gratula, csak azt nem értem, a címlap ellenére miért nem ömlenek a kommentek..?

 19. proletair — 2010-09-23 07:42 

@tiboru:
reggel van még, mindenki most fog beérni a munkahelyére, bekapcsolja a számítógépét, olvas, aztán jön a kommentek árja:)

 20. Lombrágó — 2010-09-23 07:58 

Meló van gyerekek! Nincs idő kommentálni. Ráadásul e keceli képeket is meg kellett nézni egy szuszra :-)

 21. szeme közé, laposan! — 2010-09-23 08:27 

Melyik volt a KET épület? 2/79?

 22. postabelyeg — 2010-09-23 08:55 

Egy komment a katpol-ról:
„A történészek ill. a szovjet tisztek, pártfunkcionáriusok korabeli (azóta nyilvánosságra hozott) véleménye szerint Magyarországé volt a VSZ legfelkészületlenebb, politikailag legmegbízhatatlanabb hadserege (egyébként a legkisebb is). Lásd a tevékenységét ’56-ban és ’68-ban (a magyar volt az első külföldi kontingens, amelyet Csehszlovákiából kivontak az invázió után, tudtommal fegyelmi problémák miatt).”

És így szól bele a világpolitikába a magyar alkohol. :D Ez egyszerre mulatságos és félelmetes. A svédek remélem beépítettek alkoholszondát a Gripenekbe, hiszen azokat csak lízingeljük.
Bokor Imre (mérnök ezredes) írt 20 éve egy könyvet „Kiskirályok mundérban” címmel. Talán abban olvastam, hogy ’68-ban a Csehszlovákiában vendégszereplő kontingens (nem a honvéd néptáncegyüttes!) vezetése összeállította a szükségleteit, miből vannak kifogyóban, és az írnok véletlenül egy nullával többet írt a szám végére annál a résznél, hogy hány liter bort kérnek. A lista az igényekkel megérkezett Magyarországra és itthon nem hittek a szemüknek. Sajnos nem emlékszem, sikerült-e összeszedni annyi bort.

 23. szögyi — 2010-09-23 10:59 

@Krux: Ahogy megláttalak, eszembejutott a zászlósavatás vége. Ugyanis mikor lezajlott a ceremónia, akkor a frissen felavatott zászlósok kikolbászoltak a tisztikar mellé, mi, akik még csak hallgatók voltunk meg levertünk nekik egy díszmenetet. Hááááttttt…. Szerintem a Budaőrsi úti laktanya teljes állománya, beleértve a fogdásokat is, sírva kaparta volna el magát a saját tíz körmével az alakulótér aszfaltja alá, annak a támolygásnak láttán, amit mi ott vigyázzmenet címén előadtunk. A zászlósok józanabbja visítva röhögött…
@fakir: Én magam szégyellem legjobban, de sajnos hetero vagyok, Igaz, a másság idén még csak divat, legfeljebb jövőre lesz kötelező, de ha lehetne, én ebben az egyben, maradnék az évszázados hagyománynál, mint Grisa Szibériában:
– Múltkor úgy leittasodtam, hogy magamévá tettem egy barna medve.
– Nőstényt?
– Durák! Hát nincsenek nekem ferde hájlámáim….
@68nyara: No akkor most képzeld el, hogy mi főiskolások meg katonák is voltunk egyszerre, akkor szerinted mennyi volt a napi fejadagunk? ;)
@szeme közé, laposan!: A KET-épület előtt van most a buszforduló a kuglimapson…

 24. 68nyara — 2010-09-23 11:39 

@hazitroll: Először is reggel 6-kor volt az ominózus reklamáció árdata. @massziv: No ezeknek nem volt hova beérni. Nyócker, masszív alkoholisták és kissebség. Szerintem egy sem volt akinek lett volna munkahelye. Már csak azért sem hiszem, mert gyakorlatilag zárásig sűrű váltásokban jöttek a pulthoz. Esetleg abban a fél órában dolgozhattak, amikor eltüntek „ebédelni”. De, hogy mit és hol ettek, na az nagy kérdés.

Egy érzékletes adat: 90-es évek legeleje (nagyon) akkor még volt szilva pálesz a kocsmában (most hagyjuk a miből volt az a szilva kezdetű kérdéseket…jobb ha ezt a feledés mély homálya fedi. :-)). A kocsma mérete nagyjából egy nagyobb nappali mérete. A fogyás egy erősebb napon volt SZILVÁBÓL 36 l ! A jaffa meg ránk rohadt. És volt más szeszes nedű is, még mielőtt felmerül a kérdés, hogy biztos csak szilva pálinka volt kapható. Mondjuk az az igazi köpködős becsületsűlyesztő színvonal amit el kell képzelni, beleltározott törzs alkoholistákkal. Nagyjából az egész vendégkör ilyenekből állt.

 25. 68nyara — 2010-09-23 11:42 

@szögyi: Az előző hozzászólásomban már jeleztem, hogy volt némi kapcsolatom a vendéglátóipar ama szegmensével, ahol a többé-kevésbé úri közönség mulatott. Vannak elképzeléseim a tisztjelölt urakra számítandó készletfogyási kimutatásokról. :-)

 26. Nisoria — 2010-09-23 19:05 

@_Nyuszi: Kandó? Közlekkar? Vikinyuszi! Te titkon vasutas vagy?

 27. szeme közé, laposan! — 2010-09-23 21:17 

@szögyi: Kösz! Mi azt Algírnak hívtuk/ismertük!:)

 28. Trog_Air — 2010-09-25 17:25 

@szeme közé, laposan!: En is laktam ott… :) Bar az regebb ota Algir.
(A szolnoki mendemondak ugy tartjak, hogy valami nagy kozos barati orszagbol valo joemberek voltak ott kikepzesen, es attol hivjak Algirt Algirnak.)
szogyinek: A Netovabb muintezmenyt mar Kanyarnak hivjak. (Legalabbis az az, ami a 442-es kanyarjaban van a bejarati ut elott) bar a regi neve sokkal talalobb, ez teny. Tenyleg senki se jutott tovabb, amikor kiment a kapun… :D

 29. szögyi — 2010-09-25 18:26 

@Trog_Air: azért a netovább, az nem a kanyar…
Ott volt akkoriban (hajdanában-danában) egy Starsky & Hutch pincérpáros (totál úgy néztek ki), akik nagyon sokat tudnának mesélni az ország repülőseinek ifjúkoráról ;)
Ahol most a repmúzeumban van a minyó, no kb. ott volt alapterületileg a netovább…
Vagy három éve, mikor eltrombitáltak a husznonvalahanyadik találkozóra (azért az nem semmi, hogy hiányoztam az előző tizenharmadikról – ez a repülősöknél kerek szám), először konzervatívan megvacsorázunk valahol egy rendes helyen a városban, aztán jött az ereszdelahajamat a kanyarban…. Vittem egy üveg szatmári szilvát, a MALÉV-es ürgének orrán-száján jött ki, hogy mi ez szögyi, akkumulátorsav (?), az alesként nyugdíjba ment Zinger meg megkortyolgatta (behorpadt az üveg), hogy hú de jó huzatja van ennek…

 30. szögyi — 2010-09-25 18:27 

@Trog_Air: Bocsi, fordítva, a kanyar az nem a netovább…

 31. _Nyuszi — 2010-09-26 21:02 

@Nisoria: Én inkább úgy fogalmaznék, hogy nem áll tőlem messze a közlekedés pár ága. :)

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.