219. – Alaki emlékek

Mindenki, aki volt katona, átesett valamiféle alapkiképzésen. Ezt vagy jól tűrte, vagy rosszul, vagy jó fej kiképzői voltak, vagy állatok, de az biztos, hogy a civil életből hirtelen kiszakadt emberfiát egymillió (vagy annál is több), addig nem tapasztalt benyomás érte. Proletair barátunkat is, amint itt alant olvashatjátok. Ráadásul ő már csak azért is hiteles forrás kiképzési téren, mert pályafutása során – hogy úgy mondjuk – a furulya mindkét oldalán állt, már ha értve vagyok.

A minap utaztam, és nem volt nálam könyv (hiba!), sem fülhallgató a zenéhez (súlyos hiba!), így jobb híján eltöprengtem azon, miket is mondtak anno a kiképzők. Elég gyorsan összejött egy posztra való, amit meg is osztanék legott. Előre jelezném, hogy ez a kis szösszenet nem egy konkrét esetet mesél el, hanem számtalan történés lett egybe gyúrva a saját emlékeimből. Ehhez nem vettem elő a könyvespolcomon nagy becsben porosodó Katonai Szlengszótárt, így amit leírtam, az az én – időközben megszépült – emlékeim összegyúrt leírása. Aki tudja folytatni, tegye meg a kommentekben, de még jobb, ha külön sztorit rittyent belőle, és elküldi tiboru főszállásmesternek. Tehát főszerepben: a kiképző(k); remélem, sikerül nosztalgiát ébresztenem.


Figyelem! Harmadik szakasz!! …. Naaa! Mivan?! Megszólították! Tevékenységet befejez, a hang irányába fordul, vigyázzba merevedik, és érdeklődést szimulálva kérdőn figyeli, mit akarok! Na. Annak ellenére hogy kopasz faszok, a merevedés nem jött össze. Az érdeklődést sem látom az arcukon. Mondjuk az értelem jelét sem.  Előőőttem… hármas…oszlopban… Sorakozóóóó!

Igyekezzenmármegtalálniahelyét! A pékfaszábamár! Úgy rémlik, oszlopot mondtam. Ez nem az, ez ökörhugyozás. Sőt, kis híján csigavonal. IGAZOGGYONMÁKI! Nem zizeg, nem mocorog! Ugyanúgy vigyázzban áll! Balra… át! Úristen! Önhonvéd! Ott, igen maga, ultrakopasz! Milyenhonvéd? Jegenyés…  Aham. Magának melyik a bal keze?! Költői kérdés volt, mert úgy látom mindegy. De segítek. Amelyiken az órát hordja. Jézus! Maga a jobb kezén hordja az órát?! Maga egy kibaszott egyéniség, Jegenyés, ugye? Nos ez civiliában lehet akár előny is, itt egyenruhában azonban kifejezetten hátrány. Javaslom az alapkiképzés végéig helyezze át óráját a ba.. másik kezére. Mostantól ezt hívjuk balnak.

Maguk mit röhögnek?!?! Kiadta valaki azt a vezényszót, hogy hahotázz? Mi van magukkal?! Bohóc volt reggelire? Maga ott! Önhonvéd! Neeeem, a helyes válasz: PARANCS, DABÁR HONVÉD! Na mégegyszer: önhonvéd… Nem hallom… Így már jobb. Ha valakit megszólítanak, akkor ezen a hangerőn válaszol! Maga is, értette? Neeem, a helyes válasz: PARANCS, ÉRTETTEM!

Szóval maga ilyen jól szórakozik! Hát teszek majd róla, hogy ne örüljön! Az ördög húzza bele a kóchengeres farkát, röhögni tud a Jegenyén, de maga is pont akkora rüszü, sőt nagyobb, mert előrébb áll a sorban. És mi az a méretes borosta az arcán?! Beesett az arca, a szőr meg kint maradt, mi?! Drabár, vagy hogyazistenbe hívják, maga jelentős hendikeppel kezdi a napot.

A mai első órában alaki foglalkozás lesz. Az elmúlt öt percben bebizonyosodott, hogy erre nagyobb szükség van, mint gondoltam.  A foglalkozás helye az alakuló tér. Irány utánam! Lépéééés… indulj! Egy, egy, egy-kettő-egy… NEM POFÁZIK, MERT LEVÁGOM A FEJÉT, A NADRÁGSZÍJÁRA ÁLLOK, ÉS A TORKÁBA HUGYOZOK! Lendül a kar… Jegenyés! Mi maga? Marionett bábu? Legalább próbálja úgy csinálni, mint a többiek! Nem szégyen másolni, itt lehet! Egy, egy, egykettőegy… A pocsolyát nem kerüljük ki! Az nem azért van! Hanem azért, mert esett az eső! Egy, kettőegy, száááázadállj!

Namivan? Arrafelé nem terjed a hang? Süketek nem lehetnek, mert akkor nem hívták volna be magukat katonának! Úgy állt meg a szakasz, mint egy bebaszott hernyó! Sőt, százlábú! NEM MONDAM, HOGY PIHENJ! Csak annyit, hogy század állj! Tehát állnak néma kussal kevert merev vigyázzban, és a másik tarkóját nézik! Nem iceregnek, nem ficeregnek, nem túrják az orrukat, nem kenik a fikát az előttük álló gallérjára, mert megszárad, és eltöri a gerincét. Meg nem mozdulhatnak! Ha az orrukra száll egy szerelmes légypárocska kefélni, akkor sem! Amit tehetnek, az az, hogy számolják a meneteket, és szurkolnak a hímnek! Na.

Az első jelentős lépést megtették, hogy úgy nézzenek ki, mintha katonák lennének. Figyelem! Maga is Jegenye! Balra… át! Visszakozz! A VISSZAKOZZRA NEM VISSZATIPEGNEK, HANEM SZABÁLYOS JOBBRA ÁTOT CSINÁLNAK! Azért volt visszakozz, mert nem sikerült egyszerre megcsinálni, amit vezényeltem. Viszont örömmel láttam, hogy Jegenye megismerkedett a bal kezével. Dabár, maga viszont jelentős fáziskésésben van, pedig amikor vezényeltem, volt ideje felkészülni. Tehát még egyszer. Balra át! Remek! Majdnemjó!

Visszakozz! Érdekes, ez meg megy! Balra át! Remek. Jobbra át! A pofám leszakad, ez meg nem megy?!?! NEM PUSMOG! Maguk a dandár legbénább katonái! Én meg a legpechesebb tisztese… Na figyeljenek, mert bonyolítom a dolgot! Bár ez lehet, hogy végzetes lesz. Pihenj! AZT MONDTAM: PIHENJ, NEM AZT, HOGY FOLYJON  EL, MINT EGY TEHÉNSZAR! És továbbra sem pofázik! SZAKASZ! VIGYÁZZ! Hátra…arc! Álljjjj, visszakozz!! (sóhaj) Hát igen, ha a hátra arc nem megy, miért is menne a visszakozz…

DABÁR! MAGÁNAK KI ADOTT ENGEDÉLYT POFÁZNI?! Nem értem! Lépjen ki! A szakasznak vezénylek, maga csak álljon itt. Szakasz, pihenj. (Látja Dabár?) Szakasz vigyázz! Jobbra át! (látja?) Balra át! Hátra arc! (hopp, látja Dabár) Pihenj! Most Dabár honvédnak vezénylek, csak ő hajtja végre! Dabár honvéd…vigyázz! Jobbra át! Balra át! Hátra arc! Hopp, visszakozz! Látja Dabár, maga egy igazi alaki fantom, nagy dumagép, a pofája be nem áll, de még az a balerina Jegenye is jobban csinálja mint maga. Azért Jegenye ne bízza el magát, mert ezzel a lendülettel leszerelésig sem lesz magából katona! Na, álljon vissza a sorba.

SZAKASZ VIGYÁZZ! Pihenj, szerelvényt igazíts! AMI NEM AZT JELENTI, HOGY CHELSONT KEZDENEK JÁRNI! Megigazítják a zubbonyukat, betűrik az inget, a gallért meg visszahajtják. Bonyolult folyamat, mi? Igyekezzenek, mert még a végén ránkesteledik. A következőkben a vigyázz menetet fogjuk gyakorolni. Ezt is csinálták már, úgyhogy nem lehet probléma. Vagyis a látottak alapján lehet. De azért emlékeztetőül: nem kell rohanni, a törzs feszes és egyenes. Még magának is ott jobb elől! Remek zsiráf termete van, fogadjunk harckocsizót csináltak magából! NEBASSZA? Komolyan?!?! Hát a maga kaszáspók alkatával nem lesz könnyű.

Tehát a vigyázzmenetnél spiccben a láb, teljes talpat odacsapni a betonra. Kéz leszorul, áll kissé megemel. Kezdhetjük, rendben. Figyelem! SZAKASZ VIGYÁZZ! Jóbarát! MIVAAAN RÜSZÜK?! Ki mondta, hogy jobbra át? Csak annyit mondtam jóbarát! Na most: jóbarát! Áhá, figyelnek, jóvan! Jobbra át! Irány egyenes! Lépééés… indulj! Jobb elől, maga lószúnyog, számoljon be! Ne nézzen rám kérdőn, hanem mondja azt hogy egykettőegy, gyerünk. Na neee, ne cincogjon, eressze ki a hangját, mert a sor végén elvétik az ütemet! HANGOSABBAN! Szakasz állj! MIAKURVAÉLETET KELL RÖHÖGNI? Nem születhet mindenki bengáli tigrisnek!

Dabár, maga ma túl jókedvű, gyanús ez nekem. Látom, nem értik: van időnk, itt is éjszakázhatunk, nekem mindegy, magukkal basznak ki. Aztán meg sopánkodnak majd, mikor maguk még itt bohóckodnak, a többi szakasz katonái isszák a bambit a kantinban. SZEGGYÉKÖSSZEMAGUKAT! Pékfaszát. Irány egyenes! Lépés, indulj! Egy, kettő, egy… Leng a kar! Úgyvan! Figyelem! SZAKASZ VIGYÁZZ! Kézleszorul, állmegemel, lábodacsap! Nem rohan az eleje! Basszák oda a bakancsot a betonra! Úgy szóljon, hogy a bányászok idejöjjenek panaszkodni, hogy ilyen zajban nem tudnak dolgozni! Hogy a vakondok agyrázkódást kapjanak!

Ezaz, Jegenye, ne dőljön hátra, ne a hasát akarja kinyomni, mert az nincs is, hanem a mellét, ami úgyszintén nincs! SZAKAAAASZ PIHENJ! Nem esik össze, újra leng a kar, egykettőegy! Na még egyszer, szakasz vigyázz! Keményen, ezaz,Dabár, ne lógassa a kezét, mintha fából lenne, hanem szorítsa a combjához! Pihenj! SZAKASZ ÁLLJ! Balra át! Jólvan Jegenye, látom gyorsan tanul, de még gyorsabban felejt. Jegenyés honvéd miatt visszakozz! Balra át! Pihenj! Nos. Miután itt befejeztük az alakizást, visszamegyünk a századszintre. Addig nem akarok beégni magukkal. Remélem vették az adást, rüszük! Ha valamit elhibáznak, jövünk vissza gyakorolni, természetesen az egyéni szabadidő terhére. Világos?

SZAKASZ VIGYÁZZ! Jegenye… Hogy verje bele magába az a kaporszakállú! Mivan, elbambult? Máris hazavágyik, mi? Biztos a Mankára gondolt. Ezt hagyja takarodó utánra! IRÁNY A LEGÉNYSÉGI ÉPÜLET! LÉPÉS INDULJ! Egykettőegy… Leng a kar! Nem pofázik ott hátul sem! SZAKASZ ÁLLJ! Pihenj! Az oszolj után rágyújthatnak itt a kapu előtt. A csikket nem merjék szétszórni, mert teszek róla, hogy holnap egész nap csikkszedő kiképzést kapjanak. VIGYÁZZ! Oszolj!

Dabár honvéd! Maga dohányzik? Akkor megkínál egy cigivel, vagy kérnem kell?

15 hozzászólás

 1. szögyi — 2010-11-29 09:36 

FBM, a Markos (akinek Nádas a keresztneve) óta nem visítottam ilyen jót…. Ez a hét is jól indul így a pléhvasárnap után.
Nóta közben: Elvtársak, lopni mennek??? Akkor miért suttognak?

 2. Vérnűsző Barom (törölt) — 2010-11-29 09:43 

A posztbeli kiképző szimpatikus, inteligens, mély empátiával bíró, korrekt szakembernek tűnt. Potrien őrmesterhez képest…

 3. ZöPö_ — 2010-11-29 09:55 

Az Őrm1.jpg képen látható Hartman Kiképző Őrmester Úr csúnyán mexívta a végén.

Jó film volt, felkavaró.

 4. zweitakt — 2010-11-29 10:32 

994. Megkezdődött a kiképzésem. A bevonulás napján megtudtam, hogy az “Emberek! Iráááá… ..tám! ..pééés, ..duj!” No, erre, mint a százlábúba oltott giliszta utánatekeregtünk.
Később az emberekbő honvédok(!) lettünk, majd szakasz, és század, meg zászlóalj. És ez mind mi voltunk! Má! mekkora karrier!
No, az alakizással nem volt gondom, egyrészt, mert mozgáskultúrám jórészt a Jókai rockyklubban, illetve a Rockfort koncertbulijain érlelődött, másrészt tudtam józanon is egyenesen menni. Igaz, nekem is volt néhány köröm fapuskával a focipálya körül, mert nem értettem elsőre a jóakaratot…
Ugye, mindenki emlékszik a tréfás őrmikte, tizedesekre, akik futni küldték a hibázókat, egész addig, amíg egyetlen ember maradt a flaszteron. Óh, mily szellemes tréfákat űztek! hah, ha rágondolok azokra a folyamatosan adott vezényszavakra levegővétel nélkül:
Jobbra át!, balra át! hátra arc jobbra nézz! balra át hátra arc jóbarát ! heheheheheh Meg barna hát! heheheh, meg oszolj!viszakozzoszoljviszakozz! vigyázz! Osztyapenkó! heheheh.
Ó bazmeg! de jó is volt az augusztusi tűző napon! És aki hibázott, (az egész szakasz heheh) futott egy kört, majd odafutott az ELÖLJÁRÓHOZ és tisztelegve jelentette: Tizedesúrjelentemegészségügyisétámatbefejeztemkérekengedélytazalakzatbabelépni! hehe.

Elegünk is lett belőle, így amikor harmadszorra volt oszojjviszakozz! összekacsintottunk, és az oszojj!ra úgy futottunk, mint a nyúl, ordítva, mert ugye, akkor nem hallható a visszakozz! meg sorakozó sem! Lett is kissebb perpatvar, merthogy a kantinba sokan bevágódtunk, a túloldalon meg ki, mivel a tizedes se volt hülye, tudta hol keressen. Mi meg szépen hátul ki, és irány a zuhanyzó… Foglalkozás után, már szabad. A tizedes tajtékzott, mert ő úr ugye, és nem futott, hanem folyamatosan szitkozódva sétált a kantinig, mire beért, mi már a zuhany alatt. A századpéká meg úgy röhögött az irodájában, hogy talán az üti is hallotta! A tizedes meg kapott egy eligazítást tőle a jó tisztes ismérveiből….ekkor mi mondtuk hogy heheh.

 5. vén betyár — 2010-11-29 11:16 

Szívből örülök és köszönöm, hogy meddő zenehallgatás és olvasgatás helyett megosztottad velünk emlékeidet.

 6. Valandil — 2010-11-29 11:18 

A 70-es árvízkor volt szerencsém angyalbőrben lenni. Az árvíz után (mivel volt egy otthagyott katonai főiskolám) a kopaszoknak taníthattam egy-két okosságot. Rajonként volt foglalkozás, én meg nem hivataloskodtam szegényekkel, normális, emberi hangon/nyelven ismertettem a dolgokat (Emberek! Gyűljenek körém! Aki dohányzik, az rágyújthat.”). Mindegyik után jött az őrmester elvtárs vöröslő fejjel: “Értse már meg! Itt nem emberek vannak, hanem katonák!”

 7. arlequin — 2010-11-29 14:43 

kíváló a poszt.
még így poszthistorikussan is.

köszönöm ;-)

 8. Pitzur — 2010-11-30 00:06 

“Készítettem én már ki különbet is mint maguk. Egy igazi újságírót, még őrvezető koromban” Idézhetnénk a Svejket és Marek egy éves önkéntest kísérő foglár tizedest. Nagyon jó volt a poszt

 9. vega2 — 2010-11-30 16:06 

Az megvan, hogy: Katona! Halat evett?

A legjobban ezen birtam röhögni: Magamnak vezénylek, magam hajtom végre. Virág őrvezető vigyázz! Jobbra át!

 10. vega2 — 2010-11-30 16:17 

Meg ez: Maga annyira kopasz, hogy magáhz képest Kojak egy hajasbaba!

 11. proletair — 2010-11-30 16:51 

@vega2:
Ezen én is jókat kuncogtam:) Amúgy ezt hivatalosan “Egyes harcos” módszernek nevezték…

 12. szaGértő — 2010-11-30 22:43 

A visszakozz-t manapság már CTRL+Z-nek hívják… :D

 13. Gloria Mundi — 2010-12-02 19:03 

Csak 1 dologban kételkedem, h a kiképzőknek ennyire jó a dumájuk általában :) Így, kibicként én élveztem :)

 14. proletair — 2010-12-03 06:33 

@Gloria Mundi:
Általában ilyen jókat mondtak, de azt tudni kell, hogy ezek a beszólások öröklődtek, tehát nem feltétlenül volt egy-egy ilyen beszólás saját találmány. Ez akkor volt nyilvánvaló, amikor egy IQ nullás humortalan pökhendi tisztes próbált ilyen mondatokkal vagánynak látszani.

 15. Kelempájsz — 2010-12-03 07:45 

Szombathely-Zalaegerszeg közös határőr kiképzőbázisán történt, Körmenden, 1976-ban az alábbi eset. Azért teszem közzé, hogy olvasóim művelődjenek. Íme:
A raj felsorakozott egysoros vonalban. Bökő őrvezető elvtárs, aki arra volt büszke, hogy egy éjjel részegen felszántotta az acsádi temetőt, azt mondotta, hogy ő nagyon szereti a verseket, legkedvesebb szerzője Spaxer, a nagy német költő. Összenézett a raj, hogy érdekes, ilyen nevű német költőről nem is hallottak, pedig ismerték Heinét, Goethét, meg még Schillert is. Aztán Bökő hozzátette, hogy igen, legjobban szereti Spaxertől a Rómeó és Júliát…

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.