222. – A létszámfeletti


Bigfoot
azon kollégák közé tartozik, akiket a sereg nem nagyon akart beszippantani, de végül hősünk győzedelmeskedett. Története ékes példája annak, hogy ha az ember nagyon akar katona lenni, még az extra méretek sem jelentenek akadályt.

’93 augusztusában vonultam Szentesre sofőrnek valami műszaki alakulathoz. Apámtól és barátnőmtől elbúcsúzva reggel 8-kor beléptem a kapun, majd belevetettem magam a hadsereg sűrűjébe. Egész napos hercehurca után odajöttek hozzám és közölték, hogy létszámfeletti vagyok, gratulálnak, majd februárban hívnak be ismét, mert akkor lesz ismét bevonulás a műszakiakhoz. Megsúgták a raktárosok, hogy azért küldenek el, mert semmilyen ruhát nem tudnak adni, ami jó lenne rám méretileg (203 cm magas vagyok, 130 kiló és 51-es méretű a lábam).

Hazajöttem, visszavettek a munkahelyemre és vártam a februárt, ezek után novemberben behívtak Keszthelyre a 7. Légvédelmi Rakétaezredhez. A felszerelések kiosztásánál itt sem volt sok minden és pusmogták a raktárosok, hogy el kéne küldeni a pesti gyereket létszámfelettiként. Amint ezt meghallottam, közöltem: ha ez bekövetkezik, leülök egy lépcsőre és kivárom az egy évet, míg letelik, kapom a papírt, hogy voltam katona, azután viszlát.

Benttartottak. Hiányzott a bakancsom, pizsamám, tornacipőm, papucsom, mikádó belsőm, gyakorlóból csak első osztályút kaptam és közölték: nincs tisztacsere és nincs kimenő cucc sem. A magasságom miatt a sorakozónál én voltam a jobb első ember, aki vezette a századot. Ezredsorakozón viccesen néztem ki, civil bőrcipő, novi új gyakorló, Ikarusos pufajka a mikádómban.

Így teltek a napok. Egyik reggel felhoztak pestre a Ruházati Ellátó Központba. Könyv nélkül, egy stokin csempésztek ki a laktanyából a moslékos Barkasszal, közvetlenül az eskü előtt. Kaptam 53-as bakancsot (biztos, ami biztos, jó legyen alapon), harangozott benne a lábam. Minden ruhát nem sikerül beszerezni, de a nagyja összejött. A törzsőrmester, akivel voltam, akkor járt először Budapesten; elmondása alapján azt hitte, hogy van egy utca és onnan nyílik minden. Gyalog akart a Délibe menni a REK-ből :-)

Az ágyam végét még első nap kivágtuk, hogy a lábaim kiférjenek a rácsok közt; a nekem kiírt teherautó (TZM-Ural-375) vezetésénél csak úgy tudtam kuplungolni, hogy kinyitottam az ajtót, csak így fért el a lábam. Viccesen nézett ki a vezetési gyakorlaton a nyitogatás, üvöltöttek érte a tisztek, de le kellett vezetni a kötelező kilométereket.

A kiképzés után aranyéletem lett, lekerültem a zárt területre és MEÁ-s lettem. Jó volt, de erről majd legközelebb.

19 hozzászólás

 1. hazitroll — 2010-12-06 08:04 

Nekem 47-es lábam van, ennyire azért nem extrém, de abszolút át tudom érezni a problémád! Viszont téged sem csapott még orrba ajtó :)

 2. (h)öreg — 2010-12-06 08:34 

Nálunk is volt egy srác,48-as lába volt,
kimenőcipő helyett saját civil cipőjében
járt.Egyszer el akarta vinni a VÁP,de egy rendőrnek köszönhetően megúszta.

 3. Rókakígyó — 2010-12-06 08:37 

Szintén együttérzek. Annyiban hasonlítunk, hogy én is jobb első voltam az avatáskor, így nem kellett a fejemet semerre rángatnom, néztem előre mereven. Méretproblémás ruháim nem voltak, kivéve a 62-es kimenősapka, amit a hasonló méretekkel rendelkező őrmi mindig lenyúlt. Másnak nem kellett.

 4. Adani — 2010-12-06 08:45 

Bp.n minden egy utcából nyílik, ez jó. De végül is igaz, sőt mindenhol így van. Egy főutca és abból nyílnak a mellékutcák, de mellékutcákból is nyílnak újabb utcák stb. :)

 5. Flankerr — 2010-12-06 09:47 

1997-ben már nem tököltek ennyit. Egy falubeli srácot 2 hét alatt leszereltek/hazaküldtek, mert az 50, 51 vagy 52-s lábára nem volt cipő (talán Sopronban).

 6. Adani — 2010-12-06 11:55 

@Flankerr:

Akkor már a végét járta az egész sorkatonaságos őrület, akkoriban megúszni is könnyebb volt már. Rutin Armyreport érdekes olvasmány ő is azt írta, h elég nagydarab volt, mégis kb. baba méretű felszerelést kapott, és mivel parancsot kapott, öltözzön át megtette mikor szétrepedt a hátán a babruha akkor szóltak a raktárosnak,h adjon már valamit nagyobbat a nagydarabnak. A létező legnagyobb épp, h jó volt, de bakancs nem volt ő is edzőcipőben kezdte a műsort.

 7. hungaryhonvéd — 2010-12-06 22:30 

Ó, magas, nagydarab, fizikailag is kilógó volt nálunk is.
Alapon körlettársamat Picúrnak (na majd nem!) hívtuk.
(asszem Ercsiből való a srác, ha ismeri valaki, v olvasgat errefelé…)
Kissé nagydarab volt a lelkem. A gyaksi trikó kb. a hasa közepéig ért. Ezzel mintha el lett volna az alapkiképzés végéig. A többi kacat talán jó volt, vagy nem reklamát némi centi hány miatt, Az apaing ujját azért sosem gombolta be.

A kimenő cuccokból igen vicces kis összeállítás sikeredett: az ing kb könyékig ért neki, a nadrág feszült, ha ugyan ráment, de az biztos, hogy nem ért boka alá… A mi időnkben ez már csak az áttelepülőknek kellett, kimenőre, eltávra ott volt a mérethelyes, kevésbé ciki civil cucc.

Alapkiképzés alatt -1 hónap- nem volt tiszta cserénk, semmiből, asszem. Később is csak azt cseréltem/-tük, amiből nem volt baj, ha másikat kapunk. Amit lehetett, jó darab volt, azt inkább hazaloptam kimosni.

Elsőre sikerült egy jól lelakott 45-ös bakancsba beleugranom > harangozás, helybencsúszkálás. Ezt követte fél év alatt még 2 pár. A sor végét egy vadi új zárta: csomagolás, karbantartási útmutató (öltözőajtóra szigorúan fölapplikálva az akkori szárazföldi elöljáróim strukturális ábrájával egyetemben…), fűzők, talpbetét-rács… Rajtam kívül csak főtiszten láttam arrafelé olyan állapotút. =)

 8. igor75 — 2010-12-06 23:57 

Emlékszem rád!
És szerintem Te is rám, én voltam aki Keszthely felé „vonultunkban”, mellettetek söröztem a vonaton…

 9. hungaryhonvéd — 2010-12-07 09:07 

@igor75

Márhogy rám?! =)

Kaptam a telefon után, de sajnos a számod már nincs meg…

II/2-esek voltunk Szhelyen, 2003 szeptember 9.! Így is én vok az?
Elég sok momentumot kommenteltem már itt arról az időről, de sajna nem minden maradat meg.
Mint ahogy ez a:
„Keszthely felé „vonultunkban”, mellettetek söröztem a vonaton…” – sem, nemtom mikor volt ez. =/

 10. bigfoot74 — 2010-12-07 10:12 

@igor75: Nincs meg most a kép, de azt nem felejtem, hogy marha nagy hó volt amikor vonultunk 94 november végén.

 11. bigfoot74 — 2010-12-07 10:13 

@igor75: javítom 93 novembere volt

 12. hungaryhonvéd — 2010-12-07 10:48 

@hungaryhonvéd:

Bocs, nem tudtam kinek ment a válasz…

 13. Adani — 2010-12-07 11:05 

A másik véglet nem volt meg sehol? Mikor túl vézna és vékony valaki és a létező legkisebb ruha is bő neki? Valahol hallottam vagy olvastam ilyet is. Alig 40 kilós vasággyal és kb. hurkapálca vastagságú, akár faxon is utazhatna mint a viccben az etiópok. :) A nadrágszíj kétszer is lazán körbeérte a nadrágszár alja a földön csúszott utána, és egyébként is mint egy kezdő rapper úgy nézett ki. Később le is szerelték, mert nem bírta a strapát.

 14. Kelempájsz — 2010-12-07 12:47 

Nálunk az ilyen böhönye srácoknak külön cuccot adtak, de nem szerelték le őket. Volt egy Popey nevű bajtársam Hörmannon, 207 cm magas volt és 97 kg, neki külön csináltattak két pár csizmát. Egyet hordott szoliban, egy volt a tartalék.
Aki nagyon nyüzge volt, azt benyomták a telefonközpontba, vagy mozigépész volt (tényleg volt ilyen a Határőrségnél, filmekkel járta az őrsöket és időnként vetített). De akkor, a 70-es években senkit sem engedtek el azért, mert extra méretű, vagy éppen girnyó volt.

 15. Adani — 2010-12-07 13:34 

@Kelempájsz:

Akkor még komolyabban vették a dolgot biztos nem is nagyon kaptak A-n kívül mást az emberek, akkor sztem még az volt a módi, h tök mindegy golyófogónak jó lesz. Ha más nem akkor krumplit pucolni mindenki tud akkor is ha csak egy keze van.

Mikor már az utolsókat rúgta az egész a 90es évek vége 2000-es évek eleje körül akkor meg már akár bemondásra elhittek mindent. Aki nagyon akarta sztem már 2002-203 körül is simán megúszhatta.

 16. lamiki56 — 2010-12-07 13:41 

79 októberben gumiként Zeg-en a Kommendáns szakaszba kerültem pü-i írnokként. Volt egy öregkatona rajparancsnok, Bernát Lacika. Bp-i gyerek volt, aki mindig büszkén mesélte, hogy 149 cm magassága ellenére bevonúlt, mert nagyon kihúzta magát a sorozáskor( 150 cm volt a határ a bevonúláshoz ). Nagyon büszke volt arányos és kigyúrt testére. Egyszer nagy égése volt, amikor kocsmaobjektumból kijövet felvetették vele a 193 centis katonatársunk mikádóját. Kb bokáig ért neki. A városban mindig úgy helyezkedtünk, hogy a legalacsonyabb Lacika a legmagasabb mellé kerüljön. A lányok az úton szépen mosolyogtak rájuk.

 17. igor75 — 2010-12-07 20:35 

BF!
93.nov.22. reggel a vonaton TE a barátnőddel, én meg néhány doboz söröcskével haladtunk Keszthely felé.
(ezt késsöbb még meg is jegyezted nekem)
Más ha jól emlékszem még a KRAZ is kicsi volt neked….

 18. bigfoot74 — 2010-12-10 11:07 

@igor75: Az arcod nem ugrik be, bocs. Csak az van bennem, hogy hideg volt nagyon a vonaton.

 19. Szkv — 2011-07-11 14:19 

Egyszer én is voltam „létszám” feletti, igaz már tartalékos behíváson.
Behívóparancson feltüntetett időpontra és helyre megjelentem. Már kezdett gyanús lenni, hogy csak csak ketten leszünk „katonák”. Rövidesen őrjöngve jött egy hadnagy aki hadbírósággal fenyegetett, hogy nem tettünk eleget a bevonulási kőtelezetségünknek. Kiderült hogy számunkra a régi cím került a behívóra.
Egy kis huzavona után létszámfelettiek lettünk.
Nem sokáig mert még aznap este egy újabb behívót hoztak és „kemény” kilenc napot töltöttem el a POLGÁRVÉDELEMNÉL.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.