230. – Kacat zászlós

Biztosan mindenki tapasztalta, hogy a gúnynévadás egyike (volt) a laktanyai belső folklór megnyilvánulásainak. Vajmaci négy rövid életképet vázol fel, amelyek közös főszereplője egy bizonyos Kacat becenevű (akkor még) zászlós. 
 

Történetünk szereplője XY (főtörzs)zászlós (ma már nyugállományú), akinek rutinná vált a pakolás. Önmaga után, mások után. Akármi is volt elölhagyva, főhősünk pillanatok alatt áthelyezte egy számára semleges környezetbe; a lényeg azon volt, hogy őt ne zavarja. El is nevezték Kacat zászlósnak.

Egy idő után tudott a becenevéről, nem érezte sértőnek, sőt, sok új felszerelő kolléga is csak Kacatként ismerte meg,  mit sem tudva rendes, becsületes polgári nevéről. Volt is ebből bonyodalom… többször is!
 


Sztori egy:

Fiatal, frissen felszerelt titánunk szolgálati feladatait ellátván ellenőrzést kapott a főosztályvezető személyében. Az ezredes (akkor az volt még) a jelentés után – jó szokásához híven – megkérdezte a kollégát, hogy ki a szolgálatos váltásparancsnok?

Ifjú titánunk gondolkodás nélkül rávágta: Jelentem, a Kacat zászlós!

Ezredes urunk szemei kikerekedtek, mivel nem tudott róla, hogy a szolgálatparancsnokai között lenne akár egy fél Kacat nevű is. Rákérdezett, ám újfent azt a nevet hallotta, amit nem akart elhinni! A kíváncsiságtól hajtva felviharzott az őrségre, hogy megnézze magának azt a beosztottját, akire nem emlékszik, hogy lenne.

Persze a dolog hamar kiderült. Szerintem jót röhögött rajta minden érintett.
 


Sztori kettő:

Kacat zászlóshoz – ki tudja, miért – a gyerekei érkeztek látogatóba. Valami dolguk volt, az a lényeg. Szólt az EÁP-os őrnek, hogy jön hozzá a két gyereke, engedje be a kapuig őket, majd ott beszél velük.

Az EÁP-os őr nem volt friss hús, ám – a napi használatban lévő becenév miatt – nem ugrott be elsőre a polgári neve a parancsnoknak, mikor megjelent a két gyerkőc, hogy ők XY-t keresik.

Eltelt vagy 2-3 csendes perc, kollégánk kutatott a telefonkönyvben, hogy felhívja a fogadó felet. Majd mikor beugrott neki, hogy tulajdonképpen most a Kacat zászlóst keresik, vigyorogva odaszólt a két gyereknek:

– Jah… a Kacathoz jöttetek? Ti vagytok a gyerekei? Akkor menjetek a hatos kapuhoz, ott vár benneteket!

A két gyerek – mondanom sem kell – nézett, mint a vettmalac…
 


Sztori három:

Kacat zászlós eligazításfetisiszta volt.

Pár beszólása/elszólása eligazítások során:

– X város és Y falu között kábé 8 kilométer az út légvonalban, de én tudok egy rövidebb utat!

– Az USA megtámadta Amerikát (ez a 9/11-es események másnapján volt)

– Elértem a karrierem csúcsát… (ne feledjük, váltásparancsnok volt… az atyaúristen bizonyos esetekben)
 


Sztori négy:

Talán még nem mondtam: Kacat zászlós egy – hazánkban nagy számban élő – kisebbség tagja. Azon kevesek egyike, akit példaként kellene mutatni a putrikban, mocsokban élő, segélyekből és családi pótlékból tengődő többségnek. Mondjuk hát ki: Kacat zászlós roma származású.

Az egyik reggeli eligazítás végén panaszkodott kicsit az embereinek… betörtek hozzá, a lakását szinte teljesen kirámolták a betörők. El volt nagyon keseredve.

Ment be az "irodájába", miközben panaszkodott:

– …elvitték a tévét, a dvd-lejátszót, de még a konyhából a mikrót is…

Ekkor egy azóta már leszerelt kolléga (nevezzük Ádámnak) odaszólt Kacatnak:

– Kacat! A cimbalmot is elvitték?

– Nem, Ádám… nem zenél senki a családban…

Eltelt kábé jó egy perc, mire Kacatnak leesett… kiordított hát az ügyeleti helyiségből:

-Ádááááám…gyerebe, a k***a anyááád!

Nem lett a dologból semmi… aztán jót röhögött rajta maga Kacat is! :-)

32 hozzászólás

 1. Rókakígyó — 2010-12-29 09:40 

1.

Teccett amúgy.

 2. Kelempájsz — 2010-12-29 11:14 

Aranyos történetek! Eszembe jutott róluk, amit egy haverom mesélt: volt náluk egy nagyorrú őrmester, akit mindenki Cserpák őrmesternek hívott. Egyik kopasz jelentett valamit, és úgy kezdte, hogy:
-Cserpák őrmester elvtárs, jelentem…
A folytatás beleveszett az üvöltésbe. Cserpák úgy reagált, mint Verdier őrmester a “14 karátos autó” c. Rejtő-könyvben, mikor Vanek úr Kabócának nevezte: tombolt, míg a banda majdnem megszakadt a röhögéstől.

 3. Valandil — 2010-12-29 11:23 

Szentesen volt egy Négyesi nevű (talán) százados, de vörös haja miatt a háta mögött csak Kakadunak nevezték. Persze az új gyerek megjárta, amikor szabályosan jelentkezett Kakadu századosnál…
Ugyanez Tengizben, ahol Bükkerdő doktort csak Menegeleként ismerte a társaság (legalább annyira empatikus volt, és elkötelezett a gyógyítás iránt).

 4. Advocatus Diaboli — 2010-12-29 11:51 

Bocs, de ez a vesszőparipám: Annak a kisebbségnek a magyar neve nem roma, hanem cigány. Akkor a cigánypecsenyét is nevezzük romapecsenyének, meg a cigányzenét is romazenének?

 5. nedecz — 2010-12-29 13:29 

Szentendrén-Izbégen-,volt egy kollégám,zászlós volt.Tirpák Laci volt a becses neve.Szokása volt,hogy a telefonba nem mondta a rendfokozatát.

Egyszer a századszinten voltam éppen,mikor a következőt látom:
AEGÜH-kopasz-áll az asztalnál.Teló cseng.Felveszi és rövid csend után beleszól.
-Anyád!!!-és lecsapja a kagylót.
-Ki volt az akivel ilyen röviden értekeztél?-kérdem.
-Valami köcsög felhívott és azt mondta,tirpák vagyok…
Elkapott a röhögés…
-Akkor ma sírós napod lesz.-mondtam és mentem a dolgomra.
Szegény nem értette,de 10 perc múlva a szinten mindenki hallotta,amint a kollégám elmagyarázta neki az alakias viselkedést…

 6. BiG_ — 2010-12-29 14:16 

@Advocatus Diaboli: ha nagyon ragaszkodsz a virgácspacidhoz, akkor szólok, hogy a “cigány” csak egy magyarosított, de bizánci eredetű kifejezés erre a népcsoportra.
Mit ad isten, a “cigány” annyit tesz: törvényen kívüli (athiganosz).

Már akkor is ösmerték őket, mint a rosszpénzt.

Amelyik meg nem “törvényen kívüli”, azt nevezhetjük romának – a nyelvükön “ember”. Ez esetben helytálló ezen megnevezés.

Üdv!

 7. zweitakt — 2010-12-29 16:02 

A mi “Édesanyánk” a szolgálatvezető igen kedves ember volt, híres volt nyájas hanghordozásáról, igazán szép orgánuma volt, főként, ha felidegesítették. Úgy is hívták, hogy Decibel főtörzs. Katona körökben, lássuk be, ez nem semmi, messze földön híres is volt. A rendes nevére nem emlékszem én sem… Tudja valaki? MN4980 1.HTAZ, I.szd. 1994-95

 8. Pitzur — 2010-12-29 18:02 

Úgy látom elég gyakori, hogy a becenév teljesen kiszorítja a polgári nevet. Faterom mesélt egy sztorit, nekik egy Potrien zászlósuk volt, pedig nem a Francia Idegenlégióban, hanem a Ságvári laktanyában szolgált a tiszteltre méltó ősöm. A kopasz valami hivatalos ügyben kereste a zászlóst, de az öreg katonák nem mondták meg neki, hogy a Potrien csak becenév :D. Az ezredirodán lett is üvöltözés.
Én ugyan nem voltam katona (ha Szlovákia lerohan még lehetek :))de annál szarabb dolog ritkán van mikor valakinek csak a becenevét tudod és nem jut eszedbe az igazi. Egy haveromnál volt egy szolid szülinapi összejövetel és mikor odaértem a házigazda megkért, hogy hívjam át a tesómat is. Én hívom az öcsköst és mondom:”Jó a buli itt van Gergő, Laci, Erik és…” Attila is ott volt de csak a beceneve a Hörcsög jutott eszembe, de azt még se mondhattam be szal “…meg még mások” fordulattal zártam a mondatot.

 9. charlie — 2010-12-29 18:13 

@BiG_: a németet se deutschnak hívod, vagy igen?

Magyarul minden nemzetre a magyar nevét használod, nem a saját nyelvükön a saját nevüket.

Még a cigányok is cigánynak hívják magyarul magukat, lásd pl. Országos Cigány Önkormányzat.

 10. Adani — 2010-12-29 18:29 

@BiG_:

A cigók pedig a magyarokat sokszor hívják gádzsónak, az mit jelent? Nem ember?

@charlie:

Sok pejoratív szó is kapcsolódik hozzá: pl. a félrenyelt kaja sem romaútra megy hanem cigányútra, a rosszul elvégzett összecsapott munkát se véletlenül hívják cigánymunkának, csocsóban ismert a cigánygól fogalma is. A cigánykodás sem épp megtisztelő szó. Még Móricz Zsigmond is említi egy novellában, mikor a bűnösre már vagy két gyilkosságot rábizonyítottak, de tagadja, h birkát lopott volna. Akkor hangzik el,h mit cigánykodik azzal a birkával.

@Pitzur:

Egy focimeccsen volt ilyen, fater nézte én meg vmiért ott voltam a szobában és hallottam is. A riporter kommentál: És most 22-es számmal a pályára lép…. ööö a 22-es játékos. Ő se tudta ki az, de kivágta magát.

 11. Adani — 2010-12-29 18:34 

@nedecz:

Eszembe jut egy régi sztori, amit úgy olvastam valahol, de meg nem mondom hol. Egy őrmestert hívtak a háta mögött Nyihahának a lópofája meg a hanghordozása miatt. Mikor odakerült újoncként egy Zab József nevű honvéd az öregek rendszeresen odazavarták,h Nyihahához, h jelentkezzen le nála, ő meg eleinte azt hitte,h szívatják. Később már akkor vöröslött a feje mikor meglátta Zab honvédet.

Az meg talán itt is fent volt, mikor vmi fontos ember jött látogatóba egy laktanyába és kitalálták,h kürtszóval köszöntsék. Volt erre egy külön ember, de az okos őrmester nem tudta ki ő, csak kiadta parancsba, h hozzák ide a trombitást. Mit ad isten volt egy Trombitás vezetéknevű honvéd és nem a kürtös volt. Szerencsétlent lezavarták az őrmi elé kezébe nyomták a kürtöt,h nesze fújjad. Erőlködött rendesen, vöröslött a feje, de egy hangot nem bírt kicsikarni belőle.

 12. Adani — 2010-12-29 18:36 

@Adani:

Egyébként lehetne még sorolni a hasonló szavakat. Anno pl. volt is ilyen dolog,h vki ki akarta verni a balhét,h micsoda dolog az,h cigánymeggy meg zsidócseresznyének hívják bizonyos gyümölcsöket.

Pedig ezek még nem is pejoratív meg sértő szavak, a cigánymeggy még jobb is mint a sima. Sötétebb a színe biztos ezért kapta a nevét. De a németek is felemelhetnék a szavukat a svábbogár szó miatt, vagy akár a csehek a csehül áll kifejezés miatt.

 13. nedecz — 2010-12-29 18:41 

@Adani: Svábbogár polkorrekten:
deutschbeatle :)

 14. RolloJuve — 2010-12-29 20:23 

“Az USA megtámadta Amerikát (ez a 9/11-es események másnapján volt)”
Nem biztos, hogy akkora marhaság.

Ja, bölcsészkar. Gyerek megy be a filozófia tanszékre (ha jól emlékszek) úgy december tájékán. Jó Szerencsét, Mariska tanárnőt keresem. Mariska [Zoltán] odafordul. Én vagyok az, de nehogy azt higgye, hogy magának ebben a félévben lesz aláírása nálam.

Még régebben. Volt egy nevelőtanárunk a kóterben, akit Hókuszpóknak hívtunk, mert úgy nézett ki. Egyszer Bandi a paplan alól kiszólt, hogy Hókuszpók benn van még? Még benn vagyok Bandikám. Utána mi lettünk a törpök. :D

 15. Estván — 2012-05-13 00:06 

Na reagálok egy másfél éves hozzászólásra. Ahol én voltam koleszos, ott a kollégiumvezető volt Hókuszpók, de néha röviden csak Kopasznak emlegettük (tudott erről a becenévről). Monogramja V.L. Lehet hogy ugyanaz a személy?

 16. charlie — 2010-12-29 20:27 

@Adani: jah, hát kérem ~500 év együttélés esetén már a nyelvbe is beszivárognak az élettapasztalatok.

 17. RolloJuve — 2010-12-29 20:35 

Egy kis adalék, hogy árnyaljam a “titulációt”:
http://www.uni-miskolc.hu/~filtort/Joomla/index.php/oktatok/mariska-zoltan

 18. (h)öreg — 2010-12-29 21:09 

@Pitzur: Nálunk egy Gyík becenevű főtörzs
volt,sokszor mondtuk előtte hogy “megyek,
kidobom a gyíkot”.

 19. Vajmaci — 2010-12-29 21:59 

Ha a történetből nem derült volna ki,és valaki nem olvassa rendszeresen a blogot,jelezném tisztelettel hogy ez ismételten kormányőrsztori volt!:)
Ha Vajmaci, akkor kormányőrösdi!:)

 20. Krux — 2010-12-29 22:10 

@RolloJuve: Téged tanít/ott De Gaulle kolléga?

@Adani: A csehek nem maradtak adósaink. Nézz utána, hogy ők milyen szituációban mondják azt, hogy valaki “magyarul beszél”…

 21. proletair — 2010-12-29 23:12 

Az utolsó sztori király volt:)

Szolnokon volt egy Lütyő becenevű zászlósunk. Amikor meghallottam ezt a nevet, a rendes becsületes nevét azon nyomban el is felejtettem. Nem is ugrik be most se:)

 22. franta — 2010-12-30 08:04 

Mezőtúron volt egy szakaszparancsnok százados, akit a bajusza miatt Sztálinnak hívtak. Ő erről tudott, nem is nagyon tiltakozott, sőt imponált is neki.

 23. KATZE — 2010-12-30 09:17 

A ZMNE-en is tanítanak -sajnos- filozófiát. Ott volt egy idősebb tanár, dr. Himmel, ha jól emlékszem. Hát belőle Himmler lett értelemszerűen. Valahogy a fülébe juthatott, mert első vizsgán 46-ból vagy 7-en mentünk át, és ebből is cak ketten hármassal:)

 24. RolloJuve — 2010-12-30 11:34 

@Krux: Nemnem, arról a tanszékről csak Majoros T.úr. Nagyon korrekt ember! Volt a 2005/06-os szezonban két tárgyunk, amit bölcsészkarról kellett hallgatni, Etika, meg Tudománytörténet, csak ezeket.

 25. Adani — 2010-12-30 13:42 

@KATZE:

Himmel? Azonnal a Terézanya csapjad ugrott be róla. :)

 26. sirdavegd — 2010-12-31 14:13 

@KATZE:
felénk Krémernek hívták a filozófiatanárt. Soha olyan gyorsan és olyan mélyen nem sikerült elaludnom, mint annak a jegyzetnek a hatása alatt. Szóval rövid úton Krémes lett a fedőneve (Gálvögyi után…).
Bár az egyik hallgató által konstruált “Ezribácsi”-t semmi nem übereli XD

 27. cometneni — 2010-12-31 14:48 

.

 28. cometneni — 2010-12-31 14:52 

sziasztok és buék! ha már neveknél tartunk
.
… nőgyógyászhoz mentem es az enyém szabin. aki helyettesítette egy női nőgyógyász volt Kocsis Irmának hívták. vártam mikor jelenik meg Irsai Olivér…

 29. tiboru — 2010-12-31 17:03 

@cometneni:

Hehe, Kispest?

 30. Pista_ — 2011-01-01 22:40 

Másnapi riadó előtti eligazítás:
…tehát akkor R+30 perckor az Önjáró Légvédelmi tüzérüteg besorol az 1-es kapuhoz, kivéve télen, amikor is 20 perc előmelegítés kell motorindítás előtt. Tehát akkor téli időszakban mikor sorol be az Önjáró Légvédelmi Tüzérüteg???

Az üteg egységes önvédelmi bociszemmel mered maga elé, mert hát minek aktívkodni annyira.

Naaaa! Mateeek!!! – Üvölti a százados, kifejezvén hogy a feladat megoldása nem harcászati, hanem matematikai ismereteket követel, majd rám mutat, hogy BME-s előfelvételisként oldjam meg eme -mások számára talán nehéz- matematikai feladványt.

…A többiek attól kezdve Matek Honvédnek szólítottak.

 31. Adani — 2011-01-01 23:57 

@Pista_:

Ez jó!

Hasonló mindenki által ismert, mikor kijelenti az okos őrmester,h a víz 90 fokon forr és egy szintén előfelvételis leendő egyetemista kijavítja,h 100 fokon. e az őrmi leüvölti a haját, h ne mondjon neki ellent ő tudja. Másnap meg elnézést kér,h összekeverte a derékszöggel.

Vagy mikor vmi fegyverről szóló előadásnál az oktató tiszt közli,h ezt a fegyvert már nem “gyárcsák”. Okos katona kijavítja:
-Gyártják!
-Maga rosszul tudja most mondtam, h már nem gyárcsák.

 32. XxanaduU — 2011-01-06 13:45 

@nedecz: Tirpák fiával jártam egy osztályban még kölökgólya koromban.
Elővehetnénk a családot egy közös nevetésig:)))

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.