299. – Akna az udvaron


Wendiii
ismét a második világháborús családi visszaemlékezések számát gyarapítja mai posztjával. A főszereplő újfent egy nagyapa, akinek hidegvére – ahogyan azt látni fogjuk – mindent überelt…
 

A blogban már szerepelt megboldogult nagypapám, aki szanitéc volt a háború alatt, ám egy elég súlyos sebesülés hazaszólította. Egy repesz – majdnem a könyökhajlatában – behatolt az alkarjába, és kevéssel a csuklója fölött jött ki a túloldalon. Próbáljatok meg úgy leélni egy életet, hogy a bal kezeteken az ujjaitokat nem tudjátok szétnyitni, a tenyeretek és az ujjaitok majdnem derékszöget zárnak be, és a hüvelykujjatok a mutatóujj alá görbül be. Így vitték el málenkij robotolni. Előtte – mint írtam – otthon volt, és rettegtek, hogy mi lesz, ha odaér a front. Nagyszüleim egy erdőben laktak egy csodaszép fekvésű tanyán (pár éve jártam azon a környéken, sajnos csak a gémeskút betemetett helyét találtam meg, néhány régi, lyukas edény társaságában). Mivel tudták, hogy a harcoló katonák előszeretettel veszik magukhoz a civilek ingóságait, ezért úgy gondolták, hogy kicsit enyhítik a zord hadfiak szívét azzal, hogy hagynak elöl tisztességes mennyiségű élelmet, ők maguk pedig arra a pár napra a pincébe költöznek.

Megtették a szükséges előkészületeket. Volt egy hatalmas (ha jól emlékszem nagymamám beszámolójára, mert ezt már ő mesélte el: kb. 180 literes) boroshordó tele a jóféle nedűvel. Ennek ástak egy nagy gödröt, belegurították, majd betemették. Nagy ravaszul búzát telepítettek fölé (a földdel együtt vették ki a búzatáblából, és gyakorlatilag gyeptéglaként tették le), és hogy megtalálják a nyílást, afölé pedig egy szál napraforgót. Csodák csodájára nem is vették észre sem a kamerádok, sem a továrisok, viszont a környéken akadt egy-két dülöngélő gazda. Nagymamám ráadásul sütött 4-5 kenyeret is (persze itt azokra a 4-5 kilósakra kell gondolni, nem a mai boltira, ami mellesleg még köszönő viszonyban sincs nagyon az akkorival), amit jól szem előtt is hagyott.

Leköltöztek hát a pincébe, de természetesen mindenki megtalálta őket. A németek közölték, hogy elviszik az egyik lovat, meg a szekeret, mert úgy gyorsabban haladnak. A ruszkik meg minden mást.

Tehát a németek el; egy-két napig senkiföldje volt az erdő, nem volt tanácsos mozgolódni odakinn, mert egy eltévedt lövedék elég lett volna ahhoz, hogy ez a beszámoló ne szülessen meg. Ücsörögnek is nagyszüleim és dédszüleim a pincében, mikoris feltűnt, hogy a lövöldözés mintha alábbhagyna, és távolodna. Nagyapám úgy gondolta, hogy egy nagyon óvatos körülnézés nem árthat. Feltápászkodott, és lassan fellépdelt a kis létrán, majd kinyitotta a pinceajtót. Nem észlelt semmi gyanúsat, úgyhogy feljebb ment. Már éppen ott tartott, hogy kilép a pincéből, ekkor azonban süvítés hallatszott, és az udvaron becsapódott egy aknagránát, és a légnyomás be is vágta az ajtót, visszalökve nagyapámat a pincébe. Nagy nehezen felkelt a földről, fejébe nyomta a kucsmát, leült, majd így szólt:

– Na, akkor még várunk!

A megdöbbent család pedig percekig nem tudta abbahagyni a nevetést.

42 hozzászólás

 1. szögyi — 2011-10-05 11:15 

Nu, akkor úgy vélem akad benned valami székely vérvonulat;)

 2. Wendiii — 2011-10-05 11:27 

@szögyi: Van bizony, de nem erről az ágról. :) Viszont azt már megfigyeltem, hogy a székelyek és a jászok valami miatt hasonló humorral rendelkeznek. :)
Ez a nagyapám a jász.

 3. Bigjoe(HUN) — 2011-10-05 16:12 

Amikor a muszkák elérték a hajdúsági tanya világot vittek amit tudtak, persze ezzel nem mondtam újat.
De talán nem mindenki előtt ismert, hogy a muszkák hazánkban egy dologtól azért biztosan féltek. Mégpedig az alföldi pásztor kutyáktól, no nem a pumitól, hanem a kuvasztól,komondortól.

A Nagymami mesélte, hogy amíg a papa “üdült” SZU-ban (persze ezt nem tudták, csak az volt meg, hogy harcol) addig a Mama vitte a gazdaságot.
A biztonságról néhány kuvasz vagy komondor gondoskodott. Ezeket nappal – ha lehetett- megkötve, éjjel szabadon tartották.

Amikor egyik tanyáról a másikra mentek, mindig vittek legalább egy vasvillát, de inkább többet.

Egyszerű volt az oka, ha jött a szelindek – és jött- akkor elé tartották a villát. A blöki meg nem volt olyan butus, hogy belemenjen a villába. Ezzel annyi időt nyertek, hogy a szomszéd vissza hívhatta a kutyát/kutyákat.

Nos, ezt a trükköt Ivánék nem tudták.
Az első pár halápi tanyánál komoly bajok voltak, mert a kutya nem ismerte a puskát/karabélyt/stb.

Mindenki gondolja el, egy cc 50kg-s őrült fültől-fülig foggal, és sok helyen párban voltak. Borzalmas.

A mama elmesélte, hogy amikor a muszák meglátták a tanyájukat – a mamáék már tudták, hogy jönnek, mert a kutyák jelezték- a muszkák messziről kilőtték a kutyákat.
Aztán tánc.

Az alföldön szinte az összes fehér kutyát kilőttek. Nem nézték a fajta jelleget.Amely kutya fehér volt annak meszeltek.

 4. Szkv — 2011-10-05 18:39 

Amikor a “dicső felszabadítóink” elérték Vas (Vazs) megyét és az egyik helyen pár tisztet megvendégeltek egy családnál.
Magyaros étel került az asztalra. Tiszt elvtársaknak nagyon ízlett a felkínált étek. Tiszt elvtársak azon ritka emberek közé tartoztak akik emberei módon tudtak viselkedni, az embertelen körülmények ellenére.
Megszólal az egyik harasó harasó (Mivel nem tudok oroszul nem biztos hogy jól írtam le.) Az egész arról akar szólni hogy a tiszt elvtársak dicsérték az ételt. Házi gazda még annyit sem tudott oroszul mint én, ezért a dicsérő szavakat úgy értelmezte hogy sótlan a kaja. Mondja a feleségének, anyjuk tegyél az ételbe sót. Az asszonyság jó vendéglátó lévén, megsózta az ételt.
A következő falat után, megszólal a másik tiszt, kaput kaput. Erre a gazda gyorsan kisietett a kapu felé és kinyitotta. Az asszony meg szólalt, apjuk mit csinálsz ?. Hát nem hallottad távozni készülnek.

 5. Adani — 2011-10-05 19:15 

@Bigjoe(HUN):

A komondor tényleg egy kegyetlen állat, ha piszkálják akkor ronda dolgokat művel, egy falusi gazda, aki fővárosi turistacsoportot látott vendégül rögtön azzal kezdte, hogy látjátok azt ott? Az nem birka hanem komondor, nem piszkálni , nem ingerelni ,mer emellett a pitbull is csak ipari tanuló lehet.

 6. Szkv — 2011-10-05 20:13 

Következő történet szintén vendéglátásról szól.
“Dicső felszabadítóik” közül páran belátogattak egy családhoz. Látogatásuk békés célú volt. (A harcok után néha akadt ilyen, igaz nem túl gyakran)
A ház asszonya (a legöregebb akinek már nem nagyon kellet félni az esetleges zaklatástól).
Bizonyára a Magyaros étel illata és íze nagyon megtetszett nekik, és úgy gondolták hogy visznek belőle. A házi asszony felkínálta éthordónak aszt a lábast amelyben az ételt elkészítette.
De az elvtársaknak nem felelt meg az edény minősége, mivel az oldala már eléggé kormos volt. Saját hatáskörben intézkedtek, hogy megfelelő tisztaságú edényhez jussanak. Rövid házkutatás után, találtak egy zománcozott edényt és gondolták hogy számukra nagyon megfelelő “éthordó” lesz, ami nem volt más mint a család éjjeli edénye. (Bili)

 7. Adani — 2011-10-05 21:16 

@Szkv:

XDXDXDXD Az ágytál, amire vágytál! :))))

Mikor ezt olvastam épp ittam üvegből az ásványvizet most hála neked tiszta víz a monitor, az asztal, a billentyűzet meg kb. minden, mert úgy röhögtem, hogy kiköptem az egészet.

 8. Bigjoe(HUN) — 2011-10-06 08:26 

@Szkv:
Remélem nem mosták ki használat előtt a bilit.Hátha jobban ízlett a”felszabadítóknak”.

 9. Kelempájsz — 2011-10-06 09:59 

@Szkv: Ahogy a “Katyusa” dal mondja, magyar nyelvű fordításban:
“Zongorával fűtötték a kályhát,
Megb@szták a béna nagymamát.
B@szd meg, Grisa, a moszkvai anyádat,
Add vissza a svájci zsebórám!”
Bajtársi üdvözlettel: Kelempájsz tizedes elvtárs

 10. Szkv — 2011-10-06 10:03 

Következő történetet egykori munkatársam mesélte el.
1945-ben a harcok után, mikor már a Szovjetek Magyarországot “felszabadították” és Ausztria “elfoglalásával” voltak elfoglalva, munkatársam az édesapjával kint dolgozott a mezőn. Elmondása alapján volt egy nagyon szép lovuk, amivel a mezei munkát végezték. Munka közben megjelent egy orosz egy sánta lóval. Alkudozott hogy cseréljék el a lovat. Munkatársam édesapja minden alkudozás nélkül belement a cserébe. Orosz katona nagyon megörült, de még nem tudta hogy milyen kellemetlenségek várnak reá.
Derék jó paci az új gazdát az ország úton úgy ledobta hogy egy darabig felkelni sem tudott, és így lovat nem tudta lelőni. Mikor a paci megszabadult, a nem kívánatos gazdától, vissza ment a szerető igazi gazdához.
Mire a “felszabadító” magához tért, munkatársam és édesapja a sánta lovat hátrahagyva, a mezőről bevonultak és így megmenekültek a bosszúállástól.

 11. Kelempájsz — 2011-10-06 10:31 

@Szkv: Kedves Bajtársam, most újabb, még súlyosabb bűnökkel tetézed az eddigieket! Először csak elaludtál a TV-híradó alatt, aztán hóembert építettetek szolgálatban, most pedig már szovjetellenes hangulatot szítasz a legénység körében. A szó az egyik legveszélyesebb fegyver! Kételyt hintesz el a katonák között, megingik a mi fényes jövőnkbe vetett bizalom, a politikailag kevésbé tájékozott személyek a szolgálatot csak ímmel-ámmal fogják ellátni, megindulnak a lejtőn, míg végül súlyosabb szankciók alkalmazására lesz szükség. Megmondta Haynau elvtárs: a kis baj nagy bajt szül, íme itt az eklatáns példa. Egy évtől öt évig, öt évtől kötélig!
Bajtársi üdvözlettel: Kelempájsz 10-edes

 12. Adani — 2011-10-06 11:51 

@Kelempájsz:

Mi már csak így ismertük meg, (a TEcsőn is fentvan ellopták az oroszok-ra keresve)
Ellopták az oroszok a tankot
Benne volt a kombináltfogóm
Bazsd meg Szása a jó kurva anyádat
Hozd vissza azt a kibaszott fogót

 13. Dogoo — 2011-10-06 12:03 

Sajnos a háború nagyon megtizedelte a tanyasi kutya állományt. Mikor újra tenyészteni akarták a kuvaszt és a komondort alig alig találtak épkézláb példányt.

Valahol olvastam, hogy úgy kezdődött a tanyasi kutya kiképzése, hogy mikor el érte a megfelelő kort bezárták az istállóba. Majd a faluból kijött egy két cigány, vagy csavargó, kaptak ostort, botot, oszt hegyibe a kutyának. Irgalmatlanul elverték. Majd kiengedték pihenni. A gazda megkereste ellátta a sebeit, és meg etette itatta.
Ezután az iskola után minden idegen ellenség volt az eb számára, még a gazdájától is le ült 3 lépés távolságra, nem nagyon engedte közel magához.

Anyám mesélt valami olyat is, hogy a tél beállta előtt vettek mindig egy rossz lovat. le ütötték, majd a tanya mellett felhúzták valami fára és egész télen az volt a kutyák kajája. Őrízték is becsülettel a dögöt.
De arról is mesélt, hogy kislánykorában nem egy csavargót szét kaptak a kutyák a tanyák közt. néha csak a rongyokat találták meg utánuk.

 14. Adani — 2011-10-06 12:19 

@Dogoo:

Megesett, h tanyáról beköltözött emberek is vitték a kutyát faluba, városba és bizony tényleg elég egyszerű a volt a kiképzése, mindenki ellenség, aki nem mi vagyunk. Egy aranyos történet, h egy ilyen kaliberű kutyát fogadott egy magányos öreg a fia szerezte neki egy tanyáról. Őrizte is házat becsülettel, nem is ment be senki lopni elég feltűnő jelenség volt a borjú méretű házőrző. De egy nem falubeli vándorcigánynak pont az az udvar tetszett meg, terepszemlét nem végzett, és a házőrző már akkor hörögve esett neki mikor még épp befelé mászott a kerítésen, el tudott menekülni, de elég sok sebet szerzett, elvonszolja magát az orvoshoz majd közlik vele, h veszettség elleni oltás is kéne, de azt biztos-ami biztos alapon nem lehet adni ,mert ha nem kell akkor súlyos mellékhatásai lehetnek neki, nem ártana ha megtudná volt-e oltva a kutya. Erre mit csinált? Igen, pont azt, másnap reggel becsönget a házba, h jó napot én voltam itt este lopni ,meg tudnák mutatni a kutya papírjait? Nem tudták ,de épp ott volt az öreg fia is, tőle is kapott egy alapos verést.

 15. Kelempájsz — 2011-10-06 12:31 

@Adani: Bazi nagy roma lagzi…

 16. Szkv — 2011-10-06 13:17 

@Kelempájsz:
Szevasz 10-es bajtárs.
Intelmeidet megfogadva a héten már nem írok a sorállomány hangulatát aláásó, valamint a “dicső felszabadító” ellenes sorokat.
Ezek után a velem való kapcsolatod is nagyon megfontold, mert Haynau elvtárs még azokat is szigorún meg bünteti, akik az ilyen “elvetemült” a sorállomány körében rendszeres “akna” munkát folytató személyekkel bármilyen kapcsolatban (levelezgetés, telefonálgatás) van.

Bajtársi üdvözlettel.
Többszörösen visszaeső Szkv.

 17. Bigjoe(HUN) — 2011-10-06 13:50 

@Dogoo:
Hajdúságból?

Igazából a Hortobágyon voltak jó pásztor kutyák. A nagyszüleimnél nem azonosítható fajták voltak, fehér volt, szőrös, és aki idegen volt azt megette. Elmondásuk alapján a szűkebb családot nem bántotta.

Azt olvastam a Komondorról, hogy nagyon jó területvédő állat, most újra felfedezik az emberek, megint divat lett. Mi is elgondolkodtunk egy komi beszerzésén.

 18. Dogoo — 2011-10-06 15:32 

Békésből.

Ott is volt tanya világ sokáig.

 19. Bigjoe(HUN) — 2011-10-06 16:12 

@Dogoo:
Tehát a szomszédból. Pár km tőlem.
Tanya világ most is van.
Sok tekintetben hasonlít a II.vh. idejére.
Van olyan tanya ahol állom, az elektromos áram.
Hortobágyon pecáltam olyan tanya közelében ahol a tv és a stb. akkuról ment. És őrültek, hogy van akku.

 20. Adani — 2011-10-06 17:56 

Ennyi Békési van itt? Én is arról a környékről származom. Békéscsaba, Békés környékéről jöttetek?

 21. Dogoo — 2011-10-06 18:23 

Ja.
Én Szeghalomról származtam el.
De éltem Debrecenben, Szolnokon, Pesten, Szegeden, Most meg Diósgyőr.

Keresztanyámék is hasonló körülmények közt nyomták a tanyán. Akkuról csak a kis tévé ment , már ha egyáltalán bekapcsolták.
A fényt a petróleum lámpa ontotta.
Gyermek korom legszebb nyarai voltak mikor náluk nyaralhattam!

Most is fűzöm a feleségem, hogy költözzünk ki tanyára, messze az emberi hülyeségtől és a mindennapi rohanásból, de még nem akar hallani róla.

De kitartó vagyok! :-)

 22. Dogoo — 2011-10-06 18:35 

Vissza kanyarodva a kutyákhoz.
A 2000-es évek elején volt egy újsághír miszerint egy családiházba betörtek, és a rendőrség forrónyomos csoportja bravúros nyomozással a tettest 1 óra alatt elfogta!

Vállveregetés, virág az öltözőbe!

Párnap mulva az eset megjelent kicsit részletesebben.

A betörő mikor észrevette a kiérkező rendőröket a kerteknek vette az irányt és át ugrott az első kerítésen!

Igen ám de az ott tartózkodó komondor ezt a terület sértést igen csak zokon vette.
Háromnegyed órán keresztül kínozta, meg vonszolta fel-le az udvaron.

A fickó sikoltozását ekkor vette észre az a bizonyos forrónyomos csoport ami a szomszédban kente össze a bútorokat mindenféle furcsa porokkal.. Majd nagy nehezen elvették a kutyától az új játékszerét.
Az orvos azt nyilatkozta, hogy ha egy oroszlánnal akadt volna össze betörő akkor sem járt volna rosszabbul.

 23. Bigjoe(HUN) — 2011-10-06 18:54 

@Adani:
Nem nem nem, hajdú-vihar Debrecen, most picivel lejjebb a 47-s mentén.
@Dogoo:
És mi történik, ha nem szedik el a játékot a blökitől?

Nekünk most egy Schafpudel, BMD, Jagdt.-ből áll az állomány.
Volt már stafi, pit& menhelyes blöki is.
Véleményem szerint ez a jelenlegi 3-s ér annyit mint egy riasztó, de nem tudnak annyit, mint egy nagy fehér.
Mentségemre legyen pici gyerekeim vannak+ most jön a 3 (a 2 kis csajszi után végre fiú, ja még a kutyáim is szukák, ezt az elnyomást:).

 24. Adani — 2011-10-06 19:17 

@Dogoo:

Szeghalom? épp a jövő héten pénteken megyek oda a Stone Club-ba lesz party.

Tanyára kiköltözés szerintem előbb-utóbb divatba fog jönni legalábbis jobban mint most. Pláne idősebb korban. Pláne ha a városi élet drágul egyre jobban, hiszen tanyán kb. csak a villany meg a víz lehet az, amiért fizetni kell. Nincs szemétszállítási díj, nincs közös költség, nincs helyi adó stb. Meg ugye lakatlan tanyákat olcsón szoktak adni, csak vegye meg valaki. Nem 10 milliókért vehetsz egy telket, hanem 1-2 millióért telket házzal együtt.

 25. Bigjoe(HUN) — 2011-10-06 19:30 

Na amberek, ilyen is van:
http://www.feketekomondor.hu/
Micsurin ezt, hogy raktad össze????

@Adani:
A tanya olcsó?Nem gondolom, ha nem 18.szd-i viszonyok vannak, akkor még drágább, mint egy csal.ház.

Viszont dolgozni kell, mert nem csinálja meg senki- a kényelmes panel után- az amber helyett.

Ellenben és is tanyára vágyok, azt szeretem, ha a legközelebbi szomszéd hangját is csak mobilon hallom.

 26. Adani — 2011-10-06 21:24 

@Bigjoe(HUN):

Lehet spórolni tanyán sok dolgon. Pl. fűthetsz fával, vagy kukoricaszárral, részben lehetsz önellátó, megtermelheted a kertben a zöldséget, gyümölcsöt, tarthatsz állatokat stb. Ezt egy lakótelepi lakásban nem teheted meg. És amit állandóan fizetni kell az csak a villany és a víz, esetleg az internet.

 27. Jani22 — 2011-10-06 21:26 

A kuvasz szerintem randa egy szerkezet, mindig féltem tőlük.
Apám Mezőcsáton születet, régen egy tipikus falu volt, ahol minden túlélési dolgot megtanult.

Később Pesten dolgozott, így ritkán járt haza. Egyszer, hazatértekor Nagymamám sírva mondta Neki, hogy a szomszéd két kuvasza rendszeresen átjár, és nem tudnak velük mit kezdeni. Apám (elmondása szerint :-))) ) fogta az egyik karikásostort, a csattogós végére rákötött egy nagy anyacsavart, majd várta a látogatókat.

Azok jöttek, azután többet nem jöttek. :-)

 28. Dogoo — 2011-10-06 22:05 

Azt azért nem szabad hinni, hogy a tanya olcsó.
Lepukkantat lehet olcsón venni, de add hozzá, hogy míg lakhatóvá teszi az ember az pénz és energia. Amit nem tudsz a két kezeddel megjavítani oda mester kell.
Pl. nádtető.
Azért az sem árt ha kurjantásnyi távolságban van egy megbízható szomszéd.
Van egy két ismerős aki tanyán nyomja az ipart és náluk is úgy működik, hogy oda figyelnek egymásra. Figyelik az idegeneket. A nyáron is történt olyan, hogy gyanus alakok mozogtak az erdőben sötétedés után és a csaj megeresztett egy két SMS és negyed órán belül a környék férfi lakossága a tanyán volt. És véletlenül hoztak magukkal, vasvillát, botot, és egyéb népnevelő eszközt.
Náluk ez jól működik mert fertőzött a környék. Van egy csomó ork a közeli faluban.
A karikás ostor csapójára illesztett acél drót, ólom golyó, régen is divat volt,
Az már fegyver gyakorlott kézben.
Nyulat ugyan úgy el lehet csapni vele lóhátról, mint mondjuk egy embert örökre elcsúfítani.
Ha hozzá tesszük, hogy a csapó hangsebességgel mozog az azért már elgondolkodtató.
Állítólag egy ember bordáit is ki lehet vele tépni.

 29. Bigjoe(HUN) — 2011-10-07 08:09 

@Adani:
Ezekhez nem kell feltétlenül tanya, elég egy családi ház, melléképület, meg némi telek. És kézügyesség+akarat.
Tudom mert gyakorlom, panelből kertesbe költöztem cc 8 éve.

Semmi pénzért nem költöznék vissza.

 30. Adani — 2011-10-07 09:07 

@Bigjoe(HUN):

Én is kertesben laktam, elég régóta 6 éves koromtól kezdve. Csak két éve költöztem el ottohnról fel Bp-re 4 emeletes panel első emeletére. Sokkal jobb kertes házban lakni ez már igaz.

Állatokat nem tartottunk, konyhakert van még most is, meg a szilvafék is megvannak, amiből a jó kis hazai pálinka készül a hungarikum Békési Szilva.

 31. sirdavegd — 2011-10-08 01:23 

Áltsulisként gyakori délutáni elfoglaltságunk volt a haverokkal, hogy a kert végén átsétáltunk a rokonék portájára és princeltük az ottani kuvaszokat. Aztán, ha hallottuk az indító ugatást, akkor spuri haza.
Később országúti kerósként az ember megtanulta, hogy Kardoskút és Vásárhely között a Préripályán mely tanyáknál illik csendben lenni, mert az egy dolog, ha kirongyol néhány kuvasz – azok elől el lehet lépni 30km/h-val. Node, amikor vizslaféle pottyant az ember nyakába, akkor fötörni kellett pár kilót :)
Kutya esetében amúgy alapszabály, hogy mozogni kell, ha be is léptél a területére. Max átkísérnek, de nem megállni, nem elindulni befelé.
Egyszer persze megszívtam, mert valami ipari izé előtt sétáltam el és rám rohant egy rakat németjuhász. Portás sehol, elfutáshoz nem volt elég előnyöm, szóval szembefordulás és üvöltve rájuk rohantam. Végül is bejött, mert visszakergettem a pajkos állatkákat, de azért ez erősen kétesélyes.
Minden idők legbetegebb találkozása ellenben egy 30km/h-s puli volt, direkt beálltunk az orra elé, mert nem hittük el, hogy ilyen jól bírja (Szőreg-Kübekháza között).

 32. Adani — 2011-10-08 12:54 

@sirdavegd:

Elfutni ha nincs valami menedék a közelében kutya elől hiábavaló próbálkozás, gyorsabb a kutya, hiszen neki 4 lába van. Vagy állj vigyázzba vagy legalábbis mozdulatlanul, hogy ne ingereld és ne nézz a szemébe (azt támadásnak veheti), és max. oldalirányban lassan hátrálj. Ha kis termetű és nem többen vannak akkor el is lehet ijeszteni ha hangosan és erőteljesen rászólsz. Azt szokták mondani próbáld ne mutatni ha félsz (persze ez nehéz ha be vagy szarva), mert megérzi a kutya. Bringások szoktak csavarlazítót vagy gázsprayt is vinni amivel átmenetileg ártalmatlanná tehetik a kutyát, a szemébe fújt csavarlazító vagy gázspray lehűti a harci kedvét.

Egyszer külterületen kergetett meg egy házőrző kutya, nem volt nagy termetű és motorral le tudtam hagyni, 30-40 km/h sebességgel, de elég jól bírta az iramot. Egyszer meg a bicerei tanyavilágban egy tanyáról szaladt ki több kutya, kocsival voltam, szar földúton kb. 20-al tudtam menni és jöttek jó sokáig a kocsi után is ugatva a kocsit, és a motorbőgés sem zavarta őket sőt még a kocsi elé is majdnem beszaladt.

 33. Szkv — 2011-10-09 08:57 

Egy turista meg kérdezi a tanya tulajdonosát, bátyám átmehetek a portáján, mert szeretném el érni a 16.30-as vonatot. Természetesen, de ha kiengedem a kutyámat, akkor még a korábbi vonatot is elfogja érni.

 34. Szkv — 2011-10-09 09:43 

BIZTONSÁGI FELHÍVÁS VALAMENNYI BAJTÁRSNAK.

Mielőtt a gép elé ültök szíveskedjetek minden italt karnyújtásnál nagyobb távolságban hagyni, az esetleges fröccsenés veszély elkerülése érdekében és így sok kellemetlenségtől kímélitek meg magatokat és környezeteteket.
Nem kötelező betartani.

 35. Adani — 2011-10-09 11:47 

@Szkv:

Másik jó tanács, hogy ne olvass úgy, hogy épp iszol mert ha valami vicceset találsz akkor a röhögéstől kiköpöd a szádban lévő folyadékot és kap belőle monitor meg a billentyűzet is.

Másik hasonló vicc mikor a tanya tulajdonosa mondja, hogy nem simogatná meg kutyámat? Oké, de ugye nem harapós? Én is ezt szeretném megtudni.

Vagy a másik, hogy postás ijedten mászik a fára mikor vadul ugatva ront rá egy kutya. Jön a gazdája a nagy zajra:
-Ne féljen tőle, most heréltettem ki, bágyadt még.
-Nem is attól félek ,hogy megbasz, hanem hogy megharap.

 36. Bigjoe(HUN) — 2011-10-09 16:48 

@sirdavegd: @Adani:
A kutyékkal kapcsolatban szintem nincs ált. szabály.
A nagyanyám azt mondta, hogy ha egy kutya felém jön – támadólag- akkor tegyek úgy mintha a földről egykövetvennék fel és azzal akarnám megdobni.
Kipróbáltam sokszor müködik.

Falka és harci kutya ellen viszont csak ötletelni lehet.
Futni viszont nem.
Volt dolgom0 tanyasi falkával, 5-8 db klb. kutya volt, az volt a megoldás,ha az ember nem inderelte őket, csendben-észrevétlen elkerülni az össze ütközést.

A divatos “harci” kutyákat is inkább el kerülni kell.
A saját kutyámat betanítottam spray és lőfegyver elleni tevékenységre. Igaz csak közvetlen közelire tudtam.
(ja, egy átlagos CS jelzésű spray nem igen érdekelte, szinte hatástalan volt ellen)
Szerintem egy csavarlazító spray nem életbiztosítás.
Az ady-n volt egy kutyás komám, civilben is kutyázott elég komolyan.
Elméletileg a kutyát arra is meg lehet tanítani, hogy torok ra menjen (embernél).
Megjegyzem nem találkoztam olyannal aki erre képeztette a kutyáját.

 37. Szkv — 2011-10-09 17:06 

@Kelempájsz:

Ígéretemet megszegve, újabb “akna” munkába kezdek, mert most már nem érdekel a büntetés, mivel a kiszabható felső határt elértem.

Felhívás olvasás közben ital fogyasztása nem ajánlott.

Történelem órán (1970-es évek) a gyerekek háborús bűnösökről tanulnak. Kórusban sorolják, Hitler, Gőring, stb.
Móricka is feltartja a kezét, én is tudok egyet.
Ki az kérdi a tanárnő.
Brezsnyev hangzik a válasz.
Tanárnő elképedve hallgatja a választ, majd beír az ellenőrzőbe. Kedves szülők keressenek meg az iskolában, mert a kedves gyermekükkel baj van.
Szülők riadtan bemennek az iskolába.
Tanárnő elkeseredve mondja hogy a gyermekük Brezsnyev elvtársat háborús bűnösnek merte nevezni. Felháborító, ezek után milyen ember lesz belőle.
( Aki még nem nyelte a szájában lévő italt, az még most tegye meg, mert a következő sorok olvasása gondot okozhat.)
Móriczka apja megszólal. Drága tanárnő én mindig mondtam a gyereknek. HOGY NE TANULD ELŐRE A TÖRTÉNELMET.

 38. Adani — 2011-10-09 18:27 

@Bigjoe(HUN):

Falkával más a helyzet, hiszen a kutyák is olyanok mint a cigányok falkában bátrabbak.

A CS spray az még ember ellen se mindig jó, hiszen ha be van lőve vagy részeg akkor nem érzi a hatását akkor se ha nagyon fel van paprikázva. Te meg ugye nem lehetsz éjjel-nappal részeg hátha megtámadnak. Kutyáknál dettó ha nagyon felmérgeli magát akkor nem. Viszont chillipaprikás vagy a KO Pepper az már igen.

@Szkv:

Másik verzió mikor a baráti országokat kell felsorolni és Móricka mondja is, h igen Csehszlovákia, Románia, Jugoszlávia stb.
-Jól van Móricka, de egyet a legfontosabbat kihagytad Szovjetuniót.
-Az nem baráti ország hanem testvéri
-Az teljesen mindegy Móricka
-Nem mindegy, a barátait maga választja az ember.

Másik vicc:
Tanfelügyelők jönnek a szovjet iskolába
-Gyerekek tudjátok hol vannak a legjobb játékok?
-Hát a Szovjetunióban
-És azt tudjátok melyik az az ország, ahol mindenki jól él és boltok tele vannak áruval?
-Hát a Szovjetunió
Erre a hátsó sorból Iván bőgve felcsattan:
-De hát akkor miért nem élünk a Szovjetunióban.

Iskolás történet még, egyik rég nem látott ismerős mondta, hogy egyszer hívják a suliból jó mérgesen , hogy a fia rosszalkodott a suliban azonnal menjen be, mert ez tűrhetetlen. Rohant oda a munkahelyéről, olyan hangon mondták mintha min. sokszoros anyagyilkosságot követett volna el vagy min. felrobbantotta a sulit. Nagy nehezen beérkezik, a gyerek már ott áll pellengéren a többi tanár előtt, mikor megérkezik ,h ugyan mondják már miféle bűnt követett el a gyerek?
-Krétával dobálóztak.
Erre már csak röhögni tudott és megkérdezte, hogy ha már krétacsatázott legalább nyert?
A tanár meg elképedve, hogy de hát az súlyos vétek.
De kb. csak röhögött, h ez? Mindenki dobálózik krétával a suliban, ő is ezt tette az apja is ezt tette, meg minden normális gyerek ezt csinálja és ha lehet máskor ezért ne ráncigálják ide, meg különben is ne kezeljék már úgy mintha kútmérgező lenne.

 39. Szkv — 2011-10-10 06:10 

@Kelempájsz:

Gyerekek az iskolában arról tanulnak hogy mi a tragédia és mi a baj.
Tanárnő mondja, ha baleset történik és meghal valaki ez tragédia.
Ha valamelyikőtök belázasodik és nem tud iskolába jönni, ez baj.
Móricka is jelentkezik.
Én is tudok mondani egy tragédiát, otthon döglenek a nyulak.
Tanárnő válaszol. Móricka ez nem tragédia, hanem ez baj.
Tragédia az, ha Brezsnyev elvtárs jön Magyarországra és a Kárpátok felett leesik a repülő és meghal.
Következő héten tanfelügyelő jön be az órára.
Hallgatja a gyerekeket és meg dicséri őket hogy milyen szépen tanulnak.
Móricka sem akar szégyenbe maradni és jelentkezik.
Brezsnyev elvtárs jön Magyarországra, kárpátok felett lezuhan a repülő és meghal. Ez tragédia, de nem baj.
Baj az hogy otthon döglenek a nyulak.

 40. Adani — 2011-10-10 08:05 

@Szkv:

Móricka elmondja az imát az 50-es években:
-Móricka kihagytad az imából Rákosi elvtársat.
-Nem hagytam ki, “szabadíts meg a gonosztól”

Pista bácsi betanítja a papagáját arra ,hogy dögöljön meg Rákosi. Az ÁVÓ megtudja és kivonulnak Pista bácsihoz, ő az utolsó pillanatban kicseréli a papagájt a pap papagájára. Az ávósok sehogy se tudják rávenni a madarat hogy kimondja, hogy dögöljön meg Rákosi, így arra jutnak, hogy kórusban kiabálják előtte akkor majd csak mondani fogja, így is tesznek:
-Dögöljön meg rákosi, dögöljön meg Rákosi
A madár megszólal:
-Uram, hallgasd meg könyörgésünket

 41. FritzTata — 2011-10-11 08:56 

@Adani: Nekem óvodában mondták az óvónők, hogy beszélgessek el a kisfiammal, mert verekedett és ez tűrhetetlen és egyébként is neveljem meg. Szépen hazamentünk, és megkérdeztem a gyereket, hogy na akkor mi is volt ez. Semmi idegeskedés, ismerem a fiamat. Gyermekem elmesélte, hogy egyik csoporttársa állandóan mindenkibe belekötött, ledöntött mindent, amit építettek, stb. Ők meg hiába szóltak az óvónéninek, az nem csinált semmit, és ő meg elmagyarázta neki, hogy békén kellene hagyni őket. Másnap reggel kérdezték, hogy akkor megbüntettem a gyereket? És mondtam nekik, hogy a lófaszt, viszont a fizetésüket kérnénk, mert egyelőre úgy tűnik, hogy a gyerekem neveli a többit helyettük. Nem szerettek…

Hozzáteszem, hogy kisfiam első focizása a következőképpen zajlott: mondta óvónéni, hogy akkor most focizás lesz. Gyermekem felé gurul a labda, felkapta, hóna alá csapta, nekiugrott a tömegnek, fellökve, elsodorva 3-4 másik gyereket, befutott a kapuba és közölte, hogy tácsdán! Mondták az óvónénik, hogy Bendegúz, most focizunk. Mire a fiam: Én is! Óvónéni: De ezt rúgni kell! Mire a fiam: jahogy ez gurulós foci… Ezután nem szerettek, mert nálunk otthon a foci az amerikai foci volt, az európai foci meg a gurulós foci…

 42. Adani — 2011-10-11 09:13 

@FritzTata:

Tudok olyan esetről mikor azzal hívták be gyerek apját ,hogy csináljon vele valamit, mert túlzott érdeklődést mutat a lányok iránt és ez tűrhetetlen hát mégis beszéljen már vele erről. Ő meg lazán közölte, hogy kövezzenek meg ha akarnak, de én ebben semmi kivetnivalót nem látok ,sőt inkább örülök neki, hogy így van.

Mint a viccben mikor Móricka arra a kérdésre, hogy mi a legjobba világon azt mondja ,hogy megbaszni egy nőt. Errea tanár beír az ellenőrzőjébe, hogy szülőket kéretik be. A faterja jön is és mikor megtudja mi történt közli ,h ennél én se tudok jobbat a gyereknek telejsne igaza volt ,de ha a tanár úr másképp gondolja nagyon sürgősen átiratom egy másik osztályba a gyereket.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.