341. – A HŐR elitje

Minden fegyveres testületnek megvan a maga elitje: mindannyian hallottunk az amerikai Haditengerészet SEAL-jeiről, az ugyancsak jenki szárazföldiek Delta Force-áról, az izraeli sayeretekről, a brit ejtőernyősökről, és még folytathatnám… Az egykoron létezett (majd a Rendőrségbe felháborító módon beolvasztott) magyar Határőrség elit alakulatának a határvadászokat tartották, akikről BigJoe barátunk emlékezik meg a mai posztjában.

Még a kiképzőn kifigyeltem, hogy van egy század, amelynek tagjai másmilyen egyenruhát és sapkát viseltek, mint a többiek: mindig terepszínben voltak, zöld barett a fejükön. Ők voltak a laktanya császárai, az akciószázad.

Konfetti, tűzijáték, ámulat és színlelt csodálat!

Volt a hatásvadászok között egy gyerekkori cimborám, aki át akart csábítani a vadászokhoz, de ami engem illet, nem akartam semmiben kitűnni vagy élenjárni, ezért megköszöntem, de nem kértem belőlük. Talán lett volna affinitásom a dologhoz, de inkább a nehezebb utat választottam.

Meg egy kicsit sem csípem az Usztics Mátyás főszereplésével előadott Kisváros című balettet. Ráadásul a kik-en egy aluliskolázott őrmi komoly arccal fejtegette, hogy a határvadászok az USA Rangereivel vethetőek össze, annyira profik. Némi fogalmam volt a US Army Rangers-eiről, ezért én kérek elnézést a méltánytalan összehasonlításért.

Oké, nem mondom, hogy nem jók a mi katonáink, de őrizzük már meg a komolyságunkat: a két alakulat nem összevethető… A barátaimmal együtt nem ájultunk el a képességeiktől; ezek is csak sorozott szerencsementesek voltak, akárcsak mi.

A két század között nem volt felhőtlen a viszony. Barakkjaink egymás mellett voltak, így éjszak mindig tudtuk, ha költözködnek, kivonulnak. Márpedig mentek rendesen. Nem nagyon csíptük őket, már csak azért sem, mert korábban a vadászok többször is felnyomták a kummantó őröket a laktanyásnak.

Történt egyszer, hogy egy hős hatásvadászt meg akarta látogatni – naná, hogy éjjel – a barátnője.

A hatásvadász-barakk mellett pedig ott figyelt egy szolgálatát teljesítő őrkatona, a Szemán, aki igen súlyos alkoholista volt. Az első véradása után – csak a sör érdekelte az egészből, az eltáv nem – megkérték, hogy többet ne jöjjön, mert a vizsgálatkor kiderült, hogy a mája már nem az igazi. Hozzáteszem gyorsan: még nem volt 20 éves…

Nos, Szemán beengedte a hölgyeket (mert jött a barátnő is, hogy érdekesebb legyen), úgyhogy a két csaj bedobizott. Persze, menjetek csak, én is ember vagyok…

A hatásvadászok azonban kopaszok voltak, úgyogy valahogy kiszivárgott a dolog a századon kívülre. Nem tudjuk pontosan, mi történt; lehet, hogy kiment egy névtelen telefon vagy valami hasonló. A lényeg: a barakkba bement a laktanyás, a csajokat meg kidobták az ablakon, a mi körletünk elé. A vadászoknál persze századsorakozó, körletszemle, meg minden, ami ilyenkor elképzelhető.

A két liba meg futás a kerítés felé a járdán, sipítozva, nyíltan a lámpafényben. Az őr rájuk húzta a csúzlit: éles a csőben, és rátartott a libákra. Felszólít, megállít, lefektet.

Szól a TBK: Őrpéká gyere, madarat fogtam!

Két nap szabi/személy, jó bolt volt…

Nem mentegetni akarom a srácot: a jutiszabitól eltekintve sem igazán volt más lehetősége, a laktanyás bármelyik ablakból látta volna, ha kiengedi őket.

A vadászoknál kiosztottak némi büntit, majd (ha eddig ez nem történt volna meg) a két század onnantól kezdve kezdte el igazán és aktívan utálni egymást.

16 hozzászólás

 1. Rókakígyó — 2012-04-06 16:36 

télleg nem voltak észkombájnok a fijúk, ha csajokat akartak becsempészni. Nem szabad külsősöket ilyenbe belerángatni. Vajh a hölgyek mit kaptak érte?

 2. Bigjoe(HUN) — 2012-04-06 17:43 

Igazából nem az volt a baj, hogy csajokat hívtak be a laktanyába.
Meg kellet volna szervezni a menekülési utat kifelé.
Szemán barátom később elmondta, hogy nem érdekelte őt az egész felhajtás, csak nagyon látványosan próbáltak a csajok lelépni.

Pontosan nem emlékszem,annyi van meg, hogy a laktanyás előállította (?) bekísérte(tette) a hölgyeket a Pk. irodába, adatok felvétele, majd a srácok nagy sajnálata mellet nem küldte Őket a fogdába (a fogdát is mi adtuk).
Ez biztos, nem kerültek fogdába.
Valószínűleg elzavarták őket, esetleg átadták a zsaruknak.Az éppen aktuális LAKÜ-től függöt, ha a Kocka őrnagy volt az ügyész akkor még most is ülnek.De igazából kikerült a látószögünkből a dolog.
Ha a Haynau fülébe jutott volna akkor helyben mindenki „kötéláltalivillamoszéksortűz”. Még a busz sofőrje (56 vagy 63?) is amivel feljöttek a laktanyáig.

Ekkor még nem volt belső VÁP a laktanyában, ez kicsit később lett, de a folyamatok elindítója ez az eset volt.

 3. Rókakígyó — 2012-04-06 18:47 

Szerintem a menekülési útvonal szervezés esetén sem lett volna egy fáklyás menet. Ilyenkor a legtisztább ügy a helyszínen elrejteni a belerángatottakat, amíg nem tisztul a levegő.

A liba hasonlat is megfelelő a hölgyek jellemzésére, ha egy ilyen dologba belementek.

Belső váp. :) Van olyan mint a zsebbitófa.
Nálunk nem is akartak senkit becsempészni, viszont volt egy kantinos csaj, aki bukott a katonákra, aztán már csak arra emlékszem, hogy váratlanul kismama lett, majd eltűnt. Pedig nem voltam évekig kotona:)

 4. Bigjoe(HUN) — 2012-04-06 20:07 

Kantinos hölgy.
Egy testvérpár adta az ezredkantint+ a mutijuk.
Minden éhenkórász ott folyatta a nyálát az ablakuk alatt.
Miután lekerültünk a 3.őrbe már nem jártunk az ezredkantinba, volt a századon saját.
Igaz, itt egy surranó társ vitte a boltot.
Kávé és talán 2 fajta csoki volt, ha volt.
Mert, hogy Szipu adta a kantint. És nála előfordult, hogy a bevásárlásra szánt pénzből mást vett (repanyagot).
Arra vigyázott, hogy kávé mindig legyen.
Tartott a retorziótól.

 5. szkv — 2012-04-09 08:54 

Nem kell velem egyetérteni és nem akarok megbántani senkit, de valamikor a HATÁRŐRSÉG „ELIT ALAKULATA” az őrsökön SZOLGÁLÓ HATÁRŐRÖK VOLTAK.
Eszt az egykori hivatásos állomány is elismerte.
Nem igazán „alakias”, de megbízható katonák voltatok, mondta egy egykori HATÁRŐR ales. Mindeszt Kelempájsz tizedes megtudja erősíteni.
A politikai változások magával hozták a HATÁRŐRSÉG átszervezését, melyről van magán véleményem, de az nem ide tartozó

 6. ludens2 — 2012-04-09 20:06 

Mi az a TBK?

 7. nedecz — 2012-04-09 21:53 

Távbeszélő készülék

 8. kelempajszmadar1 — 2012-04-10 06:58 

Elképesztő történet!
Nálunk kötelet osztott volna Haynau, figyelembe véve az összes enyhítő körülményt, no meg az ő humánumát. Tényleg operetthadsereg volt, ahol ilyesmit meg lehetett csinálni, nem is kár, hogy megszüntették.
Szkv: az őrsökön szolgáló katonák nem voltak igazán alakiasak, nálunk, Hörmannforráson minden alaki szemlét vagy háromszor kellett megismételni, mire elfogadták. Hely se volt a gyakorlatozásra, legfeljebb a műút, ami pár méter széles volt, jobbra-balra meredek lejtő és sűrű erdő. Akkor még nem volt meg a focipálya sem, csak egy 5×10 méternyi grund állt rendelkezésre.
Kijöttek Szombathelyről alaki szemlét tartani, aztán csak nézték, hogy milyen frankón csináljuk szemerkélő esőben a jobbraátot. Utáltuk is az ilyesmit, de megismételtették velünk, míg jó nem lett (vagy amíg ők is megunták és elfogadták).
Ez nem volt a mi műfajunk.
Üdv: Kelempájsz tizedes, Hörmannforrás

 9. pacika — 2012-04-11 18:16 

Én Adyn a határvadászszázadon kaptam kiképzést tudom milyenek az elitek ,belénknevelték hogy mi vagyunk a határőrség legjobbjai .A kiképzés után külső őrszádra kerültem , na szerintem a kiképzés semmi ahhoz képest .De én úgy emlékszem minden versenyen (járőrverseny stb) csúnyán elverték a fiúkat az őrszázadok lenézett bakterei .

 10. Bigjoe(HUN) — 2012-04-11 20:19 

Szevasz!!!!
Mikor voltál az Adyn?
Melyik őrszázad?Melyik külsö szoli?
10teletttel: Bigjoe

 11. pacika — 2012-04-12 19:57 

Szia Joe ! 95 novemberében vonultam Adyra kiképző 1század de 96 januárjában le is passzoltak Ócsára a 7.őrszázadhoz kellet az ember kevesen voltak ,ott is voltam végig leszerelésig .
Én szerettem ,kevés alakiság 24/24 -es szolgálat .
Üdv:Pacika

 12. Bigjoe(HUN) — 2012-04-12 21:30 

Szeva!
Ócsára a kik2-ről is kerültek emberek, volt szakasztársak is szoliztak ott.
Asszem tintás hely volt.
Mire vigyáztatok? -Hogy ne bukjunk a szoliban!:)
Ha időd engedi leírhatnád az élményeidet.
10telettel: Bigjoe

 13. pacika — 2012-04-13 19:08 

Hát én azt tudom hogy nem nagyon szerettek hozzánk kerülni a srácok nem volt jó híre a századnak az állandó szolizás miatt meg az egyebek miatt sem ,Szívesen leírnám a történeteimet csak nem tudom hová küldjem őket Üdv.Pacika

 14. tiboru — 2012-04-13 22:42 

Itt mindent információt megtalálsz:

https://milstory.blogrepublik.eu/2012/02/04/koszonto/

 15. lucky — 2014-02-09 19:25 

Bigjoe mester!
Ezek szerint a felső barakkban voltál. Én meg a parancsnokiban. Az ott elhelyezett szakasz a leszerelésem után 1-2 vonulással költözött magaslati levegőre, mivel nem tudták megbecsülni a helyet, és amortizálták a berendezést.

 16. Bigjoe(HUN) — 2014-02-09 21:11 

@lucky:
Ja felső barakk, de melyik volt a prancsnoki?
Mikor voltál?

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.