482. – Határőr találkozó

A hat és fél évvel ezelőtt szégyentelenül és méltánytalanul megszüntetett Határőrség nemes hagyományai között szerepel, hogy a sorkatonák és tisztjeik még évtizedekkel a leszerelés után is találkoznak és felelevenítik a régi emlékeket. Az egyik ilyen esemény a közelmúltban történt, erről Kelempájsz bajtársunk számol be az alábbiakban.

Többször is említettem már, hogy őrsparancsnokunk (kiabálós természete ellenére) alapvetően jószívű ember volt. Néhány évvel a leszerelésem után találkoztam vele, ekkor „parancsba adta”, hogy mostantól pedig tegeződünk, aztán eljött hozzánk a névnapomra is. Később évek teltek el úgy, hogy nem láttuk egymást, míg a múlt év októberében végre ismét találkoztunk, és kitörő örömmel borultunk egymás nyakába. Századosom ekkor meghívott bennünket – Szkv. bajtársat és engem – az idei határőr-találkozóra, amit március 15-én 10.00 órakor tartottak Kőszegen, a volt Kiss János laktanya falán elhelyezett márványtáblánál. Ezeket a találkozókat az 1968-1971 között (akkor még 27 hónapig) itt szolgáló korosztály szervezi, de természetesen bárkit, aki a Határőrség nagy családjához tartozik, szívesen látnak. A márványtábláról van is egy képem, amit mellékelek.

A Kiss János laktanya bizonyára sok olvasóm lelkében ébreszt fel különféle emlékeket. Ez alól magam se vagyok kivétel, hiszen két alkalommal is töltöttem itt egy-egy hónapot, Papa védőszárnyai alatt. Sajnos, mára minden megváltozott: az épületből lakóház lett, a nagy udvart pedig, ahol egykor dús fű nőtt és a katonák délután, mikor tiszta lett a levegő, szőrén ülve vágtattak a lovakkal, mostanra benőtték a fák. Itt felül mellékelek róla két képet is, biztos sokan rá fogtok ismerni.

Mielőtt bevonultam volna, parancsnokom ebben az épületben, a kőszegi városi őrsön szolgált. Itt, a folyosó falán számos korosztály tablóit lehetett látni, amelyek hasonlóak voltak az iskolai érettségi tablókhoz. Ezek már akkor feltűntek nekem, az volt az érzésem, hogy az itt szolgáló katonák nem lehettek olyan rossz viszonyban az elöljáróikkal és egymással, ha még tablókat is készítenek, sőt, ez a hagyomány korosztályról korosztályra öröklődik.

Szóval itt, a márványtáblánál találkoztunk a mondott időpontban. A jelen levő sorkatonákat sem Szkv. bajtárs, sem én nem ismertük, de ez nem jelentett problémát. Mindenekelőtt összeölelkeztünk egykori parancsnokunkkal, aztán a kölcsönös bemutatkozások után oldott hangulatban benéztünk az épületbe, ahol természetesen csak a földszinti lépcsőházig juthattunk. Ezek után a márványtábla alatt mécsest helyeztek el az eltávozott bajtársak emlékére, akár személyes ismerőseink voltak, akár nem. Ünnepi beszéd nem hangzott el, szerintem felesleges is lett volna.

A megemlékezés után átmentünk a kőszegi temetőbe, ahol több bajtársunk – hivatásos és sorállományú is – nyugszik. Néhány sírkövön ismerős neveket láttam. Itt, a temetőben két bajtárs sírjára virágot helyezett a századosunk. Velük nem találkoztam személyesen, de neki katonái voltak egykor.

A temetőből átmentünk Bozsokra, a Határmenti Vigadó nevű étterembe. Ez mindössze 300 méterre van a magyar-osztrák határtól. Egy kis aperitif után az étlapról választottuk ki az ebédet. Az egyik sokatmondó név: határmenti bicskás csülök. Ez nem más, mint sült csülök fokhagymásan, pirított szalonnával, párolt káposztával és krumplival. Jómagam azonban ezúttal inkább a csülkös bablevest választottam, amit nem bántam meg. Az adagok elég emberesek, ahogy elnéztem, húsz-nullanégyen kint lévő határőr éjfél utáni étvágyához méretezték őket. Csak ajánlani tudom mindenkinek.

Az ebéd tortával zárult. Ez a torta igazi különlegesség volt: a 68-71-es korosztály tablója díszítette! Bemutatom ezt is. A legérdekesebb, hogy maga a tablókép is ehető.

Ebéd után jól elbeszélgettünk az immár ismerős bajtársakkal. Úgy döntöttek, hogy a legközelebbi találkozót Ajkán fogják megrendezni, valamikor a nyáron.

Aztán lassacskán eljött a búcsúzás ideje, mert Szombathelyről 15:00 órakor indult velem az Isis IC, amivel hazautaztam. Az időjárás kegyes volt hozzánk, de amikor a vonat Répcelak és Csorna között járt, már hideg szél fújt és az eső is szakadt, eszembe juttatva a járőrszolgálatok keménységét.

Utazás közben bőven volt időm elgondolkozni azon, hogy a Határőrségnek köszönhetően mennyire megszerettem Vas megyét, a tájat és az itt élő embereket, és némi szívfájdalommal gondoltam arra, milyen gyorsan elszállt csaknem negyven év. De legalább a sok emlék és a barátság megmaradt. No meg az is örömmel tölt el, hogy még találkozunk.

Határőr üdvözlettel: Kelempájsz tizedes, Hörmannforrás

22 hozzászólás

 1. Bigjoe(HUN) — 2014-05-06 19:47 

Nagyon érdekes, hogy az együtt szolgálók között milyen erős kapcsolat- kötödés alakult ki.
Ezt az érzést már többen is megfilmesítették.

Egy hasonló találkozót az Ex Ady-Ligeti HŐR-k is szerveznek, érdekes módon a hivatásos állományból is vannak jelentkezők az összeröffenésre.
A laktanya jelenleg a rendőrség használatában van, de az egyik Kik. szdpk. betudja vinni a jelentkezőket.
Szóval egyszer nekünk is összejön.

 2. bmh07721 — 2014-05-07 14:13 

@Bigjoe(HUN):

Tisztelet az Öreg Járőröknek!

Köszöntök minden bajtársat aki valaha is büszkén viselte zöld parolinkat! Mivel először jelentkezem e lapon néhány szót elöljáróban: 1971 november 17-e és 1973 december 20-a között szolgáltam végig Ady-Ligeten és a kiképzés után végig a Hírszázadnál. Örömmel töltött el az ex adys találkozó híre, szívesen részt vennék rajta magam is! Kérem, hogy aki tud valamit a részletekről ossza meg velünk e lapon!

üdv: Adydas

 3. Estván — 2014-05-07 17:45 

Bocsánat, hogy a zöldek köreit zavarom egy piros (régebben piros szélű szürke) dologgal, de remélem, hogy az eset fontossága miatt nem haragudtok rám!
A Budapesti Tűzoltó Szövetség segítségkérő közleményét másolom be.

“A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Közép-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség, X. kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság állományában, készenléti szolgálatot ellátó kollégánk súlyos betegséggel küzd. Az orvostudomány mai állása szerint már csak a génterápia maradt lehetőségként, amivel talán megállítható, illetve kezelhető a betegsége. Ehhez viszont komoly anyagi támogatásra lenne szükség. Így megadható számára az esély a gyógyulásra.
Eddig Ő küzdött ÉRTED, most a Te segítségedre van szüksége! Bátorítsd, oszd meg és (ha van lehetőséged) segítsd anyagilag! KÖSZÖNJÜK!
Az anyagi támogatásra szánt összeget a Budapesti Tűzoltó Szövetség számlájára (OTP Bank számlaszám: 117080001-20390743) „gyógyításra” megjelöléssel lehet befizetni.”

Tiboru! Remélem nem minősíted spam-nek, és nem probléma hogy betettem!
A tűzoltók kéréséhez csatlakozva annyit fűzök hozzá, hogy aki teheti, ha minimális összeggel is, de járuljon hozzá. Azt gondolom, hogy ez az ember megérdemli segítségünket.
Bajtársak! A kék “f” betűs közösségi oldalon megtaláljátok a Budapesti Tűzoltó Szövetséget, a közleményük osszátok meg!

 5. Bigjoe(HUN) — 2014-05-07 20:16 

@Estván:
Fejképen nem lelem eme remek szervezetet, tedd fel egyenesen, felkeresem.

 6. Estván — 2014-05-07 20:47 

@Bigjoe(HUN): Szia Bigjoe! Igazad van, a csoportnak más a neve: https://www.facebook.com/mennyit.er.egy.tuzolto.elete

 7. szkv — 2014-05-08 07:39 

Kelempájsz barátom és egykori parancsnokának köszönhetően én is részt vehettem a találkozón. Magára a találkozó helyszínére, egy előre betervezett menetvonalon jutottunk el, miközben felkerestünk több emlékhelyet.
Csepregen van egy vasúti emlékhely, mely emlékezteti az arra járókat az egykori Sárvár-Bük-Csepreg-Répcevis-Alsólászló (Trianon óta Ausztria területén található) vasútnak. Számomra különösen emlékezetes hely, mivel a vasúti pályám kezdetén még szolgálhattam ezen a vonalon. Akinek a távolság végett nincs lehetőség eljutni, az megtekintheti a vasútállomások honlapján. Zsirán kimentünk a határig ahol még található az egykori Sz100-ból pár méter de már nem az eredeti helyén. Magán a határvonalon található egy olyan KRESZ tábla amely egészen egyedinek is nevezhető: Behajtani tilos kivétel kerékpárosok valamint osztrák állampolgárok. Répcevisen az egykori vasút töltésen elmentünk a határig és gyalogosan átléptük a határt. Répcevis után irány Kőszeg, de útközben megtekintettük az egykori peresznyei őrsöt, mely most egy idősek otthonának ad helyet. Kőszegen megtekintettük az egykori határátkelőt (FEP), mely sajnos igen az enyészet irányába tart. Maga a találkozó után, Kelempájsz parancsnokától és a többiektől elköszöntünk és elindultunk Szombathelyre és közben Bucsuban megszemléltük azon helyek egy részét ahol egykoron eltöltöttem a HATÁRŐR katona időmet. Egy szép emlékezetes napot hagytunk magunk mögött.
SZKV BUCSU

 8. krux — 2014-05-08 09:22 

@szkv: Létezik olyan KRESZ-tábla, aminek a hatálya állampolgárság függvényében terjed ki az alanyokra???

 9. tiboru — 2014-05-08 09:30 

@Estván:

Természetesen nem tekintem spamnek, kitettem a FB-oldalra is!

 10. szkv — 2014-05-08 18:35 

@krux:
Elméletileg nem, de sajnos gyakorlatilag igen.
Van róla felvételem, vagyis fényképem. Ha a rovar gyűjteményem (Méhek) egy kis szabad időt adnak, majd Tiborunak elküldöm. Igaz nincs részletezve hogy a sógorok kivételek, de az osztrák hatóság a sajátjukat nem bünteti, ellenben a Magyarokat igyekeznek szigorúan elmarasztalni.
SZKV BUCSU

 11. szkv — 2014-05-21 07:59 

Május 18-ra meghívást kaptam Fertőrákosra egy HATÁRŐR találkozóra, melyre elmentem. Bár nagy létszámban nem jöttünk össze, de a hangulat az remek volt. Többségben voltak az egykori hivatásos állományhoz tartozók, mely a közvetlen társalkodásban nem zavart senkit. Megszüntettük az egykori elöljáró és beosztott közötti “elválasztó határvonalat”. Számtalan élmény hangzott el, mindkét oldalról, melyről egy könyvet is érdemes lenni írni. Sajnos olyan nem volt jelen aki tudna vállalkozni rá. Igaz hogy én valamikor sok könyvet “megírtam”, de azok nem kerültek a boltokba. Mielőtt még bárki elindítaná a fantáziáját hogy vajon milyen könyvek lehettek, hát most elárulom: Eltávozási, kimaradási, szabadságolási engedélyeket tartalmazott.
Remek, sikeres volt a találkozó. A FOGLALKOZÁS EL ÉRTE A CÉLJÁT.
SZKV BUCSU

 12. nedecz — 2014-05-27 14:05 

Bajtársaim!
Töltöttem fel némi érdekességet a Youtube-ra.Jó mozizást.(Remélem nem törlik…)

https://www.youtube.com/watch?v=Nxt3_rQT6fs

https://www.youtube.com/watch?v=gmDKc61lh0Y

https://www.youtube.com/watch?v=NZV2cPZw7C0

 13. szkv — 2014-07-23 17:01 

F E L H I V Á S.

2014 08 02 -RE, FELSŐCSATÁRRA TERVEZETT HATÁRŐR TALÁLKOZÓ TECHNIKAI OKOK VÉGETT SAJNOS ELMARAD.

 14. furesz — 2014-07-25 07:00 

Üdv.

Sopronkövesden voltam határőr 1980-81-ben, és a leszerelési zászlóm szőrin szálán eltűnt, és rajra volt az összes bajtársam aláírása.
Ha van itt valaki aki tudna ebben segíteni megköszönöm.
Csak pár név akikre emlékszem.

Hérics János, Pallagi Sándor /kötegyán/ Rába Miklós Bezenye Horváth Imre Pinnye.
Tisztelettel Heim József

 15. batman — 2014-08-12 12:39 

Üdvözöllek Benneteket! 1989-1991 Ady liget – Szombathely – Kőszeg (khk) – Szombathely.Kőszegen 3 hónapot voltam májusi leszerelést követően augusztusi új állomány érkezéséig.Nekem ez az időszak nyaralás volt,bejártam az egész Kőszegi hegységet,hibaelhárítás meg csavargás szempontjából. Az utolsó 18 hónapos voltam. nedecz kolégával,hogy lehet privátban felvenni a kapcsolatot vagy kelempájsz bajtársal?

 16. nedecz — 2014-08-12 21:15 

Kelempájsz és SZKV bajtársaim!
Elvesztek a mailcímeitek.Megkérlek Titeket,hogy írjatok rám a ned@freemail.hu -ra,szeretnék beszélni Veletek.

Köszönöm!

 17. nedecz — 2014-08-12 21:16 

@batman: Szia! A fentebbi mailcímre írhatsz nekem,csak a tárgyba írd me a milstory-t.

 18. batman — 2014-08-24 18:07 

Sziasztok!
Szeretném privátban felvenni a kapcsolatot kempelász és szkv bajtársal,nedecz bajtársal már felvettem a kapcsolatot.
Erre a címre kérlek Benneteket, hogy erre az email címre írjatok
szombathelyhorker@gmail.com
Köszönöm.

 19. batman — 2014-08-24 18:09 

@batman:
kelempájsz bajtársat akartam írni,nem pedig kempelász t
Elnézést.

 20. nedecz — 2014-08-24 19:16 

Kedves egybegyűltek!
Szeretnék meginvitálni mindenkit a nemrég alakult csoportomba:

https://www.facebook.com/groups/273731952832570/

Mindenkit várunk ide,aki valaha elsősorban a Szombathelyi Határőr Kerületnél szolgált,de bárkit szívesen látunk!

 21. kelempajszmadar1 — 2014-08-25 08:40 

Üdv, kedves Nedecz és Batman Bajtársak!
Egy kicsit szüneteltettem a hozzászólásokat, mert szabin voltam, de most már újra itt vagyok. Örülök a kapcsolatfelvételnek, az e-mail címet megküldöm nektek privátban. Remélem, nemsokára a söröző bizottság előtt is összejövünk egy delírium tremensre. Határőr kézszorítással:
Kelempájsz tizedes, Hörmannforrás

 22. Estván — 2014-08-31 23:34 

Szervusztok bajtársak!

Remélem a nyáron mindenki kellemesen kipihente/nyaralta/utazta magát!
Szeretném figyelmetekbe ajánlani a szeptember 27-28-án, Tapolcán megrendezésre kerülő Néphadsereg Napját!

A szervezők szavaival: “Két nap a “retro” jegyében, mely az egykori Magyar Néphadseregről fog szólni. Politika mentesen, csak a szépre emlékezzünk!”

Többek között lesznek egyenruhatörténeti előadások, működő T-72 amelyet akár vezetni is lehet, leszerelőzászló szépségverseny, Kádár-kori rendőrségi és természetesen határőr gyűjteményi bemutató is.
Abban személy szerint reménykedem, hogy valakinek eszébe jut egy gulyáságyút is bepöffenteni, hogy ebédünk legyen…

Az esemény a facebook-on: https://www.facebook.com/events/254850468054466/

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfa1/v/t1.0-9/10620643_835531123138834_980205520439061121_n.jpg?oh=2b0a84608c2a05bd0eff10012d91c2a8&oe=5474A9A6&__gda__=1416889590_537420221902905c36f0f193dd808fb3

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.