14 hozzászólás

 1. janicsar — 2014-07-02 20:16 

Akkor hozzászólok. A cink.hu-n már olvastam, tényleg kellemesen fanyar stílusú összefoglaló. Két apróság: ezek szerint az a tél ott is hideg volt, de mivel a nagy SzU-ról van szó, hát kétszer annyira, mint a Bakonyban… Sőt, a táborozás is kétszer annyi ideig tartott. De legalább a dobkályha (vajon hányas mintájú??) fűtése nem tartott kétszer addig. Tábori dobkályha … ezek szerint a folklór egyes tárgyi emlékei ugyanazok.
A szabadságolás hiánya: elég borzasztó, bár ha az ember előre tudja, talán egy fokkal könnyebb. De ez, azt hiszem, régi hagyomány, amit az oroszok megtartottak. Akit katonának vittek, az új életet kezdett, mert haza jó eséllyel többé nem mehetett, főleg, ha háború volt. Talán ez is magyarázza az oroszok elképesztő viselkedését a civilekkel, a frontfeleség intézményét stb.. Különben meglepő, de ebben az amerikai hadsereg is nagyrészt így járt el: csak úgy, alanyi jogon járó szabadság háborúban ott sem nagyon volt. Érdekes viszont, hogy a németeknél igen, még háborúban is, már amennyire lehetett.

 2. Rókakígyó — 2014-07-02 22:10 

Naccerű. Köszönjük. Egy igazán jól megírt sztori. Ez az, amikor érzi az ember, hogy mindig lelkes amatőr marad:) Írásban legalábbis

 3. kelempajszmadar1 — 2014-07-03 08:39 

Valóban érdekes és jól megírt sztori! De az én időmben (mintegy 15 évvel a történetben leírtak előtt) még volt testi fenyítés a szovjet hadseregben. Egy ilyen egész heti távolmaradásért haleledelt csináltak volna a delikvensből. Ezt mi csak legendának tartottuk, de egyszer politikai foglalkozáson megkérdeztük a pol tiszttől, hogy igaz-e, és ő azt válaszolta, hogy igaz.
Azt mi is láttuk, hogy ruszkik reggeli tornája azzal kezdődött, hogy Szombathelytől Söptéig meg vissza futottak, aki lemaradt, az egy tiszt fegyvertusával ütötte.
Aztán megtapasztaltaltuk azt is, hogy két-három naponként szökdöstek az orosz katonák. Nem aprózták, fegyverrel lógtak meg. Még újonc voltam, amikor Kecskemétről ketten leléptek egy GAZ-kocsival és 250 db éles kézigránáttal, de ezek néhány óra után meglettek. Volt egy másik is, annál szurony volt. Egyik bajtársam kapta el, de erről már beszéltem. Minden héten három-négy távmondatot kaptunk, hogy Szergej vagy Grisa, meg mittudomén miféle tatár-türkmén-kazah stb. nevek, megszöktek az alakulatuktól. Meglepően gyakori eset volt, ezeket csekély számú kivételtől eltekintve maguk a ruszkik kapták el. Egyéb (pl. magyar) körözöttek az esetek tizedrészét sem tették ki.
Kelempájsz tizedes, Hörmannforrás

 4. Rókakígyó — 2014-07-03 09:09 

@janicsar: Igazából a jutalmazás hiánya volt az, ami miatt testi fenyítést is alkalmaztak, szerintem még Albert idejében is. Nem tudtak motiválni. Ezt még egyetemen mesélték mikor rákérdeztünk, hogyha nem lehetett hazamenni, akkor mit csináltak a rendfenntartás érdekében….

 5. Rókakígyó — 2014-07-03 09:39 

@Rókakígyó: Albert megerősítette, hogy NEM volt testi fenyítés:)

 6. Bigjoe(HUN) — 2014-07-03 10:03 

Az ÖregBig egy debreceni széli kocsmában döbbenten látta amint a ruszki kiskatonát valami tiszt jellegű ember agyba-főbe verve, kitessékelte a krimóból.
Az utcán is ment a „nevelés”, a lakosok nem kis megdöbbenésére, majd finoman elszállították.

Szintén az Öreggel esett meg, hogy szemtanuja volt egy ruszki tiszt által magyar sorkatonával elkövetett erőszaknak.
Az egyik magyar srác kapott egy pofont.
Egy közös gyakorlaton történt.
Meguszta mindenki felsőbb felelősségre vonás nélkül, mert nem tudták azonosítani a magyar katonákat, Ők meg nem merték jelenteni, mert éppen tilosban jártak.
Azért ment a para :)

 7. kelempajszmadar1 — 2014-07-03 11:53 

Szkv Bajtárs azt mesélte, hogy a vasúton télen megkínált egy orosz katonát teával, aki elfogadta. Ezt meglátta valami ruszki elöljáró, és elkezdte ütni-verni-rúgni a szerencséten katonát, de erről Szkv Bajtárs mesél majd részletesebben.
Kelempájsz tizedes, Hörmannforrás

 8. 75antikati77 — 2014-07-04 18:13 

’75 tavaszán még ugyancsak keményen ütötték-vágták a sorállományt a Vörös Hadseregben. Hajdúhadházon két esetet is láttam, nem hittem a szememnek hogy ilyen még lehetséges!

 9. dafko54 — 2014-07-16 22:02 

Szervusztok. ’76 szeptembere. Győrszentiváni lőtér . A szovjet páncélosok bal oldali lőtéren ( ? ) tevékenykedtek. Várakoztunk , hogy sorra kerüljünk a lövészeten. „Grísáék” oktatási négyszöget alakítottak . Vezényszavak. Egy ember vigyázzmenetben elindult a vezénylő tiszt felé . A századparancsnokunk / alias : „Gereblyés” – vajon miért ez volt a gúnyneve ? / a bajusza alatt mosolyogva mondta nekünk : most nagyon jól figyeljenek ! Az akkori szovjet katona megállt az előljárója előtt , az meg egy hatalmas pofont lekevert neki . Az meg tisztelgett és visszament az alakzatba . Utána oszolj . Semi különös nem történt , mert utána mindenki beszélgetett felszabadultan a „megfenyített” ember szakaszában. Mi pedig laposakat pislogtunk – nem tudtuk hova sorolni a történteket. Ennyi. Üdvözlettel.

 10. janicsar — 2014-08-13 15:18 

„Friss” anyag a youtube-on (Katonamesterség, 1983). Glósz Róbert rendező volt az MN hivatásos és hivatalos fődokumentaristája, ennek megfelelően kellően stilizált a film, de nosztalgiázni jó: https://www.youtube.com/watch?v=XBZkO9gQpHY

 11. sirdavegd — 2014-08-17 20:47 

OFF:
Klempájsz, SZKV és további volt HŐR-ök számára jelentem, hogy 3 fős egységünk a Szeged-Fehérvár-Kapuvár-Sopron-(Burgerland)-Kőszeg-Felsőcsatár-(Burgerland)-Őriszentpéter-Keszthely-Paks-Szeged kerótúránk során útba ejtette a Vasfüggöny Múzeumot. Országúti felszerelésünk miatt nem tudtunk ellátogatni a Hétforráshoz, de egy kőszegi csónakázó tó parti sátrazás után végigzümmögtünk a cáki országúton Kőszegszerdahely-Bozsok-Bucsu-Narda-Felsőcsatár-Vaskeresztes-Pornóapáti-Bildein útvonalon.

 12. szkv — 2014-08-18 11:40 

@sirdavegd:
Tisztelettel köszöntelek.
Gratulálok a megtett úthoz.

SZKV BUCSU.

 13. szkv — 2014-08-18 15:30 

@sirdavegd:
Szabad megkérdeznem hogy Bucsunak melyik részét jártátok meg ?.
Az Sz 100-as megkerülte a falut, helyenként még látható a manőver út nyomvonala. A bucsui faluvég (bozsoki oldal) és a határátkelőre vezető út (nardai oldal) között, száraz időben még személygépkocsival is járható. 2013 októberben Kelempájsszal végig jártuk a vasfüggöny túra útvonal bucsui szakaszát. Gömbös erdőnél közvetlen a határvonalon lehet túrázni, ez a szakasz csak gyalogmenetben ajánlott. Ha falun keresztül kerekeztetek, akkor az egykori őrs előtt is elhaladtatok. Sajnos az épület állaga már kezd romlani. Kár hogy nem lehettem köztetek a Bozsok-Bucsu-Narda-Felsőcsatár szakaszon.
Mivel Vas (Vazs) megyei vagyok, mint Kabos László, gyakran elkirándulok az egykori szolgálati helyemre, nem csak nosztalgiázásból hanem az ott megismert barátokat megszokom látogatni.

Tisztelettel SZKV BUCSU.

 14. nedecz — 2014-08-24 17:58 

Kedves egybegyűltek!
Szeretnék meginvitálni mindenkit a nemrég alakult csoportomba:

https://www.facebook.com/groups/273731952832570/

Mindenkit várunk ide,aki valaha elsősorban a Szombathelyi Határőr Kerületnél szolgált,de bárkit szívesen látunk!

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.