528. – Unalom

uncsi2Aki volt őr, az tudja, hogy előbb-utóbb bekövetkezik ez az igen rossz, sőt: néha nagyon veszélyes állapot. Aki teheti, tesz ellene: volt, aki könyvet vitt magával, s volt, aki ágyneműt – kezdi BigJoe barátunk a mai posztját, ami a mindenkori katona talán legnagyobb ellenségéről, az unalomról szól.

Az ágyneműről jut eszembe: őrködtünk (bocs, az OPk-n voltunk) Rőzse komával, aki az eddigi posztjaim jelentős részének egyik főszereplője. Egymáshoz közel volt a posztunk, ezért lesétáltunk beszélgetni egymáshoz (őrhely-elhagyás büntetési tétele kábé 6 hónap). Ez történt nappal, majd este közli Rőzse:

– Ne gyere le, mert aludni fogok.
– Jaj, pont az OPk-n? Ha valami pizsamás meglát, akkor bukta van.
– Ki nem szarja le, nem jönnek azok ide, félnek az AK-tól.
– Na jó, nem jönnek ide, de hogy akarsz aludni? A földön?? A bódé gagyi.
– Hozom a fejéket (nálunk szivacsból készült, ék alakú párna volt), meg a pokrócokat és szunya.
– Duma – zártam rövidre a beszélgetést.uncsi1

Újabb kör, indulunk az esti váltásra szolizni, Rőzse hóna alatt fejék, pokróc, vállán csúzli. A felvez idegesen rángatózik:

– Rőzse, mit csinálsz? Ezeket nem viheted ki az őrhelyre, bukta lesz.
– Csitu van, kiscsillag (a felvez őrvezér volt), mozogjál, mert álmos vagyok. Ha nem vihetem az alvó felszerelést, akkor jobb, ha ki sem megyünk, mert úgyis visszajövök aludni. Csak azért indulok el, mert Habit váltom és holnap együtt megyünk haza.

Itt már úgy röhögtem, hogy folyt a könnyem. Habi némely szabályt betartott például szerette, ha leváltják, illetve ő is mindig kiment váltani. Csak utána szökött vissza aludni, én meg beengedtem. A haver az haver.

uncsi3Szóval indult a cigánykaraván, Rőzsét a felvez a menet végére dugta azzal a kéréssel, hogy ha megállunk és erős köhögést hall, akkor ugrás a bokrok közé, mert csatlakozik a váltáshoz a löket. A létszámmal meg majd lesz valami.

Váltás megtörtént, néztem a csillagokat meg a várost.

Letelt az időnk, jön a váltás. Elérünk a Rőzse posztjához, de nincs a koma sehol. A felvez szerint az őrszobán sem volt, hiszen megnézte, mielőtt kijött. Elkezdtük keresni, de hangoskodni nem mertünk, mert nagyon ciki lett volna, ha a Mit keresnek maguk? kérdésre azt a választ kell adjuk, hogy Az őrt! Már kezdtük feladni, amikor feltűnt egy fűkupac, ami korábban nem volt ott. Megrugdostam: ébresztő fel!uncsi4

A kupac lassan feltápászkodott, majd emberforma lett.

Indultunk tovább, amikor egy kevésbé csipás hőr odaszólt Rőzsének:

– Csúzlit nem hoztál?
– Nem a fenét! De nem t’om, hová tettem…

Nosza, akkor keressük meg!

Pár perc után egy bokor alól halásztuk ki, méterekre attól a helytől, ahol aludt.

5 hozzászólás

 1. komojtalan — 2016-02-13 13:25 

Ez a 31-32 -es objektumban volt divat Nagytarcsán. Kopasz este kivisz őrbunda, gumi készültségben a földön megágyaz, kutyás, ŐPK, öreg meg a rendes helyen alszik. A rádiósok parancsnoka soha nem jött ki, a laktanyából meg 15-20 perc volt az út és kiszóltak telefonon. A 32 -es Pécelnél volt, így csak heti 2-3x mentek ki. A 30 -a félúton volt a 31 -eshez képest, így oda naponta kijártak. A 30 -as objektum az szopás volt, mozgó őrök, télen nem lehetett aludni, különösen a kapunál, de az épület előtt sem. Itt történt másfél év alatt az egyetlen bukás, mert a minisztériumból vagy honnan mentek ki ellenőrizni, kapus őr meg csak pár perc alatt került elő … Jellemző hogy leszerelés előtt volt, leszerelési szabadságát a fogdában töltötte, a tárgyalás nagy csinnadrattával az ebédlőben volt az állomány előtt. Kapott 30 nap felfüggesztettet, mehetett is haza a civilért.

 2. Bigjoe(HUN) — 2016-02-13 13:49 

@komojtalan:
A 34-es ojektumnál nappal a sorompót kellett őrízni, ott rendesen kellet szolizni.
De éjjel……sokszor csak a diszpécser utasítására mentünk ki.
Az látta, hogy hol történt “behatolás”. Azért idéző jel, mert a kerítés felett infra volt, ha valami átjött jelzett. Ősszel jöttek a varjak+a macskák. Volt futkorászás a “behatolók” után.
Bár lehet, hogy az NBH-s diszpécser csak játszott velünk, nem látta kint az őrt, hát riasztott egyett.

Nagytarcsán mire vigyáztatok? (Arra, hogy ne bukjunk! Na erre mi is.)
A többi szám milyen obJektumokat takar?

Komoly lógás volt télen, ha az őr (Adyn) éjjel a kutyakörletben aludt a bundákon. Vagy ha a 3.őr barakkjánál volt felállítva, ha bátor volt az őr akkor a saját ágyában aludt. Bemászott az ablakon és pihi, csak váltani ment ki.
Nagyon komolyakat lógtunk, de a legdurvábbat az ÖregebBigtől hallottam:

Leszerelés előtt az uccsó napokban összerakott valami jó indulatú egy leszerelő váltást. MInden őr leszerelő volt.
A fater lett volna a Felvez, de nem válalta, mert megsúgták neki a leszerelők, hogy “lazulni” fognak.
Lazultak, éjjelre a kopaszokkal kiviteték a vaságyat teljes felszereléssel. Az őrbodékhoz.Fekve, cigizve várták a váltást.
Persze a leszerelő fordát azért szervezék, mert buktatni akartak a hivatásosok. Sikerült is. Az egyik váltáshoz beállt az UTIh. és mindenkit megbuktatott.
Az egész váltást lecserélték, mentek a fogdába. Azt nem tudni mennyit kaptak, de mind ráhúzott.
A történet szerint.

 3. komojtalan — 2016-02-13 14:43 

@Bigjoe(HUN): Ezt azért nem mondanám, mármint hogy a “semmit őriztük”. A 30 -as objektum talán most is a légvédelem központja, nagy része a föld alatt van, hallottam már 4 és 6 szintet is, de mivel nem érdekelt nem tudom mennyi. Áramkerítés is volt körülötte, mondjuk bekapcsolva csak próbán volt. Fél évig a törzsben voltam, ott volt 2 “kém”, akik reggel kimentek az objektumhoz és írták azokat a rendszámokat akik betévedtek a bejárati útra. Ők mesélték hogy főleg az olaszok érdeklődtek, de láttak ott embereket az amerikai követségről is. Papíron a törzshöz tartoztak, de gyakorlatilag a kémelhárításhoz (sorkatonaként).

 4. Bigjoe(HUN) — 2016-02-16 17:45 

@komojtalan:
Bocsi ha már írtad, de HV vagy HŐR?
Légvédelmi kp inkább HV.
Kémelhárító sorkatona. Na ez érdekes.
Valaki onnan egy sztorival?

 5. komojtalan — 2016-02-18 10:10 

@Bigjoe(HUN): Honvédség természetesen. Volt itt más is Nagytarcsáról, akinek megbetegedett a kislánya, a nevét passzolom, de ő a rádiósoknál volt és a 2 “épület” (rádiósok-mi) nem jártunk össze. Az a 2 ember, illetve előtte azt hiszem még 2×2 elég nagy védettséget élvezett, ők mesélték hogy olyan információkat is kaptak hogy a nevüket, címüket tudják kint, ezért leszerelés után is “vigyáztak rájuk”. Na most hogy volt e múltjuk, vagy akár a szüleiknek? Nem tudom, mi alig láttuk őket: Reggel felkeltek, hideg élelem felvesz, kisétál az objektumhoz, este vissza. Semmilyen kötelezettségük nem volt: Szolgálat, stb … épp csak a törzshöz voltak beosztva.

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.