070. – Mezei honvéd

Biztosan sokan közületek használták már azt a kifejezést, hogy "Szarok rá!". A huszadik-huszonegyedik századi higiénés viszonyok közepette mára ez a mondás megmaradt egy sima, minden tárgyi alapot nélkülöző fordulatnak, aminek ugye az a jelentése, hogy "Nem érdekel!".

Dezső barátunk egykori harcostársáról sok minden elmondható, de az nem, hogy ne szerette volna a géppisztolyát. És mégis… de ne vágjunk a történet elé…


Volt egy kis, szabolcsi cigánygyerek a században, a Mezei honvéd. Nem nagyon szólt senkihez, úgy általában nem sok vizet zavart. Nekünk táposoknak szabták feladatul, tanítsuk meg írni-olvasni a csávót. Beosztottuk egymás között, mint az ügyeletet, mert hát a szagát sokáig nem bírta senki. Mit mondjak, nem volt egy Grétsy László a fiú. Kérdezem egyszer tőle: Te, Mezei! Honnan jöttél?

– Nyírmadáról!
– És az hol van?
– Hát Nyír megyében.

Ekkor dolgozni kezdett bennem a kisördög.

– Te, Mezei! Mi Magyarország fővárosa?

Rövid gondolkodás.

– Mátészalka.
– Dehogyis, oda max. a bótba jártok. Gondolkozz!
– Akkó’ Kisvárda! – bökte ki.
– Jááj, ne má’, ott csak a kórház van, na!
– Hát akkó’… nemtom.

Végül nagy nehezen rávezettem Nyíregyházára. Mondom neki:

– Na látod, Mezei! Ezér’ jó, ha művelt az ember.

Mezei honvéd nem állhatta a nyulászkodást; ő deszantkatona akart lenni Furkó Kálmánnál, Szolnokon. Csak hát alig volt 150 centi, meg 30 kiló vasággyal. Mondtuk neki, hogy Furkó Kálmán megesz téged uzsonnára, de ő nem tágított.

Éppen harcászkodtunk szokás szerint (első lépcsős laktanya lévén, ez volt folyamatosan), Mezeivel az „élen”. Déli pihenőben a csávó elindult pottyantani. Mint jó deszantkatona, fegyver nélkül sehova, így aztán vitte magával az AMD-t is. Szarás közben se vette le a válláról. Ahogy guggolt letolt gatyával, a fegyverszíj lecsúszott a válláról és a könyökhajlatában állt meg. A géppisztoly így pont a segge alá lógott. Na ahogy kell, rendesen rá is durrantott a vasra. Mivel nem volt egészségtudatos ember, nem nézte meg a végterméket, csak felrántotta a gatyát, szerelvényt igazíts, oszt’ visszatrapp a szakaszhoz. Mondjuk csodálkozott is volna, ha hátranéz, mert hogy a földön semmit nem talált volna.

Mire visszaért, sorakozó volt. Mezei „a deszantkatona” feszít keményen, hátán hordhelyzetben a géppityu, amiről lassan olvadt lefele a híg fos.

– Jobbra át! – rikkantotta Rozs törzsőrmester. Mezei lendül, a szar meg csapódik a szélrózsa minden irányába, mint a majomgeci. Szétrebben a sor vége, Rozs törzs elvtárs persze kiszúrta.

– Mi a búbánatos élet retkes faszapicsája van ott hátul?

Valaki kidörmög a sorból (naná, hogy Gyula volt az…):

– Mezei leszarta a géppityut!

Szegény kis deszantkatona, négykézláb kúszásban jött hazáig, kezében a szaros fegyverrel, hadd szagolja.

15 hozzászólás

 1. ZöPö_ — 2009-09-11 09:03 

Szegény.

:-)))

 2. 68nyara — 2009-09-11 09:16 

Hogy ti milyen gonoszok voltatok:-) Nálunk ilyen nem fordulhatott volna elő, hogy valaki hazaáig kússzon négykézláb! Még ilyet.

Hason esetleg….:-)

 3. Szekuriti Blogger. — 2009-09-11 09:18 

Lol. Nem érte3m, hogy nem lehet a fegyver-leszarást észrevenni…

 4. sorhajóhadnagy — 2009-09-11 09:29 

A harcászat közbeni altesti problémák alá nem becsülhető jelentőséggel bírnak.

 5. 68nyara — 2009-09-11 12:28 

Nálatok nem volt akire mindíg akkor jött rá a szapora amikor harcászkodtunk?

 6. tiboru — 2009-09-11 14:05 

@68nyara:

Á, több ilyen is volt. És elképesztő megoldásokat találtak a problémájukra :-)

 7. Rókakígyó — 2009-09-11 15:37 

@Biztonsági Őr: Simán nem veszi észre. Harcászkodás közben sok mindent nem.
Az álcaruhás sztorit meséltem már.

Mi is elsőlépcsősek voltunk, dandár is volt, meg felderítő kotonák lettünk volna, így megértem azt, aki nem veszi észre, h mit történik körülötte.

Az volt a jó az egészben, h nem múlt el egy nap sem, hogy 5-6 hasonló sztori meg ne történt volna. Emlékszem, hogy mikor megkaptuk a civilruhákat mennyire furcsán néztünk egymásra. Akkor már nem hasonlítottunk. Az egyenruha tett egyenlővé:) Bocs a nosztalgiázásért.

 8. tiboru — 2009-09-11 18:24 

@Rókakígyó:

Ne, ne kérj bocsánatot; ez a blog erről (is) szól. Mármint a nosztalgiáról :-)

 9. Adani — 2009-09-11 22:09 

Sok ésszel lehetett megáldva. Iskolai végzettség ránézésre szumma 6 elemi ( 3 első 3 második) :)))

Keressetek rá a neten erre. Rutin’s Army Report. Ebben is vannak durva történetek a témához talán az kapcsolódik mikor egy C kategóriás sorkatonát rajtakaptak ,h nem húzta le a retyót, mert nyílván otthon a Newton WC és a Népsporttal való seggtörlés volt az alap. De álcázásban jó volt mert papírral azért a kábelt letakarta. :)

Az őrmester meg összeterelt mindenkit és megkérdezte kinek van diplomája? Jelentkezett egy katona és közölte, h akkor most a végzettségéhez megfelelő feladatot kap, tartson előadást a gyengébbek kedvéért Newton Wc és Angol WC közötti különbségekről. Meg is tette, szépen kielemezte, h pottyantósnak hívott Newton WC a gravitáció elvén működik, de az itt használt fejlettebb angol modell már a hidrodinamika elven üzemel, ezért ezt le kell húzni. Az oktatás hatott előbb-utóbb a leghülyébbek is megtanulták, h egyszerűbb 2 mp alatt lehúzni mint akár percekig vagy óráig súrolni. :)

 10. Szekuriti Blogger. — 2009-09-12 07:38 

@Adani: Tomcat Army Reportja is sztár, kár hogy a blogger azóta elkurvult. Amúgy az az urban legend megvan, hogy sorakozó, majd megkérdi a főtörzs, hogy ki tud zongorázni? Jelentkeznek öten, lépjenek ki, kilépnek, és egyik megkérdi, hogy mit kell eljátszani. Erre a főtörzs mondja, hogy semmit, hanem egy zongorát kell a 3.-ra felcipelni .. Ehhem.

 11. Mityu — 2009-09-12 09:06 

Nálunk a “zongora-lecke” mintájára jogosítványra kérdezett rá az szolg-vez.

– Kinek van jogosítványa?
Jelentkeztek vagy 5-en.
– Jó, akkor maga maga és maga megfogják azokat a talicskákat, és szépen elmennek füvet gereblyézni, halomba összehordani a lekaszált füvet.

 12. Adani — 2009-09-12 11:46 

@Biztonsági Őr:

Jaja Tc Army Reportja is jó olvastam azt is és azon is röhögtem nem is egyszer vannak benne durva sztorik.

A zongorásat és viccként hallottam, h úgy lépjen előre, aki szereti a klasszikus zenét. Előlépnek páran és akkor közlik, h akkor maguk felcipelik a zongorát.

Avagy mikor Kovács honvédnek meghal a nagyanyja és az őrmestert kérik meg, h tapintatosan közölje.
-Akinek él a nagyanyja egy lépést előre
-Ne olyan gyorsan Kovács. Ezt is mint viccet hallottam.

Egyébként Rutin (RSS) és Tomcat Army reportja is volt téma fórumokon és mindkettőből volt olyan sztori amit megerősítettke többne is, mivel ugyanott katonáskodtak ahol a fent említett két ember, és alátámasztották a dolgokat. Pl. Mikor TC leírta, h fogadásból belelőtt a töltő-ürítő bódé tetejébe az igaz, azt többen megerősítették. Meg Rutin elbeszélésében is azt, h valóban volt olyan, h egy csapat katona füstgránátot próbált lopni amit a disznóólban rejtettek el és a két kondást tényleg azzal etették ,h ezek atombombák és hozzá ne nyúljanak. Aki megerősítette mondta, h ő volt az egyik elkövető, akit ezért lefokoztak majd mivel nem volt elég tisztes és csak nekik volt vizsgájuk csendben rehabilitálták.

Az is érdekes történet, h mennyire inflálódott a tisztes vizsga követelménye, ami a honvédség fénykorában komoly dolog volt, de mivel alig tudták márteljesíteni és bizonyos számú tiszt kell, akik a feladatot el tudják végezni amit a tiszteseknek kell, ezért kénytelenek voltak engedni.

Ha pl. kéne 10 tiszt a régiek helyett, akkor úgy ment, h összeszedtek 10 írástudót, ebből kb. 3-nak volt annyi esze, h gond nélkül letette a nevetséges vizsgát. A többi 7 közül volt 5, akik legalább megértették, h mit kéne írni és lediktálás után legalább le tudták helyesen írni a dolgokat annyira, h minimális követelményt elérjék, a maradék 3 meg erre is hülye volt ,de mondjuk kevésbé volt hülyébb meg büdösebb mint a többi 60, akik közül kiválogatták és az őrmester írt vmit az üresen beadott lapjaikra é ők is előléptek tisztnek, hiszen 10 tiszt kellett, és ha a fene fenét eszik 10-nek akkor is lenni kell.

 13. CsigaBige — 2009-09-13 00:02 

Szegény kis pára…:D:D:D

 14. szs. — 2009-09-13 00:20 

Bezzeg erre nem gondoltak, amikor a dum-dum golyót betiltották, az a kala milyen durva sorozatot lőhetett volna így előkészítve… :)

 15. Eugenie Danglars — 2013-05-09 22:20 

Valami ilyesmit vízionáltam, amikor a címet meg a felvezetést elolvastam. Nem csalódtam. Azóta is sírva röhögök. :D

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.